| Tillbehör |

Svampstuvning

Enkelt recept på svampstuvning. Gott på mackan, till ugnsomelett, till kött eller bara äta som det är.
Svampstuvning med kantareller
Mycket god svampstuvning med kantareller!
Timglas Tid: 30 minuter
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

  1. Rensa svampen. Borsta av jord och skräp och skär av fula kanter. Med burkkonserverad svamp hälls spadet av.

    Lägg svampen i en kastrull. Sätt på plattan på svag värme. Efter en stund börjar det fräsa, det är vattnet i svampen som börjar sippra ut.

    instruktion steg 1 svampstuvning
    Rensade trattkantareller.
  2. Låt det fräsa vidare och rör om lite då och då, om det bränner fast på bottnen av kastrullen, sänk värmen och/eller tillsätt någon tesked olja, smör eller en matsked vatten.

    När det fräst ett tag märker man att svamparnas volym blivit mycket mindre. Det beror på att vattnet sipprat ut.

    När vätskan nästan är borta, tillsätt smör och låt svampen steka ca 5-10 min tills det knäpper i den och fettet klarnar.

    instruktion steg 2 svampstuvning
    Tillsätter smör.
  3. Gör en redning genom att röra ut vetemjölet med lite av grädden (knappt 1 dl kan vara lagom) i en liten skål till en jämn blandning utan mjölklumpar.

    Häll på resten av grädden och mjölken på svampen. Tillsätt salt, peppar och ev. soja (om du vill ha lite färg) samt ev. finhackad schalottenlök.

    Låt koka upp, sänk värmen. Vispa ner redningen.

    Koka på svag värme ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

    instruktion steg 3.1 svampstuvning
    Redning.
    instruktion steg 3.2 svampstuvning
    Resten av grädden, mjölk, salt och peppar.
    instruktion steg 3.3 svampstuvning
    Vispa ner redningen.
    instruktion steg 3.4 svampstuvning
    Svampstuvningen.

servera Serveringstips:

Gott att servera med köttbullar.

glödlampa Tips:

För krämigare svampstuvning ta mera grädde och mindre mjölk. För mindre fett ta mera mjölk och mindre grädde.

GI GI Tips:

Svampstuvning har lågt GI.

LCHF LCHF Tips:

Svampstuvning är bra LCHF-mat.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Fritt från tillsatser om du använder äkta vispgrädde! Grädde med lägre fetthalt innehåller tillsatser så undvik det! Vill du ha mindre fett så ta istället mera mjölk och mindre grädde.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven svampstuvning i kylen. Håller sig ca 5 dygn.

Kommentarer till Svampstuvning

Skriv en kommentar

person Svar till Fredrik Åberg penna Skrivet av Susanne
Låter jättegott! Tack för tipset!
penna Skrivet av Fredrik Åberg
Hej!

Följde ditt recept, nästan.
Blandade ner riven västerbottenost, blev väldigt gott!

Hälsningar
Fredrik i Umeå
person Svar till Martin von Hansen penna Skrivet av Susanne
Tack så mycket, roligt att höra! :) Önskar även dig en God Jul. Här kan du läsa mer om hur jag gjort sajten.

Läs alla 7 kommentarer