| Julmat och andra julrecept | Kvällsmat | Lunch | Vegetariskt |

Ugnsomelett med svampstuvning

Ett recept på en god ugnsomelett med svampstuvning som min mormor brukade göra. Den blir godast med kantareller, men även annan svamp går bra.
omelett med svampstuvning
Mycket god omelett med svampstuvning gjord på kantareller som är enkel att göra med detta recept.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 45 minuter
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Omelett:

Stuvad svamp:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfri mjölk, smör och grädde.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Vintips:

Domaine Lalande Réserve (nr 22299)

Gör så här:

    Omelett:

  1. Smörj en ugnssäker form ca 20x30 cm (eller motsvarande yta om du väljer t.ex. en oval form). Sätt på ugnen på 200°C.

  2. Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull (ca 0.5 dl mjölk kan vara lagom att vispa ut 1,5 msk vetemjöl i). Vispa ner resten av mjölken.

    (Både mjölk och vispgrädde går bra, man kan också blanda. I original-receptet är det mjölk men vill man ha högre fetthalt och en mastigare omelett så blir det riktigt gott och bra med vispgrädde.)

  3. Låt koka upp under omrörning (så att det inte bränner fast i botten), sänk värmen och koka på svag värme några minuter.

  4. Ta av kastrullen från värmen och vispa ner äggen, ett i taget. Tillsätt saltet.

  5. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 20-25 minuter tills omeletten börjar få lite färg. Gör under tiden svampstuvningen.

  6. Svampstuvning:

  7. Färsk svamp borstas, sköljs och skärs i bitar. Om du använder burkkonserverad svamp, häll av spadet.

  8. Lägg svampen i en kastrull och sätt på medellåg värme. Låt det mesta av vätskan koka in. Tillsätt fett och låt svampen steka till det knäpper i den och fettet klarnar, 5-10 minuter.

  9. Gör en redning genom att röra ut vetemjölet med lite av grädden (knappt 1 dl kan vara lagom) i en liten skål till en jämn blandning utan mjölklumpar.

    Häll på resten av grädden på svampen. Tillsätt salt, peppar och ev. soja (om du vill ha lite färg).

    Låt koka upp, sänk värmen. Vispa ner redningen.

    Koka på svag värme ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

  10. När omeletten är klar häller man svampstuvningen över. Servera!

    (Blir omeletten klar innan svampstuvningen så ta ut den ur ugnen och lägg ugnsfolie över så den håller värmen. Blir svampstuvningen klar före omeletten så låt den stå kvar i kastrullen på svag värme.)

Beskrivande bilder

instruktion steg 1 ugnsomelett med svampstuvning
1. Smord ugnsform.
instruktion steg 2.1 ugnsomelett med svampstuvning
2.1. 1,5 msk mjöl och 0,5 dl mjölk.
instruktion steg 2.2 ugnsomelett med svampstuvning
2.2. Mjöl och mjölk ihopvispat.
instruktion steg 2.3 ugnsomelett med svampstuvning
2.3. All mjölk nervispad.
instruktion steg 3 ugnsomelett med svampstuvning
3. Småkoka några minuter.
instruktion steg 4.1 ugnsomelett med svampstuvning
4.1. Vispa ner äggen i taget.
instruktion steg 4.2 ugnsomelett med svampstuvning
4.2. Vispa ner salt.
instruktion steg 5.1 ugnsomelett med svampstuvning
5.1. Ugnsomelettsmeten i formen.
instruktion steg 5.2 ugnsomelett med svampstuvning
5.2. Grädda i ugnen.
instruktion steg 6 ugnsomelett med svampstuvning
6. Rensade trattkantareller i kastrull.
instruktion steg 7 ugnsomelett med svampstuvning
7. Tillsätt smörklickar.
instruktion steg 8.1 ugnsomelett med svampstuvning
8.1. Redning.
instruktion steg 8.2 ugnsomelett med svampstuvning
8.2. Häll på resten av grädden, tillsätt salt.
instruktion steg 8.3 ugnsomelett med svampstuvning
8.3. Vispa ner redningen.
instruktion steg 8.4 ugnsomelett med svampstuvning
8.4. Svampstuvningen klar.
instruktion steg 9.1 ugnsomelett med svampstuvning
9.1. Färdiggräddad ugnsomelett.
instruktion steg 9.2 ugnsomelett med svampstuvning
9.2. Ugnsomelett med svampstuvning.

GI GI Tips:

Ugnsomelett med svampstuvning har lågt GI.

LCHF LCHF Tips:

Ta vispgrädde istället för mjölk. Visserligen är det lite vetemjöl i receptet men det är inte mycket per portion.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Håller sig ca 5 dagar i kylskåp.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
   kommentar  Skrivet av  Pia Höglund  
Tyckte tyvärr den blev lite för kompakt samt utsidan liknade en ugnspannkaka.
Vad gick fel!?
   kommentar  Skrivet av  Susanne  
Hej,
Svampomeletten jag gjorde enligt Ditt recept till julbordet blev utsökt! Tack så mycket!

Susanne
 svar  Svar till  susnet    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tack för hjälpen!
 svar  Svar till  Susanne    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Jag skulle nog göra klart alltihop, kyla ner och förvara i kylen och sedan värma upp den i ugnen. Så klart blir den ju bäst när den är nygjord, det blir ju allt. Lycka till och God Jul!
   kommentar  Skrivet av  Susanne  
Hej,

Tänkte testa denna svampomelett till julbordet. Hur gör jag om jag vill förbereda innan, fungerar det? Ska jag i så fall göra allt klart och sen värma eller ska jag hålla isär stuvning och omelett och värma var o en för sig och sen lägga på stuvningen precis innan den ska fram på julbordet? Tacksam för vägledning. God Jul! Önskar Susanne
 svar  Svar till  Emma    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Vad bra! Tack för att du delar med dig!
 svar  Svar till  Carola Bladh    kommentar  Skrivet av  Emma  
Jag testade med maizena idag och det blev jättebra. Hällde dock på grädde först, och rörde ner maizena när det blivit varmt.
 svar  Svar till  Carola Bladh    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Vet tyvärr inte, jag har inte provat det eller något liknande.
   kommentar  Skrivet av  Carola Bladh  
Hej
Är frestad att göra denna omelett, kan man få samma goda resultat med maizena mjöl, för att få den gluten fri?
 svar  Svar till  lena larsson    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Roligt att höra och bra att veta att det blev bra även med blandsvamp!

Skriv och läs alla 48 kommentarer