Chokladsufflé

Otroligt goda chokladsuffléer - varma krämiga chokladbakelser. Med dessa chokladsuffléer imponerar du på dina gäster lätt med detta recept.
chokladsufflé
Mycket goda chokladsuffléer serverade med hallon och siktat florsocker.
Timglas Tid: 30 minuter, varav 10 i ugnen
Portioner 6 portioner

Ingredienser:

Till formarna:

Chokladsufflé:

Servering:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

 • 175 °C i mitten av ugnen i 10-12 minuter med över- och undervärme

Gör chokladsuffléer så här:

 1. Ta fram små portionsformar och tål ugn. (Jag använder 6 st portionsformar som rymmer ca 1 dl till en sats.)

  Smörj formarna med smöret och strö socker i dem, så mycket socker som fastnar i smöret.

  Ställ formarna i frysen.

 2. Häll grädden i en kastrull och låt den koka upp. Dela under tiden chokladen i mindre bitar.

  Ta bort kastrullen från värmen när grädden kokat upp och lägg i chokladen. Rör om tills chokladen smält och du fått en krämig chokladsmet.

  Rör ner saltet.

 3. Dela äggen i äggulor och äggvitor, ett i taget. Häll äggvitorna i en vispskål och äggulorna vispas ner en i taget i chokladsmeten.

 4. Vispa äggvitorna till ett tjockt fast skum med elvisp (det ska gå att vända upp och ner på vispskålen utan att det rinner ut).

  Tillsätt strösockret, och fortsätt sedan vispa med elvisp först några sekunder på lägsta hastighet så det blir blandat men höj sedan till högsta hastighet och vispa tills smeten blir fast igen. Det ska gå och vända upp och ner på vispskålen utan att smeten rinner ut.

 5. Blanda sedan ner äggvitesmeten i chokladsmeten försiktigt. Det är viktigt att man rör ner detta väldigt försiktigt, till en början vänder man ner, snarare än rör ner, sedan kan man röra lite mera på slutet tills det blir en jämn smet.

 6. Fördela smeten i formarna. Formarna kan fyllas nästan upp till kanten, men ha gärna en centimeters marginal upp till kanten eftersom de höjer sig lite i ugnen.

  Till hit kan chokladsuffléerna förberedas om man vill. Ställ i så fall in dem i kylen där de kan stå upp till 4 timmar (ev. längre, har ej testat).

 7. Ställ portionsformarna på en plåt eller i en ugnsform så att det går snabbt och smidigt att sätta in och ta ut ur ugnen.

  Grädda mitt i ugnen i 175°C i 10-12 minuter. De ska vara gräddade på ytan med rinniga inuti. Mot slutet höjer sig suffléerna lite grann i ugnen och då är de klara.

 8. Ställ chokladsuffléerna på ett fat. Sikta florsocker över. Servera ev. med hallon till.

  (Om man vill kan man även låta chokadsuffléerna svalna och de går även att förvara flera dygn i kylskåp om man vill. De är goda att äta kalla också.)

glödlampa Tips & tricks:

Det är viktigt att inte grädda chokladsuffléerna för länge för då kommer de sjunka ihop.

byt ut Variationstips:

Ta något annat syrligt istället för hallon. Det kan också vara gott med något kallt t.ex. glass eller sorbet till de varma suffléerna. Prova gärna hallonglass eller mangosorbet.

planera Planeringstips:

Små formar som tål ugn finns att köpa billigt på IKEA.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Överblivna chokladsuffléer kan man låta stå i rumstemperatur tills de svalnat. Sätt därefter på plastfolie och förvara i kylen där de håller sig åtminstone 3 dagar. Vid servering kan man värma dem ca 10-15 minuter i 100°C varm ugn så att de blir lite varma - men inte gräddade.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Glutenfritt | Nyår |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Jennie
Bra
✏️ Skrivet av Emil Johansson
Älskar den här sidan!
✏️ Skrivet av Susanne
Receptet är nu uppdaterat med nya bilder och ännu tydligare beskrivning.
💬 Svar till Rebecca ✏️ Skrivet av Susanne
De är godast nygräddade men går att värma igen också eller äta kalla. Det står i receptet under "hållbarhet och förvaring". De kan även förberedas och förvaras i kylskåp före gräddning, det står i receptet.
✏️ Skrivet av Rebecca
Hej!
går dessa att förbereda eller måste de göras direkt innan gräddning? :)

Visa alla kommentarer