| Huvudrätter | Lunch | Nötkött | Paj, Piroger & Pizza |

Tacopaj

Otroligt god tacopaj som är enkel att göra med detta recept. Lyxig och smaskig paj som är perfekt till helgen eller annat festligt tillfälle.
tacopaj
Tacopaj med tacokryddad köttfärs, tomater och ett gott täcke. Otroligt god och lyxig paj. Följ bara receptet och titta på de förklarande bilderna för ett lyckat resultat.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 timme och 10 min
Portioner 4-6 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Pajdeg:

Ev: Alternativ pajdeg utan förgräddning:

Fyllning:

Täcke:

vegetariskt Vegetariskt - Ta vegetarisk mince-färs eller quorn-färs istället för köttfärs.

Utrustning du behöver:

Gör så här:

    Pajdeg:

  1. Mät upp mjöl (välj något av alternativen) och salt i en bunke.

    Blanda mjöl och salt.

  2. Rör ner olivoljan. (Om du istället vill använda smör, skär det i mindre bitar och låt bli rumsvarmt innan du rör ihop det.)

    Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Med olivolja går det väldigt enkelt för hand med en sked men om du använder smör så är det enklast att använda elvisp med degkrokar.

  3. Tryck ut degen i en pajform ca 25 cm i diameter. Nagga med en gaffel.

  4. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 175°C i ca 15 minuter.

    Låt pajskalet stå i rumstemperatur med en bakhandduk över tills dess att pajfyllningen är klar.

  5. Alternativ pajdeg:

  6. Alternativ pajdeg som ej kräver förgräddning som du kan göra istället för pajdegen ovan: Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt rumsvarmt smör och fördela det i mjölet med fingertopparna eller använd elvisp. Tillsätt mjölken och arbeta ihop till en deg, för hand eller med elvisp med degkrokar. Tryck ut degen i pajformen.

  7. Fyllning:

  8. Hacka löken. Hetta upp en stekpanna med en klick smör. När smöret slutat bubbla är det dags att börja steka.

    Stek köttfärs och lök. Låt steka tillsammans tills det fått lite färg.

  9. Om du använder färdig kryddblandning:Tillsätt den.

    Om du inte använder färdig kryddblandning: Tillsätt tomatpuré, chilisås och soja. Strö på kryddorna: chilipulver, spiskummin, koriander, curry och salt.

  10. Häll på vattnet och rör om. Låt koka på svag värme tills vattnet är nästan borta, ca 10 minuter. Smaka av och tillsätt ev. mer av kryddorna.

  11. Lägg tacofärsen i pajskalet.

  12. Täcke:

  13. Skär tomaterna i mindre bitarna. Sprid ut dem över köttfärsen.

  14. Mät upp crème fraiche och majonnäs i en liten bunke.

    Riv osten om du inte köpt färdigriven och tillsätt den till crème fraichen och majonnäsen.

    Blanda och bred ut smeten över tomaterna.

  15. Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 20 minuter tills ytan fått fin färg.

    Servera varm med en sallad.

Beskrivande bilder

mjöl och salt
1.1. Mjöl och salt.
mjöl och salt blandat
1.2. Mjöl och salt blandat.
tillsätt olivolja
2.1. Tillsätt olivolja.
mjöl, salt, olivolja blandat
2.2. Mjöl, salt, olivolja blandat.
tillsätt vatten
2.3. Tillsätt vatten.
rör ihop till en deg
2.4. Rör ihop till en deg.
tryck ut pajdegen i pajformen
3.1. Tryck ut pajdegen i pajformen.
nagga med en gaffel
3.2. Nagga med en gaffel.
grädda pajskalet i ugnen
4.1. Grädda pajskalet i ugnen.
färdiggräddat pajskal
4.2. Färdiggräddat pajskal.
dags att börja steka
6.1. Dags att börja steka.
stek lök och köttfärs
6.2. Stek lök och köttfärs.
färdigstekt lök och köttfärs
6.3. Färdigstekt lök och köttfärs.
tillsätt kryddor och smaksättning
7. Tillsätt kryddor och smaksättning.
häll på vatten
8.1. Häll på vatten.
rör om tacofärsen
8.2. Rör om tacofärsen.
vattnet har nästan kokat bort
8.3. Vattnet har nästan kokat bort.
tacofärsen i pajskalet
9. Tacofärsen i pajskalet.
lägg på tomatbitar
10. Lägg på tomatbitar.
crème fraiche, majonnäs, riven ost
11.1. Crème fraiche, majonnäs, riven ost.
smeten till täcket blandad
11.2. Smeten till täcket blandad.
bred ut som ett täcke
11.3. Bred ut som ett täcke.
grädda i ugnen
12.1. Grädda i ugnen.
färdig tacopaj
12.2. Färdig tacopaj.
en bit tacopaj serverad med sallad
12.3. En bit tacopaj serverad med sallad.

servera Serveringstips:

Man kan skiva över rödlök och lägga på peperoni som garnering.

GI GI Tips:

Färdigköpt tacokrydda innehåller ofta socker så blanda dina kryddor själv och ta fullkornsdinkel och dinkelmjöl till pajdegen. Se även upp med chilisåsen som innehåller socker, ta gärna lite mindre av den eller köp en med mindre socker.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Färdigköpt tacokrydda brukar innehålla en hel del tillsatser så blanda dina kryddor själv. Välj äkta crème fraiche (ca 36%) och gör egen majonnäs. Tyvärr innehåller många majonnäser i affären som det står "Äkta" på en hel del tillsatser så se upp. Använd riktig ost och riv den själv. Färdigköpt riven ost innehåller ofta tillsatser och är ibland inte ens ost(!).

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Färdiglagad tacopaj håller sig minst 5 dygn i kylskåp.