Soja

soja
En kinesisk soja som jag brukar använda. Mrs Chengs mushroom soy är också bra.

Soja framställs av jästa och saltade sojabönor och vatten. Soja används världen över i såser, grytor, dressingar, marinader, m.m. och kommer ursprungligen från Asien.

Olika sorters soja

Soja finns i många olika färg- och smakvarianter, olika sorter har olika användningsområden. Gemensamt för alla är att de ger sälta och färg på maten och därför kan man minska saltmängden i en rätt där man använder soja. Alla sorters soja kan användas till matlagning.

Japansk soja

En tunn soja som är lite sötare och ljusare i färgen än den kinesiska. Ett vanligt märke i svenska affärer är Kikkoman.

Kinesisk soja

Tjockare i konsistensen än den japanska och mer salt i smaken. Det finns både ljusa och mörka kinesiska sojasåser. De mörka är kraftigare i smaken och ger kraftigare färg, och de ljusa är mer åt det japanska hållet, men saltare och mindre söta.

Mushroom soy

Är mörk i färgen och har en tydlig smak av svamp. Den har inte samma asiatiska smak och lämpar sig bäst till traditionella svenska rätter.

Kolloritsoja, oäkta soja

Oäkta soja innehåller färgämnen (sockerkulör) och andra tillsatser och har inte speciellt mycket sojasmak. Den är ett bra alternativ då man mest är ute efter färgen och inte så mycket efter sojasmaken.

Ketjap manis (kecap manis)

är en indonesisk sojasås som är betydligt sötare i smaken och tjockare i konsistensen är de övriga sorterna.

Soja är glutenfritt

Vetemjöl används när soja tillverkas men i slutprodukten så finns inte gluten i detekterbara mängder enligt Livsmedelsverkets och Celiakiförbundets analyser. Enligt experterna ska därför glutenintoleranta kunna äta mat med soja i.

Innehållsinformation

gul flagga Tillsatsfritt:  kan innehålla tillsatser

Kolla innehållsförteckningen!

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

grön flagga Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av soja.

Energi: 126 kcal
Kolhydrater: 23 g
Protein: 8 g
Fett: 0 g
Fibrer: 0 g

Tips och info

Storbritaniens flagga Engelskt namn:

soy sauce

Datum Hållbarhet och förvaring:

Oöppnad flaska kan förvaras var som helst. Öppnad flaska förvaras i kylskåp. Soja håller sig mycket länge. Se bäst före datum.

Sedlar Pris:

ca 35 kr för en flaska

Byt ut Ersätt med:

Salt (ungefär hälften av volymen).

Vad väger soja?

Måttomvandla soja mellan vikt och volym

Konvertera från valfri måttenhet till en annan.

Måttomvandla fler ingredienser.

Måttomvandling direkt i mobilen

Måttomvandling med appen Kökshjälpen

Jag har gjort en app där man enkelt kan måttomvandla mellan vikter och volymer, både för svenska och utländska enheter. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.

Perfekt när du är i köket och snabbt behöver måttomvandla!

Kommentarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
💬 Svar till Hen ✏️ Skrivet av Susanne
Tyvärr har jag inte antecknat källan på det men det är något jag läst någonstans från någon källa som jag fann trovärdig vid den tidpunkten jag skrev texten. Dock så är det ju information som kan ändras med tiden och kan vara olika i produkter då dessa utvecklas och förändras över tid så det är svårt att alltid veta allt 100% säkert. Det bästa är att du kontaktar leverantören av en specifik soja som du kan tänka dig köpa och frågar den hur det förhåller sig för just deras produkt för att vara helt säker.
✏️ Skrivet av Hen
Har du någon källa på att sojas vetegluten försvinner i processen? Har kollat på Livsmedelsverkets hemsida och inte hittat något om det.
💬 Svar till Marika ✏️ Skrivet av Susanne
Svårt att säga något generellt. Soja har ju en speciell smak men som är mest salt. Man får väl helt enkelt ersätta med någon annan smaksättning beroende på vad det är. Kanske finns det även någon bättre sorts soja på konsumentmarknaden? De sojaprodukter man ger till djuren tillverkas ju i helt andra volymer där lågt pris är högsta prioritet men på konsumentmarknaden finns det ju efterfrågan på fler parametrar än pris så det borde finnas bättre produkter som är ok att använda hoppas jag.
✏️ Skrivet av Marika
Vad kan man ersätta soya med ? Förutom salt. Vi ger inte våra kor soya pga skövling och klimat. Då ska inte jag heller använda det matlagning.
💬 Svar till Ewa ✏️ Skrivet av Susanne
Hej, tyvärr har jag inget recept på sojasås.

Visa alla kommentarer

Text och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest