Piroger

Piroger är gott! Här är ett recept på pirogdeg med två olika fyllningar! Det här receptet tar lite tid att göra men det blir många och goda portioner och pirogerna går bra att frysa. Receptet på pirogdeg innehåller grahamsmjöl för att göra pirogerna nyttigare och matigare.
piroger
Tid: 2 ½ timme
10 portioner

Ingredienser:

Pirogdeg:

Pensling:

Pirogfyllning 1:

Pirogfyllning 2:

Ugn:

  • 225 °C i nedre delen av ugnen i 14-16 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

Pirogdeg

Smula ner jästen i en degbunke. Smält smör/margarin i en kastrull på spisen. Tillsätt mjölk, rör om och värm till 37°C. Häll lite över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt sedan resten.

Tillsätt salt och socker och rör om.

Tillsätt grahamsmjöl och det mesta utav mjölet. Kör med elvisp med degkrokar tills det blivit en deg. Tillsätt det sista mjölet och kör till en jämn deg.

Låt jäsa 40 minuter under bakhandduk.

Ta upp degen på bakbord och knåda den några minuter. Dela i mindre delar och kavla ut till runda plattor. Hur stora/små man vill göra är upp till dig. Själv gjorde jag 5 st större ca 20 cm i diameter och 10 st lite mindre ca 15 cm i diameter.

Lägg på fyllning (se recept nedan) på ena halvan av den runda plattan och lämna även ett par centimeter i kanten. Vik ihop och tryck ihop i kanten med en gaffel. Lägg upp pirogerna på bakplåtsklädda plåtar.

Låt jäsa ca 20 minuter.

Pensa med uppvispat ägg.

Grädda pirogerna i nedre delen av ugnen i 225°C i 14-16 minuter, när de har fin gyllenbrun färg är de klara.

Pirogfyllning 1

Hacka löken och riv moroten grovt. Hetta upp en stekpanna med olivolja.

Fräs köttfärsen och finfördela den med stekspaden. Tillsätt lök och morot och låt steka några minuter.

Tillsätt tomatpuré och chilisås.

Strö över salt och peppar och rör om ordentligt. Låt steka några minuter. Smaka av och tillsätt ev. mer salt, peppar, tomatpuré.

Pirogfyllning 2

Hacka löken fint, skiva champinjonerna och skär i mindre bitar. Skär paprikan i mindre bitar.

Fräs köttfärs i olivolja och sojan som du häller på.

Finfördela köttfärsen med stekspaden.

Tillsätt hackad lök, champinjoner och paprika. Häll på balsamvinäger och strö över salt, svartpeppar och timjan.

Låt steka tillsammans ca 5-8 min.

Smaka av och tillsätt ev. mer salt och timjan.

Pirogfyllningar
1. Recept på fyllning 1 med köttfärs, lök, morot, tomatpuré och chilisås. 2. Recept på fyllning 2 med köttfärs, lök, champinjoner och paprika.
pirogdeg som bakas ut
3. Lägg några skedar köttfärsfyllning på ena sidan av den utkavlade degen. Lämna utrymme på sidorna. 4. Vik över degen och tryck ihop kanten med en gaffel. Låt dem därefter jäsa.
piroger på plåt
5. Pensla pirogerna med uppvispat ägg. 6. Grädda dem därefter i ugnen.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (266 g): 512 kalorier, 58 g kolhydrater, 21 g fett, 20 g protein

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Tips & tricks

Pirogerna går utmärkt att frysa.

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
Skrivet av Bitte
Vilka piroger! Bästa!
Det här var inte sista gången😀
Skrivet av Kristina Bäckrud
Jag ock min mormor ska baka piroger men degen vill bara komma ut ur bunken! Har vi gjort fel? Men den ser väldigt god ut.Mamma kommer snart ock testar våra piroger!!!!/Lo tio år
Skrivet av Camilla
Super bra recept. Har gjort med köttförsfyllning ,ost och skinka+ pizzakrydda och bara ost. Går utmärkt att frysa och värma i micron vid behov
Rekommenderas!
Svar till Albana Skrivet av Calle
Albana. Mjölk/smör blandningen är antagligen för varm och då dör jästen.
Skrivet av Albana
Hej. Jag håller på att göra piroger men degen jäser inte. Den är likadan hela tiden. Har jag gjort något fel?

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest