Vit Chokladkokostårta

En mycket god kokostårta med vit choklad som är enkel att göra och imponerar på gästerna. En god och saftig mjuk kaka som tårtbotten med kokosflingor och vit choklad i smeten. Sedan toppas den med en ljuvligt god vit chokladmousse och dekoreras sedan med bär. Väldigt god smak med kokos och vit choklad.
Kokostårta med vit chokladmousse
Tårtbotten med kokos och vitchoklad, med vit chokladmousse ovanpå, garnerad med blåbär och hallon.
Timglas Tid: 90 minuter varav 40 minuters jobb
Portioner 8 bitar

Ingredienser:

Tårtbotten:

Vit chokladmousse:

Garnering:

  • 0,5 liter bär t.ex. jordgubbar, hallon, blåbär, vinbär
glutenfritt Glutenfritt - Byt ut vetemjölet mot majsmjöl.

Ugn:

  • 200 °C i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Mät upp smör och vit choklad i en kastrull. Smält på svag värme och blanda till en jämn smet. (Det får absolut inte koka.) Ta bort kastrullen från värmen och låt stå och svalna i rumstemperatur.

  2. Smörj en form, ca 20 cm i diameter, med löstagbar kant och beströ den med kokosflingor.

  3. Mät upp ägg och strösocker i en bunke. Vispa till en ljus pösig smet, använd gärna elvisp.

  4. Tillsätt bakpulver och vispa till en jämn smet (använd gärna elvisp).

  5. Tillsätt kokosflingor, vetemjöl och det smälta smöret blandat med chokladen.

    Vispa eller rör snabbt ihop till en jämn smet. (Vispa/rör inte mer än att det är blandat.)

  6. Häll direkt upp smeten i formen och ställ direkt in i nedre delen av ugnen och grädda i 200°C i ca 15 minuter tills kakan fått lite färg och släpper från kanten.

  7. Ta ut kakan ur ugnen och låt svalna till rumstemperatur. Låt den sedan kallna i kylen så att bottnen blir kylskåpskall innan du lägger på chokladmoussen.

  8. Vit chokladmousse:

  9. Mät upp smöret och den vita chokladen till chokladmoussen i en kastrull. Låt smälta på svag värme och rör om till en jämn smet. Tag bort kastrullen från värmen och låt svalna lite grann, till ljummet.

  10. Vispa grädden medelhårt i en bunke.

  11. Mät upp äggulor och florsocker i en annan bunke. Vispa till en pösig ljusgul smet.

  12. Tillsätt den vispade grädden till de vispade äggulorna och florsockret och blanda till en jämn smet.

  13. Tillsätt till sist ner den smälta chokladen blandat med smöret som ska vara lite ljummet i temperatur. Rör ihop till jämn och fluffig smet.

  14. Bred moussen över den kalla bottnen.

    Förvara i kylskåp fram till servering.

  15. Vid servering: Lossa kanterna från formen och lyft över tårtan på serveringsfat. Dekorera med bär.

byt ut Variationstips:

Den vita chokladen i tårtbotten kan bytas ut mot mörk choklad. Kokosflingor kan bytas ut mot hackad mandel.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Tårtor & bakelser |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Kirsi Chavez
jag har gjort denna 3 ganger nu men den botten blir alltid sa hard och lag. jag fattar inte vad jag gor for fel? tycker inte moussen racker och den faller ner varje gang fast den har statt i kylen lange.
✏️ Skrivet av Sara
Hej! Tror du att det skulle funka utan choklad i smeten?
💬 Svar till Patricia ✏️ Skrivet av Susanne
Ja det tror jag. Den är ganska fast.
✏️ Skrivet av Patricia
Kan man bygga den på höjden tro? Köra två stycken och stapla på varandra?
Med vänlig hälsning Patricia
💬 Svar till Anna ✏️ Skrivet av Susanne
Ja det borde gå bra!

Visa alla kommentarer