Hallontoscamuffins

Enkelt recept på hallontoscamuffins - mycket goda saftiga muffins med syrliga hallon och knäckig toscasmet, en perfekt kombo.
hallontoscamuffins
Goda muffins med hallon och toscasmet. Fina och festliga!
Tid: 45 minuter
20 st

Ingredienser:

Muffins:

Topping:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • Muffins: 200 °C i mitten av ugnen i ca 9-12 minuter med över- och undervärme
  • Topping: 200 °C i mitten av ugnen i 6-10 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Smält smöret. När drygt hälften smält - ta bort smöret från värmen och låt resten smälta av den befintliga värmen.

    smält smör
    Smält smör.
  2. Knäck äggen i en bunke och tillsätt strösocker.

    Vispa till en ljus pösig smet, gärna med elvisp med vispar.

    ägg och strösocker
    Ägg och strösocker.
    ägg och socker vispat
    Ägg och socker vispat.
  3. Tillsätt bakpulver och vispa så det blir blandat.

    bakpulver tillsatt
    Bakpulver tillsatt.
  4. Tillsätt mjölet och det smälta smöret och rör eller vispa på lägsta hastighet till en jämn smet. Vispa inte mer än att det är blandat.

    mjölet och det smälta smöret tillsatt
    Mjölet och det smälta smöret tillsatt.
    muffins-smeten klar
    Muffins-smeten klar.
  5. Fördela smeten i aluminiumformar som fylls till ungefär två tredjedelar med smet.

    Det är viktigt att du göra detta direkt och ställer in i ugnen direkt om smöret inte är helt avsvalnat eftersom värmen sätter igång jäsprocessen hos bakpulvret.

    muffinssmet i formar
    Muffinssmet i formar.
  6. Lägg i 2-3 hallon i varje muffins. Frysta hallon behöver ej tinas.

    2-3 hallon i varje
    2-3 hallon i varje.
  7. Grädda i mitten av ugnen i 200°C i ca 9-12 minuter, de ska se halvfärdiga ut, lite färg men inte klara.

    Förbered toppingen under tiden.

    halvfärdiggräddade muffins
    Halvfärdiggräddade muffins.
  8. Topping:

  9. Tina hallonen och mosa med en gaffel.

    mosade hallon
    Mosade hallon.
  10. Mät upp smör, strösocker, mjöl och grädde i en tjockbottnad kastrull.

    Låt smöret smälta och rör om till en jämn smet.

    ingredienser till toscasmet
    Ingredienser till toscasmet.
    en jämn toscasmet
    En jämn toscasmet.
  11. Tillsätt mandelspånen. Rör ihop till en jämn smet.

    Låt sedan koka upp och låt sjuda några minuter på svag värme så att smeten blir lite tjockare.

    mandelspån tillsatta
    Mandelspån tillsatta.
    jämn toscasmet
    En jämn toscasmet.
    toscasmeten har tjocknat och är klar
    Toscasmeten har tjocknat och är klar.
  12. Fördela de mosade hallonen och därefter toscasmeten på de halvfärdiggräddade muffinsarna.

    hallonmoset fördelat på muffinsarna
    Hallonmoset fördelat på muffinsarna.
    toscasmeten fördelad ovanpå hallonmoset
    Toscasmeten fördelad ovanpå hallonmoset.
  13. Grädda i ugnen ytterligare cirka 6-10 minuter tills kakorna fått en gyllene färg.

    Låt svalna och servera. De kan även frysas in.

    gräddade hallontoscamuffins
    Gräddade hallontoscamuffins.

Näringsvärden

Näringsvärde per muffins (42 g): 140 kalorier, 14 g kolhydrater, 8 g fett, 2 g protein, 1 g fibrer

Tips & tricks

Gör dubbel sats.

Planeringstips

Köp hem fina aluminiumformar. Det går också att använda pappersformar. Om formarna är mindre blir det fler muffins till antalet och därmed lite kortare tid i ugnen.

Hållbarhet och förvaring

Hallontoscamuffins går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av inger
Hej toscasmeten blir lite mer "knäckig" och godare smak om man låter mandeln fräsa till sig i smöret innan resten tillsättes.
Skrivet av Janett
Hej Susanne!
Kan jag använda nåt annat än vetemjöl till dessa underbart goda hallonmuffins, nåt som är glutenfritt.
Tack för alla goda recept, en toppensida.
Svar till Nadiia Skrivet av Susanne
Ja det kan man.
Skrivet av Nadiia
Kan man tillsätta vaniljsocker?
Svar till Cecilia Skrivet av Susanne
Tack, vad roligt att höra! :)

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest