| Billigt | Laktosfritt | Lunch | Nötkött |

Köttfärslimpa

God klassisk maträtt som är enkel att göra men kräver lite planering eftersom den ska vara i ugnen i en timme. Annars ett recept som inte kräver någon större arbetsinsats.
köttfärslimpan serverad
Köttfärslimpa serverad med potatis, lingonsylt, brunsås och gröna ärtor.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 timme och 15 min varav 1 timme i ugn
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Brunsås:

Ev: Serveringsförslag:

laktosfritt Laktosfritt - Byt ut mjölken mot laktosfri mjölk och smöret mot laktosfritt smör.
glutenfritt Glutenfritt - Ta 0,5 dl pofiber och 1 msk potatismjöl alternativt Ren Havre istället för ströbröd. Skippa vetemjölet i såsen och ta lite arrowrot istället.

Utrustning du behöver:

Vintips:

Sandbar Estate (nr 2050)

Gör så här:

  1. Mät upp ströbröd och mjölk i en bunke. Rör om och låt stå och svälla ca 10 minuter.

    Smörj under tiden en ugnsform ca 30 cm på längden. Riv eller hacka också under tiden löken om du inte använder lökpulver. Sätt på ugnen på 175°C.

  2. Tillsätt lök, salt, peppar och ägg. Rör om så det blandas.

  3. Tillsätt köttfärsen. Rör tills det är ordentligt blandat men inte längre än så för då kan färsen bli torr.

  4. Klicka ut smeten i mitten av en ugnsform. Forma till en limpa. Använd gärna en slickepott.

    Lägg smörklickar ovanpå.

  5. Grädda köttfärslimpan mitt i ugnen i 175°C 45-60 minuter så att den blir genomstekt och får lite färg.

    Koka under tiden potatis om du vill servera med det.

  6. Låt köttfärslimpan vila några minuter innan du skivar upp den.

    Servera gärna med kokt potatis, brunsås (se nedan), lingonsylt och gröna ärtor eller lite kokta grönsaker.

  7. Brunsås:

  8. Vispa ut mjölet i lite av spadet till en klumpfri tjock smet. Om inte spadet räcker (det blir för tjockt så allt bara blir som en gegga) späd med mjölk eller vatten.

  9. Späd med resten av spadet (om det är något kvar) och mjölken. Tillsätt soja.

  10. Låt koka upp under vispning och puttra några minuter.

    Smaka av med salt och soja. (Vill man ha mer fyllig smak kan man blanda ner lite köttfond eller buljongpulver.)

  11. Servera såsen till köttfärslimpan tillsammans med kokt potatis, gröna ärtor samt lingonsylt.

Beskrivande bilder

ströbröd och mjölk
1.1. Ströbröd och mjölk.
färdigsvällt, som en gröt
1.2. Färdigsvällt, som en gröt.
smord ugnsform
1.3. Smord ugnsform.
tillsätt lök, salt, peppar, ägg
2.1. Tillsätt lök, salt, peppar, ägg.
blandad smet
2.2. Blandad smet.
tillsätt köttfärs
3.1. Tillsätt köttfärs.
blandad köttfärssmet
3.2. Blandad köttfärssmet.
utklickad smet
4.1. Utklickad smet.
forma till en limpa
4.2. Forma till en limpa.
smörklickar
4.3. Smörklickar.
i ugnen
5. I ugnen.
färdiggräddad köttfärslimpa
6.1. Färdiggräddad köttfärslimpa.
skiva upp vid servering
6.2. Skiva upp vid servering.
sky och vetemjöl
7.1. Sky och vetemjöl.
vispa ihop
7.2. Vispa ihop.
späd med mjölk
8.1. Späd med mjölk.
rör ner soja
8.2. Rör ner soja.
koka upp såsen
9. Koka upp såsen.

glödlampa Tips:

Lägg baconskivor över (½ - 1 paket, ca 70-140 g) och minska lite på saltet i köttfärssmeten eftersom bacon är ganska salt.