Broccoli
Recept med Broccoli
Näringsvärden
Broccoli är gott och nyttigt. Broccoli innehåller C-vitamin, vitaminer, mineraler, fibrer och antioxidanter som kan förebygga allvarliga sjukdomar.
Broccoli har funnits i Sverige sedan 1950-talet men har odlats länge i Sydeuropa och åts redan av romarna. Broccolin härstammar från vilda kålsorter som växer runt Medelhavet.
Koka broccoli
Att koka broccoli är enkelt. Gör så här:
Koka upp vatten med lite salt. Skölj och skär under tiden broccolin i mindre bitar. Även stammen går utmärkt att äta, bara man skär den i mindre bitar. När vattnet kokar, lägg i broccolibitarna och låt koka endast 1-2 minuter så att det är spänst kvar i broccolin, annars blir det bara sladdrigt, vattnigt och tråkigt. Häll av vattnet och servera.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt: Ja
Laktosfritt: Ja
Glutenfritt: Ja
Vegetariskt: Ja
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av broccoli.
Energi: | 35 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 3 g |
Protein: | 4 g |
Fett: | 0 g |
Fibrer: | 3 g |
Tips och info
Finns i affären:
Färsk broccoli brukar finnas året runt i grönsaksdisken och fryst broccoli hittas i frysdisken.Hållbarhet och förvaring:
Färsk broccoli brukar hålla sig 1-2 veckor i kylskåp.Pris:
Färsk broccoli: ca 5-10 kr för 250 g.Köptips:
När den färska broccolin är billig kan man passa på att köpa mycket och frysa in själv.Näringsvärdestips:
Broccoli innehåller mycket C-vitamin, A-vitamin, fibrer, K-vitamin och folat. Broccoli innehåller också en hel del av mangan, kalium, magnesium, B6-vitamin, B2-vitamin, E-vitamin, järn, kalcium, B1-vitamin, B3-vitamin, zink och E-vitamin.Ersätt med:
Andra grönsaker eller rotfrukter t.ex. morötter.