| Paj, Piroger & Pizza | Vegetariskt |

Kantarellpaj

En mycket god paj med kantareller. För att få den så god som möjligt - tänk på att steka kantarellerna i ordentligt med riktigt smör, välj en god ost samt välj den créme fraichen med högst fetthalt. Det blir då en mäktig men ack så god paj som man inte behöver så stor bit av för att bli mätt.
kantarellpaj
En bit kantarellpaj serverad med gurka.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 70 minuter varav 30 minuter i ugnen
Portioner 6 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfritt smör, crème fraiche och ost.
vegetariskt Vegetariskt

Vintips:

Sandbar Estate (nr 2050)

Gör så här:

    Pajdeg:

  1. Mät upp mjölet i en bunke och blanda.

  2. Tillsätt smöret och vattnet. Låt stå framme en stund så smöret mjuknar (det går fortare om man skär smöret i mindre bitar).

  3. Arbeta i hop till en pajdeg, det går snabbt att göra för hand.

    Tryck ut pajdegen i pajformen med fingertopparna. Ställ in pajformen i frysen 5 min eller kylskåpet 30 minuter.

  4. Tryck några lufthål med en gaffel i pajbottnen. Grädda pajskalet mitt i ugnen i 225°C i 10 minuter.

  5. Pajfyllning:

  6. Rensa kantarellerna om du använder färsk svamp (borsta bort jorden och skär bort ev. fula bitar) och skär den eventuellt i mindre bitar.

  7. Stek kantarellerna i ordentligt med smör.

    Salta gärna och peppra lite grann efter behag (angivna mått för salt och peppar i receptet avser äggsmeten som vi kommer till snart).

    Stek på medelvärme eller något lägre i minst 10 minuter så att kantarellerna blir genomstekt utan att bli bränd.

    Lägg över kantarellerna i pajskalet.

  8. Hacka löken i småbitar. Stek löken i smör på medelvärme så att löken blir genomskinlig och genomstekt utan att bli bränd. Fördela löken i pajskalet.

    (Om man vill och får plats i stekpannan kan man även steka kantarellerna tillsammans med löken.)

  9. Knäck äggen i en bunke och tillsätt crème fraiche, salt och vitpeppar. Rör ihop till en jämn smet.

  10. Riv osten om du inte köpt färdigriven ost. Rör ner den rivna osten i äggsmeten.

    Häll äggsmeten i pajskalet över svampen och löken och bred ut smeten så att den är jämnt fördelad och täcker svampen.

  11. Grädda mitt i ugnen i 200°C i 25-30 minuter till gyllene färg eller tendenser till gyllene färg. Det viktiga är att äggsmeten stelnat vilket man kan se om man är osäker om man skakar lite på pajen som då ska vara fast, ej rinnande.

    Servera varm eller ljummen.

Beskrivande bilder

vetemjöl och grahamsmjöl
1.1. Vetemjöl och grahamsmjöl.
mjölet blandat
1.2. Mjölet blandat.
smör och vatten tillsatt
2. Smör och vatten tillsatt.
pajdegen ihoparbetad
3.1. Pajdegen ihoparbetad (för hand).
pajdegen uttryckt i pajformen
3.2. Pajdegen uttryckt i pajformen.
pajdegen naggad med en gaffel
4.1. Pajdegen naggad med en gaffel.
grädda pajskalet i ugnen
4.2. Grädda pajskalet i ugnen.
färdiggräddat pajskal
4.3. Färdiggräddat pajskal.
rensade kantareller
5. Rensade kantareller.
stek kantarellerna i smör
6.1. Stek kantarellerna i smör.
färdigstekta kantareller
6.2. Färdigstekta kantareller.
stekta kantareller i pajskalet
6.3. Stekta kantareller i pajskalet.
färdigstekt lök
7.1. Färdigstekt lök.
löken fördelad i pajskalet
7.2. Löken fördelad i pajskalet.
ägg, crème fraiche, salt, peppar
8.1. Ägg, crème fraiche, salt, peppar.
blandat
8.2. Blandat.
blanda ner riven ost
9.1. Blanda ner riven ost.
häll fyllningen i pajskalet
9.2. Häll fyllningen i pajskalet.
kantarellpajen gräddas i ugnen
10.1. Kantarellpajen gräddas i ugnen.
färdiggräddad kantarellpaj
10.2. Färdiggräddad kantarellpaj.

servera Serveringstips:

Servera med grönsallad och gärna en köttbit, t.ex. stekt lövbiff är gott.

GI GI Tips:

Välj dinkelmjöl, hälften fullkorn, hälften vanligt dinkelmjöl.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara pajen i kylskåp, hållbarhet åtminstone 5 dygn.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
   kommentar  Skrivet av  Susanne  
Receptet är nu uppdaterat med nya bilder och tydligare beskrivning med bilder steg för steg.
 svar  Svar till  nina    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tack för att du skrev! Kul att du tycker så! :)
   kommentar  Skrivet av  nina  
Jag är så glad äver dina recept. De smakar så som det ska smaka!
   kommentar  Skrivet av  Fridtjof  
Fin paj, degen gjorde jag av vetemjöl och fyllningen med trattkantareller och purjolök, bra konsistens.
   kommentar  Skrivet av  Sarah  
Låter och ser supergott ut!! Ska definitivt prova så snart jag kan! :D
-Tips om man tycker att grahamsmjölet blir för torrt! Minska andelen grahamsmjöl och öka andelen vanligt mjöl, alternativt bara minska grahamsmjölet nån matsked då det suger åt sig av vätskan mer än vanligt mjöl. Ett annat tips är att använda lite kesella i degen. ;)
   kommentar  Skrivet av  Linda  
Pajen var väldigt god, MEN, jag rekommenderar att inte ha grahamsmjöl i pajdegen, den blev väldigt torr. Tyckte även att löken förstörde självaste kantarellupplevelsen, den tog över smaken för mycket.

Annars var den enkel och god, kommer att göra den igen med lite justeringar.
   kommentar  Skrivet av  Jaana  
Hej!
Har precis ätit denna underbara kantarellpaj.
Den var verkligen fantastisk. Jag tog även lite broccoli i.
Tack så jättemycket för ett fantastiskt recept. Kommer att prova fler.