Rättikagratäng

Recept på supersmarrig rättikagratäng! Smakar som potatisgratäng men man använder rättika istället för potatis och gratängen får därför väldigt lågt kolhydratinnehåll och brukar därför ofta kallas för LCHF-Potatisgratäng.
rättikagratäng
Rättikagratäng, supergott LCHF-alternativ till potatisgratäng.
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Skala och skär rättikan i tunna skivor.

    instruktion steg 1 rättikagratäng
    Skivad rättika.
  2. Skala löken och skär den i skivor.

    instruktion steg 2 rättikagratäng
    Lök i skivor.
  3. Lägg rättikaskivor och lökskivor i en stor kastrull.

    Pressa vitlöksklyftorna däri och tillsätt vispgrädde, salt och vitpeppar.

    instruktion steg 3 rättikagratäng
    Lägg i en stor kastrull.
  4. Låt koka upp och koka på medelvärme ca 15 minuter utan lock.

    instruktion steg 4 rättikagratäng
    Koka.
  5. Häll över allt i en ugnsform. Strö över riven ost.

    (Ugnsformen måste vara så stor att det blir några centimeter kvar upp till kanten eftersom det bubblar upp i ugnen.)

    • ca 4 dl riven ost
    instruktion steg 5.1 rättikagratäng
    Häll i ugnsform.
    instruktion steg 5.2 rättikagratäng
    Strö över riven ost.
  6. Grädda mitt i ugnen i 225°C i ca 20 minuter tills den fått fin färg.

    Servera med t.ex. en grillad köttbit och grönsallad.

    instruktion steg 6.1 rättikagratäng
    Grädda i ugnen.
    instruktion steg 6.2 rättikagratäng
    Serveringsförslag.

servera Serveringstips:

Passar till allt som potatisgratäng passar till t.ex. grillat eller stekt kött.

GI GI Tips:

Rättikagratäng har lågt GI.

LCHF LCHF Tips:

Rättikagratäng är ett perfekt alternativ till potatisgratäng. Minst lika gott!

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Använd äkta ost och äkta vispgrädde.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven gratäng i kylen där den håller sig minst 5 dygn.

Se även dessa recept

| LCHF | Tillbehör |

Kommentarer till Rättikagratäng

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Johanna
Supergott! Jag gillar inte potatis så detta är ett superbra alternativ. Perfekt LCHF-tillbehör också
✏️ Skrivet av Anki
Jag hade en majrova, en palsternacka och några jordärtskockor som behövde ätas upp så jag slängde ner dem i denna gratäng. Den blev ändå god. :D
💬 Svar till Emma ✏️ Skrivet av Susanne
Tack så mycket! :)
✏️ Skrivet av Emma
Supergoood!!!
Trevlig sida också :)))