Lax med rotsaksröra i vinsås




Ingredienser:
Rotsaker:
- 1-2 st morötter
- 1-2 st palsternackor
- ca 100 g rotselleri
- 10 centimeter purjolök
Sås:
- 2 dl vitt vin
- 1 st fiskbuljongtärning
- 2 dl crème fraiche
Fisk:
- 4 st à ca 140 g bitar laxfiléer eller annan fiskfilé
Servering:

Gör så här:
Skala rotsakerna. Använd sedan en matberedare eller ett rivjärn och riv morötter, palsternackor och rotselleri. Hacka purjolöken fint.
Ta fram en kastrull och häll i lite olja och låt den bli varm. Häll i alla rotsaker och låt fräsa ett par minuter under omrörning.
Smula över buljongtärningen och häll över vinet. Låt koka en liten stund så att vinet kokar in i grönsakerna, ca 5-10 min. Häll på crème fraichen och rör om. Sänk värmen. Låt puttra några minuter. Sänk värmen till lägsta och invänta att laxen blir färdig.
Under tiden du kokar rotsakerna i såsen steker du laxen i olja i en stekpanna några minuter på varje sida tills den är genomstekt. Salta lite grann. (Om du tar tjockare filébitar eller kotletter så tar det lite längre tid, ca 10-15 min. Har du glaslock på stekpannan går det lite fortare.)
Vid servering: Strö över rökt salt på fisken. Rökt salt är inte nödvändigt men lite som pricken över i. Garnera gärna med en kvist färsk timjan.


Serveringstips:
Servera med quinoa eller ris.
GI Tips:
Fet fisk som lax är nyttigt och innehåller omega-3. Servera gärna med fullkornsris eller quinoa eller fullkornsbulgur.
Variationstips:
Ersätt rotselleri med fänkål eller ta både och. Prova gärna annan fisk än lax. Har man inget rökt salt eller flingsalt eller någon annan lyxigare variant av salt så kan man utesluta det och bara salta med vanligt salt efter behag.
| Fisk och skaldjur | Huvudrätter |

⭐ webmaster
Det är lite oklart vad som menas med "1 liten bit rotselleri". Det är nog bättre att använda en standardiserad enhet som gram eller kg. Vi provar med ca 200g till 6 pers.
Ett tips är att ha i lite citronsaft+ skal i rotsaksröran.