Tack!
Köttfärslimpa





Ingredienser:
- 0,75 dl ströbröd
- 2 dl mjölk
- 1 msk riven eller finhackad gul lök
- eller 1 msk lökpulver
- 1,25 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 1 st ägg
- 400 g blandfärs
- eller 400 g nötfärs
- ca 25 g smör
Brunsås:
Ev: Serveringsförslag:
- 4 portioner kokt potatis
- ca 3 dl ärtor
- ca 1 dl lingonsylt


Utrustning:
- 1 st ugnsform
Tillaga köttfärslimpa så här:
-
Mät upp ströbröd och mjölk i en bunke. Rör om och låt stå och svälla ca 10 minuter.
Smörj under tiden en ugnsform ca 30 cm på längden. Riv eller hacka också under tiden löken om du inte använder lökpulver. Sätt på ugnen på 175°C.
Ströbröd och mjölk. Färdigsvällt, som en gröt. Smord ugnsform. -
Tillsätt lök, salt, peppar och ägg. Rör om så det blandas.
- 1 msk riven eller finhackad gul lök
- eller 1 msk lökpulver
- 1,25 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 1 st ägg
Tillsätt lök, salt, peppar, ägg. Blandad smet. - 1 msk riven eller finhackad gul lök
-
Tillsätt köttfärsen. Rör tills det är ordentligt blandat men inte längre än så för då kan färsen bli torr.
Tillsätt köttfärs. Blandad köttfärssmet. -
Klicka ut smeten i mitten av en ugnsform. Forma till en limpa. Använd gärna en slickepott.
Lägg smörklickar ovanpå.
- ca 25 g smör
Utklickad smet. Forma till en limpa. Smörklickar. -
Grädda köttfärslimpan mitt i ugnen i 175°C 45-60 minuter så att den blir genomstekt och får lite färg.
Koka under tiden potatis om du vill servera med det.
- 4 portioner kokt potatis
I ugnen. -
Låt köttfärslimpan vila några minuter innan du skivar upp den.
Servera gärna med kokt potatis, brunsås (se nedan), lingonsylt och gröna ärtor eller lite kokta grönsaker.
Färdiggräddad köttfärslimpa. Skiva upp vid servering. -
Vispa ut mjölet i lite av spadet till en klumpfri tjock smet. Om inte spadet räcker (det blir för tjockt så allt bara blir som en gegga) späd med mjölk eller vatten.
- Steksky från köttfärslimpan
- 2 msk vetemjöl
Sky och vetemjöl. Vispa ihop. -
Späd med resten av spadet (om det är något kvar) och mjölken. Tillsätt soja.
Späd med mjölk. Rör ner soja. -
Låt koka upp under vispning och puttra några minuter.
Smaka av med salt och soja. (Vill man ha mer fyllig smak kan man blanda ner lite köttfond eller buljongpulver.)
- ev. salt
Koka upp såsen. -
Servera såsen till köttfärslimpan tillsammans med kokt potatis, gröna ärtor samt lingonsylt.
- Ev: Serveringsförslag:
- 4 portioner kokt potatis
- ca 3 dl ärtor
- ca 1 dl lingonsylt
- Ev: Serveringsförslag:
Brunsås:
Tips:
Lägg baconskivor över (½ - 1 paket, ca 70-140 g) och minska lite på saltet i köttfärssmeten eftersom bacon är ganska salt.
| Billigt | Laktosfritt | Lunch | Nötkött |
Tack!

⭐ webmaster