Biffgryta




Ingredienser:
- 500 g grytbitar av nöt
- 2 st gula lökar
- 1,5 dl vatten
- 1 st kalvbuljongtärning
- 2 msk soja
- 2 krm grovmalen svartpeppar
- 1 dl grädde
- idealmjöl
Ev: Tillbehör:
- ev. 4 portioner kokt bulgur
- ev. 250 g kokt broccoli
- ev. svart vinbärsgelé

Gör så här:
-
Skär köttet i mindre bitar, ca 2-3 cm kuber. På bilderna gör jag dubbel sats (1 kg nötkött).
- 500 g grytbitar av nöt
Skär köttet i mindre bitar. -
Koka upp vatten och buljongtärning i en gryta.
- 1,5 dl vatten
- 1 st kalvbuljongtärning
Vatten och buljongtärning. -
Rör i soja och peppar. Lägg i köttet.
- 2 msk soja
- 2 krm grovmalen svartpeppar
Rör i soja, peppar. Lägg i köttet. -
Skala lökarna och skär i ringar. Lägg även löken i buljongen.
Häll på mera vatten om du tycker det behövs så att köttet kan koka i vätskan, men tänk på att ju mer vatten desto mera sås (kan bli onödigt mycket, nästan soppa) och dessutom kommer det vätska från löken och köttet så det behövs troligen inte hällas på mera vatten.
- 2 st gula lökar
Skala lök, skär i skivor. Lägg i grytan. -
Låt koka med locket på glänt på låg-medelstark värme i minst 35-40 minuter så att köttet blir mört. Rör om någon gång då och då. Provsmaka gärna en bit och är det inte mört fortsätt då att koka tills det blir mört, gärna 1,5-2 timmar totalt. Oftast brukar jag koka 1,5 timmar.
(Tillaga dina tillbehör t.ex. kokt ris och grönsaker mot slutet så det blir klart samtidigt.)
Färdigkokt kött. -
När köttet är mört, rör i grädden.
- 1 dl grädde
Häll i grädden. Rör om. -
Vispa till sist ner idealmjöl, så mycket så du får önskad tjocklek på såsen och låt koka ett par minuter.
Vispa ner idealmjöl. -
Servera med tillbehören!
- ev. 4 portioner kokt bulgur
- ev. 250 g kokt broccoli
- ev. svart vinbärsgelé
Färdig biffgryta.
Tips:
Ta mera vatten om det blir för torrt.
GI Tips:
Servera med tillbehör med lågt GI som t.ex. fullkornsris, råris, hel bulgur och grönsaker. Servera inte med gelé eller något annat sött.
LCHF Tips:
Uteslut idealmjöl eller ta ytterst lite, såsen blir då tunnare. Servera med endast grönsaker.
Variationstips:
Tillsätt skivade morötter och låt koka med.
Planeringstips:
Det går bra att göra dubbel sats eller mer om du har en stor gryta. Maten passar även bra att göra matlådor av.
Hållbarhet och förvaring:
Håller sig minst 5 dygn i kylskåp. Går även att frysa.
Den var så fantastiskt god, bland det godaste jag har ätit och perfekt till matlådor. Jag fick länken till receptet. Den grytan ska jag snart göra. Jag ska då byta ut grädden mot Oatly i mat, så även mina mjölkproteinallergiska barnbarn kan få njuta av den.