
Verkar bara vara från inkompetenta gnällspikar.
Nån gillade inte storleken på sina egna klyftor, gäsp.
Utrustning:
Skölj och gör rent skalet på potatisarna om det är jordigt. Jag brukar använda diskborsten att skrubba med. Om man inte vill äta potatisen med skal på så kan man även skala potatisarna men jag tycker klyftpotatis blir godare med skal på.
Klä en lagom stor ugnsform med bakplåtspapper om du vill slippa diska. Annars så kan du ringla eller spraya olja i botten av ugnsformen.
(Använd en så stor ugnsform som möjligt så att potatisklyftorna helst inte behöver ligga ovanpå varandra så blir de så fina och krispiga som möjligt.)
Skär potatisen i klyftor, ungefär lika stora. Ju större klyftor desto längre tid i ugnen och tvärtom.
Fördela potatisklyftorna i ugnsformen.
Ringla, pensla eller spraya olja över potatisklyftorna. Salta.
Ställ in i mitten av ugnen i 225°C.
Efter ca 20 min brukar jag ta ut min klyftpotatis och röra runt och ta loss de potatisar som fastnat. Jag brukar använda en stekspade till det. Har man flera lager av potatis så är det bra om de som legat underst kan röras om så de kommer upp och också får lite färg. Salta och ha på mera olja om det behövs.
Ställ in i ugnen ytterligare ca 20 min eller så länge att potatisklyftorna fått fin färg. Ta ut och prova med en provsticka att de är mjuka inuti om du är osäker. Servera!
Serveringstips:
Tips & tricks:
Planeringstips:
Hållbarhet och förvaring:
| Tillbehör |