| Småkakor |

Nötchokladrutor

Mycket goda mjuksega chokladkakor med goda knapriga nötter som är enkla att göra med detta recept. Nötchokladrutorna går snabbt att göra och de brukar ha strykande åtgång!
nötchokladrutor
Mycket goda och enkla nötchokladrutor som går snabbt att göra.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: ca 40 minuter
Portioner ca 30 st

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Mät upp smör och strösocker i en bunke och låt stå framme så smöret blir rumsvarmt.

    Ta under tiden fram en långpanna eller en plåt, ca 25x35 cm eller större och smörj den ordentligt eller klä den med bakplåtspapper som du smörjer. Om du tagit en större plåt eller form så behöver du bara smörja en yta av ca 25x35 cm eftersom smeten inte ska bredas ut mer än så.

    Hacka nötterna grovt.

  2. Vispa smör och socker till en jämn smet, gärna med elvisp eller använd matberedare.

  3. Tillsätt bakpulver och kakao och vispa till en jämn smet.

  4. Tillsätt ägget och vispa ordentligt till en jämn smet (ca 30 sekunder med elvisp).

  5. Tillsätt vetemjölet och rör ihop eller vispa på lägsta hastighet till en jämn smet.

    (Tänk på att inte ta för mycket vetemjöl vilket man nästan alltid gör om man gräver med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet. Häll istället upp mjölet eller väg det. För mycket mjöl leder till att smeten blir svår att breda ut och kakorna blir torrare.)

  6. Bred ut smeten på det smorda området ca 25x35 cm. Strö över nötterna.

  7. Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 8 minuter med över- och undervärme. Med varmluft 175°C i 10-12 minuter.

  8. Låt chokladkakan svalna endast några minuter och skär sedan i rutor och lossa dem från bakplåtspappret eller plåten.

    Låt kakorna svalna och lägg dem sedan i burkar.

Beskrivande bilder

smör och strösocker
1.1. Smör och strösocker.
smord yta 25x35 cm på bakplåtspapper
1.2. Smord yta 25x35 cm på bakplåtspapper.
grovhackade nötter
1.3. Grovhackade nötter.
smör och socker blandat
2. Smör och socker blandat.
bakpulver och kakao tillsatt
3.1. Bakpulver och kakao tillsatt.
en jämn smet
3.2. En jämn smet.
tillsätt ägg
4.1. Tillsätt ägg.
en jämn smet
4.2. En jämn smet.
vetemjöl tillsatt
5.1. Vetemjöl tillsatt.
chokladsmeten klar
5.2. Chokladsmeten klar.
chokladsmeten utbredd
6.1. Chokladsmeten utbredd.
utströdda nötter
6.2. Utströdda nötter.
grädda i ugnen
7. Grädda i ugnen.
nötchokladkakan färdiggräddad
8.1. Nötchokladkakan färdiggräddad.
kakan skuren i rutor - nötchokladrutor
8.2. Kakan skuren i rutor - nötchokladrutor.

glödlampa Tips:

Om du använder matberedare kan du göra hela smeten i den och sedan när du brett ut smeten kan du i matberedaren hacka nötterna grovt och strö över dem.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Går bra att frysa och håller sig minst 3 månader.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
 svar  Svar till  Helena    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Ja jag håller med dig om det och jag har nu ändrat till 25x35 cm, så som jag också bakat kakorna nu senast. Tack för att du skrev det!
   kommentar  Skrivet av  Helena  
När jag bakade de här kakorna tyckte jag att det blev lite tunt om man bredde ut smeten till 30*40 cm. Mängden hackade nötter ovanpå blev inte heller så täckande på den stora ytan som bilden visar. Mitt tips är att breda ut smeten på lite mindre yta men behålla samma mängd nötter, gräddningstid och -temperatur
 svar  Svar till  Sara    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Det vet jag faktiskt inte, jag har inte provat.
   kommentar  Skrivet av  Sara  
Hej! Kan man använda kokosfett i stället för smör?
 svar  Svar till  Annika    kommentar  Skrivet av  Susanne  
2 veckor minst, förmodligen betydligt längre.

Skriv och läs alla 14 kommentarer