Fetaostlax

Enkelt och gott recept med laxfilé, fetaost och zucchini som nästan inte innehåller några kolhydrater alls och passar därför bra för den som följer LCHF eller GI.
fetaostlax
Recept på lax med fetaost.
Timglas Tid: 20 minuter, varav 15 minuter i ugnen
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°C.

    Lägg laxfiléerna (tinade) med skinnsidan ner i en ugnsform. Lägg dem gärna tätt så blir det lätt att breda på fetaoströran och mer plats för zucchinin.

    Salta ordentligt på laxen. (Tar du mindre salt på laxen kan du ta lite salt i fetaoströran.)

    laxfilébitar, saltade
    Laxfilébitar, saltade.
  2. Gör fetaoströran: Smula fetaost i en bunke. Tillsätt timjan, vitpeppar och turkisk yoghurt. Blanda till en jämn röra.

    smulad fetaost, timjan, vitpeppar, yoghurt
    Smulad fetaost, timjan, peppar, yoghurt.
    fetaoströra
    Fetaoströra.
  3. Bred fetaoströran över laxfilébitarna.

    laxfilébitar med fetaoströra
    Laxfilébitar med fetaoströra.
  4. Ställ in i mitten av ugnen i 225°C i ca 15-25 minuter. (Om laxfiléerna ligger tätt så tar det närmare 25 än 15 minuter.)

    Strimla under tiden zucchinin. Ta ut laxen ur ugnen och lägg zucchinistrimlorna vid sidan av laxbitarna så att de får steka med de sista 5-15 minuterna. Rätten är klar när fetaosten börjar få lite färg och laxen är genomstekt.

    Servera direkt.

    in i ugnen
    In i ugnen.
    strimlad zucchini
    Strimlad zucchini.
    in i ugnen igen
    In i ugnen igen.
    fetaostlaxen klar att servera
    Fetaostlaxen klar att servera.

servera Serveringstips:

Vill man äta lite mer kolhydrater så rekommenderas att koka quinoa och servera till fetaostlaxen.

glödlampa Tips:

Det här receptet är mycket likt ugnsstekt lax med fetaost och örter. Det här receptet har lägst GI och innehåller mycket mera fetaost och röran på laxen ligger fast. (I det andra receptet rinner röran delvis ner och blir en sås ihop med grönsakerna.)

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Fetaostlaxen håller sig ca 5 dagar i kylskåp.

Kommentarer till Fetaostlax

Skriv en kommentar

besökare Svar till Elias penna Skrivet av Susanne
Varsågod! :)
penna Skrivet av Elias
Riktigt gott, enkel att laga och perfekt som studentmat! Tack för receptet :)
besökare Svar till GM penna Skrivet av Susanne
Läs på fetaost-förpackningen, men det är inte mycket kolhydrater.
penna Skrivet av GM
Innehåller fetaost mycket fett och kolhydrater? :)
besökare Svar till Josefine penna Skrivet av Susanne
Roligt att höra! :)
penna Skrivet av Josefine
Verkligen jättegott! Gjorde detta receptet hemma igår, snabbt och enkelt. Serverade med potatis :)
besökare Svar till Miriam penna Skrivet av Susanne
Tack för att du skrev det! Nu har jag lagt till zucchinin också! Tur att det blev bra ändå! :)
penna Skrivet av Miriam
Mumsig och god laxrätt!
Men, ett litet men, zucchinin stod inte med bland ingredienserna så jag glömde köpa det...

Fast det gick utmärkt med tomat och gurka också :)
besökare Svar till susnet penna Skrivet av Anita
Det smakade bra men såg inte så roligt ut då det blev "grynigt" - jag använde den turkiska vanliga i burk.
besökare Svar till Anita penna Skrivet av Susanne
Skar sig det smakmässigt eller var det yoghurten som skar sig? Om det var yoghurten så bör du välja en kokbar sort. Dock brukar turkisk yoghurt vara kokbar men kanske finns det sorter som inte är det? Vilken sort hade du? Oftast brukar jag använda Lindahls.

Läs alla 20 kommentarer

Se även dessa recept

| Fisk och skaldjur | GI Recept | LCHF |