| Fläskkött | Huvudrätter | Nyårsrecept |

Gratinerad fläskfilé paprika & chili

En riktigt god varmrätt med fläskfilé serverad med grönsaker och en god sås med soltorkade tomater, crème fraiche, paprika & chili.
Gratinerad fläskfilé paprika & chili
Gratinerad fläskfilé med soltorkade tomater, paprika och chili, serveras med klyftpotatis.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 6-8 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Sås:

Vintips:

Domaine Lalande Réserve (nr 22299)

Gör så här:

  1. Tina broccoli eller wokgrönsaker om frysta används. Om färsk broccoli används, skär den i mindre bitar.

    Lägg grönsakerna i en ugnssäker form, spara gärna några fina broccolibuketter till garnering.

  2. Skär fläskfilén i ca 1,5 cm tjocka skivor.

  3. Hetta upp en stekpanna med smör på medelhög värme. När smöret slutar bubbla är det dags att börja steka.

  4. Stek fläskfilén några minuter på varje sida. Salta och peppra. Fläskfilén ska få färg utan att bli bränd så stek på medel-hög effekt. Stek köttet i omgångar. Lägg det stekta köttet ovanpå grönsakerna.

    (Köttet behöver inte bli helt genomstekt eftersom det ska in i ugnen senare.)

  5. Skiva champinjonerna och stek dem i smör på medelvärme tills de fått färg och vätskan i champinjonerna sipprat ut och kokat bort.

    Skär under tiden de soltorkade tomaterna i små bitar.

  6. Mät upp mjöl och lite av mjölken till såsen (ta samma mängd mjölk som mjölet så blir det lagom) och vispa ut mjölet i mjölken så att det blir en slät smet utan klumpar. Vispa därefter i resten av mjölken.

  7. Låt såsen koka upp under omrörning så det inte bränner fast i botten. Man kan om man vill slänga i en klick smör eller grädde för att det inte ska bränna fast lika lätt.

    Låt koka på svag värme ca 2 minuter.

  8. Tillsätt champinjoner, hackade tomater, gräslök, crème fraiche, paprikapulver, chilipulver, kalvfond, salt och peppar. Rör om och låt koka på svag värme några minuter.

  9. Häll såsen över fläskfilén.

  10. Skär paprika i långa strimlor. Lägg dem och de sparade broccolibuketterna ovanpå såsen.

  11. Ställ in i 225°C i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills det fått lite färg.

Beskrivande bilder

broccoli och wokgrönsaker
1. Broccoli och wokgrönsaker.
fläskytterfilé i skivor
2. Fläskytterfilé i skivor.
dags att börja steka
3. Dags att börja steka.
stek på ena sidan
4.1. Stek på ena sidan.
salt och peppar
4.2. Salt och peppar.
stek andra sidan
4.3. Stek andra sidan.
stekta köttet på grönsakerna
4.4. Stekta köttet på grönsakerna.
skivade champinjoner
5.1. Skivade champinjoner.
stekta champinjoner
5.2. Stekta champinjoner.
soltorkade tomater i mindre bitar
5.3. Soltorkade tomater i mindre bitar.
mjöl och lite mjölk
6.1. Mjöl och lite mjölk.
mjölet utvispat i lite av mjölken
6.2. Mjölet utvispat i lite av mjölken.
all mjölk nervispad
6.3. All mjölk nervispad.
såsen kokar
7. Såsen kokar.
tillsätt ingredienser till såsen
8.1. Tillsätt ingredienser till såsen.
såsen klar
8.2. Såsen klar.
såsen hälls över filén
9. Såsen hälls över filén.
paprika i strimlor
10.1. Paprika i strimlor.
garnera med paprika och broccoli
10.2. Garnera med paprika och broccoli.
gratinera i ugnen
11.1. Gratinera i ugnen.
färdigt att serveras
11.2. Färdigt att serveras.

servera Serveringstips:

Servera gärna med klyftpotatis.

planera Planeringstips:

Maten kan förberedas och förvaras kallt. Gratinera sedan i ugnen strax före servering. Lägg på 5-10 minuter extra i ugnen om maten är kylskåpskall.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Överbliven mat kan förvaras i kylskåp och värmas igen. Maten håller sig minst 5 dygn.