Köttfärslimpa är en god klassisk maträtt - riktig svensk husmanskost med köttfärs - som kräver liten arbetsinsats och är enkelt att tillaga. Ett bra alternativ till att göra köttbullar eller pannbiffar av färsen. Prova gärna olika sorters färs t.ex. älgfärs eller lammfärs. Receptet kräver lite planering eftersom den ska vara i ugnen i en timme. Den goda brunsåsen till gör man enkelt av spadet som också ger den god smak.
Köttfärslimpa serverad med potatis, lingonsylt, brunsås och gröna ärtor.
Laktosfritt - Byt ut mjölken mot laktosfri mjölk och smöret mot laktosfritt smör.
Glutenfritt - Ta 0,5 dl pofiber och 1 msk potatismjöl alternativt Ren Havre istället för ströbröd. Skippa vetemjölet i såsen och ta lite arrowrot istället.
Låt köttfärslimpan vila några minuter innan du skivar upp den.
Servera gärna med kokt potatis, brunsås (se nedan), lingonsylt och gröna ärtor eller lite kokta grönsaker.
Färdiggräddad köttfärslimpa.Skiva upp vid servering.
Brunsås:
Vispa ut mjölet i lite av spadet till en klumpfri tjock smet. Om inte spadet räcker (det blir för tjockt så allt bara blir som en gegga) späd med mjölk eller vatten.
Utmärkt recept - säger jag som inte gillar recept. Också många bra kommentarer, man blir lätt nostalgisk över hur nätet var ~10-15 år sedan :-).
️ Skrivet av Aspsusa
Många inspirerande tips, här kommer mina, som fokuserar på att göra allt så enkelt som möjligt, så få ingredienser som möjligt:
1. Kyckling/höns/broilerfärs + pesto. Oljan i peston balanserar det väldigt magra köttet. Grön pesto är gott, men ser inte vackert ut. Röd pesto ser bättre ut. Pesto arrabiata (chili) är det jag fastnat för på sista tiden, men man måste se upp med hur starkt man vill ha det! Ca hälften av en 180-200g burk tycker jag är lagomt (starkt) till 400 gram färs. Peston och färsen blandar man lättast i en platspåse (blir extremt klåttigt annars pga all olja, och svårt att inte överarbeta alltsammans). Detta kommer att läcka en hel del olja i ugnen. Blir inte alltid vackert. Men mkt gott! Är man organiserad nog att drapera långsmala skivor av paprika över limpan (fäst med tandpetare) för sista 20-30 min i ugn blir det ännu bättre. (Man kan försöka sig på färs med grön pesto inrullad i färs med röd pesto - ser snyggt ut skivat iaf. Då är det bäst att ta ganska litet pesto i den inre färsen och kanske lägga till ett ägg i den.)
2. Min mammas klassiska lökfärs, ett recept från antingen Knorr eller BlåBand: Blanda en påse fransk löksoppa i 2dl gräddfil. Låt svälla så länge du har tålamod. Blanda löksoppsgrädfilen med 500-1000 gram nöt eller blandfärs, helst inte för mager.
Nu skall jag testa att ha i både ströbröd, grädde och ägg (ingredienser jag av lathet normalt undviker) i en kyckling-arrabiata limpa! Tack för inspirationen!
webmaster
Svar till
Gertrud
️ Skrivet av Susanne
Tack snälla du för dina vänliga ord! ❤️
️ Skrivet av Gertrud
Jag har inte gjort den
MEN jag vill säga ett stort TACK till dig som gjort den här sidan med allt det jobb som måste ligga bakom
Om jag undrar nått recept går jag till din sida och ser om det finns just för att det är steg för steg med bilder Så glad 😃 för att det finns på din blogg
Må väl 💝🌸
webmaster
Svar till
Kerstin Cederberg
️ Skrivet av Susanne
Låter jättegott, tack för att du delar med dig!
️ Skrivet av Kerstin Cederberg
Jag gjorde köttfärslimpan ikväll när min son skulle komma på besök. Jag tillämpade flera av tipsen, vilket innebar att jag gjorde en skåra och fyllde med fetaost och honung, täckte med bacon ovanpå och tillagade köttfärslimpan i lergryta. Ovanpå lade jag sockerärtor, morötter, klyftor av rödlök och även potatisen hamnade i lergrytan. Hela rätten, allt i ett. Det blev mycket vätska till såsen och resultatet blev kanongott.
Tack!
️ Skrivet av igor
Färsen blev lyckad, baconskivorna var ett bra tips
️ Skrivet av Mimmi Vestberg
Mycket bra app
️ Skrivet av Merja
Vilken succé att bjuda middagsgäster på. Såsen var också så god och så enkel att göra.
webmaster
Svar till
Mats
️ Skrivet av Susanne
Du får äta så mycket du vill. 😉
️ Skrivet av Mats
Är det ett problem att jag åt allt själv?
webmaster
Svar till
Johan
️ Skrivet av Susanne
Kul att du tycker om!
️ Skrivet av Johan
Grymt recept! Tack för bilderna också. Keep it up
webmaster
Svar till
Susanna
️ Skrivet av Susanne
Jag har inte provat men det borde gå. Konstigt att det blev pannkaka. Lät du ströbrödet och mjölken stå och svälla 10 minuter så att det blev som en gröt?
️ Skrivet av Susanna
Kan man ha köttfärslimpan i Lergrytan också..sist jag gjorde köttfärslimpa blev det som pannkaka hihi
webmaster
Svar till
Christina
️ Skrivet av Susanne
Kul att du tycker om receptet och tack för bra tips!
️ Skrivet av Christina
Så jättegott. Går också att förbereda om man har bråttom. Jag gör färdig limpan kvällen innan. Plastar den med plastfolie och ställer in i kylskåp tills den ska in i ugnen. Gillar dina goda recept.
webmaster
Svar till
Linda
️ Skrivet av Susanne
Vad kul att du tycker om min receptsida! Vad bra att det fungerar med havremjölk också!
️ Skrivet av Linda
Jag gillar verkligen din receptsida och sonen som är allergisk mot mjölkprotein gillar särskilt köttfärslimpan med havremjölk istället för vanlig mjölk. Tack för en fin sida!
Vänliga hälsningar Linda
webmaster
Svar till
Merja
️ Skrivet av Susanne
Roligt att höra och tack för dina tips!
️ Skrivet av Merja
Favorit, aldrig gillat köttfärslimpa förut. Jag hoppar alltid över steget med förvällning av ströbröd i mjölk i all färssmet, det gör det bara svårare att blanda till smeten. Enklare att blanda ner ströbrödet i färsen och sedan slå på mjölken över och sedan resten av ingredienserna.
webmaster
Svar till
Jennipher
️ Skrivet av Susanne
Kul att du och familjen tycker om köttfärslimpan! Ja sötpotatis är gott! :)
️ Skrivet av Jennipher
Älskar detta recept!! Gör dubbelsats då jag även gör barnmat till min dotter på 8 månader, utöver vanlig potatis så serveras hennes mat med sötpotatis också. ☺