| Julmat och andra julrecept | Kvällsmat | Lunch | Vegetariskt |

Ugnsomelett med svampstuvning

Ett recept på en god ugnsomelett med svampstuvning som min mormor brukade göra. Den blir godast med kantareller, men även annan svamp går bra.
omelett med svampstuvning
Mycket god omelett med svampstuvning gjord på kantareller som är enkel att göra med detta recept.
Timglas Tid: 45 minuter
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Omelett:

Stuvad svamp:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfri mjölk, smör och grädde.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

    Omelett:

  1. Smörj en ugnssäker form ca 20x30 cm (eller motsvarande yta om du väljer t.ex. en oval form). Sätt på ugnen på 200°C.

    instruktion steg 1 ugnsomelett med svampstuvning
    Smord ugnsform.
  2. Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull (ca 0.5 dl mjölk kan vara lagom att vispa ut 1,5 msk vetemjöl i). Vispa ner resten av mjölken.

    (Både mjölk och vispgrädde går bra, man kan också blanda. I original-receptet är det mjölk men vill man ha högre fetthalt och en mastigare omelett så blir det riktigt gott och bra med vispgrädde.)

    instruktion steg 2.1 ugnsomelett med svampstuvning
    1,5 msk mjöl och 0,5 dl mjölk.
    instruktion steg 2.2 ugnsomelett med svampstuvning
    Mjöl och mjölk ihopvispat.
    instruktion steg 2.3 ugnsomelett med svampstuvning
    All mjölk nervispad.
  3. Låt koka upp under omrörning (så att det inte bränner fast i botten), sänk värmen och koka på svag värme några minuter.

    instruktion steg 3 ugnsomelett med svampstuvning
    Småkoka några minuter.
  4. Ta av kastrullen från värmen och vispa ner äggen, ett i taget. Tillsätt saltet.

    instruktion steg 4.1 ugnsomelett med svampstuvning
    Vispa ner äggen i taget.
    instruktion steg 4.2 ugnsomelett med svampstuvning
    Vispa ner salt.
  5. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 20-25 minuter tills omeletten börjar få lite färg. Gör under tiden svampstuvningen.

    instruktion steg 5.1 ugnsomelett med svampstuvning
    Ugnsomelettsmeten i formen.
    instruktion steg 5.2 ugnsomelett med svampstuvning
    Grädda i ugnen.
  6. Svampstuvning:

  7. Färsk svamp borstas, sköljs och skärs i bitar. Om du använder burkkonserverad svamp, häll av spadet.

    instruktion steg 6 ugnsomelett med svampstuvning
    Rensade trattkantareller i kastrull.
  8. Lägg svampen i en kastrull och sätt på medellåg värme. Låt det mesta av vätskan koka in. Tillsätt fett och låt svampen steka till det knäpper i den och fettet klarnar, 5-10 minuter.

    instruktion steg 7 ugnsomelett med svampstuvning
    Tillsätt smörklickar.
  9. Gör en redning genom att röra ut vetemjölet med lite av grädden (knappt 1 dl kan vara lagom) i en liten skål till en jämn blandning utan mjölklumpar.

    Häll på resten av grädden på svampen. Tillsätt salt, peppar och ev. soja (om du vill ha lite färg).

    Låt koka upp, sänk värmen. Vispa ner redningen.

    Koka på svag värme ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

    instruktion steg 8.1 ugnsomelett med svampstuvning
    Redning.
    instruktion steg 8.2 ugnsomelett med svampstuvning
    Häll på resten av grädden, tillsätt salt.
    instruktion steg 8.3 ugnsomelett med svampstuvning
    Vispa ner redningen.
    instruktion steg 8.4 ugnsomelett med svampstuvning
    Svampstuvningen klar.
  10. När omeletten är klar häller man svampstuvningen över. Servera!

    (Blir omeletten klar innan svampstuvningen så ta ut den ur ugnen och lägg ugnsfolie över så den håller värmen. Blir svampstuvningen klar före omeletten så låt den stå kvar i kastrullen på svag värme.)

    instruktion steg 9.1 ugnsomelett med svampstuvning
    Färdiggräddad ugnsomelett.
    instruktion steg 9.2 ugnsomelett med svampstuvning
    Ugnsomelett med svampstuvning.

GI GI Tips:

Ugnsomelett med svampstuvning har lågt GI.

LCHF LCHF Tips:

Ta vispgrädde istället för mjölk. Visserligen är det lite vetemjöl i receptet men det är inte mycket per portion.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Håller sig ca 5 dagar i kylskåp.

Kommentarer till Ugnsomelett med svampstuvning

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Eva Kax
Var kom allt vatten ifrån? Omeletten såg fin ut men när jag tog den ur ugnen flöt den omkring i en vatten. Varför blir det så?
penna Skrivet av Pia Höglund
Tyckte tyvärr den blev lite för kompakt samt utsidan liknade en ugnspannkaka.
Vad gick fel!?
penna Skrivet av Susanne
Hej,
Svampomeletten jag gjorde enligt Ditt recept till julbordet blev utsökt! Tack så mycket!

Susanne

Läs alla 49 kommentarer