webmaster
Bryt eller skär chokladen i mindre bitar.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Mät upp grädden i en kastrull, det går bra med vispgrädde eller annan grädde. Det går också bra med en blanding av vispgrädde och mjölk eller vatten.
Om du använder vaniljstång, snitta den och skrapa ur fröna. Lägg både vaniljstång och alla frön i grädden.
Om du använder vaniljsocker så tillsätter du bara den till grädden.
Låt koka upp och koka ca 1-2 minuter, var försiktig så att det inte kokar över.
Fiska upp vaniljstången och släng den.
Tillsätt chokladen. Rör tills den smält.
Ta bort kastrullen från plattan nu om du inte redan gjort det (mycket viktigt).
Krama ur gelatinbladen och vispa ner dessa tills gelatinet är smält.
Häll upp i portionsskålar.
(Om du inte har en bra kastrull att hälla ur så kan du antingen använda såsslev eller så häller du upp smeten i t.ex. ett litermått som går lätt att hälla ur eller så använder du en doseringstratt som på bilden.)
Låt stelna i kylskåp minst 2-3 timmar.
Dekorera med syrliga bär och ev. flagad choklad. (För att få chokladen flagad kan man ta en osthyvel och hyvla på sidan av chokladbiten.)
Ja du kan använda vaniljstång om du vill.
Ja det ska vara varmt så att gelatinbladen smälter.
Läs gärna "Den hemlige kocken", men så klart är det upp till var och en att göra sina egna bedömningar och välja vad man vill tro på.
Karragenan har e-nummer E407 och fruktkärnmjöl har e-nummer E410.
Problemet med gelésocker är att det är väldigt sött och i detta recept så ingår vit choklad som också är väldigt sött så jag skulle inte rekommendera att byta ut gelatinblad mot gelésocker.
Däremot i andra pannacotta-recept där socker ingår så kan man byta ut gelatinblad och socker mot gelésocker. Dock innehåller gelésocker en del tillsatser (e-nummer) som inte är så trevliga så jag själv föredrar gelatinblad. Äter man inte gelatinblad p.g.a. att det är animaliskt så ska man kanske komma ihåg att det finns animaliska ämnen i alla möjliga e-nummer som ingår i alla möjliga livsmedel och det är inget som deklareras på förpackningen. Det är i princip omöjligt att vara 100% vegetarian.