Banankladdkaka

Enkelt recept på en god kladdkaka med banan. Banankladdkakan kan serveras direkt men blir ännu godare efter par dagar i kylen.
Banankladdkaka
En bit banankladdkaka pudrad med florsocker och serverad med vispad grädde.
Timglas Tid: 45 minuter, varav 15 minuters jobb
Portioner 8 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion: 338 kcal

Ingredienser:

Ev: Serveringsförslag:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfritt smör.
glutenfritt Glutenfritt - Använd kokosflingor eller mandelmjöl istället för ströbröd till formen och använd mandelmjöl istället för vetemjöl i kakan.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Baka banankladdkaka så här:

  1. Smält smöret på svag värme. När drygt hälften av smöret smält, tag bort kastrullen från värmen och rör om tills allt smör smält.

    Sätt ugnen på 175°C.

    smör smälter
    Smöret smälter.
    smält smör
    Smält smör.
  2. Smörj en rund form, gärna med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter och beströ den med ströbröd eller kokosflingor.

    smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  3. Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker, kakao och salt.

    Vispa till en jämn smet. (Jag vispar ca 30 sekunder med elvisp på högsta effekt.)

    ägg, socker, vanilj, salt och kakao tillsatt
    Ägg, socker, vanilj, salt och kakao tillsatt.
    kladdkakssmeten
    Kladdkakssmeten.
  4. Skala bananerna och mosa dem med en gaffel.

    skalade bananer
    Skalade bananer.
    mosade bananer
    Mosade bananer.
  5. Tillsätt vetemjölet och de mosade bananerna.

    Blanda till en jämn smet. (Använd gärna elvispen på låg hastighet.) Vispa/blanda inte längre tid än att det är blandat.

    mosad banan och mjöl tillsatt
    Mosad banan och mjöl tillsatt.
    smeten blandad
    Smeten blandad.
  6. Häll smeten i formen.

    Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 25-30 minuter.

    (Tiden i ugnen är avgörande för kladdigheten. För bästa resultat, öppna ugnsluckan och skaka till lite lätt på kakan, när den mittersta hälften av kakan dallrar så är den klar och blir lagom kladdig. Väljer man mandelmjöl behövs ytterligare ca 5 min i ugnen och då dallrar kakan lite mer jämfört med vetemjöl eftersom den är lite lösare i konsistensen då.)

    smeten i formen
    Smeten i formen.
    gräddad banankladdkaka
    Gräddad banankladdkaka.
  7. Låt banankladdkakan svalna till rumstemperatur. Förvara den därefter i kylskåp fram till servering. Den blir ännu godare efter ett par dagar i kylen och håller sig där i åtminstone en vecka. Man kan också frysa kakan.

    Servera gärna med vispad grädde eller kardemummayoghurt. Pudra gärna lite florsocker över banankladdkakan vid servering.

    banankladdkaka har svalnat
    Banankladdkakan har svalnat.
    en bit banankladdkaka med vispad grädde
    En bit banankladdkaka serverad med vispad grädde.

servera Serveringstips:

Servera gärna med kardemummayoghurt eller vispad grädde.

byt ut Variationstips:

Om du vill göra banankladdmuffins, gör receptet på kladdmuffins och tillsätt 2 mosade bananer.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylskåp, håller sig minst en vecka. I frysen håller sig kakan 3-6 månader.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Muffins & Mjuka Kakor |

Kommentarer till Banankladdkaka

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
💬 Svar till Elsa ✏️ Skrivet av Susanne
Vad roligt att du har använt min hemsida i så många år! Jag startade den 2003 på en annan domän, sedan blev det recepten.se 2005. Så jag har hållit på med det här är ett tag nu men jag tröttnar inte för det finns så mycket att utveckla och förbättra. :)
✏️ Skrivet av Elsa
Verkligen god! Jag har använt denna sida sedan jag var liten och lärde mig baka. Nu är jag 26 och började säkert för kanske 16 år sedan eller när startade du hemsidan? Så kul att du är igång än, letar alltid här om jag ska baka då du beskriver så fint för oss ovana haha. Tack!
💬 Svar till Tuija ✏️ Skrivet av Susanne
Låter gott om man gillar lakrits! Tack för tipset! Kul att du tyckte om receptet!
✏️ Skrivet av Tuija
Supergod kaka hade lite hackad mörk choklad m lakritssmak på toppen innan ugn.
💬 Svar till Lejla ✏️ Skrivet av Susanne
Jo du tillsätter alltså de andra ingredienserna till det smälta smöret.