Pajskal:200 °C i mitten av ugnen i 10-12 minuter med över- och undervärme
Hela pajen:200 °C i mitten av ugnen i ca 30 minuter med över- och undervärme
Gör köttfärspaj så här:
Pajdegen:
Mät upp vetemjöl, grahamsmjöl och smör i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur så att smöret blir mjukt (det går fortare om man skär smöret i mindre bitar).
Finfördela smöret i mjölet med fingertopparna eller använd elvisp med degkrokar och arbeta ihop till en jämn och fin pajdeg. Om du gör alternativet med kvarg, tillsätt den och arbeta snabbt ihop till en deg. Tillsätt vattnet och arbeta in det.
Tryck ut degen i en pajform ca 22-24 cm i diameter, nagga med en gaffel och ställ i kylen ca 30 minuter.
Pajdegen uttryckt i pajformen.Pajdegen naggad med gaffel.
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 200°C i 10-12 minuter tills det fått fin färg.
Lägg en bakhandduk över och låt stå och svalna tills fyllningen till köttfärspajen är färdig.
Pajskalet förgräddat.
Pajfyllningen:
Skala och hacka lök, skiva champinjonerna och skär paprikan i små bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och stek lök, champinjoner och paprika tills vätskan kokat bort och allt är genomstekt. Lägg över på ett fat.
Hackad lök, skivade champinjoner och paprika i små bitar.Lök, champinjoner och paprika steks.Färdigstekt lök, champinjoner, paprika.Lök, champinjoner, paprika överlagt på fat.
Häll på chilisås eller tomatpuré. Tillsätt köttbuljong, salt och timjan. Häll på vattnet. Rör om och låt koka upp, sänk värmen och koka på svag värme ca 5 minuter.
Ugnsinställningarna är för över- och undervärme. Men ofta fungerar varmluftsfunktionen också, men generellt bör man sänka graderna då ca 20-25°C. Så det är inte konstigt att din paj blev klar fortare. Men om du inte vill experimentera så kan du alltid ställa in din ugn på över- och undervärme även om det är en s.k. varmluftsugn. Läs mer om varmluftsugn här så kan du se ungefär vilka temperaturer som gäller. Tack för dina tips med bacon, ajvar och färskost. Låter jättegott! 👍
️ Skrivet av Angelique
Jag hade på varmluftsugn och då tog jag ut den efter 24 minuter annars hade jag bränt osten helt. Struntade i mjölet i köttfärsen, tomatpurén och hade i bacon, ajvar och 75gr färskost istället. Blev super gott.
️ Skrivet av Nim
När jag laga paj 🥧. Det receptet använder den mest . Verkligen en god paj
️ Skrivet av Sussie
Var försiktig med saltet. Både buljongtärning och 1 tsk i köttfärsen blev lite väl mycket. Annars bra👌
webmaster
Svar till
Eva Nihlén
️ Skrivet av Susanne
Vad synd att det inte blev bra men det här receptet är för köttfärs och anpassat för det, jag har ett annat recept på kantarellpaj som jag rekommenderar för just kantareller. Det är en helt annan fyllning som inte blir torr. Hoppas du vill prova det.
️ Skrivet av Eva Nihlén
Pajskalet blev bra. Följde innehållet men tog kantareller istället och bacon. Slutresultatet blev så tort att det inte gick att äta. Tyvärr. Annars gillar jag dina recept.
webmaster
Svar till
Åsa
️ Skrivet av Susanne
Receptet är uppdaterat med 2 msk vatten i pajdegen för att den ska bli mindre torr. Tack för feedback!
️ Skrivet av Åsa
Verkligen en god paj som kommer göras fler gånger MEN vattnet till pajskalet saknas i receptet så tyvärr blev pajskalet som torr sand😔
️ Skrivet av Anders
God smak om man kryddade upp den lite med peppar (ett måste, vit e svart) samt ett par klyftor vitlök. Pajdegen blev tyvärr bara smulor, kan bero på att det saknades två msk vatten i receptet, tänkte jag skulle göra som det stod dvs utan vatten, men nej det funkade så klart inte. Men annars så, helt ok paj.
️ Skrivet av Margareta
Jättegod paj. Tack för receptet!
️ Skrivet av Emma
Absolut bästa köttfärspajen! Bytte ut champinjoner till kantarell och lite vitlök ist för paprika. Fungerade super det med. Fem stjärnor!
webmaster
Svar till
Susanna
️ Skrivet av Susanne
Jag har inte provat men generellt så är det inte så kinkigt att byta ut mjölsorter i detta recept.
️ Skrivet av Susanna
Kan man använda kornmjöl istället för grahamsmjöl?
webmaster
Svar till
Fredrik
️ Skrivet av Susanne
Ja det är stor skillnad på ostsmak om man tar "riktig" ost, särskilt en som är lagrad längre tid.
️ Skrivet av Fredrik
Denna pajen var riktigt lätt och god. Jag ersatte dock timjan mot oregano, samt la i chilipulver. Denna kommer jag göra igen, kanske med lite mer lagrad ost än "gratängosten".
️ Skrivet av Anita Säll
Fint fotat o bra beskrivning.
Tack
️ Skrivet av Rosanna
Mycket god paj, har gjort den flera gånger
webmaster
Svar till
Gunilla
️ Skrivet av Susanne
Jag skulle ta kanske 125-150°C i ca 20 minuter om du ska värma den från kylskåpskall till varm.
️ Skrivet av Gunilla
Om jag gör pajen dagen innan hur värmer jag på bästa sätt när jag ska servera? Har gjort din paj många gånger och tycker den är jättegod.
️ Skrivet av Annette
Hej, jättebra recept.
Att degen blev torr TROR jag kan bero på för lite fett el vätska.
'Brukar ha i 2-3 msk kallt vatten.
prova igen//Annette
️ Skrivet av Rickard
Fyllningen blev kanongod. Dock blev något fel med pajdegen. Det vart så torrt och smuligt att det känns som att äta sand. Kommer göra om detta fast med annan pajdeg.
️ Skrivet av Merja
Ännu ett superbra recept, tackar. Suveränt att inte behöva äggstanning. Har inte haft kesella hemma så det har blivit vanlig pajdeg. Skaförsöka komma ihåg att köpa till nästa gång för fler gånger blir det. Har två pajer i ugnen just nu.
️ Skrivet av Sussi P
Hej! Jag vet inte vad som gick fel men när pajen var färdig att äta och vi började skära i den visade det sig att pajskalet var en enda smulhög trots att receptet följdes till punkt och pricka. Vad har jag gjort för fel? Smaken på pajen var annars god.
️ Skrivet av Emilie
Hej! Sitter och knaprar på pajen just nu, den blev jättegod! Men en liten undran; varför skall pajskalet svalna innan man lägger i fyllningen? Är det bara att det inte skall vara direkt från ugnen för att den som skall lägga sig lite, eller skall den vara kall? (passade på att göra fyllningen medan degen var i kylen nämligen).
️ Skrivet av patrik eriksson
Äter nu, den var jättegod, hade hamburgare istället för nötkött och bara mjöl