Frusen chokladtårta

Den här chokladtårtan är helt otroligt god! Nötmarängbotten, fyllning med choklad, punsch och kaffe samt täcket med grädde och choklad smakar otroligt bra tillsammans! Även om man inte gillar kaffe och punsch särskilt mycket så är denna tårta supergod för smakkombinationen är fantastisk. Tårtan går att göra långt i förväg och förvara i frysen.
Frusen chokladtårta
Fantastiskt god frusen chokladtårta med nötmarängbotten, chokladfyllning smaksatt med punsch och kaffe och ett täcke med grädde och choklad!
Timglas Tid: 5 timmar varav 4 timmar i frysen
Portioner ca 10 bitar

Ingredienser:

Botten:

Fyllning:

Garnering:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter.

1. Rosta om du vill nötterna i en stekpanna. Det blir godare nötsmak då men detta kan hoppas över.

2. Ta bort skalet från nötterna om du rostat dem. Om du inte rostat nötterna så ska alltså inte skalet tas bort.

3. Mal nötterna med kvarn eller mixa fint i mixer.

4. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Det ska gå att vända upp och ner på bunken.

5. Häll på de malda nötterna och sockret på äggviteskummet.

6. Vänd försiktigt ner de malda nötterna och sockret i äggviteskummet.

7. Blanda försiktigt till en jämn smet.

8. Häll smeten i formen.

9. Grädda mitt i ugnen i 200°C, ca 20 minuter.

10. Låt kakan svalna i formen och lossa kanten efter 10 minuter. Om kakan har krympt så tryck ut den så att den täcker hela formens bottenyta.

Fyllning:

11. Förbered chokladen till fyllningen. Dela chokladen i bitar.

12. Häll äggulor, florsocker och kaffe i en kastrull.

13. Vispa äggulorna, florsockret och kaffet till en jämn smet och låt koka upp under omrörning.

14. Vispa kraftigt när det börjar sjuda och fortsätt vispa tills smeten är tjock och pösig.

15. Tag av kastrullen från plattan och lägg i chokladen som du delat i mindre bitar.

16. Låt chokladen smälta under omrörning.

17. Vispa till en slät fin smet.

18. Tillsätt punschen och blanda.

19. Låt blandningen kallna.

20. Vispa grädden till fyllningen riktigt tjock.

21. Tillsätt den vispade grädden till den avsvalnade krämen.

22. Vänd ner den i krämen och rör till en jämn slät fin smet.

23. Sätt tillbaka kanten på formen igen och häll fyllningen ovanpå. Ställ in i frysen minst 3-4 timmar eller längre.

Servering:

24. Låt tårtan stå framme i rumstemperatur 30 minuter före servering.

25. Vispa grädden till garneringen.

26. Bred ut eller spritsa grädden över tårtan.

27. Smält chokladen och ringla över.

Servera och njut!

frusen chokladtårta steg 1-3
frusen chokladtårta steg 4-6
frusen chokladtårta steg 7-9
frusen chokladtårta steg 10-12
frusen chokladtårta steg 13-15
frusen chokladtårta steg 16-18
frusen chokladtårta steg 19-21
frusen chokladtårta steg 22-24
frusen chokladtårta steg 25-27

planera Planeringstips:

Om man vill kan man göra även garneringen i förväg och frysa in. Men frys först in fyllningen.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Håller sig minst 3 månader i frysen. Om man inte äter upp hela tårtan vid servering så kan resten frysas in igen. Garneringen går alltså också bra att frysa.

Kommentarer till Frusen chokladtårta

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Thina
Jag gjorde en "vanlig" marängbotten (1 timme i 125°) det blev helt okej men tror nog att det är godare med nötter eller kanske rice crispies i,så att det blir lite mer att tugga på.
besökare Svar till Thina penna Skrivet av Susanne
Jag vet inte men kolla receptet på marängkrisptårta där inga nötter ingår. Skriv gärna hur det blev om du provar någon variant!
penna Skrivet av Thina
Om man helt vill utesluta nötter dvs bara göra marängbotten, ska man låta botten stå längre - kanske på lägre temperatur, eller vad tror du? (Har släkting som är superallergisk mot alla sorters nötter)
penna Skrivet av Anna
Mmmm jätttegod tårta!
besökare Svar till Medine penna Skrivet av Susanne
Ja det kan man.
penna Skrivet av Medine
Kan man göra denna utan punsch?
besökare Svar till TantAnita penna Skrivet av Susanne
Ok, ja oavsett vad man tror om mycket annat så är nog de flesta överens om att smör är godast! :)
penna Skrivet av TantAnita
Tack för ditt engagemang men KOSTDOKTORNs råd har aldrig tillhört mina favoriter eftersom det inte är viktproblem som är mitt problem eller någonsin varit det. Har dessutom alltid tyckt att man överdriver sina synpunkter i debatten. Av ren självbevarelsedrift har jag varit tvungen att sätta mig in i fettproblematiken och har alltså bildat mig en egen uppfattning som passar mig men inte överensstämmer med KOSTDOKTORNs. I övrigt; Tack för det underbara receptet till den frusna chokladtårtan, den kommer jag och många av mina vänner att baka ofta och med "riktigt" smör ;-)!
besökare Svar till TantAnita penna Skrivet av Susanne
Tyvärr är matrekommendationerna från vården ofta felaktiga när det kommer till råd om fett vilket är helt sjukt i dubbel bemärkelse. Jag rekommenderar dig verkligen att läsa på om detta och bilda dig en egen uppfattning. Jag kan rekommendera att läsa det här och det här.
penna Skrivet av TantAnita
Tack för ditt snabba svar! I morgon börjar chokladtårtebakandet med mandelmjöl! Det finns en anledning till margarinfrågan och den är att jag alldeles nyligen haft svåra hjärtkärlbesvär med ett antal ingrepp som följd. I eftervården ingår bl a matrestriktioner där t ex både smör och margarin i fast/hård form inte får ingå i kosten. Däremot är flytande margarin(typ Becel) något som rekommenderas. Vad gäller baket i morgon så blir det som det alltid har varit - alltså smör.

Läs alla 55 kommentarer

Se även dessa recept

| Efterrätter | Glutenfritt | Nyårsrecept | Tårtor & bakelser |