Kalops på högrev




Ingredienser:
- 1,5-2 kg högrev
- 3-4 st gula lökar
- 4-6 st morötter
- ev. 3 msk vetemjöl
- ca 7,5 dl vatten
- 12 st kryddpepparkorn
- 3 krm malen vitpeppar
- 3 st lagerblad
- 1 st köttbuljongtärning
- 1 st grönsaksbuljongtärning
- 1,5 tsk salt


Gör så här:
-
Skär köttet i ca 3x3 cm bitar eller så stora bitar du vill ha, det är inte jättenoga med storleken.
- 1,5-2 kg högrev
-
Hetta upp en stekpanna med smör och stek köttbitarna i omgångar på hög värme så att köttbitarna får färg runtom utan att bli genomstekta (vänd på dem efter 1-2 minuter så de får färg runtom). Salta och peppra under tiden.
Lägg över köttbitarna i en stor gryta.
Under tiden du steker köttet: Skala lök och skär i klyftor. Skala morötter och skär i ca 2 cm bitar.
- 3-4 st gula lökar
- 4-6 st morötter
Stek köttbitarna. Köttbitarna ska få lite färg. Lägg över köttbitarna i en gryta. Morötter och lök i bitar. -
Strö över mjöl över köttet och rör om så att allt mjöl sugs upp. Detta steg kan hoppas över. Mjölet gör att såsen blir lite tjockare men är inte nödvändigt.
- ev. 3 msk vetemjöl
Strö eventuellt över mjöl. Mjölet har sugits upp. -
Lägg på lökklyftorna och morotsbitarna på köttet. Häll på vattnet och tillsätt alla kryddor: kryddpeppar, vitpeppar, lagerblad, köttbuljongtärning, grönsaksbuljong och salt. Låt koka upp.
- ca 7,5 dl vatten
- 12 st kryddpepparkorn
- 3 krm malen vitpeppar
- 3 st lagerblad
- 1 st köttbuljongtärning
- 1 st grönsaksbuljongtärning
- 1,5 tsk salt
Dags att börja koka. -
Sänk värmen och låt koka på svag värme under lock i ca 1,5-2 timmar så att köttet blir mört och fint.
Smaka av med salt och peppar.
Servera gärna kalops med kokt ris eller kokt potatis.
Koka under lock. Köttgrytan - kalops - klar att serveras.
Serveringstips:
Servera gärna kalops med kokt ris eller kokt potatis. Mer grönsaker till som t.ex. kokt broccoli passar också bra.
GI Tips:
Servera endast med grönsaker eller en mindre portion fullkornsris eller potatis.
LCHF Tips:
Servera endast med grönsaker.
Tips för att undvika tillsatser:
Se upp med buljongtärningarna som kan innehålla alla möjliga tillsatser.
Hållbarhet och förvaring:
Kalops håller sig i kylskåp minst 5 dygn.
| Nötkött |
Måste dock påpeka att livsmedelsverket rekommenderar att man inte äter just fullkornsris eftersom det innehåller mer av det cancerframkallande ämnet arsenik. Mitt förslag är att du ändrar till vanligt ris, alltså ej fullkornsris.
Det är vitpepparn som gör det! Tack för att du delar med dig! (Gör just nu dina äppelmuffins, och de doftar ljuvligt)

⭐ webmaster