| Grönsaker |

Zucchini

zucchini eller squash
Zucchini eller squash är en gurkliknande grönsak. Man skär bort ändarna och kan sedan skiva eller strimla den och äta rå som gurka eller använda i pajer eller grytor.

pil Recept med Zucchini

Zucchini eller squash är olika namn på samma grönsak.

Zucchini är en gurkliknande grönsak och är god i pajer, i grytor och som ugnstekt grönsak. Den kan också precis som gurka ätas rå i sallader.

Tänk på att zucchinin har väldigt kort tillagningstid. Om du gör en gryta så lägg i zucchinin bara de sista minutrarna.

Zucchini går bra att woka och grilla. Man kan även skära dem i halvor, gröpa ur fruktköttet och göra olika fyllningar och sedan gratinera i ugn.

Storleken variera mycket, från ca 15 cm till en zucchini som kan väga 1,5 kg. Även formen varierar mycket. Avlånga gurkliknande zucchini är vanligast men de finns också i former som liknar en rund boll. Färgen kan vara ljusgrön, mörkgrön eller gul.

Den zucchini som säljs i svenska affärer har skördats innan de har blivit färdigmogna och då man kan äta allt på zucchinin, både kärnor och skal.

Innehållsinformation

grön flagga Tillsatsfritt:  Ja

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

grön flagga Vegetariskt:  Ja

Tips och info

Storbritaniens flagga Engelskt namn:

squash, courgette(s)

Hitta Finns i affären:

I grönsaksdisken året runt. Importeras från Europa. På hösten kan svensk zucchini finnas.

Tummen upp GI tips:

GI-värdet för Zucchini varierar mycket beroende på när den har skördats. Det blir högre ju mognare (och därmed sötare och träigare) zucchinin är.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Förvara svalt, helst 7-10 grader. Håller sig då 1-2 veckor.

Sedlar Pris:

Varierar på säsongen, ca 15-40 kr/kg

Kundvagn Köptips:

Zucchinin är billigast på hösten när den kan skördas här i Sverige så passa på då!

Byt ut Ersätt med:

Gurka. I grytor och pajer kan den bytas ut mot andra grönsaker som t.ex. aubergine, morötter, palsternacka.

Liknande ingredienser:


Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
 svar  Svar till  Richard    kommentar  Skrivet av  Susanne  2011-08-20 05:05
Tack för det upplysande svaret!
 svar  Svar till  susnet    kommentar  Skrivet av  Richard  2011-08-19 17:13
Susanne! Förmodligen är det så som precis med gurkor att om de blir pollinerade så blir de väldigt beska och det sätter sig inte bara i skalet tyvärr. mina gurkor är ofta beska när de är lite blekare. alla grönfina gurkor smakar bra. peace richard
 svar  Svar till  GillaMat    kommentar  Skrivet av  Susanne  2011-05-17 14:58
Jag gissar att det beror på hur mogen den är. Du kan ju alltid smaka på den rå och om den är för bitter så kan du ju alltid skala den helt eller delvis.
   kommentar  Skrivet av  GillaMat  2011-05-17 09:40
Zucchini är god i generellt men ibland blir den mycket bitter i smaken trots att den ser hel och fin ut. Tacksam om någon har en förklaring för detta.