Frusen chokladtårta

Ingredienser:
Nötmarängbotten:
- 1,5 dl (100 g) hasselnötkärnor
- 1,5 dl strösocker
- 4 st äggvitor
Glassfyllning:
- 100 g mörk choklad
- 4 st äggulor
- 3 msk florsocker
- 1 dl starkt kaffe
- 0,25-0,5 dl punsch
- 3 dl vispgrädde
Garnering:
- 3 dl vispgrädde
- 50 g mörk choklad
Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform ca 20 cm i diameter
- elvisp
-
mixer
eller mandelkvarn
Ugn:
- 200 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme
-
Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en rund form med löstagbar kant.
Rund form med fastspänt bakplåtspapper. -
Dela nötterna med en vass kniv och plocka bort de som är mörka och därmed ruttna inuti (de smakar otäckt och är dessutom giftiga och cancerframkallande).
Lägg sedan nötterna i en mixer och och mixa fint eller använd en kvarn och mal nötterna.
- 1,5 dl (100 g) hasselnötkärnor
Malda nötter. -
Dela äggen. Häll äggvitorna i en torr och fettfri bunke. Lägg äggulorna i en kastrull och spara till senare.
Äggvitorna i en bunke. Äggulorna till glassfyllningen. -
Vispa äggvitorna till ett fast skum. Det ska gå att vända upp och ner på bunken.
Äggvitorna vispade. -
Tillsätt de malda nötterna och sockret till äggviteskummet.
Vänd försiktigt ner de malda nötterna och sockret och blanda försiktigt till en jämn smet.
- 1,5 dl strösocker
Malda nötter och strösocker tillsatt. Blandar försiktigt marängsmeten. Marängsmeten blandad och klar. -
Häll nötmarängsmeten i formen.
Grädda nötmarängbottnen mitt i ugnen i 200°C, ca 20 minuter tills den fått fin färg.
Låt den svalna i formen.
Marängsmet i formen. Gräddad nötmarängbotten. -
Dela chokladen i bitar.
- 100 g mörk choklad
Choklad i bitar. -
Tillsätt florsocker och kaffe till äggulorna i kastrullen.
Vispa ihop med en handvisp.
- 3 msk florsocker
- 1 dl starkt kaffe
Äggulor, florsocker och kaffe. Ihopvispat. -
Låt ägguleblandningen koka upp under omrörning.
Vispa kraftigt när det börjar sjuda och fortsätt vispa tills smeten är tjock och pösig.
Tjock och fin smet. -
Tag bort kastrullen från värmen och lägg i chokladen.
Rör om och vispa med handvispen tills chokladen smält.
Chokladbitar tillsatta. Chokladen har smält. -
Tillsätt punschen och blanda till en jämn blank och fin smet.
(Mängden punsch beror på hur mycket smak man vill ha av punsch. Smaka gärna av.)
- 0,25-0,5 dl punsch
Punsch tillsatt. Blank och fin chokladsmet. -
Låt chokladkrämen svalna.
Vispa grädden till glassfyllningen medelhårt.
- 3 dl vispgrädde
Vispad grädde. -
Tillsätt den vispade grädden till den avsvalnade krämen (den måste åtminstone vara svalare än fingervarmt, 37°C för att undvika att grädden smälter).
Blanda ihop till en jämn smet.
Vispad grädde tillsatt. Glassfyllningen klar. -
Häll glassfyllningen ovanpå den avsvalnade nötmarängbottnen.
Ställ in i frysen i minst 3 timmar. (Till hit kan man förbereda och om man vill ha tårtan flera månader i frysen.)
Glassfyllningen på nötmarängbottnen. -
Ta ut tårtan ur frysen och låt den stå framme ca 5 minuter.
Lossa därefter den löstagbara kanten och tag bort den. Lyft sedan över tårtan till ett serveringsfat (bakplåtspappret under tas enkelt bort).
Låt tårtan stå i rumstemperatur totalt ca 30 minuter före servering eller ca 1 timme i kylskåp. Gör garneringen under tiden.
Frusen tårta på serveringsfat. -
Vispa grädden medelhårt.
Bred ut eller spritsa den vispade grädden överst på tårtan.
- 3 dl vispgrädde
Vispad grädde utbredd på tårtan. -
Hacka chokladen och fördela över tårtan.
(Man kan också smälta chokladen och ringla den över tårtan.)
Servera, ät och njut!
- 100 g mörk choklad
Hackad choklad. Tårtan garnerad med hackad choklad.
Nötmarängbotten:
Glassfyllning:
Garnering och servering:
Näringsvärden
Planeringstips
Hållbarhet och förvaring

webmaster

webmaster