| Billigt | Buffé | Huvudrätter | Lunch |

Köttfärspaj

Min goda köttfärspaj. Enkelt recept på matig pajdeg. God fyllning med köttfärs, paprika, champinjoner och lök.
Köttfärspaj
Min goda köttfärspaj, direkt från ugnen. Servera gärna med sallad.
Timglas Tid: 75 minuter varav 40 minuter i ugnen
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

    Pajdegen:

  1. Mät upp vetemjöl, grahamsmjöl och smör i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur så att smöret blir mjukt (det går fortare om man skär smöret i mindre bitar).

    mjöl och smör till pajdegen
    Mjöl och smör till pajdegen.
  2. Finfördela smöret i mjölet med fingertopparna eller använd elvisp med degkrokar och arbeta ihop till en jämn och fin pajdeg. Om du gör alternativet med kvarg, tillsätt den och arbeta snabbt ihop till en deg.

    pajdeg köttfärspaj
    Pajdegen.
  3. Tryck ut degen i en pajform ca 22-24 cm i diameter, nagga med en gaffel och ställ i kylen ca 30 minuter.

    pajdegen uttryckt i pajformen
    Pajdegen uttryckt i pajformen.
    pajdegen naggad med gaffel
    Pajdegen naggad med gaffel.
  4. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 200°C i 10-12 minuter tills det fått fin färg.

    Lägg en bakhandduk över och låt stå och svalna tills fyllningen till köttfärspajen är färdig.

    pajskalet förgräddat
    Pajskalet förgräddat.
  5. Pajfyllningen:

  6. Skala och hacka lök, skiva champinjonerna och skär paprikan i små bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och stek lök, champinjoner och paprika tills vätskan kokat bort och allt är genomstekt. Lägg över på ett fat.

    hackad lök, skivade champinjoner och paprika i små bitar
    Hackad lök, skivade champinjoner och paprika i små bitar.
    lök, champinjoner och paprika steks
    Lök, champinjoner och paprika steks.
    färdigstekt lök, champinjoner, paprika
    Färdigstekt lök, champinjoner, paprika.
    lök, champinjoner, paprika överlagt på fat
    Lök, champinjoner, paprika överlagt på fat.
  7. Stek köttfärsen i smör.

    köttfärsen steks
    Köttfärsen steks.
    färdigstekt köttfärs
    Färdigstekt köttfärs.
  8. Strö över vetemjöl, rör sedan runt så att köttfärsen suger upp mjölet.

    strö över mjöl
    Strö över mjöl.
    mjölet har sugits upp
    Mjölet har sugits upp.
  9. Häll på chilisås eller tomatpuré. Tillsätt köttbuljong, salt och timjan. Häll på vattnet. Rör om och låt koka upp, sänk värmen och koka på svag värme ca 5 minuter.

    tomatpuré, köttbuljong, kryddor och vatten tillsatt
    Tomatpuré, köttbuljong, kryddor och vatten tillsatt.
    rör om och låt småkoka
    Rör om och låt småkoka.
  10. Rör ihop med löken, svampen och paprikan. Smaka av och tillsätt ev. mer salt.

    tillsätt löken, svampen, paprikan
    Tillsätt löken, svampen, paprikan.
    köttfärsfyllningen klar
    Köttfärsfyllningen klar.
  11. Häll röran i pajskalet, strö över riven ost.

    • ca 50 g (1-2 dl) riven ost
    pajfyllningen i pajskalet
    Pajfyllningen i pajskalet.
    överströdd riven ost
    Överströdd riven ost.
  12. Grädda i 200°C i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

    gräddas i ugnen
    Gräddas i ugnen.
    köttfärspajen klar
    Köttfärspajen klar.

servera Serveringstips:

Servera gärna köttfärspajen med sallad.

glödlampa Tips:

Krydda med chilipeppar och vill man lite mera sting: ha i lite chili flakes.

planera Planeringstips:

Köttfärspajen går att göra i förväg och förvara i kylskåp och sedan grädda den före servering.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Överbliven köttfärspaj kan förvaras i kylskåp minst 5 dygn. Den går också bra att frysa.

Kommentarer till Köttfärspaj

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Annette
Hej, jättebra recept.
Att degen blev torr TROR jag kan bero på för lite fett el vätska.
'Brukar ha i 2-3 msk kallt vatten.
prova igen//Annette
penna Skrivet av Rickard
Fyllningen blev kanongod. Dock blev något fel med pajdegen. Det vart så torrt och smuligt att det känns som att äta sand. Kommer göra om detta fast med annan pajdeg.
penna Skrivet av Merja
Ännu ett superbra recept, tackar. Suveränt att inte behöva äggstanning. Har inte haft kesella hemma så det har blivit vanlig pajdeg. Skaförsöka komma ihåg att köpa till nästa gång för fler gånger blir det. Har två pajer i ugnen just nu.

Läs alla 63 kommentarer