| Fläskkött | Huvudrätter |

Festlig gryta

Festlig gryta med fläskkött, svamp och bacon. Enkelt recept på en mycket god maträtt som passar både till varmrätt på fest eller vardagslyx till lunch och till matlådor. Den här grytan blir så otroligt god, en av mina absoluta favoriter!
Festlig gryta
Festlig gryta med fläskkött, svamp och bacon smaksatt med tomatpuré och paprikapulver blir så otroligt gott. Enkelt recept som rekommenderas.
Timglas Tid: 40 min
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Servering:

  • 4 portioner kokt ris
laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfri grädde och laktosfritt smör.
glutenfritt Glutenfritt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Sätt igång med att koka riset så det hinner bli klart tills grytan är klar.

    Skär fläskfilé i ca 1,5 cm tjocka skivor. Skär annat kött i mindre bitar om det behövs (beroende på hur stora bitar man vill ha i sin gryta).

    Hetta upp en stekpanna med smör på medelhög värme. När smöret slutar bubbla är det dags att börja steka.

  2. Stek köttet i omgångar på medelhög effekt. Stek ett par minuter på en sida och vänd på bitarna och stek ytterligare ett par minuter så det får färg på två sidor (det behöver inte bli genomstekt). Salta och peppra under tiden du steker.

    Lägg sedan över köttet i en gryta.

  3. Under tiden köttet steks: Torka av champinjonerna. Skär dem i skivor. Hacka löken.

  4. Stek löken och champinjonerna tillsammans i smör tills löken blivit blank och lite genomskinlig och champinjonerna krympt.

    Lägg ovanpå köttet i grytan.

  5. Smula buljongtärningen i grytan. Tillsätt salt och peppar.

    Tillsätt tomatpuré, paprikapulver och häll på grädden.

    Klipp bacon eller rökt skinka i strimlor direkt i grytan.

  6. Låt koka upp. Rör om. Låt sedan koka under lock på svag värme, fläskfilé ca 10 min, annat kött gärna ca 15-20 min.

    Rör om och smaka av.

    Servera med kokt ris och ev. sallad eller andra grönsaker.

Bilder steg för steg

fläskgrytbitar skurna i lagom bitar
1. Fläskgrytbitar skurna i lagom bitar.
köttet steks
2.1. Köttet steks.
köttet har vänts runt
2.2. Köttet har vänts runt.
stekt kött i gryta
2.3. Stekt kött i gryta.
hackad lök och champinjoner i skivor
3. Hackad lök och champinjoner i skivor.
lök och champinjoner steks
4.1. Lök och champinjoner steks.
lök och champinjoner färdigstekta
4.2. Lök och champinjoner färdigstekta.
lök och champinjoner i grytan
4.3. Lök och champinjoner i grytan.
tillsätt övriga ingredienser
5. Tillsätt övriga ingredienser.
färdig festlig gryta
6.1. Färdig festlig gryta.
festlig gryta serverad med kokt ris och sallad
6.2. Festlig gryta serverad med kokt ris och sallad.

servera Serveringstips:

Servera med kokt ris, kokta grönsaker t.ex. broccoli och blomkål eller en sallad.

glödlampa Tips:

Vill man servera grytan som varmrätt till en finare middag så välj gärna fläskfilé. Till vardags går det utmärkt med grytbitar eller strimlad benfri karré eller fläskstek.

GI GI Tips:

Servera med fullkornsris.

LCHF LCHF Tips:

Servera med blomkål eller broccoli.

planera Planeringstips:

Gör gärna dubbel sats. Använd då en stor gryta.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylskåp, håller sig minst 5 dygn.

Kommentarer

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Cecilia
Kan du tipsa om någon annan krydda som du tror passar istället för paprikapulver? Tål inte det! Tack!
penna Skrivet av Gerdan
Jätte gott, jag tillsatte vitlök, färsk ingefära och chili.... blev helt underbart gott
penna Skrivet av Lilly
Skar strimlor av fjärilskotletter istället och rätten blev otroligt god och lättäten. Hade även i lite allroundkrydda och chilipulver för extra sting då jag tyckte den påminde för mycket om korvstroganoff med enbart paprika och tomat :)

Läs alla 47 kommentarer