| Fisk och skaldjur | GI Recept | LCHF |

Fetaostlax

Enkelt och gott recept med laxfilé, fetaost och zucchini som nästan inte innehåller några kolhydrater alls och passar därför bra för den som följer LCHF eller GI.
fetaostlax
Recept på lax med fetaost.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 20 minuter, varav 15 minuter i ugnen
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt

Vintips:

Leeuwenjacht (nr 2171)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°C.

    Lägg laxfiléerna (tinade) med skinnsidan ner i en ugnsform. Lägg dem gärna tätt så blir det lätt att breda på fetaoströran och mer plats för zucchinin.

    Salta ordentligt på laxen. (Tar du mindre salt på laxen kan du ta lite salt i fetaoströran.)

  2. Gör fetaoströran: Smula fetaost i en bunke. Tillsätt timjan, vitpeppar och turkisk yoghurt. Blanda till en jämn röra.

  3. Bred fetaoströran över laxfilébitarna.

  4. Ställ in i mitten av ugnen i 225°C i ca 15-25 minuter. (Om laxfiléerna ligger tätt så tar det närmare 25 än 15 minuter.)

    Strimla under tiden zucchinin. Ta ut laxen ur ugnen och lägg zucchinistrimlorna vid sidan av laxbitarna så att de får steka med de sista 5-15 minuterna. Rätten är klar när fetaosten börjar få lite färg och laxen är genomstekt.

    Servera direkt.

Beskrivande bilder

laxfilébitar, saltade
1. Laxfilébitar, saltade.
smulad fetaost, timjan, vitpeppar, yoghurt
2.1. Smulad fetaost, timjan, peppar, yoghurt.
fetaoströra
2.2. Fetaoströra.
laxfilébitar med fetaoströra
3. Laxfilébitar med fetaoströra.
in i ugnen
4.1. In i ugnen.
strimlad zucchini
4.2. Strimlad zucchini.
in i ugnen igen
4.3. In i ugnen igen.
fetaostlaxen klar att servera
4.4. Fetaostlaxen klar att servera.

servera Serveringstips:

Vill man äta lite mer kolhydrater så rekommenderas att koka quinoa och servera till fetaostlaxen.

glödlampa Tips:

Det här receptet är mycket likt ugnsstekt lax med fetaost och örter. Det här receptet har lägst GI och innehåller mycket mera fetaost och röran på laxen ligger fast. (I det andra receptet rinner röran delvis ner och blir en sås ihop med grönsakerna.)

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Fetaostlaxen håller sig ca 5 dagar i kylskåp.