| Efterrätter | Laktosfritt | Muffins & Mjuka Kakor |

Mörk chokladkaka

Jättegod chokladkaka med mandel på. Gott och enkelt recept som passar bra till fikat eller som dessert.
Mörk Chokladkaka
Recept på mörk chokladkaka. Servera gärna med vispad grädde till dessert!
Timglas Tid: 50 min varav 30 min i ugnen
Portioner 6-8 portioner

Ingredienser:

Garnering:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Smörj och bröa en form, ca 25 cm i diameter. Om du använder en teflonform eller liknande material så kan du hoppa över detta.

  2. Smält smöret. Låt det svalna under tiden du gör resten.

  3. Hacka mandeln grovt, för hand med en vass kniv eller med maskin.

  4. Blanda vetemjöl, strösocker, majsstärkelse, vaniljsocker, salt, kakao och bakpulver i en bunke.

  5. Vispa äggen lätt, för hand med en vanlig visp.

  6. Blanda ner de vispade äggen och det smälta smöret i de torra ingredienserna. Rör om, men bara tills smeten är väl blandad och jämn.

  7. Häll smeten i formen och strö över den hackade mandeln.

  8. Grädda kakan på galler mitt i ugnen i 175°C i ca 30 minuter tills mandeln fått fin gyllene färg.

  9. Låt kakan svalna i formen.

  10. Servera ljummen eller kall som den är eller med vispad grädde.

Bilder steg för steg

smält smör
2. Smält smör.
sötmandel i mixer
3.1. Sötmandel i mixer.
grovhackad mandel
3.2. Grovhackad mandel.
torra ingredienser
4.1. Torra ingredienser.
torra ingredienser blandade
4.2. Torra ingredienser blandade.
knäckta ägg
5.1. Knäckta ägg.
lättvispade ägg
5.2. Lättvispade ägg.
vispade ägg och smälta smöret tillsätts
6.1. Vispade ägg och smälta smöret tillsätts.
smeten blandas
6.2. Smeten blandas.
chokladkakssmeten färdigblandad
6.3. Chokladkakssmeten färdigblandad.
chokladkakssmeten i formen
7.1. Chokladkakssmeten i formen.
överströdd hackad mandel
7.2. Överströdd hackad mandel.
chokladkakan i ugnen
8. Chokladkakan i ugnen.
färdiggräddad chokladkaka
9. Färdiggräddad chokladkaka.
en bit mörk chokladkaka serverad
10. En bit mörk chokladkaka serverad.

byt ut Variationstips:

Mandel kan bytas ut mot hasselnötter eller valnötter.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Lavin
Hej
Jag har en fråga: oavsett vad jag bakar så får jag alltid hårda kanter. Vad gör jag för fel?
person Svar till aggie penna Skrivet av Susanne
Tack! Vad roligt att höra! :)
penna Skrivet av aggie
Hej!
Vilken fiin och bra sida!
Har inte sett den förut, men den verkar superbra!
Kommer att rekommendera den till folk jag känner!

Läs alla 33 kommentarer