Tacopaj
Otroligt god tacopaj som är som en köttfärspaj med tacokrydda toppad med ett krämigt täcke. Enkel att tillaga med detta recept. Lyxig och smaskig paj som är perfekt till fredagsmyset, helgen eller annat festligt tillfälle.
Tid: 1 timme och 10 min
Mängd: 4-6 portioner
Ingredienser:
Pajdeg:
- 3 dl vetemjöl
- eller 3 dl dinkelmjöl
- eller 1,5 dl grahamsmjöl och 1,5 dl vetemjöl
- eller 1,5 dl dinkelmjöl fullkorn och 1,5 dl dinkelmjöl
- 0,5 tsk salt
- 0,75 dl olivolja
- eller 75 g smör
- 0,5 dl vatten
Ev: Alternativ pajdeg utan förgräddning:
Fyllning:
- 500 g nötfärs
- eller blandfärs
- 1 st gul lök
- 1 påse (28 g) tacokrydda för 500 g köttfärs
- eller 2 klyftor vitlök och 3 msk tomatpuré och 2 msk chilisås och 1 msk soja och 2 tsk chilipeppar och 2 tsk spiskummin och 2 tsk koriander och 2 tsk curry och 1-2 tsk salt
- 2 dl vatten
Täcke:
- 3 st (ca 300 g) tomater
- 2 dl crème fraiche
- 4 msk majonnäs
- 150 g (2-3 dl) riven ost
Vegetariskt - Ta vegetarisk mince-färs eller quorn-färs istället för köttfärs.
Utrustning:
- 1 st pajform ca 25 cm i diameter
Ugn:
- Förgräddning pajskal: 175 °C i mitten av ugnen i ca 15 minuter med över- och undervärme
- Tacopaj: 200 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme
Näringsvärden
Näringsvärde per portion, beräknat på 6 portioner (315 g): 640 kcal, 29 g kolhydrater, 46 g fett, 28 g protein
Matlåda
Denna rätt är lämplig för matlådor.
Serveringstips
Man kan skiva över rödlök och lägga på peperoni som garnering.
GI Tips
Färdigköpt tacokrydda innehåller ofta socker så blanda dina kryddor själv och ta fullkornsdinkel och dinkelmjöl till pajdegen. Se även upp med chilisåsen som innehåller socker, ta gärna lite mindre av den eller köp en med mindre socker.
Tips för att undvika tillsatser
Färdigköpt tacokrydda brukar innehålla en hel del tillsatser så blanda dina kryddor själv. Välj äkta crème fraiche (ca 36%) och gör egen majonnäs. Tyvärr innehåller många majonnäser i affären som det står "Äkta" på en hel del tillsatser så se upp. Använd riktig ost och riv den själv. Färdigköpt riven ost innehåller ofta tillsatser och är ibland inte ens ost(!).
Hållbarhet och förvaring
Färdiglagad tacopaj håller sig minst 5 dygn i kylskåp.
️ Skrivet av
Tack så mycket för receptet! Det blev hur bra smak som helst på den. Dock så höll den inte formen så väl, efter att den var färdiggräddad så rann den isär omgående på tallriken, men inte mindre gott för det. Antar att när den fått stå i kylen över natten så håller den formen mycket bättre :D
️ Skrivet av
Tycker att pajdegsreceptet inte stämmer riktigt (den som inte behöver förgräddas). Om man gör det till 8 pers bör man minska på vätskan (lite annorlunda att ha mjölk till? Bör räcka med vatten). Jag hade i samma mängd vätska som i receptet fast X2 men då behövde jag ha i 12 dl mjöl istället för 8 dl mjöl. Sen så vill jag påpeka att när man gör egen kryddblandning så minskar ju smaken väldigt mycket när man kokar, så framöver tänker jag nog inte koka det. För övrigt bra recept!
️ Skrivet av
REKOMENDERAR verkligen denna...ett tips är att hacka i lite paprika i pannan med köttfärsen sista 2min. Supergott
️ Skrivet av
Tack Susanne,
Riktigt gott, hela familjens favorit .Jag valde varianten med Graham och vetemjöl och osten var Västerbotten. Betyg 10+
Riktigt gott, hela familjens favorit .Jag valde varianten med Graham och vetemjöl och osten var Västerbotten. Betyg 10+
️ Skrivet av
Hej!
Tack för detta underbara recept. Pajen är jättegod 😍
Jag hade inflyttningsfest I helgen och förberedde pajen på förmiddagen så att den var helt färdig. Sen när gästerna kom på kvällen var det bara att stoppa in pajerna i ugnen så var det färdigt sen. Det funkade alldeles utmärkt att förbereda pajen på förmiddagen och grädda den på kvällen.
Jag vill också poängtera att jag jag gjorde pajerna laktos- och glutenfria. Det funkade jättebra. Enda problemet var under förgräddningen, att det tog dubbelt så lång tid i ugnen innan pajskalet hade fått färg. Utöver detta så får receptet 5/5 👌👍
Tack för detta underbara recept. Pajen är jättegod 😍
Jag hade inflyttningsfest I helgen och förberedde pajen på förmiddagen så att den var helt färdig. Sen när gästerna kom på kvällen var det bara att stoppa in pajerna i ugnen så var det färdigt sen. Det funkade alldeles utmärkt att förbereda pajen på förmiddagen och grädda den på kvällen.
Jag vill också poängtera att jag jag gjorde pajerna laktos- och glutenfria. Det funkade jättebra. Enda problemet var under förgräddningen, att det tog dubbelt så lång tid i ugnen innan pajskalet hade fått färg. Utöver detta så får receptet 5/5 👌👍