Fläskytterfilé

En bit fläskytterfilé.
Fläskytterfilé är benfri kotlett som skurits på mitten och säljs oftast marinerad.

Fläskytterfilé är benfri kotlett som skurits på mitten. Det är alltså inte samma sak som fläskfilé som är namnet på den finaste och dyraste styckdelen på gris.

Det som är bra med marinerad fläskytterfilé är att den oftast blir saftig även om man inte tillagar den optimalt och så är ofta priset billigare.

Oftast säljs fläskytterfilé marinerad och innehåller då vanligtvis ca 85% kött och en del tillsatser och vatten. Så om man jämför kilopris med rent kött så går ca 15% bort i vätska vilket man bör ha i åtanke när man jämför priser. (Läs på förpackningen för att se hur många procent kött det är eftersom det kan variera.)

Tillagning

För att lyckas perfekt med tillagningen är mitt bästa tips att använda termometer.

Innertemperatur

För att veta när köttbiten är lagom stekt, stoppa in en kött-termometer eller digital termometer med spetsens mitt i köttbitens mitt.

Rekommenderad innertemperatur för fläskytterfilé:

  • Genomstekt: 70°C

Tillagningstips

Köttet (i hel bit) kan generellt tillagas i ugnstemperaturen någonstans mellan strax över den innertemperatur man vill uppnå och 200°C.

Köttet blir saftigare och godare ju lägre ugnstemperatur man har men det tar då också längre tid innan det blir klart.

Jag brukar själv oftast välja ugnstemperaturen 125°C (för både gris, nöt, lamm) eftersom köttet då blir saftigt och gott, utan att det tar evigheter innan det blir klart. Det tar då oftast några timmar för en köttbit på 1-2 kg.

Ugnsinställningarna är över- och undervärme. Placera köttbiten i nedre delen av ugnen.

Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.

Innehållsinformation

röd flagga Tillsatsfritt:  Nej

Fläskytterfilé brukar säljas marinerad och marinaden innehåller tillsatser.

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

röd flagga Vegetariskt:  Nej

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av fläskytterfilé.

Energi: 130 kcal
Kolhydrater: 0 g (varav sockerarter: 0.0 g)
Protein: 20 g
Fett: 6 g (varav mättat fett: 1.9 g)
Fibrer: 0 g

Tips och info

Hitta Finns i affären:

I kyldisken med kött.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Förvaras i kylskåp, brukar hålla sig ett par veckor, se bäst före datum. Går även att frysa och håller sig då minst 6 månader.

Sedlar Pris:

ca 60-80 kr/kg

Byt ut Ersätt med:

Fläskfilé.

Liknande ingredienser

| Fläskkött |


grillad fläskytterfilé

Grillad fläskytterfilé

Recept på grillad fläskytterfilé. I skivor eller helstekt. Gott och enkelt! Bilder steg för steg.

klocka Tid: 20 min för skivor eller ca 40 min för helstekt + tid för marinering

Kommentarer

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
💬 Svar till Sandra Pettersson ✏️ Skrivet av Susanne
Hej Sandra, Man kan krydda som man vill, men det räcker med salt och peppar för att det ska bli gott. Sedan kan man även krydda efteråt om man vill eller äta som det är. Salt och peppar kommer man långt med! Hoppas det du gjorde blev gott. En liten risk med vissa kryddor är att de kan bli brända i ugnen, men annars kan man ju krydda precis som man vill. Tack för dina synpunkter, det är bra att veta vad som efterfrågas!
✏️ Skrivet av Sandra Pettersson
Hej Susanne! Jag har en liten fråga till dig...! Jag har suttit och läst här nu på dina förklaringar om fläskytterfile... men du skriver dessvärre inte om vad hur man kryddar en fläskytterfile som man sedan vill stoppa in ugnen? Aj aj aj! Bättring! Jag har nämligen köpt en fläskytterfile i affären i veckan och tänkte överraska familjen med något gott! Vi har aldrig tillagat eller gjort någon fläskytterfile tidigare...! Men nu har jag stoppat in fläskytterfilen i ugnen med kryddor som vi hade hemma, det är paprikakrydda, timjan, svartpeppar, vitpeppar och salt! Vi hoppas att det blir gott och bra! Jag förlåter dig... men vill ändå veta lite mer om kryddning av fläskytterfile, jag vill kunna gå in här på nätet och läsa vad hur man gör med vissa saker när man är nybörjare på något! Du ser väldigt trevlig och bra ut när man kommer in här på din sida! Tack för att du finns och bra recept-sidor i övrigt! Kramar från Sandra (en nybörjare)
💬 Svar till Karl Forsberg ✏️ Skrivet av Susanne
Ja det är nog mycket matfusk på restauranger tyvärr. Finns en hel bok om det av Mats-Eric Nilsson som heter "Saltad nota".
✏️ Skrivet av Karl Forsberg
Jag har kommit på restauranger som t.ex serverar fläskfile OSKAR, men "köttet" är fläskhare eller som det kallas nu fläskytterfile Detta är en utskuren fläskotlett. Det märks på att det hårdare träigare än fileköttet. Men det är skillnad på kilopriset.