Laxfilé

laxfilé
Laxfilé kan man köpa färsk i bit eller fryst i portionsförpackningar, 4 bitar à 140 g.

Laxfilé är hälsosam, lättlagad och god mat. Det finns många enkla recept som duger bra både som vardagsmat och helglyx.

Lax är idag en mycket populär matfisk. Både god, nyttig och inte särskilt dyr.

Laxfilé brukar finnas i frysdisken i alla affärer, i större butiker brukar även färsk laxfilé finnas.

Lax lever i svenska sjöar, Östersjön, Stilla havet och Atlanten men vanligast är den odlade. Fetthalten är högre i den odlade laxen.

Tillagning

Fisk kan stekas, kokas eller grillas. Använd gärna termometer för ett perfekt resultat.

Innertemperatur

För att veta när fisken är lagom tillagad, stoppa in en digital termometer med spetsens mitt i (den största) fiskbitens mitt.

Rekommenderad innertemperatur för laxfilé:

  • Medium: 48°C
  • Genomstekt: 52°C

Tillagningstips

Generellt är en långsam tillagning på låg temperatur, ca 125°C i mitten av ugnen att föredra eftersom laxen då blir jämnt tillagad och fiskköttet blir saftigt. Dock tar det lite längre tid innan det blir klart varför många lax-recept ofta anger en högre temperatur på ca 175-200°C.

Utan termometer kan du se att laxen är klar antingen genom att testa med en gaffel att fiskköttet lätt delar sig eller att kolla att fiskköttet är blekrosa och ogenomskinligt.

Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.

Stektemperaturer direkt i mobilen

Innertemperatur lista kött Innertemperatur nötkött oxfilé

Jag har gjort en app som innehåller innertemperaturer för kött så att du snabbt kan slå upp dem med 2 klick. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.

Perfekt när du är i köket eller ute vid grillen och snabbt behöver slå upp stektemperaturen!

Appen uppdateras kontinuerligt.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  Ja

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Nej

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av laxfilé.

Energi: 221 kcal
Kolhydrater: 0 g
Protein: 20.3 g
Fett: 15.6 g

Tips och info

Engelskt namn:

salmon

Finns i affären:

Färsk i fiskdisken, fryst i frysdisken.

Hållbarhet och förvaring:

Håller sig upp till 1 år i frysen. Färsk fisk bör tillagas så fort som möjligt, se bäst före datum på förpackningen.

Ersätt med:

Röding, vit fiskfilé t.ex. hoki. Tunnare fisk tar kortare tid att tillaga.

Kommentarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
Skrivet av Lynx
Tips till alla som har lite laxfilé över hemma:
Hamburgar bröd med stekt, kryddad (peppar och salt) lax är jätte gott. Jag brukar själv också tilläga hemmagjord rhode island sås (nu hur det stavas), ett eller två salladsblad, ost, stora tomatskivor och gurka.

Visa alla kommentarer

relaterade artiklar Läs gärna:

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest