| Fläskkött |

Fläskytterfilé

fläskytterfilé
Fläskytterfilé är benfri kotlett som skurits på mitten och säljs oftast marinerad.

pil Recept med Fläskytterfilé

Fläskytterfilé är benfri kotlett som skurits på mitten. Det är alltså inte samma sak som fläskfilé som är namnet på den finaste och dyraste styckdelen på gris.

Oftast säljs fläskytterfilé marinerad och innehåller en del tillsatser och vatten. Så om man jämför kilopris med rent kött så går ca 15% bort i vätska (läs på förpackningen hur många procent kött det är).

Det som är bra med marinerad fläskytterfilé är att den oftast blir saftig även om man inte tillagar den optimalt och så är som sagt priset även billigare.

Tillagning

För att lyckas perfekt med tillagningen är mitt bästa tips att använda termometer.

Innertemperaturer

För att veta när köttbiten är lagom stekt, stoppa in en kött-termometer eller digital termometer med spetsens mitt i köttbitens mitt.

Följande innertemperaturer rekommenderas för Fläskytterfilé:

  • Genomstekt: 70°C

Tillagningstips

Köttet (i hel bit) kan generellt tillagas i ugnstemperaturen någonstans mellan strax över den innertemperatur man vill uppnå och 200°C.

Köttet blir saftigare och godare ju lägre ugnstemperatur man har men det tar då också längre tid innan det blir klart.

Jag brukar själv oftast välja ugnstemperaturen 125°C (för både gris, nöt, lamm) eftersom köttet då blir saftigt och gott, utan att det tar evigheter innan det blir klart. Det tar då oftast några timmar för en köttbit på 1-2 kg.

Ugnsinställningarna är över- och undervärme. Placera köttbiten i nedre delen av ugnen.

Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.

Innehållsinformation

röd flagga Tillsatsfritt:  Nej

Fläskytterfilé brukar säljas marinerad och marinaden innehåller tillsatser.

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

röd flagga Vegetariskt:  Nej

Tips och info

Hitta Finns i affären:

I kyldisken med kött.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Förvaras i kylskåp, brukar hålla sig ett par veckor, se bäst före datum. Går även att frysa och håller sig då minst 6 månader.

Sedlar Pris:

ca 60-80 kr/kg

Byt ut Ersätt med:

Fläskfilé.

Kommentarer

Skriv en kommentar

person Svar till Karl Forsberg penna Skrivet av Susanne 2016-05-24 13:35
Ja det är nog mycket matfusk på restauranger tyvärr. Finns en hel bok om det av Mats-Eric Nilsson som heter "Saltad nota".
penna Skrivet av Karl Forsberg 2016-05-22 21:58
Jag har kommit på restauranger som t.ex serverar fläskfile OSKAR, men "köttet" är fläskhare eller som det kallas nu fläskytterfile Detta är en utskuren fläskotlett. Det märks på att det hårdare träigare än fileköttet. Men det är skillnad på kilopriset.

Liknande ingredienser


grillad fläskytterfilé

Grillad fläskytterfilé

Recept på grillad fläskytterfilé. I skivor eller helstekt. Gott och enkelt! Bilder steg för steg.

klocka Tid: 20 min för skivor eller ca 40 min för helstekt + tid för marinering