Makaronipudding / Makaronilåda

Bra recept att göra många portioner av och även använda till matlådor. Kräver ingen stor arbetsinsats men lite planering. Perfekt recept om man har julskinka eller helgskinka över.
makaronilåda / makaronipudding
Gott och enkelt recept på makaronilåda garnerad med basilikablad. Servera med grönsaker. Denna rätt kallas både makaronilåda och makaronipudding.
Timglas Tid: ca 1 timme, varav 15 min jobb.
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Äggstanning:

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Koka upp vatten till makaronerna. Tillsätt salt och koka makaronerna enligt den tid som står angiven på förpackningen. Häll sedan av vattnet.

    instruktion steg 1 makaronipudding / makaronilåda
    Koka makaronerna.
  2. Skölj under tiden purjolöken och skiva den och skär sedan varje skiva på mitten. Strimla skinkan.

    Om man vill kan man sedan steka purjolöken tillsammans med skinkan några minuter i en stekpanna med en klick smör, då får man godare lök- och skinksmak men det är inte nödvändigt och kan hoppas över för att spara tid.

    instruktion steg 2.1 makaronipudding / makaronilåda
    Hacka purjolöken.
    instruktion steg 2.2 makaronipudding / makaronilåda
    Strimla skinkan.
    instruktion steg 2.3 makaronipudding / makaronilåda
    Stek gärna purjolök och skinka.
  3. Blanda de kokta makaronerna med purjolöken och skinkan i en ugnsform.

    (Beroende på vad man har för ugnsform så kan den behöva smörjas först.)

    instruktion steg 3 makaronipudding / makaronilåda
    Makaroner, purjolök, skinka.
  4. Knäck äggen i en bunke. Tillsätt mjölk, salt och svartpeppar. Vispa lätt ihop.

    instruktion steg 4.1 makaronipudding / makaronilåda
    Knäck äggen.
    instruktion steg 4.2 makaronipudding / makaronilåda
    Tillsätt mjölk, salt och svartpeppar.
    instruktion steg 4.3 makaronipudding / makaronilåda
    Vispa ihop.
  5. Häll över makaronerna, purjolöken och skinkan.

    instruktion steg 5 makaronipudding / makaronilåda
    Häll över.
  6. Riv osten och strö över den.

    • ca 2 dl (ca 80 g) riven ost
    instruktion steg 6.1 makaronipudding / makaronilåda
    Riv osten.
    instruktion steg 6.2 makaronipudding / makaronilåda
    Strö över osten.
  7. Grädda mitt i ugnen i i 200°C i 30-40 minuter tills äggstanningen stelnat och makaronilådan fått guldgul färg.

    instruktion steg 7.1 makaronipudding / makaronilåda
    Grädda i ugnen.
    instruktion steg 7.2 makaronipudding / makaronilåda
    Makaronipudding klar!

servera Serveringstips:

Servera med kokta grönsaker, t.ex. blomkål, broccoli och morötter eller en grönsallad.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Håller sig minst 5 dygn i kylskåp. Går även att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Billigt | Lunch |

Kommentarer till Makaronipudding / Makaronilåda

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Micke Wedberg
Enkelt och bra recept, smakar jättegott, tillsatte rökt amerikansk bacon + lite Tigersås, gör en dubbel sats nu.
✏️ Skrivet av Fanny
Du har vartenda recept som jag tänker mig att jag ska testa att laga. Det gillar jag. Den blev ganska god hade dock ingen skinka i efter som att jag inte gillar det men den stekta purjolöken gav verkligen smak!
✏️ Skrivet av Magnus
Jag vill ha lingon till inte ketchup!
💬 Svar till Oskar ✏️ Skrivet av Susanne
Tack för recepttipset!
✏️ Skrivet av Oskar
Nice recept.

Jag har en annan variant att bjuda på.
Mamma och mormor är från tyskland och kallar detta för nudelauflauf =) (stavning)

Jag lägger makaroner,ost och medwurst i 2-3 lager.
Häll på äggstanningen, och toppa med ost och ströbröd så det blir en riktigt fin skorpa.

Fint med ketchup och gör sig bra till matlådor.