Köttgryta med tomatsmak
Mustig och god köttgryta med smak av tomat, chili, vitlök m.m. som ju längre den kokar ger desto mörare kött. Enkelt recept på ett gott långkok med högrev.
Tid: 1 timme
Mängd: 4 portioner
Ingredienser:
- 1 kg högrev
- salt
- grovmalen svartpeppar
- 1 st gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 400 g krossade tomater
- 1 dl rött matlagningsvin
- 3 dl vatten
- 1 st köttbuljongtärning
- eller 2-3 msk kalvfond
- 3 msk tomatpuré
- 0,5 tsk chilipeppar
- 2 st lagerblad
Laktosfritt
Glutenfritt
Matlåda
Denna rätt är lämplig för matlådor.
Serveringstips
Servera gärna med kokt ris och grönsaker.
GI Tips
Servera med fullkornsris och grönsaker.
LCHF Tips
Välj ett LCHF-vänligt rödvin eller ta vatten istället. Servera med grönsaker med lågt GI, (servera inte med ris).
Tips för att undvika tillsatser
Rödvin och köttbuljong innehåller tillsatser, rödvin kan ersättas med vatten och köttbuljong kan ersättas med lite salt.
Planeringstips
Det går bra att dubbla satsen eller tredubbla om du har en tillräckligt stor gryta. Mängden ingredienser är inte jättenoga så anpassa på ett ungefär efter hur stor köttbit du har köpt.
Hållbarhet och förvaring
Köttgrytan kan förvaras i kylskåp där den håller sig minst 5 dygn. Går även bra att frysas och då håller den sig minst 3 månader.
️ Skrivet av
Detta är en återkommande favorit hos oss - jätte god och vi äter den med potatismos!! supergott
️ Skrivet av
Detta recept verkar supersmarrigt. Kan man göra denna gryta även på fläskkött t ex picnicbog istället som är billigare. Blir tillagningstiden densamma eller längre?
webmaster
Svar till
Eva Sundin
️ Skrivet av
Varsågod, roligt att höra! :)
️ Skrivet av
Tack för receptet, det blev mycket uppskattat
️ Skrivet av
Min äldste son (8 år) sa "det här är det bästa jag ätit på hela veckan. Det här måste du göra om!" Och jag kan bara hålla med honom.