Gravad lax

Att grava lax själv blir otroligt gott, godare än köpt och dessutom mycket billigare. Det är varken svårt eller kräver mycket jobb att göra gravad lax själv, det enda som krävs är lite planering eftersom det tar några dagar i anspråk innan den är klar.
Gravad lax
Gravad lax i skivor.
Timglas Tid: 2-5 dygn, 15 minuters jobb
Portioner Minst 10 portioner

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt

Så här gör du gravad lax:

  1. Krossa vitpepparkornen i en mortel.

    Tillsätt strösocker och salt. Blanda.

    vitpepparkorn i mortel
    Vitpepparkorn i mortel.
    krossade vitpepparkorn
    Krossade vitpepparkorn.
    kryddblandning av socker, salt, vitpeppar
    Kryddblandning av socker, salt, vitpeppar.
  2. Skölj dillen och skär den grovt (ca 3 cm bitar), även stjälkarna ska användas då de ger mycket smak.

    • 100 g grovt skuren dill (även stjälkarna)
    grovt skuren dill
    Grovt skuren dill (inklusive stjälkar).
  3. Ta fram en form som rymmer laxbiten. Det kan vara en plastburk med lock eller en ugnsform som man senare täcker med plastfolie.

    Strö hälften av kryddblandningen i botten av formen. Strö över lite av dillen, uppskattningsvis en fjärdedel av dillen.

    hälften av kryddblandningen
    Hälften av kryddblandningen.
    kryddblandning och dill
    Kryddblandning och dill.
  4. Lägg laxbiten ovanpå med skinnsidan nedåt.

    Strö resten av kryddblandningen ovanpå och strö ut dillen och gnid in kryddorna med hjälp av dillen.

    laxbiten med skinnsidan nedåt
    Laxbiten med skinnsidan nedåt.
    laxbiten med kryddblandning
    Laxbiten med kryddblandning.
    laxbiten med kryddblandning och dill
    Laxbiten med kryddblandning och dill.
  5. Sätt på locket om du har en plastburk eller sätt på plastfolie om du har en ugnsform och ställ in i kylskåpet i 2-5 dygn.

    Vänd laxen 3-4 gånger under tiden. (Jag serverade min lax som ses på bilderna efter 3 dygn och vände då på laxen efter någonstans mellan 12-24 timmar varje gång, totalt 3 gånger.)

    Hur lång tid ska jag grava? Någonstans mellan 2-5 dygn. Längre tid ger mer smak framförallt sälta, kortare tid ger mildare och lenare smak. Du kan alltid skära bort en bit och provsmaka efter 2 dygn och upprepa en gång per dag för att se när du tycker den är lagom.

    första vändningen
    Första vändningen.
    andra vändningen
    Andra vändningen.
    tredje vändningen
    Tredje vändningen.
  6. Skär laxen i tunna skivor. Servera.

    Förvara den gravade laxen i skivor i en burk i kylskåp, håller sig 1-2 veckor. Den går även att frysa.

    färdiggravad lax
    Färdiggravad lax.
    gravad lax skärs i tunna skivor
    Gravad lax skärs i tunna skivor.

glödlampa Tips:

Observera att mängderna salt och socker är viktiga inte bara för smaken utan även för att förhindra att det bildas gift som kan leda till allvarlig matförgiftning. Så minska ej på dessa mängder. Däremot kan man ta mera - i samma proportioner. Tänk på att använda riktigt salt och inte något mineralsalt som t.ex. seltin.

byt ut Variationstips:

Vill man inte ha dillsmak, kan man istället prova vitpeppar, rosmarin, timjan, senapsfrön eller lime, eller en blanding av några av dem. Det går också att grava annan fisk än lax.

planera Planeringstips:

Om man vill vara på den säkra sidan så bör laxen frysas före eller efter gravning 5 dygn i frysen för att eventuella parasiter ska dö. Rå fisk kan innehålla parasiter som annars dör när man tillagar laxen då den upphettas men eftersom detta ej sker vid gravning så kan man oskadliggöra dem genom frysning istället.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Gravad lax förvaras i kylskåp. Håller sig normalt 1-2 veckor. Den kan också frysas och håller sig åtminstone 3 månader.

Kommentarer till Gravad lax

Kontrollord:  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
besökare Svar till Alex penna Skrivet av Susanne
Nej det ska man inte. Allt man ska göra står i receptet, jag har inte utelämnat något. Hoppas det är så du gjort! :)
penna Skrivet av Alex
Riktigt enkelt recept. Har laxen i kylskåpet nu. En fråga, ska man hälla bort vätskan som bildas varje gång man vänder den?

Hoppas på svar... eller at jag gör det rätta. :-)
besökare Svar till Texasfrun penna Skrivet av Susanne
Vad roligt att du uppskattar min tydliga beskrivning! :) Tack för att du skrev! Hoppas det smakar och skriv gärna och berätta!
penna Skrivet av Texasfrun
ÄNTLIGEN en guide som förklarar exakt hur man gravar! Höll på att bli tokig på alla andra recept som verkade förutsätta förkunskap. Men återigen är dina recept bäst, Susanne! "Gravning for dummies" - Perfekt! :)
Jag ska testa detta för att göra fusk-sushi och fusk-sashimi. Japansk mat för latmaskar och ej alltför kräsna. Återkommer om hur det blev!
besökare Svar till Gravobert penna Skrivet av Susanne
Tack så mycket för informationen och tipsen! :)
besökare Svar till Anders penna Skrivet av Susanne
Jag låter vätskan vara kvar.
besökare Svar till Jennifer penna Skrivet av Susanne
Ja kanske. Jag har ju bara gjort gravad lax med en hel laxsida, men det borde väl gå att göra med portionsbitar också. Skriv gärna hur det gick om du provar!
penna Skrivet av Jennifer
Kan man göra detta på laxfiléer som man kommer köpt frysta? Alltså såna 4-pack som man sedan tinar? Blir säkert bäst med färsk men jag skulle vilja testa och har ett paket jag inte vet vad jag ska göra med! :)
besökare Svar till Anders penna Skrivet av Gravobert
Livsmedelsverket tog bort rekommendationen att frysa odlad lax (Salmo Salar) 2012:
http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Rad-att-frysa-odlad-lax-fore-gravning-tas-bort/

OBSERVERA att detta endast gäller just odlad lax och just Salmo Salar.

För den som vill vara extra säker kan jag rekommendera min metod:
1. Grava laxen i tre dygn
2. "Grava" den i frysen i tre dygn i -18C (häll av vätskan innan, men låt allt annat vara som det är)
3. Tina upp sakta i kylskåp över natt.
4. Fixa, tvätta, skiva och servera

Lycka till!!!
penna Skrivet av Anders
Har nyligen fått tipset att grava laxen i 4-5 dagar. Har alltid tyckt att den var klar efter 2 dygn - men hur hanteras vätskan som bildas. Skall den vara med hela tiden eller hällas av?

Läs alla 41 kommentarer

Se även dessa recept

| Fisk och skaldjur | Julmat och andra julrecept | Påsk - påskmat och påskgodis |