| Tillbehör |

Pommes frites

Gör dina egna goda pommes frites i ugnen. Strimlad potatis som ugnssteks blir jättegott.
pommes frites
Pommes frites tillagade i ugn.
Timglas Tid: 80 minuter varav 55 min i ugnen
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Välj om möjligt potatisar som är avlånga i formen. Skala potatisarna.

  2. Skär potatisarna i strimlor med kniv eller använd om du har en s.k. alligator så går det snabbt.

    Lägg potatisstrimlorna i en ugnsform.

  3. Ringla olja över potatisstrimlorna och salta. Rör om så att all potatis blir inoljad och får salt på sig.

  4. Stek i mitten av ugnen i 200°C i ca 55 minuter tills potatisstrimlorna fått fin färg.

    Ta gärna ut efter ca hälften av tiden och rör om.

Bilder steg för steg

instruktion steg 1 pommes frites
1. Avlånga potatisar.
instruktion steg 2.1 pommes frites
2.1. Alligator. Tryck till.
instruktion steg 2.2 pommes frites
2.2. Färdiga potatisstrimlor.
instruktion steg 2.3 pommes frites
2.3. I ugnsform.
instruktion steg 3.1 pommes frites
3.1. Olja och salt.
instruktion steg 3.2 pommes frites
3.2. Rör om.
instruktion steg 4.1 pommes frites
4.1. Stek i ugnen.
instruktion steg 4.2 pommes frites
4.2. Färdiga pommes frites.

glödlampa Tips:

Använd en olja av bra kvalité t.ex. olivolja eller rapsolja. Lägg inte potatisstrimlorna i tjocka lager. Välj hellre en stor ugnsform så att man kan sprida ut potatisstrimlorna mer eftersom bara de översta potatisstrimlorna får färg. Det blir lätt mosigt om man har för tjocka lager potatis.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Fritt från tillsatser.

Kommentarer

Skriv en kommentarer

penna Skrivet av Peter Andersson
Jag brukar göra för steka pommes i ugn är olja + margarin. Olja är tål hög värme och margarin blir fint färg på pommes.
person Svar till Tobias penna Skrivet av Susanne
Mitt bästa tips är att använda bakplåtspapper. Köp gärna sådant på rulle så kan man klippa till så det blir lagom och det är mycket billigare. Annars så är tipset att använda mer olja och verkligen se till att potatisbitarna, särskilt den sida av potatisbitarna som ligger mot botten har olja på sig, smörja med smör har jag inte provat. Ta sedan ut och rör om efter ca 20 minuter och lossa det som börjar fastna redan då och se till att det finns olja i botten så fastnar det inte lika mycket.
penna Skrivet av Tobias
Har du något tips på hur man undviker att de bränner fast? Alltid då jag kör potatis i ugnen en längre tid fastnar de i botten och blir mosiga då jag försöker få lös dom. Brukar köra med olja men kan man smörja in med smör också?

Läs alla 5 kommentarer