| Billigt | Laktosfritt | Lunch | Nötkött |

Köttfärslimpa

God klassisk maträtt som är enkel att göra men kräver lite planering eftersom den ska vara i ugnen i en timme. Annars ett recept som inte kräver någon större arbetsinsats.
köttfärslimpan serverad
Köttfärslimpa serverad med potatis, lingonsylt, brunsås och gröna ärtor.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 timme och 15 min varav 1 timme i ugn
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Brunsås:

Ev: Serveringsförslag:

laktosfritt Laktosfritt - Byt ut mjölken mot laktosfri mjölk och smöret mot laktosfritt smör.
glutenfritt Glutenfritt - Ta 0,5 dl pofiber och 1 msk potatismjöl alternativt Ren Havre istället för ströbröd. Skippa vetemjölet i såsen och ta lite arrowrot istället.

Utrustning du behöver:

Vintips:

Sandbar Estate (nr 2050)

Gör så här:

  1. Mät upp ströbröd och mjölk i en bunke. Rör om och låt stå och svälla ca 10 minuter.

    Smörj under tiden en ugnsform ca 30 cm på längden. Riv eller hacka också under tiden löken om du inte använder lökpulver. Sätt på ugnen på 175°C.

  2. Tillsätt lök, salt, peppar och ägg. Rör om så det blandas.

  3. Tillsätt köttfärsen. Rör tills det är ordentligt blandat men inte längre än så för då kan färsen bli torr.

  4. Klicka ut smeten i mitten av en ugnsform. Forma till en limpa. Använd gärna en slickepott.

    Lägg smörklickar ovanpå.

  5. Grädda köttfärslimpan mitt i ugnen i 175°C 45-60 minuter så att den blir genomstekt och får lite färg.

    Koka under tiden potatis om du vill servera med det.

  6. Låt köttfärslimpan vila några minuter innan du skivar upp den.

    Servera gärna med kokt potatis, brunsås (se nedan), lingonsylt och gröna ärtor eller lite kokta grönsaker.

  7. Brunsås:

  8. Vispa ut mjölet i lite av spadet till en klumpfri tjock smet. Om inte spadet räcker (det blir för tjockt så allt bara blir som en gegga) späd med mjölk eller vatten.

  9. Späd med resten av spadet (om det är något kvar) och mjölken. Tillsätt soja.

  10. Låt koka upp under vispning och puttra några minuter.

    Smaka av med salt och soja. (Vill man ha mer fyllig smak kan man blanda ner lite köttfond eller buljongpulver.)

  11. Servera såsen till köttfärslimpan tillsammans med kokt potatis, gröna ärtor samt lingonsylt.

Beskrivande bilder

ströbröd och mjölk
1.1. Ströbröd och mjölk.
färdigsvällt, som en gröt
1.2. Färdigsvällt, som en gröt.
smord ugnsform
1.3. Smord ugnsform.
tillsätt lök, salt, peppar, ägg
2.1. Tillsätt lök, salt, peppar, ägg.
blandad smet
2.2. Blandad smet.
tillsätt köttfärs
3.1. Tillsätt köttfärs.
blandad köttfärssmet
3.2. Blandad köttfärssmet.
utklickad smet
4.1. Utklickad smet.
forma till en limpa
4.2. Forma till en limpa.
smörklickar
4.3. Smörklickar.
i ugnen
5. I ugnen.
färdiggräddad köttfärslimpa
6.1. Färdiggräddad köttfärslimpa.
skiva upp vid servering
6.2. Skiva upp vid servering.
sky och vetemjöl
7.1. Sky och vetemjöl.
vispa ihop
7.2. Vispa ihop.
späd med mjölk
8.1. Späd med mjölk.
rör ner soja
8.2. Rör ner soja.
koka upp såsen
9. Koka upp såsen.

glödlampa Tips:

Lägg baconskivor över (½ - 1 paket, ca 70-140 g) och minska lite på saltet i köttfärssmeten eftersom bacon är ganska salt.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
 svar  Svar till  Christina    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Men tack snälla du för dessa fina ord, så oerhört roligt att läsa! Det är ju precis det som är mitt mål så det är så roligt att höra när man lyckas!
   kommentar  Skrivet av  Christina  
Blev bjuden på denna rätt av min son som flyttat hemifrån och som aldrig lagat mat förut. Det var jättegott. Han hade verkligen lyckats. Han lagar ofta mat numera och ofta från dina fina goda recept, Jag lagar också ofta mat av dina fantastiska recept. Tack snälla Susanne för att du har 'lärt' min son laga riktigt god mat.
 svar  Svar till  Monica    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Låter jättegott! Tack för bra tips!
   kommentar  Skrivet av  Monica  
Annat som är gott att blanda i är getost, blanda getosten med lite honung och gör en djup skåra i mitten klicka ut getosten och sätt ihop köttfärsen igen riktigt gott.
 svar  Svar till  Grazyna    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Vad kul att du tyckte om köttfärslimpan och min receptsida! Ja jag försöker undvika konstiga ingredienser. Föredrar smak från "riktiga" råvaror.
   kommentar  Skrivet av  Grazyna  
Hej. Har provat din recept på köttfärslimpa. Mums. Är på gång att testa andra. Tack för sidan. För mig är viktigt att recepten är enkla och utan massa konstiga ingredienser.
 svar  Svar till  Eugen    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tack för intressant info! Bra att veta! Kul att du gillar min receptsajt! :)
   kommentar  Skrivet av  Eugen  
Detta recept gjorde min dag!!!
hade dock inte alla ingredienser hemma så istället för mjölk vart det vatten, och istället för ströbröd vart det rismjöl...

Slutprodukten vart lika bra i alla fall och det smakade perfekt...

Till Magnus: angående Soja så har Kina 3 olika och Japan 4 olika... det är i matlagning stor skillnad på matsoja och koksoja.
ett mycket bra råd är att även testa Vietnamesisk svampsoja vilken smakar/luktar starkt svamp :)

Tack Susanne för en mycket bra site...
 svar  Svar till  Magnus    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Ta vilken du vill men jag brukar använda mushroom soy eller kinesisk. Läs mer om olika sorters soja.
   kommentar  Skrivet av  Magnus  
När det står soja i recepten vilken sorts soja är det som gäller då? Kinesisk eller Japansk?

Mvh Magnus

Skriv och läs alla 104 kommentarer