Recepten.se – Recept> Kladdkakor> Banankladdkaka

Banankladdkaka

Enkelt recept på en god kladdkaka med banan. Banankladdkakan kan serveras direkt men blir ännu godare efter par dagar i kylen.
Banankladdkaka
En bit banankladdkaka pudrad med florsocker och serverad med vispad grädde.
Skriv ut   Mejla
Tid: 45 minuter, varav 15 minuters jobb + minst en timme kylning
Mängd: 8 bitar

Ingredienser:

Ev: Serveringsförslag:

Laktosfritt - Välj laktosfritt smör.
Glutenfritt - Använd kokosflingor eller mandelmjöl istället för ströbröd till formen och använd mandelmjöl istället för vetemjöl i kakan.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter med över- och undervärme

Baka banankladdkaka så här:

  1. Smält smöret på svag värme. När drygt hälften av smöret smält, tag bort kastrullen från värmen och rör om tills allt smör smält.

    Sätt ugnen på 175°C.

    smör smälter
    Smöret smälter.
    smält smör
    Smält smör.
  2. Smörj en rund form, gärna med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter och beströ den med ströbröd eller kokosflingor.

    smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  3. Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker, kakao och salt till det smälta smöret.

    Vispa till en jämn smet. (Jag vispar ca 30 sekunder med elvisp på högsta effekt.)

    ägg, socker, vanilj, salt och kakao tillsatt
    Ägg, socker, vanilj, salt och kakao tillsatt till det smälta smöret.
    kladdkakssmeten
    Kladdkakssmeten.
  4. Skala bananerna och mosa dem med en gaffel.

    skalade bananer
    Skalade bananer.
    mosade bananer
    Mosade bananer.
  5. Tillsätt vetemjölet och de mosade bananerna.

    Blanda till en jämn smet. (Använd gärna elvispen på låg hastighet.) Vispa/blanda inte längre tid än att det är blandat.

    mosad banan och mjöl tillsatt
    Mosad banan och mjöl tillsatt.
    smeten blandad
    Smeten blandad.
  6. Häll smeten i formen.

    Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 25-30 minuter.

    (Tiden i ugnen är avgörande för kladdigheten. För bästa resultat, öppna ugnsluckan och skaka till lite lätt på kakan, när den mittersta hälften av kakan dallrar så är den klar och blir lagom kladdig. Väljer man mandelmjöl behövs ytterligare ca 5 min i ugnen och då dallrar kakan lite mer jämfört med vetemjöl eftersom den är lite lösare i konsistensen då.)

    smeten i formen
    Smeten i formen.
    gräddad banankladdkaka
    Gräddad banankladdkaka.
  7. Låt banankladdkakan svalna till rumstemperatur. Förvara den därefter i kylskåp fram till servering. Den blir ännu godare efter ett par dagar i kylen och håller sig där i åtminstone en vecka. Man kan också frysa kakan.

    Servera gärna med vispad grädde eller kardemummayoghurt. Pudra gärna lite florsocker över banankladdkakan vid servering.

    banankladdkaka har svalnat
    Banankladdkakan har svalnat.
    en bit banankladdkaka med vispad grädde
    En bit banankladdkaka serverad med vispad grädde.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (107 g): 333 kcal, 39 g kolhydrater, 18 g fett, 4 g protein, 2 g fibrer

Serveringstips

Servera gärna med kardemummayoghurt eller vispad grädde.

Variationstips

Om du vill göra banankladdmuffins, gör receptet på kladdmuffins och tillsätt 2 mosade bananer.

Hållbarhet och förvaring

Förvara i kylskåp, håller sig minst en vecka. I frysen håller sig kakan 3-6 månader.

Kommentarer och betyg

  1   2   nästa sida
Svar till Sussie Skrivet av Susanne
Kul att ni tyckte om receptet! Ja ett dygn i kylen är perfekt, det gäller bara att man lyckas låta bli att äta upp den under tiden! 😉 🙈 Tack för att du skrev! 🌸
Skrivet av Sussie
Kakan blev helt perfekt Och så god!

Den verkade något lös först, men sedan den stelnat blev den precis som den ska vara. Och efter ett dygn i kylen blev den ännu godare.

Vi åt den med vaniljvisp och gubbens betyg blev "Utomordentlig!"
Svar till Jesper Skrivet av Susanne
Tror du gräddade den för länge. Den ska bli kladdig som en kladdkaka. Tänk på att en större form ger kortare gräddningstid. Så testa kortare tid nästa gång, jag hoppas du vill prova igen eftersom du gillade smaken.
Skrivet av Jesper
Egentligen inget fel på smaken. Vet inte hur men kakan blev som en spongecake. Ingen vidare konsistens. Kommer nog tyvärr inte göra denna igen
Svar till Ann Skrivet av Susanne
Man tillsätter ingredienserna i steg 3 till det smälta smöret. Tanken är alltså att man blandar ihop smeten i kastrullen så sparar man in lite disk också. :) Men givetvis kan man blanda ihop de andra ingredienserna först och tillsätta det smälta smöret till det och blanda också.
Skrivet av Ann
Står inte när man skall lägga i smöret
Missade det men lyckades lösa det
Svar till Mattias Sundkvist Skrivet av Susanne
Formens storlek spelar stor roll. En större form ger kortare gräddningstid. Jag håller med om att det alltid är bra att hålla koll på och testa kladdigheten tidigt under gräddningen för det går snabbt mot slutet.
Skrivet av Mattias Sundkvist
Obs! Grädda absolut inte 25-30 minuter för då är den inte det minsta kladdig. Skaka den och kolla ”kladdigheten” efter 15-20 min skulle jag säga.
Svar till Andreas Skrivet av Susanne
Tack för dina tips och jätteroligt att du tycker om mina recept! Tack! ❤️
Skrivet av Andreas
Har gjort denna kaka ett par gånger o får alltid ett perfekt resultat. I somras så la jag på ett lager grädde, skivade bananer o daim. Såå gott o uppskattat. En kanonsida med bra recept, bra beskrivning o kanon med bilder. Använder ofta!!
Tack!!
Svar till Ann Skrivet av Susanne
Tack, jättebra att veta och roligt att ni tyckte om kakan!
Skrivet av Ann
Bakade denna kaka gluten och mjölkfri på jobbet blev en hit kan jag säga så god 😊
Svar till Tanja Skrivet av Susanne
Jättekul att du tyckte om det här receptet och alla andra du provat! Tack för att du skrev! 🌸
Skrivet av Tanja
Tack för receptet! Jättegod kaka. Alla recept som jag provat från denna sida har varit lyckade.
Svar till Elsa Skrivet av Susanne
Vad roligt att du har använt min hemsida i så många år! Jag startade den 2003 på en annan domän, sedan blev det recepten.se 2005. Så jag har hållit på med det här är ett tag nu men jag tröttnar inte för det finns så mycket att utveckla och förbättra. :)
Skrivet av Elsa
Verkligen god! Jag har använt denna sida sedan jag var liten och lärde mig baka. Nu är jag 26 och började säkert för kanske 16 år sedan eller när startade du hemsidan? Så kul att du är igång än, letar alltid här om jag ska baka då du beskriver så fint för oss ovana haha. Tack!
Svar till Tuija Skrivet av Susanne
Låter gott om man gillar lakrits! Tack för tipset! Kul att du tyckte om receptet!
Skrivet av Tuija
Supergod kaka hade lite hackad mörk choklad m lakritssmak på toppen innan ugn.
Svar till Lejla Skrivet av Susanne
Jo du tillsätter alltså de andra ingredienserna till det smälta smöret.
Skrivet av Lejla
Ska det vara smör i eller inte
Du har inte sagt bör jag ska lägga i smöret
Svar till Matilda Skrivet av Susanne
Så trevligt! Tack för du skrev! :)
Skrivet av Matilda
Detta är både min och mina barns favoritkladdkaka :-)
Svar till Sara Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om banankladdkakan!
Skrivet av Sara
Har prövat denna recept och den är mycket god. Tack.
Svar till Rasmus Skrivet av Susanne
Men vad trevligt! Varsågod! Tack för att du skrev! :)
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl