Ugnsform

ugnsform
En ugnsform med keramisk beläggning.

pil Recept där man kan använda Ugnsform

Ugnsformar finns i olika material, former och storlekar.

Ugnsformar med ytbeläggning t.ex. teflon

Fördelar med ugnsformar med ytbeläggning är att de är lätta att handdiska och billiga i inköp.

Nackdelar är att de inte går att köra i diskmaskin. De håller inte heller hur länge som helst eftersom ytbeläggningen går sönder även om man är noga med att inte använda vassa verktyg.

Denna ytbeläggning är inte heller så hälsosam att få i sig vilket man tyvärr lätt får då den fastnar i maten där ytbeläggningen börjar släppa. Använd därför bakplåtspapper när ytbeläggningen börjar gå sönder eller släng formen.

Ugnsformar med keramisk beläggning

Nu finns det ugnsformar med keramisk beläggning som både väger lätt, inget fastnar och går att köra i diskmaskin. Jämför man med teflon-liknande material så är det stor skillnad - ytan är mycket glattare, allt lossnar lättare och är oerhört lättdiskat.

Dessutom går inte ytan sönder så lätt och även om den gör det så är inte keramiska material lika ohälsosamma att få i sig som teflon-liknande material. Det enda negativa med dessa formar är prislappen.

Ugnsformar i glas, porslin och rostfritt

Fördelar med dessa är att de går att köra i diskmaskin och är inte lika känsliga för repor. De är också finare att servera i och det känns bra att veta att man inte får i sig ytbeläggningen.

Nackdelar är att det lätt bränner fast och kan vara svårt att diska rent. Inköpspriset för glasformar är lägre än porslinsformar och rostfritt. Alla dessa håller dock i princip hur länge som helst till skillnad från ugnsformar med ytbeläggning, så i längden är det billigare med glas, porslin och rostfritt.

Olika former på formarna

Det är bra att ha några olika ugnsformar i olika storlekar. Framförallt är rektangulära formar bra att ha eftersom de kan användas till så mycket - både kakor och godis (när man vill kunna skära fyrkanter) och maträtter samt efterrätter.

Olika storlekar på formar påverkar gräddningstiden

När du läser ett recept och det står angivet hur stor formen ska vara så är det viktigt att välja en form som har ungefär samma yta. Om du väljer en form med större yta än angivet i receptet så tänk på att gräddningstiden i ugnen då kan bli kortare. Om du väljer en form med mindre yta så kan gräddningstiden bli längre.

Jobbigt att diska? Mitt bästa tips - bakplåtspapper

Mitt bästa tips om man inte har ugnsformar med keramisk beläggning är att i de fall det är möjligt använda bakplåtspapper. Jag brukar ha det när jag lagar fisk, ugnspannkaka, klyftpotatis m.m. som jag vet fastnar. Det är inte roligt att stå och diska när det bränt fast. Om jag ändå måste göra det brukar jag använda maskindiskmedel som får stå i blöt, vilket jag för övrigt alltid även använder till diskmaskinen, det är både betydligt billigare och lätt att dosera om man vill köra t.ex. en halv diskmaskin jämfört med diskmaskinstabletter.

pris Pris:

50-300 kr beroende på material och kvalitet

Text och foto: Susanne Jarl

Kommentarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest