Ugnsomelett med svampstuvning

Ett recept på en god ugnsomelett med svampstuvning som min mormor brukade göra. Den blir godast med kantareller, men även annan svamp går bra.
omelett med svampstuvning
Mycket god omelett med svampstuvning gjord på kantareller som är enkel att göra med detta recept.
Timglas Tid: 45 minuter
Portioner 4 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion: 587 kcal
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Omelett:

Stuvad svamp:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfri mjölk, smör och grädde.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Gör ugnsomelett med svampstuvning så här:

    Omelett:

  1. Smörj en ugnssäker form ca 20x30 cm (eller motsvarande yta om du väljer t.ex. en oval form). Sätt på ugnen på 200°C.

    instruktion steg 1 ugnsomelett med svampstuvning
    Smord ugnsform.
  2. Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull (ca 0.5 dl mjölk kan vara lagom att vispa ut 1,5 msk vetemjöl i). Vispa ner resten av mjölken.

    (Både mjölk och vispgrädde går bra, man kan också blanda. I original-receptet är det mjölk men vill man ha högre fetthalt och en mastigare omelett så blir det riktigt gott och bra med vispgrädde.)

    instruktion steg 2.1 ugnsomelett med svampstuvning
    1,5 msk mjöl och 0,5 dl mjölk.
    instruktion steg 2.2 ugnsomelett med svampstuvning
    Mjöl och mjölk ihopvispat.
    instruktion steg 2.3 ugnsomelett med svampstuvning
    All mjölk nervispad.
  3. Låt koka upp under omrörning (så att det inte bränner fast i botten), sänk värmen och koka på svag värme några minuter.

    instruktion steg 3 ugnsomelett med svampstuvning
    Småkoka några minuter.
  4. Ta av kastrullen från värmen och vispa ner äggen, ett i taget. Tillsätt saltet.

    instruktion steg 4.1 ugnsomelett med svampstuvning
    Vispa ner äggen i taget.
    instruktion steg 4.2 ugnsomelett med svampstuvning
    Vispa ner salt.
  5. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 20-25 minuter tills omeletten börjar få lite färg. Gör under tiden svampstuvningen.

    instruktion steg 5.1 ugnsomelett med svampstuvning
    Ugnsomelettsmeten i formen.
    instruktion steg 5.2 ugnsomelett med svampstuvning
    Grädda i ugnen.
  6. Svampstuvning:

  7. Färsk svamp borstas, sköljs och skärs i bitar. Om du använder burkkonserverad svamp, häll av spadet.

    instruktion steg 6 ugnsomelett med svampstuvning
    Rensade trattkantareller i kastrull.
  8. Lägg svampen i en kastrull och sätt på medellåg värme. Låt det mesta av vätskan koka in. Tillsätt fett och låt svampen steka till det knäpper i den och fettet klarnar, 5-10 minuter.

    instruktion steg 7 ugnsomelett med svampstuvning
    Tillsätt smörklickar.
  9. Gör en redning genom att röra ut vetemjölet med lite av grädden (knappt 1 dl kan vara lagom) i en liten skål till en jämn blandning utan mjölklumpar.

    Häll på resten av grädden på svampen. Tillsätt salt, peppar och ev. soja (om du vill ha lite färg).

    Låt koka upp, sänk värmen. Vispa ner redningen.

    Koka på svag värme ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

    instruktion steg 8.1 ugnsomelett med svampstuvning
    Redning.
    instruktion steg 8.2 ugnsomelett med svampstuvning
    Häll på resten av grädden, tillsätt salt.
    instruktion steg 8.3 ugnsomelett med svampstuvning
    Vispa ner redningen.
    instruktion steg 8.4 ugnsomelett med svampstuvning
    Svampstuvningen klar.
  10. När omeletten är klar häller man svampstuvningen över. Servera!

    (Blir omeletten klar innan svampstuvningen så ta ut den ur ugnen och lägg ugnsfolie över så den håller värmen. Blir svampstuvningen klar före omeletten så låt den stå kvar i kastrullen på svag värme.)

    instruktion steg 9.1 ugnsomelett med svampstuvning
    Färdiggräddad ugnsomelett.
    instruktion steg 9.2 ugnsomelett med svampstuvning
    Ugnsomelett med svampstuvning.

GI GI Tips:

Ugnsomelett med svampstuvning har lågt GI.

LCHF LCHF Tips:

Ta vispgrädde istället för mjölk. Visserligen är det lite vetemjöl i receptet men det är inte mycket per portion.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Håller sig ca 5 dagar i kylskåp.

Se även dessa recept

| Julmat och andra julrecept | Kvällsmat | Lunch | Vegetariskt |

Kommentarer till Ugnsomelett med svampstuvning

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
💬 Svar till Anki ✏️ Skrivet av Susanne
Tyvärr är det svårt att styra reklamen så exakt, jag är inte själv inblandad i att välja annonser, det är ett mer eller mindre ett automatiskt system och väldigt mycket jobb med att gå in och blockera specifika företag. Januari är en månad då annonsmarknaden tyvärr är i botten, väldigt få vill annonsera då. Självklart hade jag hellre velat ha bättre, helst bara matrelaterad reklam. Jag hoppas att februari blir bättre, det brukar vara så.
✏️ Skrivet av Anki
Fruktansvärt motbjudande att mitt i receptet få reklam med bilder på fotsvamp😱Det gör i alla fall att jag inte blir sugen på att testa detta recept. Borde väl gå att styra reklamen någorlunda!?
💬 Svar till Marita ✏️ Skrivet av Susanne
Lite vätska i botten blir det. Fettet ovanpå stuvningen kommer antagligen av att du värmt den färdiga omeletten.
✏️ Skrivet av Marita
Hej, jag älskar den här omeletten för den brukade min nu döda mamma göra. Jag har försökt göra den två gånger men lyckas inte riktigt. Första gången blev det vätska/vatten i botten av formen och andra gången flöt det fett ovanpå stuvningen.
Vad gör jag för fel? Vid båda tillfällena har jag värmt färdiggjorda omeletten. Skulle bli så tacksam om jag kunde få hjälp.
💬 Svar till Eva Kax ✏️ Skrivet av Susanne
Det blir lite vätska i botten, det är inget fel. Dock låter det kanske lite mycket om du säger att den flyter omkring.