
Kladdmuffins
💬 981 kommentarer



Ingredienser:
- 100 g smör
- 2 st ägg
- 2,5 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 0,5 tsk bakpulver
- 2 krm salt
- 4 msk kakao
- 2 dl vetemjöl


Utrustning:
Ugn:
- 200 °C i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter med över- och undervärme
Baka kladdiga kladdmuffins så här:
-
Sätt ugnen på 200°C.
Smält smöret i en kastrull på spisen eller i en skål i mikron och låt svalna.
(Tänk på att du bara behöver värma på så länge att hälften av smöret smält. Därefter smälter resten av smöret av den befintliga värmen och smöret slipper bli onödigt varmt.)
- 100 g smör
Smält smör. -
Placera ut bakformar i papper på en plåt (16 st för en sats kladdkakesmet).
Bakformar på plåt. -
Knäck äggen och häll på strösocker i en bunke. Vispa (gärna med elvisp) till en fluffig smet.
- 2 st ägg
- 2,5 dl strösocker
Ägg och strösocker. Ägg och strösocker vispat. -
Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, salt och kakao. Vispa till en jämn smet. (Använd gärna elvisp.)
- 2 tsk vaniljsocker
- 0,5 tsk bakpulver
- 2 krm salt
- 4 msk kakao
Vaniljsocker, bakpulver, salt, kakao tillsatt. Vispa till en jämn smet. -
Tillsätt vetemjölet och det smälta smöret. Vispa snabbt ihop till en jämn smet. (Med elvisp ca 20 sekunder på lägsta effekt.)
- 2 dl vetemjöl
Tillsätt vetemjöl och smält smör. Kladdmuffinssmeten klar. -
Fördela smeten i bakformarna.
Kladdmuffinssmeten fördelad i bakformarna. -
Grädda kladdmuffinsen mitt i ugnen i 200°C i ca 8-10 minuter.
Under tiden de gräddas växer de upp och när du ser tendens till att de börjar sjunka så är det dags att ta ut dem. Tiden man gräddar kladdmuffinsen i ugnen är helt avgörande för kladdigheten, väntar man längre med att ta ut dem så blir de mindre kladdiga.
Så fort du tar ut dem ur ugnen så börjar de sjunka ihop vilket är helt i sin ordning.
Kladdmuffins gräddas i ugnen. Färdiggräddade kladdmuffins. -
Låt kladdmuffinsen svalna under en handduk så blir inte kladdkakemuffinsarna hårda. Under tiden de svalnar kommer de sjunka ihop en del, till lite sega, kladdiga och goda choklad-kladdmuffins.
(Om dina kladdmuffins inte sjunker ihop utan mer liknar vanliga chokladmuffins så behöver du korta gräddningstiden i ugnen, det är gräddningstiden som avgör kladdigheten.)
Servera de avsvalnade kladdmuffinsarna eller förpacka i plastpåsar. De går bra att frysa.
Avsvalnade kladdmuffins att servera.
Serveringstips:
Variationstips:
Planeringstips:
Hållbarhet och förvaring:


Jag följde receptet exakt och hade muffinsen i ungen i 9 min. I receptet stor det 8-9 min. När jag tog ut muffinsen var jag tvungen att äta med sked för inuti var det bara som en enda stor och kladdig smet. Jag rekommenderar inte detta recept!🙁


Socker smälter under bakning och räknas som en flytande ingrediens (fast man kan tro att det är en torr ingrediens). Att minska på sockermängden med hälften medför därmed att muffinsarna innehåller för lite vätska, vilket kommer påverka slutresultatet. Sockret bidrar även till rätt konsistens på det färdiga bakverket. Det går därför inte att minska på sockret men lägga till exempelvis mjölk för att öka vätskemängden.
