Krämig jordgubbspaj

Mycket god krämig och lagom söt jordgubbspaj. Mycket god med citron i. Måste provas! Gott till fikat eller som efterrätt. Ett enkelt recept på en god paj med jordgubbar.
krämig jordgubbspaj
Tid: 1 timme varav 35 min i ugnen
ca 8 bitar

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

    Pajdeg:

  1. Mät upp mjöl, bakpulver, smör, ägg och strösocker i en bunke.

    (Låt gärna stå en stund så smöret blir rumsvarmt. Dela smöret i mindre bitar så går det fort.)

    (När du mäter upp vetemjölet, undvik gräva med decilitermått i mjölpåsen eftersom mjölet då packas och man automatiskt tar för mycket vilket leder till att det kan vara svårt att få ihop pajdegen och den blir torr. Häll istället upp mjölet eller väg det.)

    instruktion steg 1 krämig jordgubbspaj
    Ingredienserna till pajdegen.
  2. Arbeta ihop pajdegen. Använd gärna elvisp med vispar så går det fort, kör med den tills det blivit som stora smulor (se bild).

    Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter.

    (Om du har svårt att få ihop pajdegen har du troligtvis tagit för mycket mjöl eller också har du inte arbetat den tillräckligt länge, tar längre tid om smöret är kallt.)

    instruktion steg 2.1 krämig jordgubbspaj
    Pajdegen.
    instruktion steg 2.2 krämig jordgubbspaj
    Pajskalet.
  3. Fyllning:

  4. Skiva jordgubbarna och lägg dem i pajskalet. Strö över potatismjöl, välj mängd efter hur saftiga/vattniga jordgubbarna är.

    instruktion steg 3 krämig jordgubbspaj
    Skivade jordgubbar i pajskalet.
  5. Knäck äggen och tillsätt strösocker och vaniljsocker. Vispa till en jämn smet.

    (Du kan använda samma bunke och elvisp med vispar som till pajdegen. De behöver ej diskas emellan.)

    instruktion steg 4.1 krämig jordgubbspaj
    Ägg, socker, vaniljsocker.
    instruktion steg 4.2 krämig jordgubbspaj
    Ägg och socker vispat.
  6. Tillsätt crème fraiche samt eventuellt rivet citronskal eller citronarom. Vispa till en jämn smet.

    instruktion steg 5.1 krämig jordgubbspaj
    Tillsätt crème fraiche och citron.
    instruktion steg 5.2 krämig jordgubbspaj
    Smeten till fyllningen klar.
  7. Häll smeten över jordgubbarna i pajskalet.

    instruktion steg 6 krämig jordgubbspaj
    Klar att gräddas.
  8. Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i ca 35 min tills den fått gyllene färg.

    (Jordgubbspajen sjunker ihop lite grann när man tar ut den.)

    instruktion steg 7.1 krämig jordgubbspaj
    Grädda i ugnen.
    instruktion steg 7.2 krämig jordgubbspaj
    Färdiggräddad jordgubbspaj.
  9. Låt jordgubbspajen svalna en stund före servering. Servera den ljummen eller kall, gärna med vispad grädde.

    instruktion steg 8 krämig jordgubbspaj
    En bit jordgubbspaj med vispad grädde.

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (173 g): 433 kalorier, 44 g kolhydrater, 26 g fett, 6 g protein, 2 g fibrer

Serveringstips

Servera med vispad grädde, glass eller vaniljsås.

Hållbarhet och förvaring

Förvara överbliven paj i kylen. Håller sig ca 5 dygn.

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
Skrivet av Joakim
Hej
Mycket intressant recept.Jag har frysta jordgubbar och återkommer med statistik angående hur mycket potatismjöl jag använt.
Angående pajbotten ,ska den inte förgräddas för att klara just fruktiga pajer...

Todelo.....
Skrivet av mackan
hej!
Otroligt bra recept använder det till det mesta inom frukt pajer.
jag har ca 25 gr vetemjöl i själva krämen, då blir den fast och krämig.
Skrivet av Susanne
Receptet har uppdaterats med mer potatismjöl. Jag har märkt att i år när jordgubbarna jag köpt varit vattnigare så räckte inte 1 msk till för att inte pajen ska bli vattnig så jag har ökat på mängden potatismjöl i receptet. Tidigare hade jag skrivit ev. 1 msk men det var lite för snålt så jag har nu ändrat till att ta minst 1 msk potatismjöl. Tyvärr är det ju alltid svårt att veta vad som är exakt lagom mängd eftersom det beror på vätskehalten i jordgubbarna. Det som händer om man tar lite för lite potatismjöl är att pajen blir blöt och i värsta fall om man tar alldeles för lite potatismjöl så kan pajen bli nästan som en soppa. Det som händer om man tar för mycket potatismjöl är att det kan bli lite torrare och som geléklumpar i pajen. Det brukar dock ändå smaka gott så generellt är det bättre att ta lite för mycket än för lite. Tänk på att frysta jordgubbar alltid är vattnigare än färska jordgubbar så då behöver man nog ta minst 2 msk, gärna 3 msk potatismjöl. Skriv gärna och berätta hur mycket potatismjöl ni tagit när ni provat och hur det blev så kan vi få lite statistik. När jag gjorde receptet och tog bilderna som ses här så var det fasta och fina jordgubbar jag använde och då tog jag 1 msk potatismjöl.
Svar till Annki Larsson Skrivet av Susanne
Jag har inte provat att frysa den så jag vågar inte säga något om hur konsistensen skulle bli. Skriv gärna hur det blev om du provar.
Skrivet av Annki Larsson
Hej! Vad tror du, kan jag frysa jordgubbspajen, blir den ok efter det? Eller är det bättre att frysa jordgubbarna och göra pajen sedan???
Hälsningar
Annki

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest