Chokladsufflé



Ingredienser:
Till formarna:
Chokladsufflé:
- 1 dl vispgrädde
- 100 g mörk choklad (70%)
- 0,5 krm salt
- 3 st ägg
- 2 msk strösocker
Servering:
- ev. ca 200 g hallon
- florsocker


Utrustning:
- 6 st portionsglas
- elvisp
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i 10-12 minuter med över- och undervärme
Gör chokladsuffléer så här:
-
Ta fram små portionsformar och tål ugn. (Jag använder 6 st portionsformar som rymmer ca 1 dl till en sats.)
Smörj formarna med smöret och strö socker i dem, så mycket socker som fastnar i smöret.
Ställ formarna i frysen.
Smorda och sockrade portionsformar. -
Häll grädden i en kastrull och låt den koka upp. Dela under tiden chokladen i mindre bitar.
Ta bort kastrullen från värmen när grädden kokat upp och lägg i chokladen. Rör om tills chokladen smält och du fått en krämig chokladsmet.
Rör ner saltet.
- 1 dl vispgrädde
- 100 g mörk choklad (70%)
- 0,5 krm salt
Grädden kokar. Chokladbitar i den varma grädden. En jämn chokladsmet. -
Dela äggen i äggulor och äggvitor, ett i taget. Häll äggvitorna i en vispskål och äggulorna vispas ner en i taget i chokladsmeten.
- 3 st ägg
Äggvitor. En äggula i taget vispas ner i chokladsmeten. Alla äggulor ivispade. -
Vispa äggvitorna till ett tjockt fast skum med elvisp (det ska gå att vända upp och ner på vispskålen utan att det rinner ut).
Tillsätt strösockret, och fortsätt sedan vispa med elvisp först några sekunder på lägsta hastighet så det blir blandat men höj sedan till högsta hastighet och vispa tills smeten blir fast igen. Det ska gå och vända upp och ner på vispskålen utan att smeten rinner ut.
- 2 msk strösocker
Fast äggviteskum. Strösocker tillsatt till äggviteskummet. Fast skum av äggvitor och socker. -
Blanda sedan ner äggvitesmeten i chokladsmeten försiktigt. Det är viktigt att man rör ner detta väldigt försiktigt, till en början vänder man ner, snarare än rör ner, sedan kan man röra lite mera på slutet tills det blir en jämn smet.
Äggvitesmeten tillsatt till chokladsmeten. Vänd ner äggvitesmeten. En jämn chokladsufflésmet. -
Fördela smeten i formarna. Formarna kan fyllas nästan upp till kanten, men ha gärna en centimeters marginal upp till kanten eftersom de höjer sig lite i ugnen.
Till hit kan chokladsuffléerna förberedas om man vill. Ställ i så fall in dem i kylen där de kan stå upp till 4 timmar (ev. längre, har ej testat).
Chokladsufflésmeten fördelad i portionsformar. -
Ställ portionsformarna på en plåt eller i en ugnsform så att det går snabbt och smidigt att sätta in och ta ut ur ugnen.
Grädda mitt i ugnen i 175°C i 10-12 minuter. De ska vara gräddade på ytan med rinniga inuti. Mot slutet höjer sig suffléerna lite grann i ugnen och då är de klara.
Chokladsuffléerna gräddas i ugnen. Färdiggräddade chokladsuffléer. -
Ställ chokladsuffléerna på ett fat. Sikta florsocker över. Servera ev. med hallon till.
(Om man vill kan man även låta chokadsuffléerna svalna och de går även att förvara flera dygn i kylskåp om man vill. De är goda att äta kalla också.)
- ev. ca 200 g hallon
- florsocker
Chokladsufflé serverad med hallon och florsocker.
Tips:
Det är viktigt att inte grädda chokladsuffléerna för länge för då kommer de sjunka ihop.
Variationstips:
Ta något annat syrligt istället för hallon. Det kan också vara gott med något kallt t.ex. glass eller sorbet till de varma suffléerna. Prova gärna hallonglass eller mangosorbet.
Planeringstips:
Små formar som tål ugn finns att köpa billigt på IKEA.
Hållbarhet och förvaring:
Överblivna chokladsuffléer kan man låta stå i rumstemperatur tills de svalnat. Sätt därefter på plastfolie och förvara i kylen där de håller sig åtminstone 3 dagar. Vid servering kan man värma dem ca 10-15 minuter i 100°C varm ugn så att de blir lite varma - men inte gräddade.
| Efterrätter | Glutenfritt | Nyårsrecept |

⭐ webmaster

⭐ webmaster
går dessa att förbereda eller måste de göras direkt innan gräddning? :)