Rättikagratäng





Ingredienser:
- ca 750 g rättika
- 1 st stor gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 4 dl vispgrädde
- 1 tsk salt
- 1 krm malen vitpeppar
- ca 4 dl riven ost


Utrustning:
Gör så här:
-
Skala och skär rättikan i tunna skivor.
- ca 750 g rättika
Skivad rättika. -
Skala löken och skär den i skivor.
- 1 st stor gul lök
Lök i skivor. -
Lägg rättikaskivor och lökskivor i en stor kastrull.
Pressa vitlöksklyftorna däri och tillsätt vispgrädde, salt och vitpeppar.
- 2 klyftor vitlök
- 4 dl vispgrädde
- 1 tsk salt
- 1 krm malen vitpeppar
Lägg i en stor kastrull. -
Låt koka upp och koka på medelvärme ca 15 minuter utan lock.
Koka. -
Häll över allt i en ugnsform. Strö över riven ost.
(Ugnsformen måste vara så stor att det blir några centimeter kvar upp till kanten eftersom det bubblar upp i ugnen.)
- ca 4 dl riven ost
Häll i ugnsform. Strö över riven ost. -
Grädda mitt i ugnen i 225°C i ca 20 minuter tills den fått fin färg.
Servera med t.ex. en grillad köttbit och grönsallad.
Grädda i ugnen. Serveringsförslag.
Serveringstips:
Passar till allt som potatisgratäng passar till t.ex. grillat eller stekt kött.
GI Tips:
Rättikagratäng har lågt GI.
LCHF Tips:
Rättikagratäng är ett perfekt alternativ till potatisgratäng. Minst lika gott!
Tips för att undvika tillsatser:
Använd äkta ost och äkta vispgrädde.
Hållbarhet och förvaring:
Förvara överbliven gratäng i kylen där den håller sig minst 5 dygn.

⭐ webmaster