Potatissallad

Ett recept på en mycket god potatissallad som jag verkligen rekommenderar! Det blir så otroligt gott med syrliga äpplen i och dressingen är också väldigt god. När man gjort den här receptet vill man inte äta köpt potatissallad mer.
Potatissallad
Mycket god potatissallad med äpple i som jag verkligen rekommenderar.
Timglas Tid: 40 minuter
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Dressing:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Gör potatissallad så här:

  1. Koka potatis (helst färskpotatis) och låt kallna. Ta bort skalet (om du inte kokade utan skal).

    instruktion steg 1.1 potatissallad
    Kokt färskpotatis.
    instruktion steg 1.2 potatissallad
    Skalad avsvalnad färskpotatis.
  2. Dressing:

  3. Blanda gräddfil (eller crème fraiche), majonnäs, senap salt och peppar i en stor serveringsskål.

    Om du vill ha gräslök hacka och tillsätt den också.

    Smaka av. Tillsätt mer salt, peppar eller senap om du tycker det behövs. Tog du för mycket kryddor så blanda ner mer gräddfil/crème fraiche och/eller majonnäs.

    instruktion steg 2.1 potatissallad
    Ingredienserna till dressingen.
    instruktion steg 2.2 potatissallad
    Dressingen blandad och klar.
  4. Ansa och skär purjolöken i tunna strimlor eller hacka rödlöken i små bitar.

    Skär gurkan i mindre bitar.

    Skär rädisorna i små bitar.

    Tillsätt allt till dressingen.

    instruktion steg 3.1 potatissallad
    Hackad lök, gurka och rädisor.
    instruktion steg 3.2 potatissallad
    Tillsätt till dressingen.
  5. Skär äpplen i mindre bitar. Tillsätt till dressingen.

    Blanda alltsammans ordentligt innan potatisen tillsätts (eftersom potatisen är mjukare och lätt går sönder vill man röra så lite som möjligt när man tillsatt den.)

    instruktion steg 4.1 potatissallad
    Äpplen i mindre bitar.
    instruktion steg 4.2 potatissallad
    Tillsätt till dressingen. Blanda.
  6. Skär potatisen i mindre bitar och blanda ner dem också. Rör försiktigt så inte potatisen går sönder allt för mycket.

    Låt stå i kylskåp med plastfolie över fram till servering. Potatissalladen blir bara godare om den får stå ett tag före servering gärna 6-24 timmar.

    instruktion steg 5.1 potatissallad
    Tillsätt potatis i mindre bitar.
    instruktion steg 5.2 potatissallad
    Blanda försiktigt.
    instruktion steg 5.3 potatissallad
    Häll upp i serveringsskål.

servera Serveringstips:

Servera potatissalladen kall till kött-, fisk- och fågelrätter.

planera Planeringstips:

Gör gärna potatissalladen dagen före servering, den blir godare av att stå och safta till sig.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylskåp. Håller sig minst 5 dygn, men den ser mest aptitlig ut ju färskare den är.

Kommentarer till Potatissallad

Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Linda
Denna potatissallad liknar den jag själv har gjort i över 15 år och alla älskar den och vill ha receptet! :-)

Jag använder i stort sett bara gräddfil (ca 5 dl brukar räcka till en stor sats) och så lite lättmajonnäs som möjligt (har aldrig kunnat äta något som smakar mycket majonnäs & lättvarianten smakar mindre), så röran håller ihop bra och inte blir för tunn & vattnig, då jag även har juice från 1-2 citroner i.

Jag måste bara ha balanserad hetta, syra, sötma & sälta i all min mat (dock så lite beskt som möjligt, då jag är en 100% sk supersmakare & avskyr allt som är beskt!)

Har man tid är det perfekt att låta gräddfilen rinna av, när överflödigt vätska droppat av blir t o m gräddfil härligt krämig!
Jag använder ett gammalt filter till från en mindre kaffe-eller tebryggare som gick sönder för evigheter sedan, men som hade ett tunt, syntetiskt nät (utan synliga hål) som som passar perfekt att hänga på en plastkanna, så vätskan från gräddfilen kan droppa ner där.

Endat problemet är att det bara får plats max 3 dl och att det tar åtminstone 3-4 timmar för ett krämigt resultat
(låter det stå i kylskåpet nu när det är sommar & varmt, men det känns som gräddfilen rinner av snabbare i rumsvärme...

Använder själv den vanliga Slotts senap (originalet), syrligt äppel (Granny Smiths är perfekta), helst 1 stor röd lök, men gul duger också, som är riktigt finhackad. Äppelbitarna är lite mindre än potatisbitarna.

Jag utesluter rädisor då de är för beska & fräna för mig, men mamma älskar rädisor, så nästa gång skär jag upp några och har vid sidan om, så man kan blanda i det i sin egen portion. Tack för tipset!

Jag utesluter även gurka även om jag gillar det! :-) Men med äppel i känns det onödigt, särskilt när den kan kosta ca 50 kr/kg (ej ekologisk!)

Ibland har jag haft i lite finhackad kapris & då får man kanske vara lite försiktigare med saltet.

Förutom citronjuice, lök, äppelbitar, senap & ev kapris smaksätter jag med egettillverkat citronsalt (då jag aldrig hittade det i någon matbutik) & nymald Telicherry svartpeppar, som smakar lite annorlunda, men godare än vanlig svartpeppar.

Sist, men absolut inte minst, stora mängder av dill! Det är ett måste i potatissalladen (för jag älskar dill!) & passar perfekt till nästan allt! Känns typiskt svensk sommar med dill! :-)

Har jag inte fått tag på en stor bunt färsk dill på Lidl eller på torghandeln, så blir det 2 st hela frysta paket (till ca 5 dl gräddfil & lite majonnäs) från Findus.

Om man har färsk dill så blir det ännu bättre att koka potatisen med dillstjälkarna för extra smak! :-)
Och som nämnt i originalreceptet på denna sida; kola potatisen” försiktigt så den inte blir överkokt & faller sönder.
Blanda ihop gräddfilen & resten först och smaka av tills du är nöjd, för när man försiktigt har blandat i de tärnade potatisen ska man röra så lite och försiktigt som möjligt, då potatisen lätt går sönder.
💬 Svar till Eiwor Malmborg ✏️ Skrivet av Susanne
Tack så mycket för dina vänliga ord! ❤️
✏️ Skrivet av Eiwor Malmborg
Du är fantastisk Susanne. Dina recept kan man alltid lita på. Toppen. Kollar alltid dina recept när jag ska baka.
💬 Svar till Katarina ✏️ Skrivet av Susanne
Trevligt! Låter gott med dijonsenap! Ingrid Marie är min favorit! 
✏️ Skrivet av Katarina
supergott! jag hade dock dijon senap då jag vill ha lite sting! funkade super! hade bara Ingrid Marie äpplen hemma !
💬 Svar till susnet ✏️ Skrivet av Susanne
Receptet är nu uppdaterat med nya bilder och tydligare beskrivning med bilder steg för steg.
💬 Svar till Juha Koh Samui. ✏️ Skrivet av Susanne
Vad trevligt! :) Låter gott med ananas, tack för tipset! :)
✏️ Skrivet av Juha Koh Samui.
Alla skandinaverna älskade det med ananas.
Thai gillade den också.
✏️ Skrivet av Juha Koh Samui.
Äpplen är dyra här i Thailand, tänkte ersätta med ananas eftersom det är säsong nu.
Vad tror du om detta?
💬 Svar till Peo ✏️ Skrivet av Susanne
Ja verkligen, den köpta vill man knappt ha efter man gjort sin egen potatissallad, då är jag hellre utan potatissallad faktiskt. Orkar jag inte göra min egen potatissallad så äter jag hellre kokt färskpotatis. :-)

Se även dessa recept

| Lunch | Påsk - påskmat och påskgodis | Sommarmat | Tillbehör |