Köttfärslimpa

Köttfärslimpa är en god klassisk maträtt med köttfärs som kräver liten arbetsinsats och är enkelt. Ett bra alternativ till att göra köttbullar eller pannbiffar av färsen. Prova gärna olika sorters färs t.ex. älgfärs eller lammfärs. Receptet kräver lite planering eftersom den ska vara i ugnen i en timme. Den goda brunsåsen till gör man enkelt av spadet som också ger den god smak.
köttfärslimpan serverad
Köttfärslimpa serverad med potatis, lingonsylt, brunsås och gröna ärtor.
Timglas Tid: 1 timme och 15 min varav 1 timme i ugn
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Brunsås:

Ev: Serveringsförslag:

laktosfritt Laktosfritt - Byt ut mjölken mot laktosfri mjölk och smöret mot laktosfritt smör.
glutenfritt Glutenfritt - Ta 0,5 dl pofiber och 1 msk potatismjöl alternativt Ren Havre istället för ströbröd. Skippa vetemjölet i såsen och ta lite arrowrot istället.

Utrustning du behöver:

Tillaga köttfärslimpa så här:

  1. Mät upp ströbröd och mjölk i en bunke. Rör om och låt stå och svälla ca 10 minuter.

    Smörj under tiden en ugnsform ca 30 cm på längden. Riv eller hacka också under tiden löken om du inte använder lökpulver. Sätt på ugnen på 175°C.

    ströbröd och mjölk
    Ströbröd och mjölk.
    färdigsvällt, som en gröt
    Färdigsvällt, som en gröt.
    smord ugnsform
    Smord ugnsform.
  2. Tillsätt lök, salt, peppar och ägg. Rör om så det blandas.

    tillsätt lök, salt, peppar, ägg
    Tillsätt lök, salt, peppar, ägg.
    blandad smet
    Blandad smet.
  3. Tillsätt köttfärsen. Rör tills det är ordentligt blandat men inte längre än så för då kan färsen bli torr.

    tillsätt köttfärs
    Tillsätt köttfärs.
    blandad köttfärssmet
    Blandad köttfärssmet.
  4. Klicka ut smeten i mitten av en ugnsform. Forma till en limpa. Använd gärna en slickepott.

    Lägg smörklickar ovanpå.

    utklickad smet
    Utklickad smet.
    forma till en limpa
    Forma till en limpa.
    smörklickar
    Smörklickar.
  5. Grädda köttfärslimpan mitt i ugnen i 175°C 45-60 minuter så att den blir genomstekt och får lite färg.

    Koka under tiden potatis om du vill servera med det.

    i ugnen
    I ugnen.
  6. Låt köttfärslimpan vila några minuter innan du skivar upp den.

    Servera gärna med kokt potatis, brunsås (se nedan), lingonsylt och gröna ärtor eller lite kokta grönsaker.

    färdiggräddad köttfärslimpa
    Färdiggräddad köttfärslimpa.
    skiva upp vid servering
    Skiva upp vid servering.
  7. Brunsås:

  8. Vispa ut mjölet i lite av spadet till en klumpfri tjock smet. Om inte spadet räcker (det blir för tjockt så allt bara blir som en gegga) späd med mjölk eller vatten.

    • Steksky från köttfärslimpan
    • 2 msk vetemjöl
    sky och vetemjöl
    Sky och vetemjöl.
    vispa ihop
    Vispa ihop.
  9. Späd med resten av spadet (om det är något kvar) och mjölken. Tillsätt soja.

    späd med mjölk
    Späd med mjölk.
    rör ner soja
    Rör ner soja.
  10. Låt koka upp under vispning och puttra några minuter.

    Smaka av med salt och soja. (Vill man ha mer fyllig smak kan man blanda ner lite köttfond eller buljongpulver.)

    koka upp såsen
    Koka upp såsen.
  11. Servera såsen till köttfärslimpan tillsammans med kokt potatis, gröna ärtor samt lingonsylt.

glödlampa Tips:

Lägg baconskivor över (½ - 1 paket, ca 70-140 g) och minska lite på saltet i köttfärssmeten eftersom bacon är ganska salt.

Kommentarer till Köttfärslimpa

Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
penna Skrivet av Susanna
Kan man ha köttfärslimpan i Lergrytan också..sist jag gjorde köttfärslimpa blev det som pannkaka hihi
penna Skrivet av Christina
Så jättegott. Går också att förbereda om man har bråttom. Jag gör färdig limpan kvällen innan. Plastar den med plastfolie och ställer in i kylskåp tills den ska in i ugnen . Gillar dina goda recept
penna Skrivet av Linda
Jag gillar verkligen din receptsida och sonen som är allergisk mot mjölkprotein gillar särskilt köttfärslimpan med havremjölk istället för vanlig mjölk. Tack för en fin sida!
Vänliga hälsningar Linda
besökare Svar till Merja penna Skrivet av Susanne
Roligt att höra och tack för dina tips!
penna Skrivet av Merja
Favorit, aldrig gillat köttfärslimpa förut. Jag hoppar alltid över steget med förvällning av ströbröd i mjölk i all färssmet, det gör det bara svårare att blanda till smeten. Enklare att blanda ner ströbrödet i färsen och sedan slå på mjölken över och sedan resten av ingredienserna.
besökare Svar till Jennipher penna Skrivet av Susanne
Kul att du och familjen tycker om köttfärslimpan! Ja sötpotatis är gott! :)
penna Skrivet av Jennipher
Älskar detta recept!! Gör dubbelsats då jag även gör barnmat till min dotter på 8 månader, utöver vanlig potatis så serveras hennes mat med sötpotatis också. ☺
besökare Svar till Christina penna Skrivet av Susanne
Men tack snälla du för dessa fina ord, så oerhört roligt att läsa! Det är ju precis det som är mitt mål så det är så roligt att höra när man lyckas!
penna Skrivet av Christina
Blev bjuden på denna rätt av min son som flyttat hemifrån och som aldrig lagat mat förut. Det var jättegott. Han hade verkligen lyckats. Han lagar ofta mat numera och ofta från dina fina goda recept, Jag lagar också ofta mat av dina fantastiska recept. Tack snälla Susanne för att du har 'lärt' min son laga riktigt god mat.
besökare Svar till Monica penna Skrivet av Susanne
Låter jättegott! Tack för bra tips!

Se även dessa recept

| Billigt | Laktosfritt | Lunch | Nötkött |