| Efterrätter | Muffins & Mjuka Kakor |

Banankladdkaka

Enkelt recept på en god kladdkaka med banan. Banankladdkakan kan serveras direkt men blir ännu godare efter par dagar i kylen.
Banankladdkaka
En bit banankladdkaka pudrad med florsocker och serverad med vispad grädde.
Timglas Tid: 45 minuter, varav 15 minuters jobb
Portioner 8 portioner

Ingredienser:

Ev: Serveringsförslag:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfritt smör.
glutenfritt Glutenfritt - Använd kokosflingor eller mandelmjöl istället för ströbröd till formen och använd mandelmjöl istället för vetemjöl i kakan.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Smält smöret på svag värme. När drygt hälften av smöret smält, tag bort kastrullen från värmen och rör om tills allt smör smält.

    Sätt ugnen på 175°C.

    smör smälter
    Smöret smälter.
    smält smör
    Smält smör.
  2. Smörj en rund form, gärna med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter och beströ den med ströbröd eller kokosflingor.

    smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  3. Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker, kakao och salt.

    Vispa till en jämn smet. (Jag vispar ca 30 sekunder med elvisp på högsta effekt.)

    ägg, socker, vanilj, salt och kakao tillsatt
    Ägg, socker, vanilj, salt och kakao tillsatt.
    kladdkakssmeten
    Kladdkakssmeten.
  4. Skala bananerna och mosa dem med en gaffel.

    skalade bananer
    Skalade bananer.
    mosade bananer
    Mosade bananer.
  5. Tillsätt vetemjölet och de mosade bananerna.

    Blanda till en jämn smet. (Använd gärna elvispen på låg hastighet.) Vispa/blanda inte längre tid än att det är blandat.

    mosad banan och mjöl tillsatt
    Mosad banan och mjöl tillsatt.
    smeten blandad
    Smeten blandad.
  6. Häll smeten i formen.

    Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 25-30 minuter.

    (Tiden i ugnen är avgörande för kladdigheten. För bästa resultat, öppna ugnsluckan och skaka till lite lätt på kakan, när den mittersta hälften av kakan dallrar så är den klar och blir lagom kladdig. Väljer man mandelmjöl behövs ytterligare ca 5 min i ugnen och då dallrar kakan lite mer jämfört med vetemjöl eftersom den är lite lösare i konsistensen då.)

    smeten i formen
    Smeten i formen.
    gräddad banankladdkaka
    Gräddad banankladdkaka.
  7. Låt banankladdkakan svalna till rumstemperatur. Förvara den därefter i kylskåp fram till servering. Den blir ännu godare efter ett par dagar i kylen och håller sig där i åtminstone en vecka. Man kan också frysa kakan.

    Servera gärna med vispad grädde eller kardemummayoghurt. Pudra gärna lite florsocker över banankladdkakan vid servering.

    banankladdkaka har svalnat
    Banankladdkakan har svalnat.
    en bit banankladdkaka med vispad grädde
    En bit banankladdkaka serverad med vispad grädde.

servera Serveringstips:

Servera gärna med kardemummayoghurt eller vispad grädde.

byt ut Variationstips:

Om du vill göra banankladdmuffins, gör receptet på kladdmuffins och tillsätt 2 mosade bananer.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylskåp, håller sig minst en vecka. I frysen håller sig kakan 3-6 månader.

Kommentarer till Banankladdkaka

Skriv en kommentar

person Svar till Matilda penna Skrivet av Susanne
Så trevligt! Tack för du skrev! :)
penna Skrivet av Matilda
Detta är både min och mina barns favoritkladdkaka :-)
person Svar till Hiba penna Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om banankladdkakan!

Läs alla 72 kommentarer