| Småkakor |

Nougatrutor

Nougatrutor är supergoda havrekakor som blir så där lagom mjuk-seg-knäckiga toppade med ett lent och fint nougattäcke. Receptet är mycket enkelt och kräver endast 15 minuters arbetsinsats.
nougatrutor
Tid: 45 min varav 10 min i ugnen och 20 min i kylskåp
24 st

Ingredienser:

Garnering:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Sätt på ugnen på 200°C.

    Smält smöret. Ta bort kastrullen från värmen när ungefär hälften av smöret smält och låt resten av smöret smälta av värmen runtomkring.

    smält smör
    Smält smör.
  2. Ta fram en ugnsform 20x30 cm (för en sats) och klä den med bakplåtspapper.

    ugnsform med bakplåtspapper
    Ugnsform med bakplåtspapper.
  3. Blanda havregryn, strösocker, vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl i en bunke.

    torra ingredienser uppmätta
    Torra ingredienser uppmätta.
    torra ingredienser blandade
    Torra ingredienser blandade.
  4. Tillsätt det smälta smöret och sirap och rör till en jämn smet.

    tillsätt smält smör och sirap
    Tillsätt smält smör och sirap.
    havrekakssmeten klar
    Havrekakssmeten klar.
  5. Platta ut smeten till ett jämnt lager i formen.

    kaksmeten plattas ut
    Kaksmeten plattas ut.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i ca 10 minuter tills kakan fått gyllene färg.

    grädda i ugnen
    Grädda i ugnen.
    färdiggräddad havrekaka
    Färdiggräddad havrekaka.
  7. Låt kakan ligga kvar i formen. Ta fram nougaten.

    Hyvla eller skär med kniv längs kanten på nougaten och lägg sedan nougatbitarna på kakan så att den smälter.

    använd osthyvel
    Använd osthyvel eller kniv.
    nougaten fördelas
    Nougaten fördelas.
  8. Bred ut nougaten till ett jämnt lager. Gör gärna mönster med en gaffel.

    smält nougat breds ut
    Smält nougat breds ut.
    mönster görs med en gaffel i nougaten
    Mönster görs med en gaffel i nougaten.
  9. Låt nougaten stelna i kylskåp ca 20 minuter.

    (Låt svalna i rumstemperatur först eftersom det är olämpligt att ställa in varma saker i kylskåp, men har du tillgång till matkällare eller om det är kallt ute så kan du kyla ner kakan direkt.)

    nougaten har stelnat
    Nougaten har stelnat.
  10. Lägg kakan på en skärbräda och markera rutorna med en kniv.

    Använd sedan en vass och bra kniv för att skära ut kakorna. Var försiktigt så att inte kakan spricker.

    Lägg nougatrutorna i en burk med bakplåtspapper mellan lagren. Förvara i kylen eller frysen.

    kakan skuren i rutor, nougatrutor
    Kakan skuren i rutor, nougatrutor.

Näringsvärden

Näringsvärde per kaka (28 g): 136 kalorier, 15 g kolhydrater, 8 g fett, 2 g protein

Hållbarhet och förvaring

Förvara nougatrutorna i kylskåp där de håller sig minst 3 veckor. Går även bra att frysa där de håller sig minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Britt-Marie Stenkvist
Hej,
Vilket mjöl kan man byta vetemjölet mot, så de blir glutenfria?
Vänliga hälsningar
BM Stenkvist
Skrivet av Lena
Tack för ett toppenrecept. Det var både enkelt och gick snabbt att baka. Alla som fått smaka på den blev förtjusta och imponerade av min bakkonst.
Skrivet av Sandy
Smakade inte mycket mer än nougat
Svar till Mariver Skrivet av Susanne
Om du väljer en mindre form blir kakans area mindre och höjden på kakan blir högre och därför får du en längre gräddningstid och den kan skilja ganska mycket. Areans förändring i procent blir ofta mer än man tror när man tar en form som kanske bara ser lite mindre ut. Så att du fick ha den mycket längre tid i ugnen är inget konstigt.
Skrivet av Mariver
Gött men jag behövde ha den mycket längre i ugnen. Föredrar att baka denna i en långpanneform. Mer nougat per ruta 😉

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest