Frusen chokladtårta

Den här chokladtårtan är helt otroligt god! Nötmarängbotten, fyllning med choklad, punsch och kaffe samt täcket med grädde och choklad smakar otroligt bra tillsammans! Även om man inte gillar kaffe och punsch särskilt mycket så är denna tårta supergod för smakkombinationen är fantastisk. Tårtan går att göra långt i förväg och förvara i frysen.
Frusen chokladtårta
Fantastiskt god frusen chokladtårta med nötmarängbotten, chokladfyllning smaksatt med punsch och kaffe och ett täcke med grädde och choklad!
Timglas Tid: 5 timmar varav 4 timmar i frysen
Portioner ca 10 bitar

Ingredienser:

Nötmarängbotten:

Glassfyllning:

Garnering:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

    Nötmarängbotten:

  1. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en rund form med löstagbar kant.

    rund form med fastspänt bakplåtspapper
    Rund form med fastspänt bakplåtspapper.
  2. Dela nötterna med en vass kniv och plocka bort de som är mörka och därmed ruttna inuti (de smakar otäckt och är dessutom giftiga och cancerframkallande).

    Lägg sedan nötterna i en mixer och och mixa fint eller använd en kvarn och mal nötterna.

    malda nötter
    Malda nötter.
  3. Dela äggen. Häll äggvitorna i en torr och fettfri bunke. Lägg äggulorna i en kastrull och spara till senare.

    äggvitorna i en bunke
    Äggvitorna i en bunke.
    äggulorna till glassfyllningen
    Äggulorna till glassfyllningen.
  4. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Det ska gå att vända upp och ner på bunken.

    äggvitorna vispade
    Äggvitorna vispade.
  5. Tillsätt de malda nötterna och sockret till äggviteskummet.

    Vänd försiktigt ner de malda nötterna och sockret och blanda försiktigt till en jämn smet.

    malda nötter och strösocker tillsatt
    Malda nötter och strösocker tillsatt.
    blandar marängsmeten
    Blandar försiktigt marängsmeten.
    marängsmeten blandad och klar
    Marängsmeten blandad och klar.
  6. Häll nötmarängsmeten i formen.

    Grädda nötmarängbottnen mitt i ugnen i 200°C, ca 20 minuter tills den fått fin färg.

    Låt den svalna i formen.

    marängsmet i formen
    Marängsmet i formen.
    gräddad nötmarängbotten
    Gräddad nötmarängbotten.
  7. Glassfyllning:

  8. Dela chokladen i bitar.

    choklad i bitar
    Choklad i bitar.
  9. Tillsätt florsocker och kaffe till äggulorna i kastrullen.

    Vispa ihop med en handvisp.

    äggulor, florsocker och kaffe
    Äggulor, florsocker och kaffe.
    ihopvispat
    Ihopvispat.
  10. Låt ägguleblandningen koka upp under omrörning.

    Vispa kraftigt när det börjar sjuda och fortsätt vispa tills smeten är tjock och pösig.

    tjock och fin smet
    Tjock och fin smet.
  11. Tag bort kastrullen från värmen och lägg i chokladen.

    Rör om och vispa med handvispen tills chokladen smält.

    chokladbitar tillsatta
    Chokladbitar tillsatta.
    chokladen har smält
    Chokladen har smält.
  12. Tillsätt punschen och blanda till en jämn blank och fin smet.

    (Mängden punsch beror på hur mycket smak man vill ha av punsch. Smaka gärna av.)

    punsch tillsatt
    Punsch tillsatt.
    blank och fin chokladsmet
    Blank och fin chokladsmet.
  13. Låt chokladkrämen svalna.

    Vispa grädden till glassfyllningen medelhårt.

    vispad grädde
    Vispad grädde.
  14. Tillsätt den vispade grädden till den avsvalnade krämen (den måste åtminstone vara svalare än fingervarmt, 37°C för att undvika att grädden smälter).

    Blanda ihop till en jämn smet.

    vispad grädde tillsatt
    Vispad grädde tillsatt.
    glassfyllningen klar
    Glassfyllningen klar.
  15. Häll glassfyllningen ovanpå den avsvalnade nötmarängbottnen.

    Ställ in i frysen i minst 3 timmar. (Till hit kan man förbereda och om man vill ha tårtan flera månader i frysen.)

    glassfyllningen på nötmarängbottnen
    Glassfyllningen på nötmarängbottnen.
  16. Garnering och servering:

  17. Ta ut tårtan ur frysen och låt den stå framme ca 5 minuter.

    Lossa därefter den löstagbara kanten och tag bort den. Lyft sedan över tårtan till ett serveringsfat (bakplåtspappret under tas enkelt bort).

    Låt tårtan stå i rumstemperatur totalt ca 30 minuter före servering eller ca 1 timme i kylskåp. Gör garneringen under tiden.

    frusen tårta på serveringsfat
    Frusen tårta på serveringsfat.
  18. Vispa grädden medelhårt.

    Bred ut eller spritsa den vispade grädden överst på tårtan.

    vispad grädde utbredd på tårtan
    Vispad grädde utbredd på tårtan.
  19. Hacka chokladen och fördela över tårtan.

    (Man kan också smälta chokladen och ringla den över tårtan.)

    Servera, ät och njut!

    hackad choklad
    Hackad choklad.
    tårtan garnerad med hackad choklad
    Tårtan garnerad med hackad choklad.

planera Planeringstips:

Om man vill kan man göra även garneringen i förväg och frysa in. Men frys först in fyllningen.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Håller sig minst 3 månader i frysen. Om man inte äter upp hela tårtan vid servering så kan resten frysas in igen. Garneringen går alltså också bra att frysa.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Glutenfritt | Nyårsrecept | Tårtor & bakelser |

Kommentarer till Frusen chokladtårta

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Susanne
Nu är receptet uppdaterat med tydligare receptbeskrivning och nya bilder steg för steg.
💬 Svar till Thina ✏️ Skrivet av Susanne
Ok, tack, bra att veta vad du tyckte! 👍
✏️ Skrivet av Thina
Jag gjorde en "vanlig" marängbotten (1 timme i 125°) det blev helt okej men tror nog att det är godare med nötter eller kanske rice crispies i, så att det blir lite mer att tugga på.
💬 Svar till Thina ✏️ Skrivet av Susanne
Jag vet inte men kolla receptet på marängkrisptårta där inga nötter ingår. Skriv gärna hur det blev om du provar någon variant!
✏️ Skrivet av Thina
Om man helt vill utesluta nötter dvs bara göra marängbotten, ska man låta botten stå längre - kanske på lägre temperatur, eller vad tror du? (Har släkting som är superallergisk mot alla sorters nötter)