Kladdmuffins

Kladdiga chokladmuffins, kladdkakemuffins är alltid gott. Detta är ett enkelt och välbeprövat recept på kladdmuffins.
Kladdmuffins
Mycket goda kladdkakemuffins!
Timglas Tid: 25 min varav 10 min i ugnen
Portioner 16 st
Näringsvärde Näringsvärde per kladdmuffins : 146 kcal

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Baka kladdiga kladdmuffins så här:

  1. Sätt ugnen på 200°C.

    Smält smöret i en kastrull på spisen eller i en skål i mikron och låt svalna.

    (Tänk på att du bara behöver värma på så länge att hälften av smöret smält. Därefter smälter resten av smöret av den befintliga värmen och smöret slipper bli onödigt varmt.)

    smält smör
    Smält smör.
  2. Placera ut bakformar i papper på en plåt (16 st för en sats kladdkakesmet).

    bakformar på plåt
    Bakformar på plåt.
  3. Knäck äggen och häll på strösocker i en bunke. Vispa (gärna med elvisp) till en fluffig smet.

    ägg och strösocker
    Ägg och strösocker.
    ägg och strösocker vispat
    Ägg och strösocker vispat.
  4. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, salt och kakao. Vispa till en jämn smet. (Använd gärna elvisp.)

    vaniljsocker, bakpulver, salt, kakao tillsatt
    Vaniljsocker, bakpulver, salt, kakao tillsatt.
    vispa till en jämn smet
    Vispa till en jämn smet.
  5. Tillsätt vetemjölet och det smälta smöret. Vispa snabbt ihop till en jämn smet. (Med elvisp ca 20 sekunder på lägsta effekt.)

    tillsätt vetemjöl och smält smör
    Tillsätt vetemjöl och smält smör.
    kladdmuffinssmeten klar
    Kladdmuffinssmeten klar.
  6. Fördela smeten i bakformarna.

    kladdmuffinssmeten fördelad i bakforma
    Kladdmuffinssmeten fördelad i bakformarna.
  7. Grädda kladdmuffinsen mitt i ugnen i 200°C i ca 8-10 minuter.

    Under tiden de gräddas växer de upp och när du ser tendens till att de börjar sjunka så är det dags att ta ut dem. Tiden man gräddar kladdmuffinsen i ugnen är helt avgörande för kladdigheten, väntar man längre med att ta ut dem så blir de mindre kladdiga.

    Så fort du tar ut dem ur ugnen så börjar de sjunka ihop vilket är helt i sin ordning.

    kladdmuffins gräddas i ugnen
    Kladdmuffins gräddas i ugnen.
    färdiggräddade kladdmuffins
    Färdiggräddade kladdmuffins.
  8. Låt kladdmuffinsen svalna under en handduk så blir inte kladdkakemuffinsarna hårda. Under tiden de svalnar kommer de sjunka ihop en del, till lite sega, kladdiga och goda choklad-kladdmuffins.

    (Om dina kladdmuffins inte sjunker ihop utan mer liknar vanliga chokladmuffins så behöver du korta gräddningstiden i ugnen, det är gräddningstiden som avgör kladdigheten.)

    Servera de avsvalnade kladdmuffinsarna eller förpacka i plastpåsar. De går bra att frysa.

    avsvalnade kladdmuffins att servera
    Avsvalnade kladdmuffins att servera.

servera Serveringstips:

Sikta florsocker över kladdmuffinsarna eller servera som en bakelse med en klick vispad grädde.

byt ut Variationstips:

Tillsätt några droppar pepparmint hushållsarom om du vill ha mintsmak. För mer chokladsmak kan du tillsätta 100 g hackad choklad av den sort du gillar eller t.ex. 50 g vit choklad och 50 g mörk choklad och röra ner i smeten. Om du vill göra banankladdmuffins kan du tillsätta 2 mosade bananer.

planera Planeringstips:

Kladdmuffins går bra att frysa!

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Frys gärna in kladdmuffinsarna som du inte äter upp direkt. Tänk på att låta dem svalna ordentligt innan du fryser in dem. Hållbarhet i frysen: 3-6 månader.

Se även dessa recept

| Muffins & Mjuka Kakor |

Kommentarer till Kladdmuffins

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Veronica
Bästa receptet på kladdkakemuffins. Gör aldrig något annat recept. Men det blir absolut inte 16st muffins. 10st på sin höjd. Idag gjorde jag 11st i stor form. Räknade med ungefär dubbla mängden jämfört med vanliga storleken på muffins så vi kan säga att jag gjorde 22st. Krävde trippla receptet och då räckte det precis.
Såå goda!
💬 Svar till Sandra ✏️ Skrivet av Susanne
Ska du äta dem dagen efter tror jag inte det gör någon större skillnad om du fryser in dem eller ej.
💬 Svar till Sandra ✏️ Skrivet av Kim
De behöver inte frysas in för att serveras dagen efteråt.
Jag brukar göra kladdiga kladdkakemuffins dagen innan och de är fortfarande underbara dagen efter.

Ska säga att jag själv inte har fryst in muffinsen efter så jag kan inte svara på om fasta eller kladdiga klarar sig bättre generellt i frysen, det får du gärna testa och återkoppla.
✏️ Skrivet av Sandra
Om man gör dessa dagen innan ett kalas, behöver de frysas in då? Kommer de inte vara lika goda dagen efter annars?
💬 Svar till Wilma ✏️ Skrivet av Susanne
Vad roligt! Tack! :)