Ugnsomelett med svampstuvning

Ett recept på en god ugnsomelett med svampstuvning som min mormor brukade göra. Den blir godast med kantareller, men även annan svamp går bra.
omelett med svampstuvning
Mycket god omelett med svampstuvning gjord på kantareller som är enkel att göra med detta recept.
Timglas Tid: 45 minuter
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Omelett:

Stuvad svamp:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfri mjölk, smör och grädde.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör ugnsomelett med svampstuvning så här:

    Omelett:

  1. Smörj en ugnssäker form ca 20x30 cm (eller motsvarande yta om du väljer t.ex. en oval form). Sätt på ugnen på 200°C.

    instruktion steg 1 ugnsomelett med svampstuvning
    Smord ugnsform.
  2. Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull (ca 0.5 dl mjölk kan vara lagom att vispa ut 1,5 msk vetemjöl i). Vispa ner resten av mjölken.

    (Både mjölk och vispgrädde går bra, man kan också blanda. I original-receptet är det mjölk men vill man ha högre fetthalt och en mastigare omelett så blir det riktigt gott och bra med vispgrädde.)

    instruktion steg 2.1 ugnsomelett med svampstuvning
    1,5 msk mjöl och 0,5 dl mjölk.
    instruktion steg 2.2 ugnsomelett med svampstuvning
    Mjöl och mjölk ihopvispat.
    instruktion steg 2.3 ugnsomelett med svampstuvning
    All mjölk nervispad.
  3. Låt koka upp under omrörning (så att det inte bränner fast i botten), sänk värmen och koka på svag värme några minuter.

    instruktion steg 3 ugnsomelett med svampstuvning
    Småkoka några minuter.
  4. Ta av kastrullen från värmen och vispa ner äggen, ett i taget. Tillsätt saltet.

    instruktion steg 4.1 ugnsomelett med svampstuvning
    Vispa ner äggen i taget.
    instruktion steg 4.2 ugnsomelett med svampstuvning
    Vispa ner salt.
  5. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 20-25 minuter tills omeletten börjar få lite färg. Gör under tiden svampstuvningen.

    instruktion steg 5.1 ugnsomelett med svampstuvning
    Ugnsomelettsmeten i formen.
    instruktion steg 5.2 ugnsomelett med svampstuvning
    Grädda i ugnen.
  6. Svampstuvning:

  7. Färsk svamp borstas, sköljs och skärs i bitar. Om du använder burkkonserverad svamp, häll av spadet.

    instruktion steg 6 ugnsomelett med svampstuvning
    Rensade trattkantareller i kastrull.
  8. Lägg svampen i en kastrull och sätt på medellåg värme. Låt det mesta av vätskan koka in. Tillsätt fett och låt svampen steka till det knäpper i den och fettet klarnar, 5-10 minuter.

    instruktion steg 7 ugnsomelett med svampstuvning
    Tillsätt smörklickar.
  9. Gör en redning genom att röra ut vetemjölet med lite av grädden (knappt 1 dl kan vara lagom) i en liten skål till en jämn blandning utan mjölklumpar.

    Häll på resten av grädden på svampen. Tillsätt salt, peppar och ev. soja (om du vill ha lite färg).

    Låt koka upp, sänk värmen. Vispa ner redningen.

    Koka på svag värme ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

    instruktion steg 8.1 ugnsomelett med svampstuvning
    Redning.
    instruktion steg 8.2 ugnsomelett med svampstuvning
    Häll på resten av grädden, tillsätt salt.
    instruktion steg 8.3 ugnsomelett med svampstuvning
    Vispa ner redningen.
    instruktion steg 8.4 ugnsomelett med svampstuvning
    Svampstuvningen klar.
  10. När omeletten är klar häller man svampstuvningen över. Servera!

    (Blir omeletten klar innan svampstuvningen så ta ut den ur ugnen och lägg ugnsfolie över så den håller värmen. Blir svampstuvningen klar före omeletten så låt den stå kvar i kastrullen på svag värme.)

    instruktion steg 9.1 ugnsomelett med svampstuvning
    Färdiggräddad ugnsomelett.
    instruktion steg 9.2 ugnsomelett med svampstuvning
    Ugnsomelett med svampstuvning.

GI GI Tips:

Ugnsomelett med svampstuvning har lågt GI.

LCHF LCHF Tips:

Ta vispgrädde istället för mjölk. Visserligen är det lite vetemjöl i receptet men det är inte mycket per portion.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Håller sig ca 5 dagar i kylskåp.

Kommentarer till Ugnsomelett med svampstuvning

Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Marita
Hej, jag älskar den här omeletten för den brukade min nu döda mamma göra. Jag har försökt göra den två gånger men lyckas inte riktigt. Första gången blev det vätska/vatten i botten av formen och andra gången flöt det fett ovanpå stuvningen.
Vad gör jag för fel? Vid båda tillfällena har jag värmt färdiggjorda omeletten. Skulle bli så tacksam om jag kunde få hjälp.
✏️ Skrivet av Eva Kax
Var kom allt vatten ifrån? Omeletten såg fin ut men när jag tog den ur ugnen flöt den omkring i en vatten. Varför blir det så?
✏️ Skrivet av Pia Höglund
Tyckte tyvärr den blev lite för kompakt samt utsidan liknade en ugnspannkaka.
Vad gick fel!?
✏️ Skrivet av Susanne
Hej,
Svampomeletten jag gjorde enligt Ditt recept till julbordet blev utsökt! Tack så mycket!

Susanne
💬 Svar till susnet ✏️ Skrivet av Susanne
Tack för hjälpen!
💬 Svar till Susanne ✏️ Skrivet av Susanne
Jag skulle nog göra klart alltihop, kyla ner och förvara i kylen och sedan värma upp den i ugnen. Så klart blir den ju bäst när den är nygjord, det blir ju allt. Lycka till och God Jul!
✏️ Skrivet av Susanne
Hej,

Tänkte testa denna svampomelett till julbordet. Hur gör jag om jag vill förbereda innan, fungerar det? Ska jag i så fall göra allt klart och sen värma eller ska jag hålla isär stuvning och omelett och värma var o en för sig och sen lägga på stuvningen precis innan den ska fram på julbordet? Tacksam för vägledning. God Jul! Önskar Susanne
💬 Svar till Emma ✏️ Skrivet av Susanne
Vad bra! Tack för att du delar med dig!
💬 Svar till Carola Bladh ✏️ Skrivet av Emma
Jag testade med maizena idag och det blev jättebra. Hällde dock på grädde först, och rörde ner maizena när det blivit varmt.
💬 Svar till Carola Bladh ✏️ Skrivet av Susanne
Vet tyvärr inte, jag har inte provat det eller något liknande.

Se även dessa recept

| Julmat och andra julrecept | Kvällsmat | Lunch | Vegetariskt |