| Efterrätter | Glutenfritt | Sommarmat |

Vaniljpannacotta med rabarber

En riktigt god smakkombination är den lena pannacottan med smak av vanilj tillsammans med den söt-syrliga rabarbertoppingen. Mycket gott och enkelt recept.
vaniljpannacotta med rabarber
Riktigt god efterrätt gör du med det här receptet på vaniljpannacotta med rabarbertopping.
Timglas Tid: 5 timmar, varav 20 min jobb
Portioner 6 portioner

Ingredienser:

Pannacotta:

Rabarbertopping:

glutenfritt Glutenfritt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

    Pannacotta:

  1. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i en djup tallrik.

  2. Snitta vaniljstången och skrapa ur vaniljfröna. Lägg vaniljstången och fröna i en kastrull. Om du använder vaniljsocker istället så mät upp och häll det i kastrullen.

  3. Tillsätt strösocker och häll på vispgrädden.

  4. Rör om. Låt koka upp. Sänk värmen och låt koka ca 2-4 minuter för att dra ut mer smak ur vaniljstången. Fiska upp vaniljstången och släng den. (Använder man vaniljsocker räcker det om det bara får ett uppkok.)

    Ta bort kastrullen från värmen.

  5. Krama ur gelatinbladen och vispa därefter ner dem i den varma gräddblandningen efter att du tagit bort kastrullen från värmen. Gelatinet smälter direkt och det bör endast ta ca 30 sekunder tills det smält och blandats med grädden.

    Viktigt: Det är noga att man tar bort kastrullen från värmen då det inte får koka för då kan det skära sig när man vispar ner gelatinet.

  6. Häll upp i portionsglas. Ett tips är att använda tratt, candy funnel eller någon bra slev om det är svårt att hälla.

    Ställ kallt och låt stå 1-2 timmar tills pannacottan stelnat.

  7. Rabarbertopping:

  8. Skär rabarber i ½-1 cm tjocka skivor. Lägg dem i en kastrull. Tillsätt vatten och strösocker.

    (Mängden strösocker beror på hur sur rabarber man har och hur syrlig rabarberkompott man vill ha.)

  9. Sätt kastrullen på svag värme. Rör om lite då och då. Efter en stund börjar rabarbern smälta och koka i sin egen vätska.

    Låt koka tills den blir mjuk och går sönder, brukar ta ca 10 min. Ta av kastrullen från värmen och låt svalna.

  10. När rabarbertoppingen är ljummen, tar ca 30 min i rumstemperatur, kan du skeda upp den ovanpå vaniljpannacottan. Ställ sedan in i kylen igen och förvara upp till 2 dygn innan servering.

Bilder steg för steg

instruktion steg 1 vaniljpannacotta med rabarber
1. Gelatinbladen i kallt vatten.
instruktion steg 2.1 vaniljpannacotta med rabarber
2.1. Skär ett snitt i vaniljstången.
instruktion steg 2.2 vaniljpannacotta med rabarber
2.2. Skrapa ur vaniljfröna.
instruktion steg 2.3 vaniljpannacotta med rabarber
2.3. Lägg vaniljen i en kastrull.
instruktion steg 3.1 vaniljpannacotta med rabarber
3.1. Vanilj och strösocker.
instruktion steg 3.2 vaniljpannacotta med rabarber
3.2. Häll på vispgrädden.
instruktion steg 4.1 vaniljpannacotta med rabarber
4.1. Rör om. Låt koka upp.
instruktion steg 4.2 vaniljpannacotta med rabarber
4.2. Koka några minuter.
instruktion steg 4.3 vaniljpannacotta med rabarber
4.3. Fiska upp vaniljstången.
instruktion steg 5.1 vaniljpannacotta med rabarber
5.1. Krama ur gelatinbladen.
instruktion steg 5.2 vaniljpannacotta med rabarber
5.2. Vispa ner gelatinbladen.
instruktion steg 5.3 vaniljpannacotta med rabarber
5.3. Pannacotta-grädd-blandningen klar.
instruktion steg 6 vaniljpannacotta med rabarber
6. Häll upp i portionsglas.
instruktion steg 7.1 vaniljpannacotta med rabarber
7.1. Rabarber i bitar.
instruktion steg 7.2 vaniljpannacotta med rabarber
7.2. Rabarberbitar, vatten, strösocker.
instruktion steg 8.1 vaniljpannacotta med rabarber
8.1. Värm på svag värme.
instruktion steg 8.2 vaniljpannacotta med rabarber
8.2. Rabarbern börjar smälta.
instruktion steg 8.3 vaniljpannacotta med rabarber
8.3. Färdigsmält (kokt) rabarber.
instruktion steg 9.1 vaniljpannacotta med rabarber
9.1. Avsvalnad rabarbertopping.
instruktion steg 9.2 vaniljpannacotta med rabarber
9.2. Pannacotta som stelnat.
instruktion steg 9.3 vaniljpannacotta med rabarber
9.3. Pannacotta med rabarbertopping.

planera Planeringstips:

Gör vaniljpannacottan upp till 2 dygn innan servering. Låt den stå i kylskåp. Sätt bara lite plastfolie över.

Kommentarer

Skriv en kommentar

person Svar till susnet penna Skrivet av Therese
Jag brukar använda syltsocker när jag gör pannacotta eftersom jag är vegetarian. Det är inga E-nummer i det och det är superlätt att använda.

Ska absolut prova detta recept, ser jättegott ut! (fast med pektin istället för gelatin då förstås =P)
penna Skrivet av Pytt
Glöm vad jag sa förresten, fanns ett liknande pannacottarecept på gelésocker-paketet, så kan översätta därifrån. :)
person Svar till susnet penna Skrivet av Pytt
Hur mycket gelésocker motsvarar ett geléblad då? Jag råkar ha gelésocker hemma, så hade vart gött att använda det istället för att köpa ännu mer gelé-produkter, haha. ^^

Läs alla 13 kommentarer