Tacopaj - Recept

Otroligt god tacopaj som är som en köttfärspaj med tacokrydda toppad med ett krämigt täcke. Enkel att tillaga med detta recept. Lyxig och smaskig paj som är perfekt till fredagsmyset, helgen eller annat festligt tillfälle.
tacopaj
Tacopaj med tacokryddad köttfärs, tomater och ett gott täcke. Otroligt god och lyxig paj. Följ bara receptet och titta på de förklarande bilderna för ett lyckat resultat.
Timglas Tid: 1 timme och 10 min
Portioner 4-6 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Pajdeg:

Ev: Alternativ pajdeg utan förgräddning:

Fyllning:

Täcke:

vegetariskt Vegetariskt - Ta vegetarisk mince-färs eller quorn-färs istället för köttfärs.

Utrustning:

Gör tacopaj så här:

    Pajdeg:

  1. Mät upp mjöl (välj något av alternativen) och salt i en bunke.

    Blanda mjöl och salt.

    mjöl och salt
    Mjöl och salt.
    mjöl och salt blandat
    Mjöl och salt blandat.
  2. Rör ner olivoljan. (Om du istället vill använda smör, skär det i mindre bitar och låt bli rumsvarmt innan du rör ihop det.)

    Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Med olivolja går det väldigt enkelt för hand med en sked men om du använder smör så är det enklast att använda elvisp med degkrokar.

    tillsätt olivolja
    Tillsätt olivolja.
    mjöl, salt, olivolja blandat
    Mjöl, salt, olivolja blandat.
    tillsätt vatten
    Tillsätt vatten.
    rör ihop till en deg
    Rör ihop till en deg.
  3. Tryck ut degen i en pajform ca 25 cm i diameter. Nagga med en gaffel.

    tryck ut pajdegen i pajformen
    Tryck ut pajdegen i pajformen.
    nagga med en gaffel
    Nagga med en gaffel.
  4. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 175°C i ca 15 minuter.

    Låt pajskalet stå i rumstemperatur med en bakhandduk över tills dess att pajfyllningen är klar.

    grädda pajskalet i ugnen
    Grädda pajskalet i ugnen.
    färdiggräddat pajskal
    Färdiggräddat pajskal.
  5. Alternativ pajdeg:

  6. Alternativ pajdeg som ej kräver förgräddning som du kan göra istället för pajdegen ovan: Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt rumsvarmt smör och fördela det i mjölet med fingertopparna eller använd elvisp. Tillsätt mjölken och arbeta ihop till en deg, för hand eller med elvisp med degkrokar. Tryck ut degen i pajformen.

  7. Fyllning:

  8. Hacka löken. Hetta upp en stekpanna med en klick smör. När smöret slutat bubbla är det dags att börja steka.

    Stek köttfärs och lök. Låt steka tillsammans tills det fått lite färg.

    dags att börja steka
    Dags att börja steka.
    stek lök och köttfärs
    Stek lök och köttfärs.
    färdigstekt lök och köttfärs
    Färdigstekt lök och köttfärs.
  9. Om du använder färdig kryddblandning:Tillsätt den.

    Om du inte använder färdig kryddblandning: Tillsätt tomatpuré, chilisås och soja. Strö på kryddorna: chilipulver, spiskummin, koriander, curry och salt.

    tillsätt kryddor och smaksättning
    Tillsätt kryddor och smaksättning.
  10. Häll på vattnet och rör om. Låt koka på svag värme tills vattnet är nästan borta, ca 10 minuter. Smaka av och tillsätt ev. mer av kryddorna.

    häll på vatten
    Häll på vatten.
    rör om tacofärsen
    Rör om tacofärsen.
    vattnet har nästan kokat bort
    Vattnet har nästan kokat bort.
  11. Lägg tacofärsen i pajskalet.

    tacofärsen i pajskalet
    Tacofärsen i pajskalet.
  12. Täcke:

  13. Skär tomaterna i mindre bitarna. Sprid ut dem över köttfärsen.

    lägg på tomatbitar
    Lägg på tomatbitar.
  14. Mät upp crème fraiche och majonnäs i en liten bunke.

    Riv osten om du inte köpt färdigriven och tillsätt den till crème fraichen och majonnäsen.

    Blanda och bred ut smeten över tomaterna.

    crème fraiche, majonnäs, riven ost
    Crème fraiche, majonnäs, riven ost.
    smeten till täcket blandad
    Smeten till täcket blandad.
    bred ut som ett täcke
    Bred ut som ett täcke.
  15. Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 20 minuter tills ytan fått fin färg.

    Servera varm med en sallad.

    grädda i ugnen
    Grädda i ugnen.
    färdig tacopaj
    Färdig tacopaj.
    en bit tacopaj serverad med sallad
    En bit tacopaj serverad med sallad.

servera Serveringstips:

Man kan skiva över rödlök och lägga på peperoni som garnering.

GI GI Tips:

Färdigköpt tacokrydda innehåller ofta socker så blanda dina kryddor själv och ta fullkornsdinkel och dinkelmjöl till pajdegen. Se även upp med chilisåsen som innehåller socker, ta gärna lite mindre av den eller köp en med mindre socker.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Färdigköpt tacokrydda brukar innehålla en hel del tillsatser så blanda dina kryddor själv. Välj äkta crème fraiche (ca 36%) och gör egen majonnäs. Tyvärr innehåller många majonnäser i affären som det står "Äkta" på en hel del tillsatser så se upp. Använd riktig ost och riv den själv. Färdigköpt riven ost innehåller ofta tillsatser och är ibland inte ens ost(!).

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Färdiglagad tacopaj håller sig minst 5 dygn i kylskåp.

Se även dessa recept

| Huvudrätter | Lunch | Nötkött | Paj, Piroger & Pizza |

Kommentarer till Tacopaj

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Simone
Hej!
Tack för detta underbara recept. Pajen är jättegod 😍
Jag hade inflyttningsfest I helgen och förberedde pajen på förmiddagen så att den var helt färdig. Sen när gästerna kom på kvällen var det bara att stoppa in pajerna i ugnen så var det färdigt sen. Det funkade alldeles utmärkt att förbereda pajen på förmiddagen och grädda den på kvällen.

Jag vill också poängtera att jag jag gjorde pajerna laktos- och glutenfria. Det funkade jättebra. Enda problemet var under förgräddningen, att det tog dubbelt så lång tid i ugnen innan pajskalet hade fått färg. Utöver detta så får receptet 5/5 👌👍
💬 Svar till Carro ✏️ Skrivet av Susanne
Ja det är nog inga problem. Du borde kunna förbereda den åtminstone en dag innan. Det som kanske händer när man förbereder är att pajskalet inte blir lika frasigt eftersom köttfärsröran är lite blöt och pajdegen kommer suga åt sig fukt från den. Skriv gärna hur det blev om du provar att förbereda. Roligt att du tycker om tacopajen!
✏️ Skrivet av Carro
Älskar denna pajen! Har gjort den många gånger!
Men jag undrar om det går att förbereda den på förmiddagen och sen grädda den på eftermiddagen? Och hur långt kan man i så fall förbereda den?
💬 Svar till Ola ✏️ Skrivet av Susanne
Trevligt! Tack för att du skrev!
✏️ Skrivet av Ola
Har lagat denna paj många gånger nu! En riktig fredagsfavorit. Tack Susanne för receptet!