| Billigt | Laktosfritt | Lunch | Nötkött |

Köttfärslimpa

God klassisk maträtt som är enkel att göra men kräver lite planering eftersom den ska vara i ugnen i en timme. Annars ett recept som inte kräver någon större arbetsinsats.
köttfärslimpan serverad
Köttfärslimpa serverad med potatis, lingonsylt, brunsås och gröna ärtor.
Timglas Tid: 1 timme och 15 min varav 1 timme i ugn
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Brunsås:

Ev: Serveringsförslag:

laktosfritt Laktosfritt - Byt ut mjölken mot laktosfri mjölk och smöret mot laktosfritt smör.
glutenfritt Glutenfritt - Ta 0,5 dl pofiber och 1 msk potatismjöl alternativt Ren Havre istället för ströbröd. Skippa vetemjölet i såsen och ta lite arrowrot istället.

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Mät upp ströbröd och mjölk i en bunke. Rör om och låt stå och svälla ca 10 minuter.

    Smörj under tiden en ugnsform ca 30 cm på längden. Riv eller hacka också under tiden löken om du inte använder lökpulver. Sätt på ugnen på 175°C.

    ströbröd och mjölk
    Ströbröd och mjölk.
    färdigsvällt, som en gröt
    Färdigsvällt, som en gröt.
    smord ugnsform
    Smord ugnsform.
  2. Tillsätt lök, salt, peppar och ägg. Rör om så det blandas.

    tillsätt lök, salt, peppar, ägg
    Tillsätt lök, salt, peppar, ägg.
    blandad smet
    Blandad smet.
  3. Tillsätt köttfärsen. Rör tills det är ordentligt blandat men inte längre än så för då kan färsen bli torr.

    tillsätt köttfärs
    Tillsätt köttfärs.
    blandad köttfärssmet
    Blandad köttfärssmet.
  4. Klicka ut smeten i mitten av en ugnsform. Forma till en limpa. Använd gärna en slickepott.

    Lägg smörklickar ovanpå.

    utklickad smet
    Utklickad smet.
    forma till en limpa
    Forma till en limpa.
    smörklickar
    Smörklickar.
  5. Grädda köttfärslimpan mitt i ugnen i 175°C 45-60 minuter så att den blir genomstekt och får lite färg.

    Koka under tiden potatis om du vill servera med det.

    i ugnen
    I ugnen.
  6. Låt köttfärslimpan vila några minuter innan du skivar upp den.

    Servera gärna med kokt potatis, brunsås (se nedan), lingonsylt och gröna ärtor eller lite kokta grönsaker.

    färdiggräddad köttfärslimpa
    Färdiggräddad köttfärslimpa.
    skiva upp vid servering
    Skiva upp vid servering.
  7. Brunsås:

  8. Vispa ut mjölet i lite av spadet till en klumpfri tjock smet. Om inte spadet räcker (det blir för tjockt så allt bara blir som en gegga) späd med mjölk eller vatten.

    • Steksky från köttfärslimpan
    • 2 msk vetemjöl
    sky och vetemjöl
    Sky och vetemjöl.
    vispa ihop
    Vispa ihop.
  9. Späd med resten av spadet (om det är något kvar) och mjölken. Tillsätt soja.

    späd med mjölk
    Späd med mjölk.
    rör ner soja
    Rör ner soja.
  10. Låt koka upp under vispning och puttra några minuter.

    Smaka av med salt och soja. (Vill man ha mer fyllig smak kan man blanda ner lite köttfond eller buljongpulver.)

    koka upp såsen
    Koka upp såsen.
  11. Servera såsen till köttfärslimpan tillsammans med kokt potatis, gröna ärtor samt lingonsylt.

glödlampa Tips:

Lägg baconskivor över (½ - 1 paket, ca 70-140 g) och minska lite på saltet i köttfärssmeten eftersom bacon är ganska salt.

Kommentarer till Köttfärslimpa

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Christina
Så jättegott. Går också att förbereda om man har bråttom. Jag gör färdig limpan kvällen innan. Plastar den med plastfolie och ställer in i kylskåp tills den ska in i ugnen . Gillar dina goda recept
penna Skrivet av Linda
Jag gillar verkligen din receptsida och sonen som är allergisk mot mjölkprotein gillar särskilt köttfärslimpan med havremjölk istället för vanlig mjölk. Tack för en fin sida!
Vänliga hälsningar Linda
person Svar till Merja penna Skrivet av Susanne
Roligt att höra och tack för dina tips!

Läs alla 110 kommentarer