Vit Chokladkokostårta
Ingredienser:
Tårtbotten:
- 100 g smör
- 100 g vit choklad
- ca 0,75 dl kokosflingor (till att beströ formen)
- 2 st ägg
- 1 dl strösocker
- 0,5 tsk bakpulver
- 1 dl kokosflingor (till smeten)
- 1 dl vetemjöl
Vit chokladmousse:
- 50 g smör
- 100 g vit choklad
- 3 dl vispgrädde
- 3 st äggulor
- 0,5 dl florsocker
Garnering:
- 0,5 liter bär t.ex. jordgubbar, hallon, blåbär, vinbär
Ugn:
- 200 °C i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter med över- och undervärme
-
Mät upp smör och vit choklad i en kastrull. Smält på svag värme och blanda till en jämn smet. (Det får absolut inte koka.) Ta bort kastrullen från värmen och låt stå och svalna i rumstemperatur.
- 100 g smör
- 100 g vit choklad
Smör och vit choklad.
Smält smör och vit choklad. -
Smörj en form, ca 20 cm i diameter, med löstagbar kant och beströ den med kokosflingor.
- ca 0,75 dl kokosflingor (till att beströ formen)
Smord form beströdd med kokosflingor. -
Mät upp ägg och strösocker i en bunke. Vispa till en ljus pösig smet, använd gärna elvisp.
- 2 st ägg
- 1 dl strösocker
Ägg och strösocker.
Ägg och strösocker vispat. -
Tillsätt bakpulver och vispa till en jämn smet (använd gärna elvisp).
- 0,5 tsk bakpulver
Bakpulver tillsatt. -
Tillsätt kokosflingor, vetemjöl och det smälta smöret blandat med chokladen.
Vispa eller rör snabbt ihop till en jämn smet. (Vispa/rör inte mer än att det är blandat.)
- 1 dl kokosflingor (till smeten)
- 1 dl vetemjöl
Vetemjöl, kokosflingor och smält smör blandat med choklad tillsatt.
Smeten blandad och klar. -
Häll direkt upp smeten i formen och ställ direkt in i nedre delen av ugnen och grädda i 200°C i ca 15 minuter tills kakan fått lite färg och släpper från kanten.
Smeten i formen.
Kakan gräddas i ugnen. -
Ta ut kakan ur ugnen och låt svalna till rumstemperatur. Låt den sedan kallna i kylen så att bottnen blir kylskåpskall innan du lägger på chokladmoussen.
-
Mät upp smöret och den vita chokladen till chokladmoussen i en kastrull. Låt smälta på svag värme och rör om till en jämn smet. Tag bort kastrullen från värmen och låt svalna lite grann, till ljummet.
- 50 g smör
- 100 g vit choklad
Smör och vit choklad till chokladmoussen.
Smält smör och vit choklad. -
Vispa grädden medelhårt i en bunke.
- 3 dl vispgrädde
Vispad grädde. -
Mät upp äggulor och florsocker i en annan bunke. Vispa till en pösig ljusgul smet.
- 3 st äggulor
- 0,5 dl florsocker
Äggulor och florsocker.
Äggulor och florsocker vispat. -
Tillsätt den vispade grädden till de vispade äggulorna och florsockret och blanda till en jämn smet.
Vispade grädden tillsatt.
Grädden blandad med äggulor och florsocker. -
Tillsätt till sist ner den smälta chokladen blandat med smöret som ska vara lite ljummet i temperatur. Rör ihop till jämn och fluffig smet.
Smält choklad och smör-blandningen tillsatt.
Vit chokladmousse klar. -
Bred moussen över den kalla bottnen.
Förvara i kylskåp fram till servering.
Vit chokladmousse utbredd på kokosbottnen. -
Vid servering: Lossa kanterna från formen och lyft över tårtan på serveringsfat. Dekorera med bär.
- 0,5 liter bär t.ex. jordgubbar, hallon, blåbär, vinbär
Tårtan på serveringfat.
Tårtan dekorerad med bär.
Vit chokladmousse:
Variationstips
webmaster
Med vänlig hälsning Patricia
webmaster
webmaster
webmaster
webmaster
Förstår inte hur man kan misslyckas med smör och choklad..
Chokladsufflé
Vit chokladmousse med limemarinerade jordgubbar
Vit och mörk chokladglasstårta
Chokladmousse
Chokladmuffins med hallon
Baileys & Kahlua tårta
Kokostoscakaka
Lyxig chokladtårta