Gryta med bambuskott

Jättegod gryta för den som gillar bambuskott och lite asiatisk smak. Receptet är inspirerat av en varmrätt jag åt på en Mongolisk restaurang. Enkelt recept med mycket god smak från bland annat ingefära, där fläskköttet blir väldigt mört och fint och verkligen kommer till sin rätt!
Gryta med bambuskott
Den här grytan med bambuskott och fläskkött får en mycket god smak där fläskköttet verkligen kommer till sin rätt.
Timglas Tid: 40 min + marinering minst 2 timmar
Portioner 6-8 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Marinad:

Köttgryta:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfri mjölk eller vatten istället för vanlig mjölk.
glutenfritt Glutenfritt - Ta arrowrot istället för vetemjöl.

Utrustning du behöver:

Gör så här:

    Marinad:

  1. Blanda matolja, soja, ingefära, svartpeppar och salt i en bunke.

    ingredienser till marinaden
    Ingredienser till marinaden.
    marinaden ihoprörd
    Marinaden ihoprörd.
  2. Skär köttet i mindre bitar eller strimlor.

    köttet i mindre bitar
    Köttet i mindre bitar.
  3. Lägg köttet i marinaden och rör om så att marinaden sugs upp av köttet. Låt stå i kylskåp 2-4 timmar.

    marinerat kött
    Marinerat kött.
  4. Köttgryta:

  5. Hetta upp en stekpanna med smör. När smöret slutar bubbla och börjar få lite färg så är det varmt och dags att börja steka.

    stekpanna med upphettat smör
    Stekpanna med upphettat smör.
  6. Stek köttet i omgångar. Stek ca 2 min och vänd sedan runt det med en stekspade och stek ca 2 minuter till så att köttbitarna får ytterligare en stekyta.

    (Köttet ska få lite färg utan att bli bränt. Det behöver inte bli genomstekt eftersom det kokas senare. Det är viktigt att steka på medelhög värme och att inte lägga i för mycket kött på en gång för då blir det kokt istället för stekt och det blir inte lika gott.)

    stek på ena sidan
    Stek på ena sidan.
    vänd och stek lite till
    Vänd och stek lite till.
  7. Lägg över köttbitarna i en stor gryta, gärna 5 liter.

    Om det blev någon marinad kvar i botten av bunken med köttet, häll i den i grytan.

    allt kött i grytan som rymmer 5 liter
    Allt kött i grytan (som rymmer 5 liter).
  8. Hacka löken och skär champinjoner i skivor.

    hackad lök
    Hackad lök.
    champinjoner i skivor
    Champinjoner i skivor.
  9. Stek löken och champinjonerna i smör eller olja i stekpannan på medelvärme så att löken blir mjuk och champinjonerna får lite färg. Ta det försiktigt så inget blir bränt.

    (Det går bra att steka löken för sig och champinjoner för sig eller allt samtidigt om det får plats. Det är bättre att det steks för lite än för mycket eftersom det ändå blir kokt i grytan senare.)

    stek lök och champinjoner
    Stek lök och champinjoner.
    färdigstekt lök och champinjoner
    Färdigstekt lök och champinjoner.
  10. Lägg över stekt lök och champinjoner i grytan.

    lägg över i grytan
    Lägg över i grytan.
  11. Smula över buljongtärning och häll på vatten och mjölk.

    • 2 st buljongtärning grönsaks, kött eller svamp
    • 3 dl vatten
    • 4 dl mjölk
    buljongtärning, mjölk, vatten
    Buljongtärning, mjölk, vatten.
  12. Rör om. Låt koka upp på medelvärme och koka ca 5 minuter.

    rör om
    Rör om. Låt koka.
  13. Gör en redning. Blanda ut vetemjölet med lite vatten eller mjölk (ta samma mängd som vetemjölet). Rör sedan ner redningen i grytan. Låt koka någon minut. Såsen ska tjockna lite. Vill du ha tjockare kan du göra mer redning och upprepa.

    (Var noga med att röra om i botten av redningen precis innan du rör ner den i grytan eftersom vetemjölet snabbt sjunker till botten.)

    vetemjöl och vatten till redning
    1,5 msk vetemjöl och 1,5 msk vatten till redning.
    redningen klar
    Redningen klar.
    rör ner redningen
    Rör ner redningen.
    koka någon minut
    Koka någon minut.
  14. Öppna konservburkarna med bambuskott och häll av vattnet. Tillsätt bambuskotten till grytan. Rör om och låt koka upp. Smaka av med soja, salt och ingefära.

    tillsätt bambuskott
    Tillsätt bambuskott.
    färdiga grytan med bambuskott
    Färdiga grytan med bambuskott.

servera Serveringstips:

Servera med kokt ris eller bulgur.

GI GI Tips:

Servera med t.ex. hel bulgur eller fullkornsris.

LCHF LCHF Tips:

Skippa mjölet i redningen och servera med grönsaker med lågt GI.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Håller sig i kylskåp ca 1 vecka.

Kommentarer till Gryta med bambuskott

Kontrollord:  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
penna Skrivet av Veronica
Jätte gott o enkel, tack!
besökare Svar till Gunilla penna Skrivet av Susanne
Hoppas du tycker om det! Jag kan dock tänka mig att det blir gott med japansk soja också! Det ska jag nog faktiskt ta och prova någon gång! :)
penna Skrivet av Gunilla
Tack, då ska jag prova detta receptet för det ser jättegott ut.
besökare Svar till Gunilla penna Skrivet av Susanne
Ja kinesisk soja har jag använt. Det har jag använt i alla mina recept där det inte står specificerat något annat.
penna Skrivet av Gunilla
Vilken soya använder du till marinaden? Kinesisk?
besökare Svar till Vivi penna Skrivet av Susanne
Varsågod! Kul att du tyckte om receptet!
penna Skrivet av Vivi
Fantastiskt gott. Tack för det fina receptet.
penna Skrivet av Peter
Jag kan inte mer än att skriva, tack!
Otroligt gott men också så enkelt om man bara följer receptet:-)
penna Skrivet av Kajsa
Å så gott detta blev.
Korrigerade dock lite i receptet. kan rekomendera att byta ut mjölken med en burk creme fraiche 34 %. hade även i minimajs. MUUMS säger jag bara!!
penna Skrivet av Sara&Freddy
Mycket bra recept =) Kanongott!
Vi rekomenderar att ha färska champinjoner i!

Läs alla 17 kommentarer

Se även dessa recept

| Fläskkött | Huvudrätter | LCHF |