| Efterrätter | Glutenfritt |

Pannacotta med äppeltopping

Mycket god pannacotta, len och fin med smak av vanilj som toppas med äppelkompott smaksatt med kanel! Den lena vaniljgrädden passar perfekt ihop med den sötsyrliga äppelkompotten.
pannacotta med äpple
Mycket god pannacotta med topping av äpplen och kanel.
Timglas Tid: 25 minuters effektivt jobb och minst 2 timmar i kylen
Portioner 6 portioner

Ingredienser:

Pannacotta:

Äppeltopping:

Garnering:

glutenfritt Glutenfritt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Lägg gelatinbladen i blöt.

  2. Snitta upp vaniljstången och gröp ur de svarta små fröna med en tesked.

  3. Häll upp grädde och strösocker i en kastrull. Lägg i både vaniljstången och de urgröpta svarta fröna. Tillsätt citronarom eller rivet skal av citron.

  4. Låt koka upp och puttra några minuter.

  5. Ta av kastrullen från plattan (det är superviktigt!) och vispa sedan ner gelatinbladen som du först kramar ur vattnet ur. Gelatinbladen smälter av den varma grädden, vispa tills allt smält och det blivit en jämn blandning. Ta bort vaniljstången.

  6. Häll upp i portionsskålar. Låt gärna svalna lite först i rumstemperatur och ställ sedan in i kylskåp. Täck gärna över med något. (Är det kallt utomhus kan man ställa ut dem direkt, övertäckta.)

  7. Mät upp vatten och socker i en kastrull och lägg i kanelstång.

  8. Skala äpplena och skär i mindre bitar. Lägg i hälften av äppelbitarna och låt koka till äppelmos ca 10-15 min. (Om det skulle bli torrt kan man tillsätta lite mer vatten.)

    Skär under tiden andra hälften av äppelbitarna i ännu mindre bitar, ca 1 cm tärningar.

  9. Tillsätt äppeltärningarna till äppelmoset. Låt koka ca 5 min.

    Lägg äppeltoppingen ovanpå pannacottan.

    Servera direkt eller ställ in i kylskåp fram till servering. Pudra gärna över lite kanel vid serveringen.

Bilder steg för steg

instruktion steg 1 pannacotta med äppeltopping
1. Gelatinblad i blöt.
instruktion steg 2.1 pannacotta med äppeltopping
2.1. Snitta vaniljstången.
instruktion steg 2.2 pannacotta med äppeltopping
2.2. Skrapa ur vaniljfröna.
instruktion steg 3 pannacotta med äppeltopping
3. Häll upp i en kastrull.
instruktion steg 4 pannacotta med äppeltopping
4. Koka.
instruktion steg 5.1 pannacotta med äppeltopping
5.1. Vispa ner gelatin.
instruktion steg 5.2 pannacotta med äppeltopping
5.2. Pannacotta-blandningen klar.
instruktion steg 6 pannacotta med äppeltopping
6. Häll upp.
instruktion steg 7 pannacotta med äppeltopping
7. Vatten, socker, kanelstång.
instruktion steg 8.1 pannacotta med äppeltopping
8.1. Skär äpplen. Koka.
instruktion steg 8.2 pannacotta med äppeltopping
8.2. Koka tills det blir mos.
instruktion steg 8.3 pannacotta med äppeltopping
8.3. Andra hälften av äpplena i små tärningar.
instruktion steg 9.1 pannacotta med äppeltopping
9.1. Äppelmos.
instruktion steg 9.2 pannacotta med äppeltopping
9.2. Tillsätt äppeltärningarna.
instruktion steg 9.3 pannacotta med äppeltopping
9.3. Fördela äppelblandningen på pannacottan.

glödlampa Tips:

Använd svenska syrliga äpplen. Passa på under hösten när det är äppelsäsong.

planera Planeringstips:

Går bra att förbereda och förvara i kylskåp 1-2 dygn före servering. Täck gärna med plastfolie.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylskåp, gärna täckt med plastfolie.

Kommentarer

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Susanne
Receptet är nu uppdaterat med nya bilder och tydligare beskrivning med bilder steg för steg.
person Svar till Jocke penna Skrivet av Susanne
Tack för bra tips! :)
person Svar till Magnus penna Skrivet av Jocke
Du kan röra om när det stelnat lite, efter ca 0,5-1 timme antar jag. Då är massan så pass tjock att vaniljen inte sjunker.

Läs alla 6 kommentarer