Toscapaj med hallon och blåbär

En oerhört läcker toscapaj som består av ett pajskal som man fyller med hallon och blåbär eller andra bär. Sedan toppar man ett toscatäcke. Det blir mycket gott med den goda knäckiga toscan med knapriga mandelspån tillsammans med de syrliga bären. En enkel och god paj som går snabbt att göra.
Toscapaj med hallon och blåbär
Toscapaj med hallon och blåbär. Mycket god paj med toscatäcke. Servera gärna med vispad grädde eller glass.
Timglas Tid: 1,5 timmar varav 30 minuters jobb
Portioner ca 10 bitar

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

Toscasmet:

vegetariskt Vegetariskt

Baka toscapaj så här:

    Pajdeg:

  1. Smält smöret och låt det svalna.

    (Det räcker att värma på kastrullen tills hälften smält. Sedan smälter resten av redan befintlig värme om man rör om lite. Då slipper smöret bli onödigt varmt.)

    smält smör
    Smält smör. Räcker värma på tills hälften smält.
  2. Mät upp vetemjöl, bakpulver och strösocker i en bunke. Blanda.

    (Tänk på att hälla upp eller väga mjölet. Gräv inte med decilitermått för då packas mjölet och det blir för mycket och då blir det svårt att få ihop pajdegen.)

    mjöl, bakpulver, strösocker
    Mjöl, bakpulver, strösocker.
    blandat
    Blandat.
  3. Tillsätt det smälta smöret och blanda ihop till en deg. Det går väldigt snabbt och enkelt med en sked eller slickepott.

    (Skulle det vara svårt att få ihop degen har man sannolikt tagit för mycket vetemjöl. Då kan man tillsätta lite mer smält smör eller vatten.)

    smält smör tillsatt
    Smält smör tillsatt.
    arbeta ihop till en deg
    Arbeta ihop till en deg.
  4. Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter.

    Ställ in ca 30 minuter i kylskåp.

    pajdegen uttryckt i en pajform
    Pajdegen uttryckt i en pajform.
  5. Förgrädda pajskalet 10 minuter i nedre delen av ugnen, i 200°C.

    färdiggräddat pajskal
    Färdiggräddat pajskal.
  6. Fyllning:

  7. Fördela bären i pajskalet och strö över socker och potatismjöl.

    (Bären kan vara frysta men om det är mycket is bland bären så är det bra om man låter det tina lite och tar bort isen.)

    bären i pajskalet
    Bären i pajskalet.
    strö på socker, potatismjöl
    Strö på socker, potatismjöl.
  8. Toscasmet:

  9. Mät upp smör, socker, mjöl och mjölk i en kastrull.

    Värm upp under ständig omrörning (både under tiden smöret smälter och därefter). Smeten ska tjockna något. Ta bort kastrullen från värmen direkt när det börjar koka, när första bubblan kommer.

    OBS! Om det kokar längre tid kan fettet från det övriga och smeten blir blaskig. Om detta händer, tillsätt då lite idealmjöl eller vetemjöl utrört i lite vatten.

    smör, socker, mjöl och mjölk
    Smör, socker, mjöl och mjölk.
    en jämn smet efter att smöret smält
    Rör under tiden smöret smälter tills första bubblan.
    smeten har tjocknat något
    Smeten har tjocknat något.
  10. Rör ner mandelspånen.

    tillsätt mandelspån
    Tillsätt mandelspån.
    toscasmeten klar
    Toscasmeten klar.
  11. Klicka ut toscasmeten över bären.

    toscasmeten på bären
    Toscasmeten på bären.
  12. Grädda pajen i mitten av ugnen, 200°C, ca 20 minuter tills den fått fin färg.

    Servera gärna med vispad grädde, vaniljglass eller vaniljsås.

    färdiggräddad toscapaj
    Färdiggräddad toscapaj.
    en bit toscapaj med vaniljglass
    En bit toscapaj med vaniljglass.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven paj i kylskåp där den håller sig minst en vecka. Går även bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer till Toscapaj med hallon och blåbär

Kontrollord:  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
penna Skrivet av Christa
Vill förresten tipsa om mitt blogginlägg som tårtbakning! Kika gärna in och dela erfarenheter!! :)

/C

http://fondofhome.blogg.se - nyinvigd renoverings-/inredningsblogg
penna Skrivet av Christa
Vilken intressant blogg och många smaskiga recept!! Denna paj måste jag visst också testa nu..

https://www.recepten.se/blogg
penna Skrivet av Gunilla
Jag tycker mycket om dina recept. Kan man byta ut mandelspånen mot hackad mandel?
penna Skrivet av Anita Säll
Fint med bilder
besökare Svar till Maria penna Skrivet av Susanne
Ja det går alldeles utmärkt med frysta bär!
penna Skrivet av Maria
Hej!
Går den att göra med frysta bär?
besökare Svar till Lotta penna Skrivet av Susanne
Du menar pajdegen är lite kladdig? Ja det är den. Tar man mera mjöl så den inte alls är kladdig så blir den torr. Hoppas den smakade bra! :)
penna Skrivet av Lotta
Hej, mycket spännande recept på din sida. Jag har precis ställt pajen i ugnen, men den var lite kladdig när jag ställde in den i kylen, ska den vara det? Håller tummen att det blir bra iaf. Tack, för många inspirerande recept.
penna Skrivet av Madame Edith
Ser jättegod ut!! Den ska jag testa :D
besökare Svar till Jenny penna Skrivet av Susanne
Ta maizena eller arrowrot. Potatismjöl är till för att binda vätskan precis som Gunlög skrev så vetemjöl blir inte så bra, det kan bli klumpigt. Man kan utesluta potatismjölet men då kan det bli lite blött på botten.

Läs alla 29 kommentarer

Se även dessa recept

| Blåbärsrecept | Efterrätter | Paj, Piroger & Pizza |