Marinerad fläskfilé med rosmarin

Ingredienser:
- ca 1 kg fläskfilé
- 1 dl olivolja
- 1,5 tsk salt
- 2 tsk rosmarin
- 0,5 tsk svartpeppar
- 2 klyftor vitlök
- 2 st lagerblad
Serveringsförslag:
- ev. 6 portioner potatisgratäng
- ev. 6 portioner rödvinssås
Utrustning:
Ugn:
- 125 °C i mitten av ugnen i ca 45-60 minuter med över- och undervärme (använd stektermometer)
-
Putsa fläskfilén. Skär bort fett och hinnor.
- ca 1 kg fläskfilé
Putsad fläskfilé. -
Häll olivoljan i en bunke. Tillsätt salt, rosmarin och svartpeppar.
Pressa i vitlöken. Smula ner lagerblad.
(Istället för en bunke kan man även använda dubbla plastpåsar.)
Marinaden i en bunke. -
Lägg fläskfilén i påsen med marinaden. Förslut påsen och lägg den gärna i en djup tallrik.
Ställ in i kylskåp och låt marinera över natten, minst 8 timmar.
Fläskfilén marineras. -
Hetta upp en stekpanna med smör. När smöret slutat bubbla, stek fläskfilén några minuter på varje yta så den får fin färg runt om. Salta gärna lite.
Stekpanna med smör. Fläskfilén steks så den får färg. -
Lägg över fläskfilén i en ugnsform. Stick in en köttermometer med spetsen mitt i köttet.
Fläskfiléerna i en ugnsform. -
Stek mitt i ugnen i 125°C till 68°C innertemperatur. Det tar ca 45-60 minuter.
Stek fläskfilén i ugnen. -
Låt köttet svalna och vila minst 20 minuter.
Färdigstekt fläskfilé. -
Skär upp köttet och servera.
Servera gärna med potatisgratäng och rödvinssås.
- ev. 6 portioner potatisgratäng
- ev. 6 portioner rödvinssås
Fläskfilé i bitar.