Hallontoscamuffins

Ingredienser:
Muffins:
Topping:
- ca 100 g hallon
- 50 g smör
- 0,75 dl strösocker
- 1 msk vetemjöl
- 1 msk grädde
- 50 g mandelspån
Utrustning:
- 20 st aluminiumformar
- elvisp eller köksmaskin med visp
Ugn:
- Muffins: 200 °C i mitten av ugnen i ca 9-12 minuter med över- och undervärme
- Topping: 200 °C i mitten av ugnen i 6-10 minuter med över- och undervärme
-
Smält smöret. När drygt hälften smält - ta bort smöret från värmen och låt resten smälta av den befintliga värmen.
- 100 g smör
Smält smör. -
Knäck äggen i en bunke och tillsätt strösocker.
Vispa till en ljus pösig smet, gärna med elvisp med vispar.
- 2 st ägg
- 1,5 dl strösocker
Ägg och strösocker. Ägg och socker vispat. -
Tillsätt bakpulver och vispa så det blir blandat.
- 0,5 tsk bakpulver
Bakpulver tillsatt. -
Tillsätt mjölet och det smälta smöret och rör eller vispa på lägsta hastighet till en jämn smet. Vispa inte mer än att det är blandat.
- 1,5 dl vetemjöl
Mjölet och det smälta smöret tillsatt. Muffins-smeten klar. -
Fördela smeten i aluminiumformar som fylls till ungefär två tredjedelar med smet.
Det är viktigt att du göra detta direkt och ställer in i ugnen direkt om smöret inte är helt avsvalnat eftersom värmen sätter igång jäsprocessen hos bakpulvret.
Muffinssmet i formar. -
Lägg i 2-3 hallon i varje muffins. Frysta hallon behöver ej tinas.
- ca 125 g hallon
2-3 hallon i varje. -
Grädda i mitten av ugnen i 200°C i ca 9-12 minuter, de ska se halvfärdiga ut, lite färg men inte klara.
Förbered toppingen under tiden.
Halvfärdiggräddade muffins. -
Tina hallonen och mosa med en gaffel.
- ca 100 g hallon
Mosade hallon. -
Mät upp smör, strösocker, mjöl och grädde i en tjockbottnad kastrull.
Låt smöret smälta och rör om till en jämn smet.
- 50 g smör
- 0,75 dl strösocker
- 1 msk vetemjöl
- 1 msk grädde
- 50 g mandelspån
Ingredienser till toscasmet. En jämn toscasmet. -
Tillsätt mandelspånen. Rör ihop till en jämn smet.
Låt sedan koka upp och låt sjuda några minuter på svag värme så att smeten blir lite tjockare.
Mandelspån tillsatta. En jämn toscasmet. Toscasmeten har tjocknat och är klar. -
Fördela de mosade hallonen och därefter toscasmeten på de halvfärdiggräddade muffinsarna.
Hallonmoset fördelat på muffinsarna. Toscasmeten fördelad ovanpå hallonmoset. -
Grädda i ugnen ytterligare cirka 6-10 minuter tills kakorna fått en gyllene färg.
Låt svalna och servera. De kan även frysas in.
Gräddade hallontoscamuffins.
Topping:
Näringsvärden
Tips & tricks
Planeringstips
Hållbarhet och förvaring
Kan jag använda nåt annat än vetemjöl till dessa underbart goda hallonmuffins, nåt som är glutenfritt.
Tack för alla goda recept, en toppensida.

webmaster

webmaster
Kram!

webmaster
Jag har inte provat det så jag vet inte. Men det som jag tror kan hända är att kakan fastnar i vanliga muffinsformar. Aluminiumformar har ju en glatt yta.
Skriv gärna om du provar!
Använde frysta hallon isf sylt vilket gav en bra kontrast.