| Fisk och skaldjur | Julmat och andra julrecept | Påsk - påskmat och påskgodis |

Gravad lax

Att grava lax själv blir otroligt gott, godare än köpt och dessutom mycket billigare. Det är varken svårt eller kräver mycket jobb att göra gravad lax själv, det enda som krävs är lite planering eftersom det tar några dagar i anspråk innan den är klar.
Gravad lax
Gravad lax i skivor.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 2-5 dygn, 15 minuters jobb
Portioner Minst 10 portioner

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt

Vintips:

Comtes d'Isenbourg (nr 2187)

Gör så här:

  1. Krossa vitpepparkornen i en mortel.

    Tillsätt strösocker och salt. Blanda.

  2. Skölj dillen och skär den grovt (ca 3 cm bitar), även stjälkarna ska användas då de ger mycket smak.

  3. Ta fram en form som rymmer laxbiten. Det kan vara en plastburk med lock eller en ugnsform som man senare täcker med plastfolie.

    Strö hälften av kryddblandningen i botten av formen. Strö över lite av dillen, uppskattningsvis en fjärdedel av dillen.

  4. Lägg laxbiten ovanpå med skinnsidan nedåt.

    Strö resten av kryddblandningen ovanpå och strö ut dillen och gnid in kryddorna med hjälp av dillen.

  5. Sätt på locket om du har en plastburk eller sätt på plastfolie om du har en ugnsform och ställ in i kylskåpet i 2-5 dygn.

    Vänd laxen 3-4 gånger under tiden. (Jag serverade min lax som ses på bilderna efter 3 dygn och vände då på laxen efter någonstans mellan 12-24 timmar varje gång, totalt 3 gånger.)

    Hur lång tid ska jag grava? Någonstans mellan 2-5 dygn. Längre tid ger mer smak framförallt sälta, kortare tid ger mildare och lenare smak. Du kan alltid skära bort en bit och provsmaka efter 2 dygn och upprepa en gång per dag för att se när du tycker den är lagom.

  6. Skär laxen i tunna skivor. Servera.

    Förvara den gravade laxen i skivor i en burk i kylskåp, håller sig 1-2 veckor. Den går även att frysa.

Beskrivande bilder

vitpepparkorn i mortel
1.1. Vitpepparkorn i mortel.
krossade vitpepparkorn
1.2. Krossade vitpepparkorn.
kryddblandning av socker, salt, vitpeppar
1.3. Kryddblandning av socker, salt, vitpeppar.
grovt skuren dill
2. Grovt skuren dill (inklusive stjälkar).
hälften av kryddblandningen
3.1. Hälften av kryddblandningen.
kryddblandning och dill
3.2. Kryddblandning och dill.
laxbiten med skinnsidan nedåt
4.1. Laxbiten med skinnsidan nedåt.
laxbiten med kryddblandning
4.2. Laxbiten med kryddblandning.
laxbiten med kryddblandning och dill
4.3. Laxbiten med kryddblandning och dill.
första vändningen
5.1. Första vändningen.
andra vändningen
5.2. Andra vändningen.
tredje vändningen
5.3. Tredje vändningen.
färdiggravad lax
6.1. Färdiggravad lax.
gravad lax skärs i tunna skivor
6.2. Gravad lax skärs i tunna skivor.

glödlampa Tips:

Observera att mängderna salt och socker är viktiga inte bara för smaken utan även för att förhindra att det bildas gift som kan leda till allvarlig matförgiftning. Så minska ej på dessa mängder. Däremot kan man ta mera - i samma proportioner. Tänk på att använda riktigt salt och inte något mineralsalt som t.ex. seltin.

byt ut Variationstips:

Vill man inte ha dillsmak, kan man istället prova vitpeppar, rosmarin, timjan, senapsfrön eller lime, eller en blanding av några av dem. Det går också att grava annan fisk än lax.

planera Planeringstips:

Om man vill vara på den säkra sidan så bör laxen frysas före eller efter gravning 5 dygn i frysen för att eventuella parasiter ska dö. Rå fisk kan innehålla parasiter som annars dör när man tillagar laxen då den upphettas men eftersom detta ej sker vid gravning så kan man oskadliggöra dem genom frysning istället.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Gravad lax förvaras i kylskåp. Håller sig normalt 1-2 veckor. Den kan också frysas och håller sig åtminstone 3 månader.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
 svar  Svar till  Gravobert    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tack så mycket för informationen och tipsen! :)
 svar  Svar till  Anders    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Jag låter vätskan vara kvar.
 svar  Svar till  Jennifer    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Ja kanske. Jag har ju bara gjort gravad lax med en hel laxsida, men det borde väl gå att göra med portionsbitar också. Skriv gärna hur det gick om du provar!
   kommentar  Skrivet av  Jennifer  
Kan man göra detta på laxfiléer som man kommer köpt frysta? Alltså såna 4-pack som man sedan tinar? Blir säkert bäst med färsk men jag skulle vilja testa och har ett paket jag inte vet vad jag ska göra med! :)
 svar  Svar till  Anders    kommentar  Skrivet av  Gravobert  
Livsmedelsverket tog bort rekommendationen att frysa odlad lax (Salmo Salar) 2012:
http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Rad-att-frysa-odlad-lax-fore-gravning-tas-bort/

OBSERVERA att detta endast gäller just odlad lax och just Salmo Salar.

För den som vill vara extra säker kan jag rekommendera min metod:
1. Grava laxen i tre dygn
2. "Grava" den i frysen i tre dygn i -18C (häll av vätskan innan, men låt allt annat vara som det är)
3. Tina upp sakta i kylskåp över natt.
4. Fixa, tvätta, skiva och servera

Lycka till!!!

Skriv och läs alla 37 kommentarer