Fläskbog

fläskbog
Fläskbog, picnicbog eller fläskstek är en benfri köttbit av gris.

Fläskbog, picnicbog eller fläskstek är en benfri köttbit av gris.

Den passar till att steka hel i ugn eller grilla. Man kan även strimla den och använda till wok. Den kan också skivas och stekas eller grillas.

Köttet blir gott och saftigt eftersom det innehåller ganska mycket insprängt fett. Det kan bli lite för mycket fett ibland som man i så fall får skära bort.

Tillagning

För att lyckas perfekt med tillagningen är mitt bästa tips att använda termometer.

Innertemperatur

För att veta när köttbiten är lagom stekt, stoppa in en kött-termometer eller digital termometer med spetsens mitt i köttbitens mitt.

Rekommenderad innertemperatur för fläskbog:

  • Medium: 70°C
  • Genomstekt: 75°C

Tillagningstips

Köttet (i hel bit) kan generellt tillagas i ugnstemperaturen någonstans mellan strax över den innertemperatur man vill uppnå och 200°C.

Köttet blir saftigare och godare ju lägre ugnstemperatur man har men det tar då också längre tid innan det blir klart.

Jag brukar själv oftast välja ugnstemperaturen 125°C (för både gris, nöt, lamm) eftersom köttet då blir saftigt och gott, utan att det tar evigheter innan det blir klart. Det tar då oftast några timmar för en köttbit på 1-2 kg.

Ugnsinställningarna är över- och undervärme. Placera köttbiten i nedre delen av ugnen.

Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.

Stektemperaturer direkt i mobilen

Innertemperatur lista kött Innertemperatur nötkött oxfilé

Jag har gjort en app som innehåller innertemperaturer för kött så att du snabbt kan slå upp dem med 2 klick. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.

Perfekt när du är i köket eller ute vid grillen och snabbt behöver slå upp stektemperaturen!

Appen uppdateras kontinuerligt.

Innehållsinformation

grön flagga Tillsatsfritt:  Ja

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

röd flagga Vegetariskt:  Nej

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av fläskbog.

Energi: 137 kcal
Kolhydrater: 0 g
Protein: 19 g
Fett: 7 g
Fibrer: 0 g

Tips och info

Hitta Finns i affären:

I köttdisken.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Håller sig några dagar i kylen, se bäst före datum. Går bra att frysa och håller sig då ca 3-6 månader.

Sedlar Pris:

ca 30-60 kr/kg

Byt ut Ersätt med:

Benfri karré i bit, skinkstek.

Kommentarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Lars Granander
Hittar inte din app Kökshjälpen. Mvh Lars
✏️ Skrivet av Maria
Hej!

Jag undrar vad det är för skillnad mellan picnicbog och bogfläsk?
💬 Svar till Michaela ✏️ Skrivet av Susanne
Ja om du skär den i små bitar. Dock blir ju köttet kokt då förstås och kanske lite smaklöst om du köper en rå köttbit som ej ligger i saltlake, men den tar ju smak från soppan så om den är god kryddad så kan det nog bli bra.
✏️ Skrivet av Michaela
Kan man koka den i ärtsoppa?
💬 Svar till barbro ✏️ Skrivet av Susanne
Det tar ca 1,5 - 2 timmar gissar jag på men du bör verkligen använda termometer. Tänk på att till de allra flesta ugnar så ingår en termometer som man kan koppla till ugnen så piper den när rätt temperatur har uppnåtts. Annars kan man köpa en enkel köttermometer.

Visa alla kommentarer

Text och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest