Rättikagratäng

Recept på supersmarrig rättikagratäng! Smakar som potatisgratäng men man använder rättika istället för potatis och gratängen får därför väldigt lågt kolhydratinnehåll och brukar därför ofta kallas för LCHF-Potatisgratäng.
rättikagratäng
Rättikagratäng, supergott LCHF-alternativ till potatisgratäng.
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 4 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion: 582 kcal
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Skala och skär rättikan i tunna skivor.

    instruktion steg 1 rättikagratäng
    Skivad rättika.
  2. Skala löken och skär den i skivor.

    instruktion steg 2 rättikagratäng
    Lök i skivor.
  3. Lägg rättikaskivor och lökskivor i en stor kastrull.

    Pressa vitlöksklyftorna däri och tillsätt vispgrädde, salt och vitpeppar.

    instruktion steg 3 rättikagratäng
    Lägg i en stor kastrull.
  4. Låt koka upp och koka på medelvärme ca 15 minuter utan lock.

    instruktion steg 4 rättikagratäng
    Koka.
  5. Häll över allt i en ugnsform. Strö över riven ost.

    (Ugnsformen måste vara så stor att det blir några centimeter kvar upp till kanten eftersom det bubblar upp i ugnen.)

    • ca 4 dl riven ost
    instruktion steg 5.1 rättikagratäng
    Häll i ugnsform.
    instruktion steg 5.2 rättikagratäng
    Strö över riven ost.
  6. Grädda mitt i ugnen i 225°C i ca 20 minuter tills den fått fin färg.

    Servera med t.ex. en grillad köttbit och grönsallad.

    instruktion steg 6.1 rättikagratäng
    Grädda i ugnen.
    instruktion steg 6.2 rättikagratäng
    Serveringsförslag.

servera Serveringstips:

Passar till allt som potatisgratäng passar till t.ex. grillat eller stekt kött.

GI GI Tips:

Rättikagratäng har lågt GI.

LCHF LCHF Tips:

Rättikagratäng är ett perfekt alternativ till potatisgratäng. Minst lika gott!

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Använd äkta ost och äkta vispgrädde.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven gratäng i kylen där den håller sig minst 5 dygn.

Se även dessa recept

| LCHF | Tillbehör |

Kommentarer till Rättikagratäng

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Jonas Fransson
Min sambo gjorde denna. Jag tyckte den blev ganska god, men min sambo fick avsmak direkt. Konsistensen är kanon, men rättikan gav en besk eftersmak. Några idéer på hur man blir av med det beska?
✏️ Skrivet av walle
Jag gjorde gratängen med en potatis två Rättika en Zuccini,lite bladspenat, lök o vitlök olivolja och riven ost på slutet. Det blev en fantastisk Lunchrätt
✏️ Skrivet av Johanna
Supergott! Jag gillar inte potatis så detta är ett superbra alternativ. Perfekt LCHF-tillbehör också
✏️ Skrivet av Anki
Jag hade en majrova, en palsternacka och några jordärtskockor som behövde ätas upp så jag slängde ner dem i denna gratäng. Den blev ändå god. :D
💬 Svar till Emma ✏️ Skrivet av Susanne
Tack så mycket! :)