| Paj, Piroger & Pizza | Vegetariskt |

Kantarellpaj

En mycket god paj med kantareller. För att få den så god som möjligt - tänk på att steka kantarellerna i ordentligt med riktigt smör, välj en god ost samt välj den créme fraichen med högst fetthalt. Det blir då en mäktig men ack så god paj som man inte behöver så stor bit av för att bli mätt.
kantarellpaj
En bit kantarellpaj serverad med gurka.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 70 minuter varav 30 minuter i ugnen
Portioner 6 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfritt smör, crème fraiche och ost.
vegetariskt Vegetariskt

Vintips:

Sandbar Estate (nr 2050)

Gör så här:

    Pajdeg:

  1. Mät upp mjölet i en bunke och blanda.

  2. Tillsätt smöret och vattnet. Låt stå framme en stund så smöret mjuknar (det går fortare om man skär smöret i mindre bitar).

  3. Arbeta i hop till en pajdeg, det går snabbt att göra för hand.

    Tryck ut pajdegen i pajformen med fingertopparna. Ställ in pajformen i frysen 5 min eller kylskåpet 30 minuter.

  4. Tryck några lufthål med en gaffel i pajbottnen. Grädda pajskalet mitt i ugnen i 225°C i 10 minuter.

  5. Pajfyllning:

  6. Rensa kantarellerna om du använder färsk svamp (borsta bort jorden och skär bort ev. fula bitar) och skär den eventuellt i mindre bitar.

  7. Stek kantarellerna i ordentligt med smör.

    Salta gärna och peppra lite grann efter behag (angivna mått för salt och peppar i receptet avser äggsmeten som vi kommer till snart).

    Stek på medelvärme eller något lägre i minst 10 minuter så att kantarellerna blir genomstekt utan att bli bränd.

    Lägg över kantarellerna i pajskalet.

  8. Hacka löken i småbitar. Stek löken i smör på medelvärme så att löken blir genomskinlig och genomstekt utan att bli bränd. Fördela löken i pajskalet.

    (Om man vill och får plats i stekpannan kan man även steka kantarellerna tillsammans med löken.)

  9. Knäck äggen i en bunke och tillsätt crème fraiche, salt och vitpeppar. Rör ihop till en jämn smet.

  10. Riv osten om du inte köpt färdigriven ost. Rör ner den rivna osten i äggsmeten.

    Häll äggsmeten i pajskalet över svampen och löken och bred ut smeten så att den är jämnt fördelad och täcker svampen.

  11. Grädda mitt i ugnen i 200°C i 25-30 minuter till gyllene färg eller tendenser till gyllene färg. Det viktiga är att äggsmeten stelnat vilket man kan se om man är osäker om man skakar lite på pajen som då ska vara fast, ej rinnande.

    Servera varm eller ljummen.

Beskrivande bilder

vetemjöl och grahamsmjöl
1.1. Vetemjöl och grahamsmjöl.
mjölet blandat
1.2. Mjölet blandat.
smör och vatten tillsatt
2. Smör och vatten tillsatt.
pajdegen ihoparbetad
3.1. Pajdegen ihoparbetad (för hand).
pajdegen uttryckt i pajformen
3.2. Pajdegen uttryckt i pajformen.
pajdegen naggad med en gaffel
4.1. Pajdegen naggad med en gaffel.
grädda pajskalet i ugnen
4.2. Grädda pajskalet i ugnen.
färdiggräddat pajskal
4.3. Färdiggräddat pajskal.
rensade kantareller
5. Rensade kantareller.
stek kantarellerna i smör
6.1. Stek kantarellerna i smör.
färdigstekta kantareller
6.2. Färdigstekta kantareller.
stekta kantareller i pajskalet
6.3. Stekta kantareller i pajskalet.
färdigstekt lök
7.1. Färdigstekt lök.
löken fördelad i pajskalet
7.2. Löken fördelad i pajskalet.
ägg, crème fraiche, salt, peppar
8.1. Ägg, crème fraiche, salt, peppar.
blandat
8.2. Blandat.
blanda ner riven ost
9.1. Blanda ner riven ost.
häll fyllningen i pajskalet
9.2. Häll fyllningen i pajskalet.
kantarellpajen gräddas i ugnen
10.1. Kantarellpajen gräddas i ugnen.
färdiggräddad kantarellpaj
10.2. Färdiggräddad kantarellpaj.

servera Serveringstips:

Servera med grönsallad och gärna en köttbit, t.ex. stekt lövbiff är gott.

GI GI Tips:

Välj dinkelmjöl, hälften fullkorn, hälften vanligt dinkelmjöl.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara pajen i kylskåp, hållbarhet åtminstone 5 dygn.