Kalops

Kalops är en mycket god köttgryta som är enkel att lyckas med. Eftersom köttet får koka så länge blir det mört och får god smak. Klassisk svensk husmanskost.
kalops
Mycket god kalops - en mycket god köttgryta med mört, saftigt och smakrikt kött!
Timglas Tid: 2,5 timmar varav 2 timmar kokning
Portioner 6-8 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt - Uteslut vetemjölet.

Gör så här:

  1. Skär köttet i ca 3x3 cm bitar eller så stora bitar du vill ha, det är inte jättenoga med storleken.

  2. Hetta upp en stekpanna med smör och stek köttbitarna i omgångar på hög värme så att köttbitarna får färg runtom utan att bli genomstekta (vänd på dem efter 1-2 minuter så de får färg runtom). Salta och peppra under tiden.

    Lägg över köttbitarna i en stor gryta.

    Under tiden du steker köttet: Skala lök och skär i klyftor. Skala morötter och skär i ca 2 cm bitar.

    stek köttbitarna
    Stek köttbitarna.
    köttbitarna ska få lite färg
    Köttbitarna ska få lite färg.
    lägg över köttbitarna i en gryta
    Lägg över köttbitarna i en gryta.
    morötter och lök i bitar
    Morötter och lök i bitar.
  3. Strö över mjöl över köttet och rör om så att allt mjöl sugs upp. Detta steg kan hoppas över. Mjölet gör att såsen blir lite tjockare men är inte nödvändigt.

    strö eventuellt över mjöl
    Strö eventuellt över mjöl.
    mjölet har sugits upp
    Mjölet har sugits upp.
  4. Lägg på lökklyftorna och morotsbitarna på köttet. Häll på vattnet och tillsätt alla kryddor: kryddpeppar, vitpeppar, lagerblad, köttbuljongtärning, grönsaksbuljong och salt. Låt koka upp.

    dags att börja koka
    Dags att börja koka.
  5. Sänk värmen och låt koka på svag värme under lock i ca 1,5-2 timmar så att köttet blir mört och fint.

    Smaka av med salt och peppar.

    Servera gärna kalops med kokt ris eller kokt potatis.

    koka under lock
    Koka under lock.
    köttgrytan kalops klar att serveras
    Köttgrytan - kalops - klar att serveras.

servera Serveringstips:

Servera gärna kalops med kokt ris eller kokt potatis. Mer grönsaker till som t.ex. kokt broccoli passar också bra.

GI GI Tips:

Servera endast med grönsaker eller en mindre portion fullkornsris eller potatis.

LCHF LCHF Tips:

Servera endast med grönsaker.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Se upp med buljongtärningarna som kan innehålla alla möjliga tillsatser.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Kalops håller sig i kylskåp minst 5 dygn.

Kommentarer till Kalops

Kontrollord:  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
besökare Svar till Sandra penna Skrivet av Susanne
Det går bra även med köttbuljong.
penna Skrivet av Sandra
Måste man ha grönsaksbuljong? Har bara köttbuljong
penna Skrivet av Susanne
Receptet är nu uppdaterat med nya bilder och tydligare beskrivning med bilder steg för steg.
besökare Svar till Henrik penna Skrivet av Susanne
Ja det går nog bra, då kan man koka kortare tid eftersom griskött är mörare (men det går att koka längre tid också).
penna Skrivet av Henrik
Kan man ersätta köttet med griskött.
besökare Svar till Nadja penna Skrivet av Susanne
Tack för att du skrev! Kul att du tycker det för det är precis det som jag försöker uppnå! :)
penna Skrivet av Nadja
Bra recept blev jättegott! älskar din hemsida, finns så många "klassiska" recept som är enkla och inte så komplicerade som på andra hemsidor! :)
besökare Svar till Eveliina penna Skrivet av Susanne
Roligt att höra! :)
penna Skrivet av Eveliina
Hur gott som helst, hade inga lagerblad hemma men blev super mumsigt :D
penna Skrivet av Emelie
Detta var verkligen jättegott! Gillar din webbsida väldigt mycket, då det finns så många bra recept att välja på.

Läs alla 12 kommentarer

Se även dessa recept

| Nötkött |