Krämig jordgubbspaj

Mycket god krämig och lagom söt jordgubbspaj. Mycket god med citron i. Måste provas! Gott till fikat eller som efterrätt. Ett enkelt recept på en god paj med jordgubbar.
krämig jordgubbspaj
Krämig jordgubbspaj. Mycket god till fika eller dessert. Servera gärna med vispad grädde, vaniljsås eller glass.
Timglas Tid: 1 timme varav 35 min i ugnen
Portioner ca 8 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per bit (173 g): 433 kalorier, 44 g kolhydrater, 26 g fett, 6 g protein, 2 g fibrer

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

    Pajdeg:

  1. Mät upp mjöl, bakpulver, smör, ägg och strösocker i en bunke.

    (Låt gärna stå en stund så smöret blir rumsvarmt. Dela smöret i mindre bitar så går det fort.)

    (När du mäter upp vetemjölet, undvik gräva med decilitermått i mjölpåsen eftersom mjölet då packas och man automatiskt tar för mycket vilket leder till att det kan vara svårt att få ihop pajdegen och den blir torr. Häll istället upp mjölet eller väg det.)

    instruktion steg 1 krämig jordgubbspaj
    Ingredienserna till pajdegen.
  2. Arbeta ihop pajdegen. Använd gärna elvisp med vispar så går det fort, kör med den tills det blivit som stora smulor (se bild).

    Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter.

    (Om du har svårt att få ihop pajdegen har du troligtvis tagit för mycket mjöl eller också har du inte arbetat den tillräckligt länge, tar längre tid om smöret är kallt.)

    instruktion steg 2.1 krämig jordgubbspaj
    Pajdegen.
    instruktion steg 2.2 krämig jordgubbspaj
    Pajskalet.
  3. Fyllning:

  4. Skiva jordgubbarna och lägg dem i pajskalet. Strö över potatismjöl, välj mängd efter hur saftiga/vattniga jordgubbarna är.

    instruktion steg 3 krämig jordgubbspaj
    Skivade jordgubbar i pajskalet.
  5. Knäck äggen och tillsätt strösocker och vaniljsocker. Vispa till en jämn smet.

    (Du kan använda samma bunke och elvisp med vispar som till pajdegen. De behöver ej diskas emellan.)

    instruktion steg 4.1 krämig jordgubbspaj
    Ägg, socker, vaniljsocker.
    instruktion steg 4.2 krämig jordgubbspaj
    Ägg och socker vispat.
  6. Tillsätt crème fraiche samt eventuellt rivet citronskal eller citronarom. Vispa till en jämn smet.

    instruktion steg 5.1 krämig jordgubbspaj
    Tillsätt crème fraiche och citron.
    instruktion steg 5.2 krämig jordgubbspaj
    Smeten till fyllningen klar.
  7. Häll smeten över jordgubbarna i pajskalet.

    instruktion steg 6 krämig jordgubbspaj
    Klar att gräddas.
  8. Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i ca 35 min tills den fått gyllene färg.

    (Jordgubbspajen sjunker ihop lite grann när man tar ut den.)

    instruktion steg 7.1 krämig jordgubbspaj
    Grädda i ugnen.
    instruktion steg 7.2 krämig jordgubbspaj
    Färdiggräddad jordgubbspaj.
  9. Låt jordgubbspajen svalna en stund före servering. Servera den ljummen eller kall, gärna med vispad grädde.

    instruktion steg 8 krämig jordgubbspaj
    En bit jordgubbspaj med vispad grädde.

servera Serveringstips:

Servera med vispad grädde, glass eller vaniljsås.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven paj i kylen. Håller sig ca 5 dygn.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Sommarmat |

Kommentarer till Krämig jordgubbspaj

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Susanne
Receptet har uppdaterats med mer potatismjöl. Jag har märkt att i år när jordgubbarna jag köpt varit vattnigare så räckte inte 1 msk till för att inte pajen ska bli vattnig så jag har ökat på mängden potatismjöl i receptet. Tidigare hade jag skrivit ev. 1 msk men det var lite för snålt så jag har nu ändrat till att ta minst 1 msk potatismjöl. Tyvärr är det ju alltid svårt att veta vad som är exakt lagom mängd eftersom det beror på vätskehalten i jordgubbarna. Det som händer om man tar lite för lite potatismjöl är att pajen blir blöt och i värsta fall om man tar alldeles för lite potatismjöl så kan pajen bli nästan som en soppa. Det som händer om man tar för mycket potatismjöl är att det kan bli lite torrare och som geléklumpar i pajen. Det brukar dock ändå smaka gott så generellt är det bättre att ta lite för mycket än för lite. Tänk på att frysta jordgubbar alltid är vattnigare än färska jordgubbar så då behöver man nog ta minst 2 msk, gärna 3 msk potatismjöl. Skriv gärna och berätta hur mycket potatismjöl ni tagit när ni provat och hur det blev så kan vi få lite statistik. När jag gjorde receptet och tog bilderna som ses här så var det fasta och fina jordgubbar jag använde och då tog jag 1 msk potatismjöl.
💬 Svar till Annki Larsson ✏️ Skrivet av Susanne
Jag har inte provat att frysa den så jag vågar inte säga något om hur konsistensen skulle bli. Skriv gärna hur det blev om du provar.
✏️ Skrivet av Annki Larsson
Hej! Vad tror du, kan jag frysa jordgubbspajen, blir den ok efter det? Eller är det bättre att frysa jordgubbarna och göra pajen sedan???
Hälsningar
Annki
💬 Svar till Greta Karlsson ✏️ Skrivet av Susanne
Varsågod! Kul att du tyckte om den!
✏️ Skrivet av Greta Karlsson
Tack för ett fint gott recept