
Kan man använda varmluftsugn till potatisgratäng? Jag ska göra en stor sats för 14 personer och behöver nog använda två långpannor. Tacksam för råd!
Ragnhild
Skala potatis och skär i tunna skivor ca 0,5-0,75 cm tjocka. Lägg över i en stor kastrull. (Jag använder en 5-liters kastrull.)
(Lägg inte potatisen i kallt vatten. Det drar ur stärkelse och leder till vattnig potatisgratäng istället för krämig.)
Skala och hacka gul lök i mindre bitar. Lägg över löken i grytan. Pressa eventuellt över vitlök.
Häll vispgrädde och den mindre mängden av mjölken (2 dl om du gör en sats), salt och peppar i en stor kastrull. Lägg i potatis och lök. Tryck ner potatisen så den hamnar under ytan. Häll ev. på mera mjölk (max 5 dl totalt om du gör en sats annars kan det bli för vattnigt istället för krämigt).
Låt koka upp, sänk plattan och koka på svag värme ca 3-5 minuter. Späd med mera mjölk (max 5 dl totalt om du gör en sats) beroende på mängden och tjockleken på vätskan och efter tycke och smak. Hur mycket mjölk man behöver späda med beror också på hur vattnig den potatissort man använder är. När potatisen kokar upp avger olika sorters potatis olika mängd vatten.
Efter 3-5 min ska potatisen fortfarande vara hård, men "böjbar", märker du att den blir mjuk tidigare så sluta koka då.
(Anledningen till att man kokar detta är att potatisgratängen går fortare att göra och att kryddorna fördelar sig bättre och potatisen och löken blir mjuka.)
Riv osten om du inte köpt färdigriven.
Häll allt i en tillräckligt stor ugnssäker form. Strö över riven ost.
Ställ in i mitten av ugnen i 225°C i 20 minuter tills potatisgratängen fått fin färg.
Tips & tricks:
Variationstips:
Planeringstips:
Hållbarhet och förvaring:
| Huvudrätter | Nyår | Tillbehör |