Marinerad fläskfilé med rosmarin
Ingredienser:
- ca 1 kg fläskfilé
- 1 dl olivolja
- 1,5 tsk salt
- 2 tsk rosmarin
- 0,5 tsk svartpeppar
- 2 klyftor vitlök
- 2 st lagerblad
Serveringsförslag:
- ev. 6 portioner potatisgratäng
- ev. 6 portioner rödvinssås
Utrustning:
Ugn:
- 125 °C i mitten av ugnen i ca 45-60 minuter med över- och undervärme (använd stektermometer)
Gör så här:
-
Putsa fläskfilén. Skär bort fett och hinnor.
- ca 1 kg fläskfilé
-
Häll olivoljan i en bunke. Tillsätt salt, rosmarin och svartpeppar.
Pressa i vitlöken. Smula ner lagerblad.
(Istället för en bunke kan man även använda dubbla plastpåsar.)
-
Lägg fläskfilén i påsen med marinaden. Förslut påsen och lägg den gärna i en djup tallrik.
Ställ in i kylskåp och låt marinera över natten, minst 8 timmar.
-
Hetta upp en stekpanna med smör. När smöret slutat bubbla, stek fläskfilén några minuter på varje yta så den får fin färg runt om. Salta gärna lite.
-
Lägg över fläskfilén i en ugnsform. Stick in en köttermometer med spetsen mitt i köttet.
-
Stek mitt i ugnen i 125°C till 68°C innertemperatur. Det tar ca 45-60 minuter.
-
Låt köttet svalna och vila minst 20 minuter.
-
Skär upp köttet och servera.
Servera gärna med potatisgratäng och rödvinssås.
- ev. 6 portioner potatisgratäng
- ev. 6 portioner rödvinssås
Serveringstips:
Planeringstips:
Hållbarhet och förvaring:
| Buffé | Fläskkött | Huvudrätter |