| Fläskkött | Huvudrätter | Nyårsrecept |

Gratinerad fläskfilé paprika & chili

En riktigt god varmrätt med fläskfilé serverad med grönsaker och en god sås med soltorkade tomater, crème fraiche, paprika & chili.
Gratinerad fläskfilé paprika & chili
Gratinerad fläskfilé med soltorkade tomater, paprika och chili, serveras med klyftpotatis.
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 6-8 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Sås:

Gör så här:

  1. Tina broccoli eller wokgrönsaker om frysta används. Om färsk broccoli används, skär den i mindre bitar.

    Lägg grönsakerna i en ugnssäker form, spara gärna några fina broccolibuketter till garnering.

    broccoli och wokgrönsaker
    Broccoli och wokgrönsaker.
  2. Skär fläskfilén i ca 1,5 cm tjocka skivor.

    fläskytterfilé i skivor
    Fläskytterfilé i skivor.
  3. Hetta upp en stekpanna med smör på medelhög värme. När smöret slutar bubbla är det dags att börja steka.

    dags att börja steka
    Dags att börja steka.
  4. Stek fläskfilén några minuter på varje sida. Salta och peppra. Fläskfilén ska få färg utan att bli bränd så stek på medel-hög effekt. Stek köttet i omgångar. Lägg det stekta köttet ovanpå grönsakerna.

    (Köttet behöver inte bli helt genomstekt eftersom det ska in i ugnen senare.)

    stek på ena sidan
    Stek på ena sidan.
    salt och peppar
    Salt och peppar.
    stek andra sidan
    Stek andra sidan.
    stekta köttet på grönsakerna
    Stekta köttet på grönsakerna.
  5. Skiva champinjonerna och stek dem i smör på medelvärme tills de fått färg och vätskan i champinjonerna sipprat ut och kokat bort.

    Skär under tiden de soltorkade tomaterna i små bitar.

    skivade champinjoner
    Skivade champinjoner.
    stekta champinjoner
    Stekta champinjoner.
    soltorkade tomater i mindre bitar
    Soltorkade tomater i mindre bitar.
  6. Mät upp mjöl och lite av mjölken till såsen (ta samma mängd mjölk som mjölet så blir det lagom) och vispa ut mjölet i mjölken så att det blir en slät smet utan klumpar. Vispa därefter i resten av mjölken.

    mjöl och lite mjölk
    Mjöl och lite mjölk.
    mjölet utvispat i lite av mjölken
    Mjölet utvispat i lite av mjölken.
    all mjölk nervispad
    All mjölk nervispad.
  7. Låt såsen koka upp under omrörning så det inte bränner fast i botten. Man kan om man vill slänga i en klick smör eller grädde för att det inte ska bränna fast lika lätt.

    Låt koka på svag värme ca 2 minuter.

    såsen kokar
    Såsen kokar.
  8. Tillsätt champinjoner, hackade tomater, gräslök, crème fraiche, paprikapulver, chilipulver, kalvfond, salt och peppar. Rör om och låt koka på svag värme några minuter.

    tillsätt ingredienser till såsen
    Tillsätt ingredienser till såsen.
    såsen klar
    Såsen klar.
  9. Häll såsen över fläskfilén.

    såsen hälls över filén
    Såsen hälls över filén.
  10. Skär paprika i långa strimlor. Lägg dem och de sparade broccolibuketterna ovanpå såsen.

    paprika i strimlor
    Paprika i strimlor.
    garnera med paprika och broccoli
    Garnera med paprika och broccoli.
  11. Ställ in i 225°C i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills det fått lite färg.

    gratinera i ugnen
    Gratinera i ugnen.
    färdigt att serveras
    Färdigt att serveras.

servera Serveringstips:

Servera gärna med klyftpotatis.

planera Planeringstips:

Maten kan förberedas och förvaras kallt. Gratinera sedan i ugnen strax före servering. Lägg på 5-10 minuter extra i ugnen om maten är kylskåpskall.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Överbliven mat kan förvaras i kylskåp och värmas igen. Maten håller sig minst 5 dygn.

Kommentarer till Gratinerad fläskfilé paprika & chili

Skriv en kommentar

person Svar till Chilli penna Skrivet av Susanne
Ja smaken är olika och även en vanesak. Själv gillar jag inte när det blir starkt. Sedan om man odlar chili eller köper färsk så finns det ju väldigt många olika sorter som är olika starka som också inverkar väldigt mycket på mängden som är lagom.
penna Skrivet av Chilli
Ta matskedar istället! Mer krydda i vardagen!
person Svar till Christina penna Skrivet av Susanne
Se svar nedan!

Läs alla 81 kommentarer