Potatisgratäng

Jättegod potatisgratäng som du inte misslyckas med. Ett recept där man kokar potatis och lök som ger ett mycket bra resultat.
potatisgratäng
Mycket god och krämig mjuk potatisgratäng där smakerna är jämnt fördelade som är enkel att lyckas med!
Timglas Tid: Tid: 50 minuter, varav 20 min i ugnen.
Portioner 6 portioner

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Tillaga potatisgratäng så här:

  1. Skala potatis och skär i skivor ca 0,5-0,75 cm tjocka. Lägg över i en stor kastrull. (Jag använder en 5-liters kastrull.)

    (Lägg inte potatisen i kallt vatten. Det drar ur stärkelse och leder till vattnig potatisgratäng istället för krämig.)

    • 1 kg medelstora (ca 12 st) potatis helst en mjölig sort t.ex. King Edward
    skalad potatis
    Skalad potatis.
    potatisskivor
    Potatisskivor.
    lägg i gryta
    Lägg i gryta.
  2. Skala och hacka gul lök i mindre bitar. Lägg över löken i grytan. Pressa eventuellt över vitlök.

    hackad gul lök
    Hackad gul lök.
    potatis och gul lök
    Potatis och gul lök.
  3. Häll vispgrädde och den mindre mängden av mjölken (2 dl om du gör en sats), salt och peppar i en stor kastrull. Lägg i potatis och lök. Tryck ner potatisen så den hamnar under ytan. Häll ev. på mera mjölk (max 5 dl totalt om du gör en sats annars kan det bli för vattnigt istället för krämigt).

    häll på mjölk, grädde, kryddor
    Häll på mjölk, grädde, kryddor.
  4. Låt koka upp, sänk plattan och koka på svag värme ca 3-5 minuter. Späd med mera mjölk (max 5 dl totalt om du gör en sats) beroende på mängden och tjockleken på vätskan och efter tycke och smak. Hur mycket mjölk man behöver späda med beror också på hur vattnig den potatissort man använder är. När potatisen kokar upp avger olika sorters potatis olika mängd vatten.

    Efter 3-5 min ska potatisen fortfarande vara hård, men "böjbar", märker du att den blir mjuk tidigare så sluta koka då.

    (Anledningen till att man kokar detta är att potatisgratängen går fortare att göra och att kryddorna fördelar sig bättre och potatisen och löken blir mjuka.)

    koka
    Koka.
  5. Riv osten om du inte köpt färdigriven.

    • 3-4 dl (ca 100 g) riven ost
    100 g prästost i bitar
    100 g prästost i bitar.
    100 g riven ost
    100 g riven ost.
  6. Häll allt i en ugnsform. Strö över riven ost.

    häll i ugnsform
    Häll i ugnsform.
    riven ost ovanpå
    Riven ost ovanpå.
  7. Ställ in i mitten av ugnen i 225°C i 20 minuter tills potatisgratängen fått fin färg.

    potatisgratäng i ugnen
    Potatisgratäng i ugnen.
    färdig potatisgratäng
    Färdig potatisgratäng.

glödlampa Tips:

För att undvika en vattnig potatisgratäng: Använd en mjölig potatissort. Låt inte potatisen, efter att du skivat den, ligga i kallt vatten (man kan vilja göra det för att motverka att den blir brun men problemet är att detta drar ur stärkelse). Använd äkta vispgrädde.

byt ut Variationstips:

Vispgrädde och mjölk kan bytas ut mot matlagningsgrädde eller vispgrädde blandat med vatten eller bara mjölk. Ta bara samma mängd vätska så kan man blanda som man vill för önskad fetthalt. Man kan också ta lite mindre vätska om man så vill.

planera Planeringstips:

Potatisgratängen kan förberedas. Ställ den kallt efter du hällt allt i ugnsformen utom osten. Före servering: strö över riven ost och grädda i ugnen ca 25-30 minuter (alltså lite längre tid, eftersom den är kall då).

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Potatisgratängen håller sig i kylskåp minst 5 dagar.

Kommentarer till Potatisgratäng

Skriv en kommentar

besökare Svar till Torbjörn penna Skrivet av Susanne
Naturligtvis blir inte resultatet bra om mjölken bränns vid. Man får ha väldigt låg värme och även se till att röra om i botten så att det inte bränns vid. Självklart blir det svårare att lyckas med detta om man har mycket i grytan vilket jag antar du haft när du gjorde så mycket på en gång. Men det kanske finns något jag förtydliga och förbättra i receptet för att det inte ska misslyckas - för det blir väldigt gott och bra när man lyckas! Kul att du tycker om receptet på aioli!
penna Skrivet av Torbjörn
Vet inte om jag missförstod receptet men när jag gjorde en 2,5 ggr sats med vispgrädde o mjölk så brändes mjölken fast i botten på grytan så hela gratängen sedan fick en bränd smak. Jag skulle inte rekommendera receptet. Dock så har jag gjort aioli med mixer flera ggr och det är ett bra recept. Dock med lite för mycket vitlök så där ska överben vitlöksälskare avvika från receptet.
besökare Svar till Lisbeth penna Skrivet av Susanne
Jag har gjort potatisgratäng med både mjölig och fast potatis och det har blivit bra. Jag tror det kommer sig av att det var några som haft problem med att gratängen blev vattnig och vi funderade över vad det berodde på och då trodde vi först att det kunde bero på potatissort. Senare kom vi på att anledningen var att dessa förberett och skalat potatis och låtit potatisskivorna ligga i vatten. Då dras stärkelsen ur och då blir inte potatisgratängen mjuk och krämig. Självklart har potatissort också viss betydelse men inte så att det blir ett dåligt resultat, det har jag i alla fall aldrig varit med om. Jag brukar dock oftast använda fast potatis.

Läs alla 171 kommentarer

Se även dessa recept

| Huvudrätter | Nyårsrecept | Tillbehör |