Köttgryta med tomatsmak




Ingredienser:
- 1 kg högrev
- salt
- grovmalen svartpeppar
- 1 st gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 400 g krossade tomater
- 1 dl rött matlagningsvin
- 3 dl vatten
- 1 st köttbuljongtärning
- eller 2-3 msk kalvfond
- 3 msk tomatpuré
- 0,5 tsk chilipeppar
- 2 st lagerblad


Så här tillagar du köttgryta med tomatsmak:
-
Skär köttet i grytbitar, ca 3 cm kuber eller vad du själv föredrar.
- 1 kg högrev
Högrev skuren i bitar. -
Hetta upp en stekpanna med smör på medelhög värme. Stek lite av köttet i taget på medelhög värme så att det får lite färg runtom, salta och peppra och lägg sedan över det i en gryta.
- salt
- grovmalen svartpeppar
Börja steka. Stek lite kött i taget så det får färg. Lägg över stekta köttet i en gryta. -
Hacka gula löken och vitlöken och tillsätt till köttet. Häll på krossade tomater, rödvin, vatten, köttbuljong, tomatpuré, chilipeppar och lagerblad.
- 1 st gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 400 g krossade tomater
- 1 dl rött matlagningsvin
- 3 dl vatten
- 1 st köttbuljongtärning
- eller 2-3 msk kalvfond
- 3 msk tomatpuré
- 0,5 tsk chilipeppar
- 2 st lagerblad
Tillsätt hackad lök. Häll på resten av ingredienserna. -
Rör om och låt koka upp, sänk värmen och låt småkoka under lock ca 45-60 minuter eller ännu längre tid så blir köttet ännu mörare (men jag brukar inte koka längre tid än 45-60 minuter).
Förbered under tiden det du ska servera med t.ex. kokt ris och grönsaker.
Servera köttgrytan med t.ex. kokt ris och/eller grönsaker.
Rör om. Koka på svag värme. Köttgrytan klar (efter 55 minuter).
Serveringstips:
Servera gärna med kokt ris och grönsaker.
GI Tips:
Servera med fullkornsris och grönsaker.
LCHF Tips:
Välj ett LCHF-vänligt rödvin eller ta vatten istället. Servera med grönsaker med lågt GI, (servera inte med ris).
Tips för att undvika tillsatser:
Rödvin och köttbuljong innehåller tillsatser, rödvin kan ersättas med vatten och köttbuljong kan ersättas med lite salt.
Planeringstips:
Det går bra att dubbla satsen eller tredubbla om du har en tillräckligt stor gryta. Mängden ingredienser är inte jättenoga så anpassa på ett ungefär efter hur stor köttbit du har köpt.
Hållbarhet och förvaring:
Köttgrytan kan förvaras i kylskåp där den håller sig minst 5 dygn. Går även bra att frysas och då håller den sig minst 3 månader.

⭐ webmaster