| Efterrätter | Muffins & Mjuka Kakor |

Banankladdkaka

Enkelt recept på en god kladdkaka med banan. Banankladdkakan kan serveras direkt men blir ännu godare efter par dagar i kylen.
Banankladdkaka
En bit banankladdkaka pudrad med florsocker och serverad med vispad grädde.
Timglas Tid: 45 minuter, varav 15 minuters jobb
Portioner 8 portioner

Ingredienser:

Ev: Serveringsförslag:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfritt smör.
glutenfritt Glutenfritt - Använd kokosflingor eller mandelmjöl istället för ströbröd till formen och använd mandelmjöl istället för vetemjöl i kakan.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Smält smöret på svag värme. När drygt hälften av smöret smält, tag bort kastrullen från värmen och rör om tills allt smör smält.

    Sätt ugnen på 175°C.

  2. Smörj en rund form, gärna med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter och beströ den med ströbröd eller kokosflingor.

  3. Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker, kakao och salt.

    Vispa till en jämn smet. (Jag vispar ca 30 sekunder med elvisp på högsta effekt.)

  4. Skala bananerna och mosa dem med en gaffel.

  5. Tillsätt vetemjölet och de mosade bananerna.

    Blanda till en jämn smet. (Använd gärna elvispen på låg hastighet.) Vispa/blanda inte längre tid än att det är blandat.

  6. Häll smeten i formen.

    Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 25-30 minuter.

    (Tiden i ugnen är avgörande för kladdigheten. För bästa resultat, öppna ugnsluckan och skaka till lite lätt på kakan, när den mittersta hälften av kakan dallrar så är den klar och blir lagom kladdig. Väljer man mandelmjöl behövs ytterligare ca 5 min i ugnen och då dallrar kakan lite mer jämfört med vetemjöl eftersom den är lite lösare i konsistensen då.)

  7. Låt banankladdkakan svalna till rumstemperatur. Förvara den därefter i kylskåp fram till servering. Den blir ännu godare efter ett par dagar i kylen och håller sig där i åtminstone en vecka. Man kan också frysa kakan.

    Servera gärna med vispad grädde eller kardemummayoghurt. Pudra gärna lite florsocker över banankladdkakan vid servering.

Bilder steg för steg

smör smälter
1.1. Smöret smälter.
smält smör
1.2. Smält smör.
smord och bröad form
2. Smord och bröad form.
ägg, socker, vanilj, salt och kakao tillsatt
3.1. Ägg, socker, vanilj, salt och kakao tillsatt.
kladdkakssmeten
3.2. Kladdkakssmeten.
skalade bananer
4.1. Skalade bananer.
mosade bananer
4.2. Mosade bananer.
mosad banan och mjöl tillsatt
5.1. Mosad banan och mjöl tillsatt.
smeten blandad
5.2. Smeten blandad.
smeten i formen
6.1. Smeten i formen.
gräddad banankladdkaka
6.2. Gräddad banankladdkaka.
banankladdkaka har svalnat
7.1. Banankladdkakan har svalnat.
en bit banankladdkaka med vispad grädde
7.2. En bit banankladdkaka serverad med vispad grädde.

servera Serveringstips:

Servera gärna med kardemummayoghurt eller vispad grädde.

byt ut Variationstips:

Om du vill göra banankladdmuffins, gör receptet på kladdmuffins och tillsätt 2 mosade bananer.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylskåp, håller sig minst en vecka. I frysen håller sig kakan 3-6 månader.

Kommentarer

Skriv en kommentar

person Svar till Matilda penna Skrivet av Susanne
Så trevligt! Tack för du skrev! :)
penna Skrivet av Matilda
Detta är både min och mina barns favoritkladdkaka :-)
person Svar till Hiba penna Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om banankladdkakan!

Läs alla 72 kommentarer