
/C
http://fondofhome.blogg.se - nyinvigd renoverings-/inredningsblogg
Smält smöret och låt det svalna.
(Det räcker att värma på kastrullen tills hälften smält. Sedan smälter resten av redan befintlig värme om man rör om lite. Då slipper smöret bli onödigt varmt.)
Mät upp vetemjöl, bakpulver och strösocker i en bunke. Blanda.
(Tänk på att hälla upp eller väga mjölet. Gräv inte med decilitermått för då packas mjölet och det blir för mycket och då blir det svårt att få ihop pajdegen.)
Tillsätt det smälta smöret och blanda ihop till en deg. Det går väldigt snabbt och enkelt med en sked eller slickepott.
(Skulle det vara svårt att få ihop degen har man sannolikt tagit för mycket vetemjöl. Då kan man tillsätta lite mer smält smör eller vatten.)
Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter.
Ställ in ca 30 minuter i kylskåp.
Förgrädda pajskalet 10 minuter i nedre delen av ugnen, i 200°C.
Fördela bären i pajskalet och strö över socker och potatismjöl.
(Bären kan vara frysta men om det är mycket is bland bären så är det bra om man låter det tina lite och tar bort isen.)
Mät upp smör, socker, mjöl och mjölk i en kastrull.
Värm upp under ständig omrörning (både under tiden smöret smälter och därefter). Smeten ska tjockna något. Ta bort kastrullen från värmen direkt när det börjar koka, när första bubblan kommer.
OBS! Om det kokar längre tid kan fettet från det övriga och smeten blir blaskig. Om detta händer, tillsätt då lite idealmjöl eller vetemjöl utrört i lite vatten.
Rör ner mandelspånen.
Klicka ut toscasmeten över bären.
Grädda pajen i mitten av ugnen, 200°C, ca 20 minuter tills den fått fin färg.
Servera gärna med vispad grädde, vaniljglass eller vaniljsås.
Hållbarhet och förvaring: