
Banankladdkaka
💬 84 kommentarer



Ingredienser:
- 150 g smör
- 2 st ägg
- 2 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 4 msk kakao
- 2 krm salt
- 1,5 dl vetemjöl
- eller 1,5 dl mandelmjöl
- 2 st mogna bananer
Ev: Serveringsförslag:
- ev. ca 4 dl vispgrädde
- ev. 8 portioner kardemummayoghurt



Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform ca 22 cm i diameter
- ev. elvisp
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter med över- och undervärme
Baka banankladdkaka så här:
-
Smält smöret på svag värme. När drygt hälften av smöret smält, tag bort kastrullen från värmen och rör om tills allt smör smält.
Sätt ugnen på 175°C.
- 150 g smör
Smöret smälter. Smält smör. -
Smörj en rund form, gärna med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter och beströ den med ströbröd eller kokosflingor.
Smord och bröad form. -
Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker, kakao och salt.
Vispa till en jämn smet. (Jag vispar ca 30 sekunder med elvisp på högsta effekt.)
- 2 st ägg
- 2 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 4 msk kakao
- 2 krm salt
Ägg, socker, vanilj, salt och kakao tillsatt. Kladdkakssmeten. -
Skala bananerna och mosa dem med en gaffel.
- 2 st mogna bananer
Skalade bananer. Mosade bananer. -
Tillsätt vetemjölet och de mosade bananerna.
Blanda till en jämn smet. (Använd gärna elvispen på låg hastighet.) Vispa/blanda inte längre tid än att det är blandat.
- 1,5 dl vetemjöl
- eller 1,5 dl mandelmjöl
Mosad banan och mjöl tillsatt. Smeten blandad. - 1,5 dl vetemjöl
-
Häll smeten i formen.
Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 25-30 minuter.
(Tiden i ugnen är avgörande för kladdigheten. För bästa resultat, öppna ugnsluckan och skaka till lite lätt på kakan, när den mittersta hälften av kakan dallrar så är den klar och blir lagom kladdig. Väljer man mandelmjöl behövs ytterligare ca 5 min i ugnen och då dallrar kakan lite mer jämfört med vetemjöl eftersom den är lite lösare i konsistensen då.)
Smeten i formen. Gräddad banankladdkaka. -
Låt banankladdkakan svalna till rumstemperatur. Förvara den därefter i kylskåp fram till servering. Den blir ännu godare efter ett par dagar i kylen och håller sig där i åtminstone en vecka. Man kan också frysa kakan.
Servera gärna med vispad grädde eller kardemummayoghurt. Pudra gärna lite florsocker över banankladdkakan vid servering.
- ev. ca 4 dl vispgrädde
- ev. 8 portioner kardemummayoghurt
Banankladdkakan har svalnat. En bit banankladdkaka serverad med vispad grädde.
Serveringstips:
Variationstips:
Hållbarhet och förvaring:


Missade det men lyckades lösa det


Tack!!
