Gravad lax
Att grava lax själv blir otroligt gott, godare än köpt och dessutom mycket billigare. Det är varken svårt eller kräver mycket jobb att göra gravad lax själv, det enda som krävs är lite planering eftersom det tar några dagar i anspråk innan den är klar.
Tid: 2-5 dygn, 15 minuters jobb
Mängd: Minst 10 portioner
Ingredienser:
- 1 kg benfri laxfilé i bit
- 4 msk strösocker
- 3 msk salt (riktigt salt, ej mineralsalt)
- 1 tsk vitpepparkorn
- 100 g grovt skuren dill (även stjälkarna)
Laktosfritt
Glutenfritt
Näringsvärden
Näringsvärde per portion (121 g): 248 kcal, 6 g kolhydrater, 16 g fett, 21 g protein
Tips & tricks
Observera att mängderna salt och socker är viktiga inte bara för smaken utan även för att förhindra att det bildas gift som kan leda till allvarlig matförgiftning. Så minska ej på dessa mängder. Däremot kan man ta mera - i samma proportioner. Tänk på att använda riktigt salt och inte något mineralsalt som t.ex. seltin.
Variationstips
Vill man inte ha dillsmak, kan man istället prova vitpeppar, rosmarin, timjan, senapsfrön eller lime, eller en blanding av några av dem. Det går också att grava annan fisk än lax.
Planeringstips
Om man vill vara på den säkra sidan så bör laxen frysas före eller efter gravning 5 dygn i frysen för att eventuella parasiter ska dö. Rå fisk kan innehålla parasiter som annars dör när man tillagar laxen då den upphettas men eftersom detta ej sker vid gravning så kan man oskadliggöra dem genom frysning istället.
Hållbarhet och förvaring
Gravad lax förvaras i kylskåp. Håller sig normalt 1-2 veckor. Den kan också frysas och håller sig åtminstone 3 månader.
️ Skrivet av
Trevligt stället, jag tänkte skriva lite om gravad lax jag har experimenterat mig fram till,,, då gravad är som en enklare version av vad Italienarna gör men längre tid,,, en 4 bitars lax, testade jag med ca 1 matsked salt, socker och dill, då jag pressade lite citron saft över, för det gör man med den Italienska snabb gravningen (carpaccio),,, och enligt kända kockar måste man lägga något tungt över, Jamie Oliver sa att gravad är att begrava, gräva ner laxen med plastpåse i trädgården, i 2 dygn (den blev perfekt, med örtsalt),,, ,,, en stor bit ifrån hel lax med skinn på ena sidan, har tagit 1 DL av salt socker och dill, till en halv apelsin,,,
webmaster
Svar till
Cilla
️ Skrivet av
Ja det kan du göra.
️ Skrivet av
Hejsan !
Om jag har en laxbit på 500 g, ska jag ta hälften av allt då ?
Mvh
Om jag har en laxbit på 500 g, ska jag ta hälften av allt då ?
Mvh
webmaster
Svar till
Dag Thulin
️ Skrivet av
Tack! Bra fråga! Det blir ju en hel del vätska som ju väger en del, jag skulle gissa på ca 800 g kanske.
️ Skrivet av
Hej’
Snygg sajt med pédagogies touch och småtips, Bravo
En liten fråga: hur mycket gravad lax blir det av 1 kg lax?
Snygg sajt med pédagogies touch och småtips, Bravo
En liten fråga: hur mycket gravad lax blir det av 1 kg lax?