| Lunch | Nötkött |

Köttgryta med tomatsmak

Mustig och god köttgryta med smak av tomat, chili, vitlök m.m. som ju längre den kokar ger desto mörare kött. Enkelt recept på ett gott långkok med högrev.
Köttgryta med tomatsmak
Köttgryta med smak av tomat serverat med fullkornsris och lite klippt persilja.
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt

Gör så här:

  1. Skär köttet i grytbitar, ca 3 cm kuber eller vad du själv föredrar.

  2. Hetta upp en stekpanna med smör på medelhög värme. Stek lite av köttet i taget på medelhög värme så att det får lite färg runtom, salta och peppra och lägg sedan över det i en gryta.

  3. Hacka gula löken och vitlöken och tillsätt till köttet. Häll på krossade tomater, rödvin, vatten, köttbuljong, tomatpuré, chilipeppar och lagerblad.

  4. Rör om och låt koka upp, sänk värmen och låt småkoka under lock ca 45-60 minuter eller ännu längre tid så blir köttet ännu mörare (men jag brukar inte koka längre tid än 45-60 minuter).

    Förbered under tiden det du ska servera med t.ex. kokt ris och grönsaker.

    Servera köttgrytan med t.ex. kokt ris och/eller grönsaker.

Bilder steg för steg

instruktion steg 1 köttgryta med tomatsmak
1. Högrev skuren i bitar.
instruktion steg 2.1 köttgryta med tomatsmak
2.1. Börja steka.
instruktion steg 2.2 köttgryta med tomatsmak
2.2. Stek lite kött i taget så det får färg.
instruktion steg 2.3 köttgryta med tomatsmak
2.3. Lägg över stekta köttet i en gryta.
instruktion steg 3.1 köttgryta med tomatsmak
3.1. Tillsätt hackad lök.
instruktion steg 3.2 köttgryta med tomatsmak
3.2. Häll på resten av ingredienserna.
instruktion steg 4.1 köttgryta med tomatsmak
4.1. Rör om. Koka på svag värme.
instruktion steg 4.2 köttgryta med tomatsmak
4.2. Köttgrytan klar (efter 55 minuter).

servera Serveringstips:

Servera gärna med kokt ris och grönsaker.

GI GI Tips:

Servera med fullkornsris och grönsaker.

LCHF LCHF Tips:

Välj ett LCHF-vänligt rödvin eller ta vatten istället. Servera med grönsaker med lågt GI, (servera inte med ris).

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Rödvin och köttbuljong innehåller tillsatser, rödvin kan ersättas med vatten och köttbuljong kan ersättas med lite salt.

planera Planeringstips:

Det går bra att dubbla satsen eller tredubbla om du har en tillräckligt stor gryta. Mängden ingredienser är inte jättenoga så anpassa på ett ungefär efter hur stor köttbit du har köpt.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Köttgrytan kan förvaras i kylskåp där den håller sig minst 5 dygn. Går även bra att frysas och då håller den sig minst 3 månader.

Kommentarer

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Ingela Sandström
Detta är en återkommande favorit hos oss - jätte god och vi äter den med potatismos!! supergott
penna Skrivet av Lena
Detta recept verkar supersmarrigt. Kan man göra denna gryta även på fläskkött t ex picnicbog istället som är billigare. Blir tillagningstiden densamma eller längre?
person Svar till Eva Sundin penna Skrivet av Susanne
Varsågod, roligt att höra! :)

Läs alla 8 kommentarer