| Lunch | Nötkött |

Biffgryta

Enkelt och gott recept med nötgrytbitar eller annat nötkött i bit som får koka länge så det blir mört och gott.
biffgryta
Enkelt recept som här serveras med bulgur, kokt broccoli och svart vinbärsgelé.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1-2 timmar
Portioner 3 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Ev: Tillbehör:

glutenfritt Glutenfritt - Uteslut idealmjölet. Servera med glutenfria tillbehör.

Vintips:

Domaine Lalande Réserve (nr 22299)

Gör så här:

  1. Skär köttet i mindre bitar, ca 2-3 cm kuber. På bilderna gör jag dubbel sats (1 kg nötkött).

  2. Koka upp vatten och buljongtärning i en gryta.

  3. Rör i soja och peppar. Lägg i köttet.

  4. Skala lökarna och skär i ringar. Lägg även löken i buljongen.

    Häll på mera vatten om du tycker det behövs så att köttet kan koka i vätskan, men tänk på att ju mer vatten desto mera sås (kan bli onödigt mycket, nästan soppa) och dessutom kommer det vätska från löken och köttet så det behövs troligen inte hällas på mera vatten.

  5. Låt koka med locket på glänt på låg-medelstark värme i minst 35-40 minuter så att köttet blir mört. Rör om någon gång då och då. Provsmaka gärna en bit och är det inte mört fortsätt då att koka tills det blir mört, gärna 1,5-2 timmar totalt. Oftast brukar jag koka 1,5 timmar.

    (Tillaga dina tillbehör t.ex. kokt ris och grönsaker mot slutet så det blir klart samtidigt.)

  6. När köttet är mört, rör i grädden.

  7. Vispa till sist ner idealmjöl, så mycket så du får önskad tjocklek på såsen och låt koka ett par minuter.

  8. Servera med tillbehören!

Beskrivande bilder

skär köttet i mindre bitar
1. Skär köttet i mindre bitar.
vatten och buljongtärning
2. Vatten och buljongtärning.
rör i soja, peppar
3.1. Rör i soja, peppar.
lägg i köttet
3.2. Lägg i köttet.
skala lök, skär i skivor
4.1. Skala lök, skär i skivor.
lägg i grytan
4.2. Lägg i grytan.
färdigkokt kött
5. Färdigkokt kött.
häll i grädden
6.1. Häll i grädden.
rör om
6.2. Rör om.
vispa ner idealmjöl
7. Vispa ner idealmjöl.
färdig biffgryta
8. Färdig biffgryta.

glödlampa Tips:

Ta mera vatten om det blir för torrt.

GI GI Tips:

Servera med tillbehör med lågt GI som t.ex. fullkornsris, råris, hel bulgur och grönsaker. Servera inte med gelé eller något annat sött.

LCHF LCHF Tips:

Uteslut idealmjöl eller ta ytterst lite, såsen blir då tunnare. Servera med endast grönsaker.

byt ut Variationstips:

Tillsätt skivade morötter och låt koka med.

planera Planeringstips:

Det går bra att göra dubbel sats eller mer om du har en stor gryta. Maten passar även bra att göra matlådor av.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Håller sig minst 5 dygn i kylskåp. Går även att frysa.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
   kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tack för en toppen gryta. Den här blir en klassiker här hemma
   kommentar  Skrivet av  Annelie  
Hej

Vill bara tacka for alla fina recept och tips. Jag bor i England och forsoker introducera svensk mat i min engelska familj. Maten har i England ar ju lite blend :-) Min sambo alskar min mat och mycket av min matlagning har jag lanat av dig. Stort tack :-)
   kommentar  Skrivet av  Tiina  
Jag som är dålig på matlagning! Vilken soja ska man köpa?
 svar  Svar till  Nana Sundborn    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Man kan göra det men man behöver inte göra det. Jag brukar inte göra det. Jag gör precis som jag skrivit i receptet.
 svar  Svar till  Lotta    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Trevligt att höra! :) Tack för att du skrev!

Skriv och läs alla 80 kommentarer