Makaronipudding / Makaronilåda
Ingredienser:
- 4 dl (okokta) makaroner
- 0,5 tsk salt
- vatten
- 1 st purjolök
- 1 msk smör att steka i
- 400 g rökt eller kokt skinka
Äggstanning:
- 3 st ägg
- 3 dl mjölk
- 0,5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- ca 2 dl (ca 80 g) riven ost
Utrustning:
- ugnsform som allt får plats i
- ev. mandelkvarn till att riva ost
Ugn:
- 200 °C i mitten av ugnen i 30-40 minuter med över- och undervärme
-
Koka upp vatten till makaronerna. Tillsätt salt och koka makaronerna enligt den tid som står angiven på förpackningen. Häll sedan av vattnet.
Koka makaronerna. -
Skölj under tiden purjolöken och skiva den och skär sedan varje skiva på mitten. Strimla skinkan.
Om man vill kan man sedan steka purjolöken tillsammans med skinkan några minuter i en stekpanna med en klick smör, då får man godare lök- och skinksmak men det är inte nödvändigt och kan hoppas över för att spara tid.
- 1 st purjolök
- 1 msk smör att steka i
- 400 g rökt eller kokt skinka
Hacka purjolöken.
Strimla skinkan.
Stek gärna purjolök och skinka. -
Blanda de kokta makaronerna med purjolöken och skinkan i en ugnsform.
(Beroende på vad man har för ugnsform så kan den behöva smörjas först.)
Makaroner, purjolök, skinka. -
Knäck äggen i en bunke. Tillsätt mjölk, salt och svartpeppar. Vispa lätt ihop.
- 3 st ägg
- 3 dl mjölk
- 0,5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
Knäck äggen.
Tillsätt mjölk, salt och svartpeppar.
Vispa ihop. -
Häll över makaronerna, purjolöken och skinkan.
Häll över. -
Riv osten och strö över den.
- ca 2 dl (ca 80 g) riven ost
Riv osten.
Strö över osten. -
Grädda mitt i ugnen i i 200°C i 30-40 minuter tills äggstanningen stelnat och makaronilådan fått guldgul färg.
Grädda i ugnen.
Makaronipudding klar!
Matlåda
Serveringstips
Hållbarhet och förvaring
mammas recept !
Obs, inga snabb makaroner !
Koka makaronerna endast halva tiden !
INGEN lök … aldrig !
I Finsk Makaronilåda är det köttfärs
istället för skinka !
Lite extra av svartpeppar !
Annars så är receptet ganska lika.
Men efter tillagning lägger jag allt i frysen i mindre portions lådor, sparar en i kylen som jag senare eller dagen efter steker i stekpanna för Makaronilåda är 100 ggr godare stekt än att bara värma i micro !
Se om siinä !!
webmaster
Jag har en annan variant att bjuda på.
Mamma och mormor är från tyskland och kallar detta för nudelauflauf =) (stavning)
Jag lägger makaroner,ost och medwurst i 2-3 lager.
Häll på äggstanningen, och toppa med ost och ströbröd så det blir en riktigt fin skorpa.
Fint med ketchup och gör sig bra till matlådor.
webmaster
webmaster
Stuvade makaroner
Lasagne
Tacopaj
Pastagratäng
Pastasallad med salami och fetaost
Pastasås med lövbiff
Lax- och limepasta
Pasta carbonara