Krämig jordgubbspaj

Ingredienser:
Pajdeg:
- 3 dl (180 g) vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 100 g smör
- 1 st ägg
- 0,75 dl strösocker
Fyllning:
- 400-500 g (0,8-1 liter) jordgubbar
- ca 1-3 msk potatismjöl
- 2 st ägg
- 1 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 3 dl crème fraiche
- eller 3 dl turkisk yoghurt eller en blandning av turkisk yoghurt och crème fraiche
- ev. 0,5 st rivet skal av citron
- eller ev. några droppar citronarom
Utrustning:
Ugn:
- 200 °C i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter med över- och undervärme
-
Mät upp mjöl, bakpulver, smör, ägg och strösocker i en bunke.
(Låt gärna stå en stund så smöret blir rumsvarmt. Dela smöret i mindre bitar så går det fort.)
(När du mäter upp vetemjölet, undvik gräva med decilitermått i mjölpåsen eftersom mjölet då packas och man automatiskt tar för mycket vilket leder till att det kan vara svårt att få ihop pajdegen och den blir torr. Häll istället upp mjölet eller väg det.)
- 3 dl (180 g) vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 100 g smör
- 1 st ägg
- 0,75 dl strösocker
Ingredienserna till pajdegen. -
Arbeta ihop pajdegen. Använd gärna elvisp med vispar så går det fort, kör med den tills det blivit som stora smulor (se bild).
Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter.
(Om du har svårt att få ihop pajdegen har du troligtvis tagit för mycket mjöl eller också har du inte arbetat den tillräckligt länge, tar längre tid om smöret är kallt.)
Pajdegen. Pajskalet. -
Skiva jordgubbarna och lägg dem i pajskalet. Strö över potatismjöl, välj mängd efter hur saftiga/vattniga jordgubbarna är.
- 400-500 g (0,8-1 liter) jordgubbar
- ca 1-3 msk potatismjöl
Skivade jordgubbar i pajskalet. -
Knäck äggen och tillsätt strösocker och vaniljsocker. Vispa till en jämn smet.
(Du kan använda samma bunke och elvisp med vispar som till pajdegen. De behöver ej diskas emellan.)
- 2 st ägg
- 1 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
Ägg, socker, vaniljsocker. Ägg och socker vispat. -
Tillsätt crème fraiche samt eventuellt rivet citronskal eller citronarom. Vispa till en jämn smet.
- ev. 0,5 st rivet skal av citron
- eller ev. några droppar citronarom
- 3 dl crème fraiche
- eller 3 dl turkisk yoghurt eller en blandning av turkisk yoghurt och crème fraiche
Tillsätt crème fraiche och citron. Smeten till fyllningen klar. - ev. 0,5 st rivet skal av citron
-
Häll smeten över jordgubbarna i pajskalet.
Klar att gräddas. -
Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i ca 35 min tills den fått gyllene färg.
(Jordgubbspajen sjunker ihop lite grann när man tar ut den.)
Grädda i ugnen. Färdiggräddad jordgubbspaj. -
Låt jordgubbspajen svalna en stund före servering. Servera den ljummen eller kall, gärna med vispad grädde.
En bit jordgubbspaj med vispad grädde.
Pajdeg:
Fyllning:
Näringsvärden
Serveringstips
Hållbarhet och förvaring
Mycket intressant recept.Jag har frysta jordgubbar och återkommer med statistik angående hur mycket potatismjöl jag använt.
Angående pajbotten ,ska den inte förgräddas för att klara just fruktiga pajer...
Todelo.....
Otroligt bra recept använder det till det mesta inom frukt pajer.
jag har ca 25 gr vetemjöl i själva krämen, då blir den fast och krämig.

webmaster

webmaster
Hälsningar
Annki

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster
går det bra med frysta hallon istället?

webmaster
Kan man använda frysta jordgubbar istället? Blir det gott ändå?