Pannacotta med äppeltopping

Mycket god pannacotta, len och fin med smak av vanilj som toppas med äppelkompott smaksatt med kanel! Den lena vaniljgrädden passar perfekt ihop med den sötsyrliga äppelkompotten.
pannacotta med äpple
Mycket god pannacotta med topping av äpplen och kanel.
Timglas Tid: 25 minuters effektivt jobb och minst 2 timmar i kylen
Portioner 6 portioner

Ingredienser:

Pannacotta:

Äppeltopping:

Garnering:

glutenfritt Glutenfritt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Lägg gelatinbladen i blöt.

    instruktion steg 1 pannacotta med äppeltopping
    Gelatinblad i blöt.
  2. Snitta upp vaniljstången och gröp ur de svarta små fröna med en tesked.

    instruktion steg 2.1 pannacotta med äppeltopping
    Snitta vaniljstången.
    instruktion steg 2.2 pannacotta med äppeltopping
    Skrapa ur vaniljfröna.
  3. Häll upp grädde och strösocker i en kastrull. Lägg i både vaniljstången och de urgröpta svarta fröna. Tillsätt citronarom eller rivet skal av citron.

    instruktion steg 3 pannacotta med äppeltopping
    Häll upp i en kastrull.
  4. Låt koka upp och puttra några minuter.

    instruktion steg 4 pannacotta med äppeltopping
    Koka.
  5. Ta av kastrullen från plattan (det är superviktigt!) och vispa sedan ner gelatinbladen som du först kramar ur vattnet ur. Gelatinbladen smälter av den varma grädden, vispa tills allt smält och det blivit en jämn blandning. Ta bort vaniljstången.

    instruktion steg 5.1 pannacotta med äppeltopping
    Vispa ner gelatin.
    instruktion steg 5.2 pannacotta med äppeltopping
    Pannacotta-blandningen klar.
  6. Häll upp i portionsskålar. Låt gärna svalna lite först i rumstemperatur och ställ sedan in i kylskåp. Täck gärna över med något. (Är det kallt utomhus kan man ställa ut dem direkt, övertäckta.)

    instruktion steg 6 pannacotta med äppeltopping
    Häll upp.
  7. Mät upp vatten och socker i en kastrull och lägg i kanelstång.

    instruktion steg 7 pannacotta med äppeltopping
    Vatten, socker, kanelstång.
  8. Skala äpplena och skär i mindre bitar. Lägg i hälften av äppelbitarna och låt koka till äppelmos ca 10-15 min. (Om det skulle bli torrt kan man tillsätta lite mer vatten.)

    Skär under tiden andra hälften av äppelbitarna i ännu mindre bitar, ca 1 cm tärningar.

    • ca 400 g (ca 4 st) syrliga och goda äpplen
    instruktion steg 8.1 pannacotta med äppeltopping
    Skär äpplen. Koka.
    instruktion steg 8.2 pannacotta med äppeltopping
    Koka tills det blir mos.
    instruktion steg 8.3 pannacotta med äppeltopping
    Andra hälften av äpplena i små tärningar.
  9. Tillsätt äppeltärningarna till äppelmoset. Låt koka ca 5 min.

    Lägg äppeltoppingen ovanpå pannacottan.

    Servera direkt eller ställ in i kylskåp fram till servering. Pudra gärna över lite kanel vid serveringen.

    instruktion steg 9.1 pannacotta med äppeltopping
    Äppelmos.
    instruktion steg 9.2 pannacotta med äppeltopping
    Tillsätt äppeltärningarna.
    instruktion steg 9.3 pannacotta med äppeltopping
    Fördela äppelblandningen på pannacottan.

glödlampa Tips:

Använd svenska syrliga äpplen. Passa på under hösten när det är äppelsäsong.

planera Planeringstips:

Går bra att förbereda och förvara i kylskåp 1-2 dygn före servering. Täck gärna med plastfolie.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylskåp, gärna täckt med plastfolie.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Glutenfritt |

Kommentarer till Pannacotta med äppeltopping

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Susanne
Receptet är nu uppdaterat med nya bilder och tydligare beskrivning med bilder steg för steg.
💬 Svar till Jocke ✏️ Skrivet av Susanne
Tack för bra tips! :)
💬 Svar till Magnus ✏️ Skrivet av Jocke
Du kan röra om när det stelnat lite, efter ca 0,5-1 timme antar jag. Då är massan så pass tjock att vaniljen inte sjunker.
💬 Svar till Magnus ✏️ Skrivet av Susanne
Det blir så, inget konstigt! Smaken är ändå utspridd så det gör inget.
✏️ Skrivet av Magnus
Vad skall jag göra, när jag gör pannacotta så samlas alltid all vanilj i botten av minna små skålar, vad skall jag göra .....???