| Efterrätter | Sommarmat |

Krämig jordgubbspaj

Mycket god krämig och lagom söt jordgubbspaj. Mycket god med citron i. Måste provas! Gott till fikat eller som efterrätt. Ett enkelt recept på en god paj med jordgubbar.
krämig jordgubbspaj
Krämig jordgubbspaj. Mycket god till fika eller dessert. Servera gärna med vispad grädde, vaniljsås eller glass.
Timglas Tid: 1 timme varav 35 min i ugnen
Portioner ca 8 bitar

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

    Pajdeg:

  1. Mät upp mjöl, bakpulver, smör, ägg och strösocker i en bunke.

    (Låt gärna stå en stund så smöret blir rumsvarmt. Dela smöret i mindre bitar så går det fort.)

    (När du mäter upp vetemjölet, undvik gräva med decilitermått i mjölpåsen eftersom mjölet då packas och man automatiskt tar för mycket vilket leder till att det kan vara svårt att få ihop pajdegen och den blir torr. Häll istället upp mjölet eller väg det.)

  2. Arbeta ihop pajdegen. Använd gärna elvisp med vispar så går det fort, kör med den tills det blivit som stora smulor (se bild).

    Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter.

    (Om du har svårt att få ihop pajdegen har du troligtvis tagit för mycket mjöl eller också har du inte arbetat den tillräckligt länge, tar längre tid om smöret är kallt.)

  3. Fyllning:

  4. Skiva jordgubbarna och lägg dem i pajskalet. Strö gärna över lite potatismjöl, särskilt om jordgubbarna är saftiga/vattniga.

  5. Knäck äggen och tillsätt strösocker och vaniljsocker. Vispa till en jämn smet.

    (Du kan använda samma bunke och elvisp med vispar som till pajdegen. De behöver ej diskas emellan.)

  6. Tillsätt crème fraiche samt eventuellt rivet citronskal eller citronarom. Vispa till en jämn smet.

  7. Häll smeten över jordgubbarna i pajskalet.

  8. Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i ca 35 min tills den fått gyllene färg.

    (Jordgubbspajen sjunker ihop lite grann när man tar ut den.)

  9. Låt jordgubbspajen svalna en stund före servering. Servera den ljummen eller kall, gärna med vispad grädde.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1 krämig jordgubbspaj
1. Ingredienserna till pajdegen.
instruktion steg 2.1 krämig jordgubbspaj
2.1. Pajdegen.
instruktion steg 2.2 krämig jordgubbspaj
2.2. Pajskalet.
instruktion steg 3 krämig jordgubbspaj
3. Skivade jordgubbar i pajskalet.
instruktion steg 4.1 krämig jordgubbspaj
4.1. Ägg, socker, vaniljsocker.
instruktion steg 4.2 krämig jordgubbspaj
4.2. Ägg och socker vispat.
instruktion steg 5.1 krämig jordgubbspaj
5.1. Tillsätt crème fraiche och citron.
instruktion steg 5.2 krämig jordgubbspaj
5.2. Smeten till fyllningen klar.
instruktion steg 6 krämig jordgubbspaj
6. Klar att gräddas.
instruktion steg 7.1 krämig jordgubbspaj
7.1. Grädda i ugnen.
instruktion steg 7.2 krämig jordgubbspaj
7.2. Färdiggräddad jordgubbspaj.
instruktion steg 8 krämig jordgubbspaj
8. En bit jordgubbspaj med vispad grädde.

servera Serveringstips:

Servera med vispad grädde, glass eller vaniljsås.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven paj i kylen. Håller sig ca 5 dygn.

Kommentarer

Skriv en kommentarer

person Svar till sol-gun penna Skrivet av Susanne
Du tog inte för mycket mjöl? Då blir pajdegen torr. Undvik att gräva med decilitermått i mjölpåsen för då tar man lätt för mycket. Eller också är smaken olika. Du kan säkert göra fyllningen i det här receptet tillsammans med något annat recept på pajdeg.
penna Skrivet av sol-gun
fyllnaden var god men botten blev väldigt torr inte min favorit
person Svar till Ann penna Skrivet av Susanne
Varsågod! :)

Läs alla 14 kommentarer