Otroligt god tacopaj som är som en köttfärspaj med tacokrydda toppad med ett krämigt täcke. Enkel att tillaga med detta recept. Lyxig och smaskig paj som är perfekt till fredagsmyset, helgen eller annat festligt tillfälle.
Tacopaj med tacokryddad köttfärs, tomater och ett gott täcke. Otroligt god och lyxig paj. Följ bara receptet och titta på de förklarande bilderna för ett lyckat resultat.
Rör ner olivoljan. (Om du istället vill använda smör, skär det i mindre bitar och låt bli rumsvarmt innan du rör ihop det.)
Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Med olivolja går det väldigt enkelt för hand med en sked men om du använder smör så är det enklast att använda elvisp med degkrokar.
Tillsätt olivolja.Mjöl, salt, olivolja blandat.Tillsätt vatten.Rör ihop till en deg.
Tryck ut degen i en pajform ca 25 cm i diameter. Nagga med en gaffel.
Tryck ut pajdegen i pajformen.Nagga med en gaffel.
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 175°C i ca 15 minuter.
Låt pajskalet stå i rumstemperatur med en bakhandduk över tills dess att pajfyllningen är klar.
Grädda pajskalet i ugnen.Färdiggräddat pajskal.
Alternativ pajdeg:
Alternativ pajdeg som ej kräver förgräddning som du kan göra istället för pajdegen ovan: Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt rumsvarmt smör och fördela det i mjölet med fingertopparna eller använd elvisp. Tillsätt mjölken och arbeta ihop till en deg, för hand eller med elvisp med degkrokar. Tryck ut degen i pajformen.
Dags att börja steka.Stek lök och köttfärs.Färdigstekt lök och köttfärs.
Om du använder färdig kryddblandning:Tillsätt den.
Om du inte använder färdig kryddblandning: Tillsätt tomatpuré, chilisås och soja. Strö på kryddorna: chilipulver, spiskummin, koriander, curry och salt.
Man kan skiva över rödlök och lägga på peperoni som garnering.
GI Tips
Färdigköpt tacokrydda innehåller ofta socker så blanda dina kryddor själv och ta fullkornsdinkel och dinkelmjöl till pajdegen. Se även upp med chilisåsen som innehåller socker, ta gärna lite mindre av den eller köp en med mindre socker.
Tips för att undvika tillsatser
Färdigköpt tacokrydda brukar innehålla en hel del tillsatser så blanda dina kryddor själv. Välj äkta crème fraiche (ca 36%) och gör egen majonnäs. Tyvärr innehåller många majonnäser i affären som det står "Äkta" på en hel del tillsatser så se upp. Använd riktig ost och riv den själv. Färdigköpt riven ost innehåller ofta tillsatser och är ibland inte ens ost(!).
Hållbarhet och förvaring
Färdiglagad tacopaj håller sig minst 5 dygn i kylskåp.
Kul att du tyckte om tacopajen! Självklart godare med sina egna tomater. 😉
️ Skrivet av Josefina Karlsson
Mycket god tacopaj som jag brukar göra, den här gången med mina egenodlade tomater som så klart blir extra gott!
webmaster
Svar till
Fredrik
️ Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om pajen. 😊 Jo det är så som du skriver att den håller ihop bättre när den svalnat lite och särskilt när den är helt kall, så är det med de flesta pajer.
️ Skrivet av Fredrik
Tack så mycket för receptet! Det blev hur bra smak som helst på den. Dock så höll den inte formen så väl, efter att den var färdiggräddad så rann den isär omgående på tallriken, men inte mindre gott för det. Antar att när den fått stå i kylen över natten så håller den formen mycket bättre :D
webmaster
Svar till
Madeleine
️ Skrivet av Susanne
Tack för dina synpunkter. Jag får återkomma när jag gjort pajen med den alternativa pajdegen nästa gång. När kryddor blandas med fett så blir de mildare så förutom det matfett du tillsätter i stekpannan så innehåller köttfärs ca 10% fett som frigörs när man värmer upp. Kul att du tyckte om receptet!
️ Skrivet av Madeleine
Tycker att pajdegsreceptet inte stämmer riktigt (den som inte behöver förgräddas). Om man gör det till 8 pers bör man minska på vätskan (lite annorlunda att ha mjölk till? Bör räcka med vatten). Jag hade i samma mängd vätska som i receptet fast X2 men då behövde jag ha i 12 dl mjöl istället för 8 dl mjöl. Sen så vill jag påpeka att när man gör egen kryddblandning så minskar ju smaken väldigt mycket när man kokar, så framöver tänker jag nog inte koka det. För övrigt bra recept!
webmaster
Svar till
Johanna
️ Skrivet av Susanne
Tack för bra tips och kul att du tycker om receptet. :)
️ Skrivet av Johanna
REKOMMENDERAR verkligen denna...ett tips är att hacka i lite paprika i pannan med köttfärsen sista 2min. Supergott
webmaster
Svar till
Dacke
️ Skrivet av Susanne
Tack för fint betyg och tack för att du tog dig tid att skriva! Roligt att du och din familj tycker om pajen. 😊
️ Skrivet av Dacke
Tack Susanne,
Riktigt gott, hela familjens favorit .Jag valde varianten med Graham och vetemjöl och osten var Västerbotten. Betyg 10+
webmaster
Svar till
Simone
️ Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om receptet och tack för jättebra tips!
️ Skrivet av Simone
Hej!
Tack för detta underbara recept. Pajen är jättegod 😍
Jag hade inflyttningsfest I helgen och förberedde pajen på förmiddagen så att den var helt färdig. Sen när gästerna kom på kvällen var det bara att stoppa in pajerna i ugnen så var det färdigt sen. Det funkade alldeles utmärkt att förbereda pajen på förmiddagen och grädda den på kvällen.
Jag vill också poängtera att jag jag gjorde pajerna laktos- och glutenfria. Det funkade jättebra. Enda problemet var under förgräddningen, att det tog dubbelt så lång tid i ugnen innan pajskalet hade fått färg. Utöver detta så får receptet 5/5 👌👍
webmaster
Svar till
Carro
️ Skrivet av Susanne
Ja det är nog inga problem. Du borde kunna förbereda den åtminstone en dag innan. Det som kanske händer när man förbereder är att pajskalet inte blir lika frasigt eftersom köttfärsröran är lite blöt och pajdegen kommer suga åt sig fukt från den. Skriv gärna hur det blev om du provar att förbereda. Roligt att du tycker om tacopajen!
️ Skrivet av Carro
Älskar denna pajen! Har gjort den många gånger!
Men jag undrar om det går att förbereda den på förmiddagen och sen grädda den på eftermiddagen? Och hur långt kan man i så fall förbereda den?
webmaster
Svar till
Ola
️ Skrivet av Susanne
Trevligt! Tack för att du skrev!
️ Skrivet av Ola
Har lagat denna paj många gånger nu! En riktig fredagsfavorit. Tack Susanne för receptet!
webmaster
Svar till
Peter
️ Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om receptet! :) Tack för att du skrev! :)
️ Skrivet av Peter
Grymt god paj! Tack för att du delat med dig av receptet!!!!:)
️ Skrivet av Cecilia
Tack för svar!Älskar ju själv tomat och gjort denna i sitt orginalrecept men ibland finns det ngn som absolut inte tål tomat så då får jag svårt att fundera ut ngn ersättning för tomat!?
webmaster
Svar till
Ce
️ Skrivet av Susanne
Tacopajen kan göras utan tomat, den kan antingen bara uteslutas eller också tar du någon annan grönsak istället t.ex. zucchini.
️ Skrivet av Ce
Kan man göra tacopajen utan att använda tomat? Vad ska jag använda istället?
webmaster
Svar till
Sofia
️ Skrivet av Susanne
Tråkigt att ni inte tyckte om den, tror ingen annan skrivit det tidigare. Berätta gärna vad exakt ni inte gillade så jag vet om det beror på själva receptet eller något annat.
️ Skrivet av Sofia
Inget särskilt inspirerande recept! Föll varken ungarna eller oss i smaken riktigt.
webmaster
Svar till
Susanne
️ Skrivet av Susanne
Kul att ni tyckte om tacopajen!
️ Skrivet av Susanne
Jättegod paj!! Gott med sallad å tacochips till :)