Zucchini

zucchini eller squash
Zucchini eller squash är en gurkliknande grönsak. Man skär bort ändarna och kan sedan skiva eller strimla den och äta rå som gurka eller använda i pajer eller grytor.

Zucchini eller squash är olika namn på samma grönsak.

Zucchini är en gurkliknande grönsak och är god i pajer, i grytor och som ugnsstekt grönsak. Den kan också precis som gurka ätas rå i sallader.

Tänk på att zucchinin har väldigt kort tillagningstid. Om du gör en gryta så lägg i zucchinin bara de sista minutrarna.

Zucchini går bra att woka och grilla. Man kan även skära dem i halvor, gröpa ur fruktköttet och göra olika fyllningar och sedan gratinera i ugn.

Storleken variera mycket, från ca 15 cm till en zucchini som kan väga 1,5 kg. Även formen varierar mycket. Avlånga gurkliknande zucchini är vanligast men de finns också i former som liknar en rund boll. Färgen kan vara ljusgrön, mörkgrön eller gul.

Den zucchini som säljs i svenska affärer har skördats innan de har blivit färdigmogna och då man kan äta allt på zucchinin, både kärnor och skal.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  Ja

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av zucchini.

Energi: 17 kcal
Kolhydrater: 2.2 g
Protein: 1.2 g
Fibrer: 1 g

Tips och info

Engelskt namn:

squash, courgette(s)

Finns i affären:

I grönsaksdisken året runt. Importeras från Europa. På hösten kan svensk zucchini finnas.

GI tips:

GI-värdet för Zucchini varierar mycket beroende på när den har skördats. Det blir högre ju mognare (och därmed sötare och träigare) zucchinin är.

Hållbarhet och förvaring:

Förvara svalt, helst 7-10 grader. Håller sig då 1-2 veckor.

Pris:

Varierar på säsongen, ca 15-40 kr/kg

Köptips:

Zucchinin är billigast på hösten när den kan skördas här i Sverige så passa på då!

Ersätt med:

Gurka. I grytor och pajer kan den bytas ut mot andra grönsaker som t.ex. aubergine, morötter, palsternacka.

Kommentarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
Svar till Richard Skrivet av Susanne
Tack för det upplysande svaret!
Svar till Susanne Skrivet av Richard
Susanne! Förmodligen är det så som precis med gurkor att om de blir pollinerade så blir de väldigt beska och det sätter sig inte bara i skalet tyvärr. mina gurkor är ofta beska när de är lite blekare. alla grönfina gurkor smakar bra. peace richard
Svar till GillaMat Skrivet av Susanne
Jag gissar att det beror på hur mogen den är. Du kan ju alltid smaka på den rå och om den är för bitter så kan du ju alltid skala den helt eller delvis.
Skrivet av GillaMat
Zucchini är god i generellt men ibland blir den mycket bitter i smaken trots att den ser hel och fin ut. Tacksam om någon har en förklaring för detta.

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest