Mörk chokladkaka

Jättegod chokladkaka med mandel på. Gott och enkelt recept som passar bra till fikat eller som dessert.
Mörk Chokladkaka
Recept på mörk chokladkaka. Servera gärna med vispad grädde till dessert!
Timglas Tid: 50 min varav 30 min i ugnen
Portioner 6-8 bitar

Ingredienser:

Garnering:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Smörj och bröa en form, ca 25 cm i diameter. Om du använder en teflonform eller liknande material så kan du hoppa över detta.

  2. Smält smöret. Låt det svalna under tiden du gör resten.

    smält smör
    Smält smör.
  3. Hacka mandeln grovt, för hand med en vass kniv eller med maskin.

    sötmandel i mixer
    Sötmandel i mixer.
    grovhackad mandel
    Grovhackad mandel.
  4. Blanda vetemjöl, strösocker, majsstärkelse, vaniljsocker, salt, kakao och bakpulver i en bunke.

    torra ingredienser
    Torra ingredienser.
    torra ingredienser blandade
    Torra ingredienser blandade.
  5. Vispa äggen lätt, för hand med en vanlig visp.

    knäckta ägg
    Knäckta ägg.
    lättvispade ägg
    Lättvispade ägg.
  6. Blanda ner de vispade äggen och det smälta smöret i de torra ingredienserna. Rör om, men bara tills smeten är väl blandad och jämn.

    vispade ägg och smälta smöret tillsätts
    Vispade ägg och smälta smöret tillsätts.
    smeten blandas
    Smeten blandas.
    chokladkakssmeten färdigblandad
    Chokladkakssmeten färdigblandad.
  7. Häll smeten i formen och strö över den hackade mandeln.

    chokladkakssmeten i formen
    Chokladkakssmeten i formen.
    överströdd hackad mandel
    Överströdd hackad mandel.
  8. Grädda kakan på galler mitt i ugnen i 175°C i ca 30 minuter tills mandeln fått fin gyllene färg.

    chokladkakan i ugnen
    Chokladkakan i ugnen.
  9. Låt kakan svalna i formen.

    färdiggräddad chokladkaka
    Färdiggräddad chokladkaka.
  10. Servera ljummen eller kall som den är eller med vispad grädde.

    en bit mörk chokladkaka serverad
    En bit mörk chokladkaka serverad.

byt ut Variationstips:

Mandel kan bytas ut mot hasselnötter eller valnötter.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer till Mörk chokladkaka

Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
penna Skrivet av Lavin
Hej
Jag har en fråga: oavsett vad jag bakar så får jag alltid hårda kanter. Vad gör jag för fel?
besökare Svar till aggie penna Skrivet av Susanne
Tack! Vad roligt att höra! :)
penna Skrivet av aggie
Hej!
Vilken fiin och bra sida!
Har inte sett den förut, men den verkar superbra!
Kommer att rekommendera den till folk jag känner!
besökare Svar till Kerstin Lövgren penna Skrivet av Susanne
Jag tror det går bra med samma mängd. Jag har dock inte provat det själv men tror det går bra! Skriv gärna hur det blev om du provar!
besökare Svar till Rose-Marie penna Skrivet av Susanne

Tyvärr har jag inget svar på din fråga eftersom jag själv aldrig använt No Egg. Men kanske vet någon annan som läser detta.

Roligt att höra att du gillar min receptsida!

penna Skrivet av Rose-Marie
Hej. Jag tänkte göra chokladkakan i helgen, men undrar om det går att ersätta äggen med No Egg, i så fall, behövs det mer annan vätska? Har både mjölk o ägg allergiker. (Bra sida, har hittat mycket gott här)
penna Skrivet av Kerstin Lövgren
Kan man ta potatismjöl och isåfall hur mycket i stället för
majsenastärkelse.
penna Skrivet av Sofia
Detta var en otroligt god kaka! Som en kladdkaka fast ändå inte.
Jag hade dock tre äggvitor över sen tidigare och vispade detta med 1.5 dl socker till en maräng. Detta spred jag över smeten i formen och hällde mandelspån över och gräddade så som i receptet.
Oj, vilken lyckad kombination! Så himla gott!! :-D
besökare Svar till Muffins penna Skrivet av Susanne
Det står ju i receptet: laktosfritt - ta laktosfritt smör. Så jag förstår inte riktigt vad du menar?
penna Skrivet av Muffins
Det står ju att det ska vara vanligt smör i men om man är laktosintolerant så har ni väl skrivit fel?

Se även dessa recept

| Efterrätter | Laktosfritt | Muffins & Mjuka Kakor |