Toscapaj med hallon och blåbär

En mycket god toscapaj som består av ett pajskal som man fyller med hallon och blåbär eller andra bär. Sedan toppar man ett toscatäcke. Mycket gott med den goda knäckiga toscan som går snabbt att göra.
Toscapaj med hallon och blåbär
Toscapaj med hallon och blåbär. Mycket god paj med toscatäcke. Servera gärna med vispad grädde eller glass.
Timglas Tid: 1,5 timmar varav 30 minuters jobb
Portioner ca 10 bitar

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

Toscasmet:

vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

    Pajdeg:

  1. Smält smöret och låt det svalna.

    (Det räcker att värma på kastrullen tills hälften smält. Sedan smälter resten av redan befintlig värme om man rör om lite. Då slipper smöret bli onödigt varmt.)

    instruktion steg 1.1 toscapaj med hallon och blåbär
    Smält smör. Räcker värma på tills hälften smält.
    instruktion steg 1.2 toscapaj med hallon och blåbär
    Färdigsmält smör.
  2. Blanda mjöl, bakpulver och socker i en bunke.

    instruktion steg 2.1 toscapaj med hallon och blåbär
    Mjöl, bakpulver, strösocker.
    instruktion steg 2.2 toscapaj med hallon och blåbär
    Blandat.
  3. Tillsätt smöret och kör med elvispen till en deg, är den lite smulig gör det inget.

    instruktion steg 3.1 toscapaj med hallon och blåbär
    Häll på smält smör.
    instruktion steg 3.2 toscapaj med hallon och blåbär
    Arbeta ihop till en deg.
  4. Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter. Ställ in ca 30 minuter i kylskåp.

    instruktion steg 4 toscapaj med hallon och blåbär
    Pajdegen uttryckt i en pajform.
  5. Förgrädda pajskalet 10 minuter i nedre delen av ugnen, i 200°C.

    instruktion steg 5.1 toscapaj med hallon och blåbär
    Förgrädda pajskalet.
    instruktion steg 5.2 toscapaj med hallon och blåbär
    Färdiggräddat pajskal.
  6. Fyllning:

  7. Fördela bären i pajskalet och strö över socker och potatismjöl.

    (Bären kan vara frysta men om det är mycket is bland bären så är det bra om man låter det tina lite och tar bort isen.)

    instruktion steg 6.1 toscapaj med hallon och blåbär
    Bären i pajskalet.
    instruktion steg 6.2 toscapaj med hallon och blåbär
    Strö på socker, potatismjöl.
  8. Toscasmet:

  9. Mät upp smör, socker, mjöl och mjölk i en kastrull.

    Värm upp under ständig omrörning (både under tiden smöret smälter och därefter). Smeten ska tjockna något. Ta bort kastrullen från värmen.

    OBS! Det får inte börja koka för då separerar fettet från det övriga och smeten blir blaskig. Om detta händer, tillsätt då lite idealmjöl eller vetemjöl utrört i lite vatten.

    instruktion steg 7.1 toscapaj med hallon och blåbär
    Smör, socker, mjöl och mjölk.
    instruktion steg 7.2 toscapaj med hallon och blåbär
    Rör under tiden smöret smälter (och därefter).
    instruktion steg 7.3 toscapaj med hallon och blåbär
    Smeten har tjocknat något.
  10. Rör ner mandelspånen.

    instruktion steg 8.1 toscapaj med hallon och blåbär
    Tillsätt mandelspån.
    instruktion steg 8.2 toscapaj med hallon och blåbär
    Rör om.
  11. Klicka ut toscasmeten över bären.

    instruktion steg 9 toscapaj med hallon och blåbär
    Klicka ut toscasmeten på bären.
  12. Grädda pajen i mitten av ugnen, 200°C, ca 20 minuter tills den fått fin färg.

    Servera gärna med vispad grädde, vaniljglass eller vaniljsås.

    instruktion steg 10.1 toscapaj med hallon och blåbär
    Grädda i ugnen.
    instruktion steg 10.2 toscapaj med hallon och blåbär
    Färdiggräddad toscapaj.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven paj i kylskåp där den håller sig minst en vecka. Går även bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer till Toscapaj med hallon och blåbär

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Anita Säll
Fint med bilder
besökare Svar till Maria penna Skrivet av Susanne
Ja det går alldeles utmärkt med frysta bär!
penna Skrivet av Maria
Hej!
Går den att göra med frysta bär?
besökare Svar till Lotta penna Skrivet av Susanne
Du menar pajdegen är lite kladdig? Ja det är den. Tar man mera mjöl så den inte alls är kladdig så blir den torr. Hoppas den smakade bra! :)
penna Skrivet av Lotta
Hej, mycket spännande recept på din sida. Jag har precis ställt pajen i ugnen, men den var lite kladdig när jag ställde in den i kylen, ska den vara det? Håller tummen att det blir bra iaf. Tack, för många inspirerande recept.
penna Skrivet av Madame Edith
Ser jättegod ut!! Den ska jag testa :D
besökare Svar till Jenny penna Skrivet av Susanne
Ta maizena eller arrowrot. Potatismjöl är till för att binda vätskan precis som Gunlög skrev så vetemjöl blir inte så bra, det kan bli klumpigt. Man kan utesluta potatismjölet men då kan det bli lite blött på botten.
penna Skrivet av Gunlög
Skulle nog ta maizenamjöl.Potatismjölet är till för att binda vätskan i bären!
penna Skrivet av Jenny
Hej, jag bor utomlands och här finns det inte potatismjöl, kan man använda vanlig vetemjöl? Tack för alla bra recept!
penna Skrivet av lala
åh en av de godaste pajerna jag ätit,hade gäster o gjorde denna, det blev ingenting över, LYCKAD!;)
tack för en enkel, härlig recept.

Läs alla 26 kommentarer

Se även dessa recept

| Efterrätter | Paj, Piroger & Pizza |