
⭐ webmaster
Lägg kantarellerna i en kastrull. Sätt på plattan på svag värme. Efter en stund börjar det fräsa, det är vattnet i kantarellerna som börjar sippra ut. Om det bränner fast på botten av kastrullen, sänk värmen och/eller tillsätt någon tesked matolja eller smör eller en matsked vatten.
När det fräst ett tag märker man att svamparnas volym blivit betydligt mindre. Det beror på att vattnet sipprat ut. När det blivit en del vätska på botten av kastrullen så kan man höja till medelhög värme. Låt det mesta av vätskan koka bort. Det tar ca 5 min.
Häll på grädde, mjölk, soja, salt och vitpeppar. Vispa och låt koka upp och sänk värmen och låt småkoka ca 3 min.
Gör en toppredning så här: Blanda ut mjölet med hälften av vattnet i en liten skål. Blanda ner resten av vattnet. Vispa ner detta i såsen. Låt småkoka ca 3 min.
Späd med mjölk eller vatten ifall du tycker såsen är för tjock. Smaka av med salt.
GI Tips:
Kantarellsås har lågt GI.
LCHF Tips:
Kantarellsås innehåller visserligen vetemjöl men väldigt lite.
Tips för att undvika tillsatser:
Fritt från tillsatser om du använder äkta vispgrädde. Grädde med lägre fetthalt brukar innehålla tillsatser så om du vill ha en mindre fet sås så kan du istället ta mindre mängd grädde och större mängd mjölk.
Variationstips:
Soja kan uteslutas och ersättas med lite mer salt som du kan smaka av med när såsen är klar.
| Varma såser |