
| Huvudrätter | Lunch | Nötkött | Paj, Piroger & Pizza |
Tacopaj




Ingredienser:
Pajdeg:
- 3 dl vetemjöl
- eller 3 dl dinkelmjöl
- eller 1.5 dl grahamsmjöl och 1.5 dl vetemjöl
- eller 1.5 dl dinkelmjöl fullkorn och 1.5 dl dinkelmjöl
- 0.5 tsk salt
- 0.75 dl olivolja
- eller 75 g smör
- 0.5 dl vatten
Ev: Alternativ pajdeg utan förgräddning:
Fyllning:
- 500 g nötfärs
- eller blandfärs
- 1 st gul lök
- 1 påse tacokrydda för 500 g köttfärs
- eller 2 klyftor vitlök och 3 msk tomatpuré och 2 msk chilisås och 1 msk soja och 2 tsk chilipeppar och 2 tsk spiskummin och 2 tsk koriander och 2 tsk curry och 1-2 tsk salt
- 2 dl vatten
Täcke:
- 3 st (ca 300 g) tomater
- 2 dl crème fraiche
- 4 msk majonnäs
- 150 g (2-3 dl) riven ost

Utrustning du behöver:
- 1 st pajform ca 25 cm i diameter
Gör tacopaj så här:
-
Mät upp mjöl (välj något av alternativen) och salt i en bunke.
Blanda mjöl och salt.
- 3 dl vetemjöl
- eller 3 dl dinkelmjöl
- eller 1.5 dl grahamsmjöl och 1.5 dl vetemjöl
- eller 1.5 dl dinkelmjöl fullkorn och 1.5 dl dinkelmjöl
- 0.5 tsk salt
Mjöl och salt. Mjöl och salt blandat. - 3 dl vetemjöl
-
Rör ner olivoljan. (Om du istället vill använda smör, skär det i mindre bitar och låt bli rumsvarmt innan du rör ihop det.)
Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Med olivolja går det väldigt enkelt för hand med en sked men om du använder smör så är det enklast att använda elvisp med degkrokar.
Tillsätt olivolja. Mjöl, salt, olivolja blandat. Tillsätt vatten. Rör ihop till en deg. -
Tryck ut degen i en pajform ca 25 cm i diameter. Nagga med en gaffel.
Tryck ut pajdegen i pajformen. Nagga med en gaffel. -
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 175°C i ca 15 minuter.
Låt pajskalet stå i rumstemperatur med en bakhandduk över tills dess att pajfyllningen är klar.
Grädda pajskalet i ugnen. Färdiggräddat pajskal. -
Alternativ pajdeg som ej kräver förgräddning som du kan göra istället för pajdegen ovan: Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt rumsvarmt smör och fördela det i mjölet med fingertopparna eller använd elvisp. Tillsätt mjölken och arbeta ihop till en deg, för hand eller med elvisp med degkrokar. Tryck ut degen i pajformen.
-
Hacka löken. Hetta upp en stekpanna med en klick smör. När smöret slutat bubbla är det dags att börja steka.
Stek köttfärs och lök. Låt steka tillsammans tills det fått lite färg.
Dags att börja steka. Stek lök och köttfärs. Färdigstekt lök och köttfärs. -
Om du använder färdig kryddblandning:Tillsätt den.
Om du inte använder färdig kryddblandning: Tillsätt tomatpuré, chilisås och soja. Strö på kryddorna: chilipulver, spiskummin, koriander, curry och salt.
- 1 påse tacokrydda för 500 g köttfärs
- eller 2 klyftor vitlök och 3 msk tomatpuré och 2 msk chilisås och 1 msk soja och 2 tsk chilipeppar och 2 tsk spiskummin och 2 tsk koriander och 2 tsk curry och 1-2 tsk salt
Tillsätt kryddor och smaksättning. - 1 påse tacokrydda för 500 g köttfärs
-
Häll på vattnet och rör om. Låt koka på svag värme tills vattnet är nästan borta, ca 10 minuter. Smaka av och tillsätt ev. mer av kryddorna.
- 2 dl vatten
Häll på vatten. Rör om tacofärsen. Vattnet har nästan kokat bort. -
Lägg tacofärsen i pajskalet.
Tacofärsen i pajskalet. -
Skär tomaterna i mindre bitarna. Sprid ut dem över köttfärsen.
- 3 st (ca 300 g) tomater
Lägg på tomatbitar. -
Mät upp crème fraiche och majonnäs i en liten bunke.
Riv osten om du inte köpt färdigriven och tillsätt den till crème fraichen och majonnäsen.
Blanda och bred ut smeten över tomaterna.
- 2 dl crème fraiche
- 4 msk majonnäs
- 150 g (2-3 dl) riven ost
Crème fraiche, majonnäs, riven ost. Smeten till täcket blandad. Bred ut som ett täcke. -
Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 20 minuter tills ytan fått fin färg.
Servera varm med en sallad.
Grädda i ugnen. Färdig tacopaj. En bit tacopaj serverad med sallad.
Pajdeg:
Alternativ pajdeg:
Fyllning:
Täcke:
Serveringstips:
Man kan skiva över rödlök och lägga på peperoni som garnering.
GI Tips:
Färdigköpt tacokrydda innehåller ofta socker så blanda dina kryddor själv och ta fullkornsdinkel och dinkelmjöl till pajdegen. Se även upp med chilisåsen som innehåller socker, ta gärna lite mindre av den eller köp en med mindre socker.
Tips för att undvika tillsatser:
Färdigköpt tacokrydda brukar innehålla en hel del tillsatser så blanda dina kryddor själv. Välj äkta crème fraiche (ca 36%) och gör egen majonnäs. Tyvärr innehåller många majonnäser i affären som det står "Äkta" på en hel del tillsatser så se upp. Använd riktig ost och riv den själv. Färdigköpt riven ost innehåller ofta tillsatser och är ibland inte ens ost(!).
Hållbarhet och förvaring:
Färdiglagad tacopaj håller sig minst 5 dygn i kylskåp.


