Hälsningar från Tant Eva i Skåneland
Omelett




Ingredienser:
Ev: Fyllning (välj något av följande):
- ev. 1 skiva (50 g) tärnad kassler
- eller ev. rökt skinka
- ev. 0,5 dl hackad (tinad) spenat
- ev. 1 dl riven ost
- ev. 1 msk färska örtkryddor t.ex. basilika, persilja, gräslök, dragon, körvel



Utrustning:
Gör så här:
-
Knäck äggen i en bunke. Tillsätt vatten, salt och ev. peppar.
Vispa ihop med en handvisp eller gaffel. Det ska bara vispas lätt.
Ägg, vatten, salt i en bunke. Omelettsmeten lätt vispad. -
Tillsätt om du vill någon av fyllningarna och blanda i äggsmeten.
- Ev: Fyllning (välj något av följande):
Omelettsmet med strimlad rökt skinka. -
Hetta upp en stekpanna med smör på medelhög värme. När smöret slutat bubbla är stekpannan lagom varm.
Häll äggsmeten i stekpannan.
Stekpanna med smör. Dags att hälla i omelettsmeten. Omelettsmeten i stekpannan. -
Grädda omeletten genom att steka den på medelvärme eller något lägre (den ska inte bli bränd). Skaka pannan någon gång då och då så den lösa äggsmeten rinner ner. När kanten på omeletten börjar se klar ut kan man lyfta lite på den med en stekspade så att lös äggsmet i mitten rinner ner.
När äggsmeten stelnat är omeletten klar (det brukar ta ca 5-10 minuter).
Vik den dubbelt och lägg den på en tallrik och servera!
Omeletten färdigstekt.
Tips:
Gör inte omelett med mer än 4-6 ägg på en gång i en stekpanna.
GI Tips:
Omelett har lågt GI.
LCHF Tips:
Omelett innehåller nästan inga kolhydrater. Perfekt LCHF-kost.
| Billigt | GI Recept | Kvällsmat | Laktosfritt | LCHF | Snabbt & Lätt | Vegetariskt |
Hälsningar från Tant Eva i Skåneland