| Fläskkött | Huvudrätter | Nyårsrecept |

Gratinerad fläskfilé paprika & chili

En riktigt god varmrätt med fläskfilé serverad med grönsaker och en god sås med soltorkade tomater, crème fraiche, paprika & chili.
Gratinerad fläskfilé paprika & chili
Gratinerad fläskfilé med soltorkade tomater, paprika och chili, serveras med klyftpotatis.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 6-8 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Sås:

Vintips:

Domaine Lalande Réserve (nr 22299)

Gör så här:

  1. Tina broccoli eller wokgrönsaker om frysta används. Om färsk broccoli används, skär den i mindre bitar.

    Lägg grönsakerna i en ugnssäker form, spara gärna några fina broccolibuketter till garnering.

  2. Skär fläskfilén i ca 1,5 cm tjocka skivor.

  3. Hetta upp en stekpanna med smör på medelhög värme. När smöret slutar bubbla är det dags att börja steka.

  4. Stek fläskfilén några minuter på varje sida. Salta och peppra. Fläskfilén ska få färg utan att bli bränd så stek på medel-hög effekt. Stek köttet i omgångar. Lägg det stekta köttet ovanpå grönsakerna.

    (Köttet behöver inte bli helt genomstekt eftersom det ska in i ugnen senare.)

  5. Skiva champinjonerna och stek dem i smör på medelvärme tills de fått färg och vätskan i champinjonerna sipprat ut och kokat bort.

    Skär under tiden de soltorkade tomaterna i små bitar.

  6. Mät upp mjöl och lite av mjölken till såsen (ta samma mängd mjölk som mjölet så blir det lagom) och vispa ut mjölet i mjölken så att det blir en slät smet utan klumpar. Vispa därefter i resten av mjölken.

  7. Låt såsen koka upp under omrörning så det inte bränner fast i botten. Man kan om man vill slänga i en klick smör eller grädde för att det inte ska bränna fast lika lätt.

    Låt koka på svag värme ca 2 minuter.

  8. Tillsätt champinjoner, hackade tomater, gräslök, crème fraiche, paprikapulver, chilipulver, kalvfond, salt och peppar. Rör om och låt koka på svag värme några minuter.

  9. Häll såsen över fläskfilén.

  10. Skär paprika i långa strimlor. Lägg dem och de sparade broccolibuketterna ovanpå såsen.

  11. Ställ in i 225°C i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills det fått lite färg.

Beskrivande bilder

broccoli och wokgrönsaker
1. Broccoli och wokgrönsaker.
fläskytterfilé i skivor
2. Fläskytterfilé i skivor.
dags att börja steka
3. Dags att börja steka.
stek på ena sidan
4.1. Stek på ena sidan.
salt och peppar
4.2. Salt och peppar.
stek andra sidan
4.3. Stek andra sidan.
stekta köttet på grönsakerna
4.4. Stekta köttet på grönsakerna.
skivade champinjoner
5.1. Skivade champinjoner.
stekta champinjoner
5.2. Stekta champinjoner.
soltorkade tomater i mindre bitar
5.3. Soltorkade tomater i mindre bitar.
mjöl och lite mjölk
6.1. Mjöl och lite mjölk.
mjölet utvispat i lite av mjölken
6.2. Mjölet utvispat i lite av mjölken.
all mjölk nervispad
6.3. All mjölk nervispad.
såsen kokar
7. Såsen kokar.
tillsätt ingredienser till såsen
8.1. Tillsätt ingredienser till såsen.
såsen klar
8.2. Såsen klar.
såsen hälls över filén
9. Såsen hälls över filén.
paprika i strimlor
10.1. Paprika i strimlor.
garnera med paprika och broccoli
10.2. Garnera med paprika och broccoli.
gratinera i ugnen
11.1. Gratinera i ugnen.
färdigt att serveras
11.2. Färdigt att serveras.

servera Serveringstips:

Servera gärna med klyftpotatis.

planera Planeringstips:

Maten kan förberedas och förvaras kallt. Gratinera sedan i ugnen strax före servering. Lägg på 5-10 minuter extra i ugnen om maten är kylskåpskall.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Överbliven mat kan förvaras i kylskåp och värmas igen. Maten håller sig minst 5 dygn.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
 svar  Svar till  Liselott    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Jag har gjort om receptet eftersom jag tycker det är bättre att använda icke smaksatta produkter utan en massa tillsatser, det är också mer troligt man har vanlig crème fraiche hemma. Men, du kan köpa den smaksatta om du vill, det är bara du tar bort paprikapulver och chilipulver. Kanske också ta halva mängden salt.
   kommentar  Skrivet av  Liselott  
Hej varför har receptet gjorts om? Det ska vara smaksatt creme fraiche paprika och chili i det recept jag har.
 svar  Svar till  merja    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Vad roligt att höra att du tyckte om det! :) Bra tips med purjolök!
   kommentar  Skrivet av  merja  
Det här var sååååå gott. Kommer att lagas många gånger. Tog purjolök istället för gräslök för de hade så ful gräslök i affären. Tusen tack för receptet.
 svar  Svar till  Antonia    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Antonia: Du har fått ett jättebra svar från Christina!
Christina: Tack för att du svarade! Det är enbart uppskattat från min sida om fler än jag svarar på frågor! Ditt svar är jättebra! Intressant att höra om dina erfarenheter av receptet och kul att du gillar mina recept! :)
   kommentar  Skrivet av  Christina  
Svar till Antonia. Nu är det väl inte jag som ska svara här men gör ofta den här maträtten. Jag jobbar med barn och förbereder ofta maten dagen innan. I det här receptet gör jag allt klart, häller i formen och ställer in i kylskåpet tills det ska gratineras dvs till dagen därpå. Det fungerar jättebra.Testa detta. Du blir inte besviken. Det är jättegott som så många andra recept här. Med vänlig hälsning Christina
   kommentar  Skrivet av  Antonia  
Hej:) såg att du skrev att man kan förbereda allt och gratinera sedan. Lägger du alltihop i formen då och ställer in i kylen fram tills det ska in i ugnen då?
 svar  Svar till  Anne    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Kul att höra! :) Tack för att du skrev!
 svar  Svar till  Anna    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Det var lika mycket crème fraiche, dock har jag dubblat allt i det här receptet så det blir dubbelt så mycket mat! Min tanke var att undvika smaksatta produkter i mina recept, dels för att spara pengar då dessa produkter är dyrare, dels för att naturella produkterna är lättare att hitta och man har dem ofta hemma men även för att de smaksatta produkterna innehåller diverse tillsatser, jag vill helst inte promota den typen av produkter, särskilt när det är så enkelt att krydda själv som i det här fallet med paprikapulver, chili och salt. Men annars hade jag ju kunnat ha båda alternativen. Roligt att höra att du gillar min receptsajt! :)
   kommentar  Skrivet av  Anna  
Hej!
Jag har gjort detta tidigare och det är supergott! Jag vet dock att då innehöll receptet creme fraiche med smak av paprika och chili. Minns nu inte om det var 4 dl av den fraichen eller bara två och två naturell? Kan du inte ändra i receptet så att båda alternativen finns?
Tack för en bra sida!
Mvh
Anna

Skriv och läs alla 75 kommentarer