Ska testa 9 minuter nästa gång tog en halv dl mindre socker också. Perfekt recept lättare att få kladdiga än en kladdkaka.
Prick 16 muffins.
Utrustning:
Sätt ugnen på 200°C.
Smält smöret i en kastrull på spisen eller i en skål i mikron och låt svalna.
(Tänk på att du bara behöver värma på så länge att hälften av smöret smält. Därefter smälter resten av smöret av den befintliga värmen och smöret slipper bli onödigt varmt.)
Placera ut bakformar i papper på en plåt (16 st för en sats kladdkakesmet).
Knäck äggen och häll på strösocker i en bunke. Vispa (gärna med elvisp) till en fluffig smet.
Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, salt och kakao. Vispa till en jämn smet. (Använd gärna elvisp.)
Tillsätt vetemjölet och det smälta smöret. Vispa snabbt ihop till en jämn smet. (Med elvisp ca 20 sekunder på lägsta effekt.)
Fördela smeten i bakformarna.
Grädda kladdmuffinsen mitt i ugnen i 200°C i ca 8-10 minuter.
Under tiden de gräddas växer de upp och när du ser tendens till att de börjar sjunka så är det dags att ta ut dem. Tiden man gräddar kladdmuffinsen i ugnen är helt avgörande för kladdigheten, väntar man längre med att ta ut dem så blir de mindre kladdiga.
Så fort du tar ut dem ur ugnen så börjar de sjunka ihop vilket är helt i sin ordning.
Låt kladdmuffinsen svalna under en handduk så blir inte kladdkakemuffinsarna hårda. Under tiden de svalnar kommer de sjunka ihop en del, till lite sega, kladdiga och goda choklad-kladdmuffins.
(Om dina kladdmuffins inte sjunker ihop utan mer liknar vanliga chokladmuffins så behöver du korta gräddningstiden i ugnen, det är gräddningstiden som avgör kladdigheten.)
Servera de avsvalnade kladdmuffinsarna eller förpacka i plastpåsar. De går bra att frysa.
Serveringstips:
Sikta florsocker över kladdmuffinsarna eller servera som en bakelse med en klick vispad grädde.
Variationstips:
Tillsätt några droppar pepparmint hushållsarom om du vill ha mintsmak. För mer chokladsmak kan du tillsätta 100 g hackad choklad av den sort du gillar eller t.ex. 50 g vit choklad och 50 g mörk choklad och röra ner i smeten. Om du vill göra banankladdmuffins kan du tillsätta 2 mosade bananer.
Planeringstips:
Kladdmuffins går bra att frysa!
Hållbarhet och förvaring:
Frys gärna in kladdmuffinsarna som du inte äter upp direkt. Tänk på att låta dem svalna ordentligt innan du fryser in dem. Hållbarhet i frysen: 3-6 månader.