Kladdmuffins

Kladdiga chokladmuffins, kladdkakemuffins är alltid gott. Detta är ett enkelt och välbeprövat recept på kladdmuffins.
Kladdmuffins
Mycket goda kladdkakemuffins!
Tid: 25 min varav 10 min i ugnen
16 st

Ingredienser:

Laktosfritt - Välj laktosfritt smör.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Baka kladdiga kladdmuffins så här:

  1. Sätt ugnen på 200°C.

    Smält smöret i en kastrull på spisen eller i en skål i mikron och låt svalna.

    (Tänk på att du bara behöver värma på så länge att hälften av smöret smält. Därefter smälter resten av smöret av den befintliga värmen och smöret slipper bli onödigt varmt.)

    smält smör
    Smält smör.
  2. Placera ut bakformar i papper på en plåt (16 st för en sats kladdkakesmet).

    bakformar på plåt
    Bakformar på plåt.
  3. Knäck äggen och häll på strösocker i en bunke. Vispa (gärna med elvisp) till en fluffig smet.

    ägg och strösocker
    Ägg och strösocker.
    ägg och strösocker vispat
    Ägg och strösocker vispat.
  4. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, salt och kakao. Vispa till en jämn smet. (Använd gärna elvisp.)

    vaniljsocker, bakpulver, salt, kakao tillsatt
    Vaniljsocker, bakpulver, salt, kakao tillsatt.
    vispa till en jämn smet
    Vispa till en jämn smet.
  5. Tillsätt vetemjölet och det smälta smöret. Vispa snabbt ihop till en jämn smet. (Med elvisp ca 20 sekunder på lägsta effekt.)

    tillsätt vetemjöl och smält smör
    Tillsätt vetemjöl och smält smör.
    kladdmuffinssmeten klar
    Kladdmuffinssmeten klar.
  6. Fördela smeten i bakformarna.

    kladdmuffinssmeten fördelad i bakforma
    Kladdmuffinssmeten fördelad i bakformarna.
  7. Grädda kladdmuffinsen mitt i ugnen i 200°C i ca 8-10 minuter.

    Under tiden de gräddas växer de upp och när du ser tendens till att de börjar sjunka så är det dags att ta ut dem. Tiden man gräddar kladdmuffinsen i ugnen är helt avgörande för kladdigheten, väntar man längre med att ta ut dem så blir de mindre kladdiga.

    Så fort du tar ut dem ur ugnen så börjar de sjunka ihop vilket är helt i sin ordning.

    kladdmuffins gräddas i ugnen
    Kladdmuffins gräddas i ugnen.
    färdiggräddade kladdmuffins
    Färdiggräddade kladdmuffins.
  8. Låt kladdmuffinsen svalna under en handduk så blir inte kladdkakemuffinsarna hårda. Under tiden de svalnar kommer de sjunka ihop en del, till lite sega, kladdiga och goda choklad-kladdmuffins.

    (Om dina kladdmuffins inte sjunker ihop utan mer liknar vanliga chokladmuffins så behöver du korta gräddningstiden i ugnen, det är gräddningstiden som avgör kladdigheten.)

    Servera de avsvalnade kladdmuffinsarna eller förpacka i plastpåsar. De går bra att frysa.

    avsvalnade kladdmuffins att servera
    Avsvalnade kladdmuffins att servera.

Näringsvärden

Näringsvärde per kladdmuffins (36 g): 143 kalorier, 19 g kolhydrater, 6 g fett, 2 g protein, 1 g fibrer

Serveringstips

Sikta florsocker över kladdmuffinsarna eller servera som en bakelse med en klick vispad grädde.

Variationstips

Tillsätt några droppar pepparmint hushållsarom om du vill ha mintsmak. För mer chokladsmak kan du tillsätta 100 g hackad choklad av den sort du gillar eller t.ex. 50 g vit choklad och 50 g mörk choklad och röra ner i smeten. Om du vill göra banankladdmuffins kan du tillsätta 2 mosade bananer.

Planeringstips

Kladdmuffins går bra att frysa!

Hållbarhet och förvaring

Frys gärna in kladdmuffinsarna som du inte äter upp direkt. Tänk på att låta dem svalna ordentligt innan du fryser in dem. Hållbarhet i frysen: 3-6 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Ghoul
Mums
Skrivet av Vilmer
Skitgoda
Skrivet av Siiri
Dom var så goda ni måste rösta dessa 🫶🏻
Skrivet av Lisa
Hej!
Jag bakade dessa ikväll (söndag) och dom ska ätas på jobbet tisdag morgon. Hur förvarar jag dom bäst?

Undviker helst att frysa dom om det går. Ska dom då förvaras i kylskåp eller rumstemperatur?

Tack på förhand!
Skrivet av Ellen
De är såå goda och kladdiga!

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest