Makaronipudding / Makaronilåda




Ingredienser:
- 4 dl (okokta) makaroner
- 0,5 tsk salt
- vatten
- 1 st purjolök
- 1 msk smör att steka i
- 400 g rökt eller kokt skinka
Äggstanning:
- 3 st ägg
- 3 dl mjölk
- 0,5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- ca 2 dl (ca 80 g) riven ost
Utrustning:
- ugnsform som allt får plats i
- ev. mandelkvarn till att riva ost
Ugn:
- 200 °C i mitten av ugnen i 30-40 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
-
Koka upp vatten till makaronerna. Tillsätt salt och koka makaronerna enligt den tid som står angiven på förpackningen. Häll sedan av vattnet.
Koka makaronerna. -
Skölj under tiden purjolöken och skiva den och skär sedan varje skiva på mitten. Strimla skinkan.
Om man vill kan man sedan steka purjolöken tillsammans med skinkan några minuter i en stekpanna med en klick smör, då får man godare lök- och skinksmak men det är inte nödvändigt och kan hoppas över för att spara tid.
- 1 st purjolök
- 1 msk smör att steka i
- 400 g rökt eller kokt skinka
Hacka purjolöken. Strimla skinkan. Stek gärna purjolök och skinka. -
Blanda de kokta makaronerna med purjolöken och skinkan i en ugnsform.
(Beroende på vad man har för ugnsform så kan den behöva smörjas först.)
Makaroner, purjolök, skinka. -
Knäck äggen i en bunke. Tillsätt mjölk, salt och svartpeppar. Vispa lätt ihop.
- 3 st ägg
- 3 dl mjölk
- 0,5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
Knäck äggen. Tillsätt mjölk, salt och svartpeppar. Vispa ihop. -
Häll över makaronerna, purjolöken och skinkan.
Häll över. -
Riv osten och strö över den.
- ca 2 dl (ca 80 g) riven ost
Riv osten. Strö över osten. -
Grädda mitt i ugnen i i 200°C i 30-40 minuter tills äggstanningen stelnat och makaronilådan fått guldgul färg.
Grädda i ugnen. Makaronipudding klar!
Serveringstips:
Servera med kokta grönsaker, t.ex. blomkål, broccoli och morötter eller en grönsallad.
Hållbarhet och förvaring:
Håller sig minst 5 dygn i kylskåp. Går även att frysa och håller sig då minst 3 månader.