| Småkakor |

Nougatrutor

Nougatrutor är supergoda havrekakor som blir så där lagom mjuk-seg-knäckiga toppade med ett lent och fint nougattäcke. Receptet är mycket enkelt och kräver endast 15 minuters arbetsinsats.
nougatrutor
Nougatrutor, riktigt goda kakor som dessutom är väldigt enkla att göra.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 45 min varav 10 min i ugnen och 20 min i kylskåp
Portioner 24 st

Ingredienser:

Garnering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Sätt på ugnen på 200°C.

    Smält smöret. Ta bort kastrullen från värmen när ungefär hälften av smöret smält och låt resten av smöret smälta av värmen runtomkring.

  2. Ta fram en ugnsform 20x30 cm (för en sats) och klä den med bakplåtspapper.

  3. Blanda havregryn, strösocker, vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl i en bunke.

  4. Tillsätt det smälta smöret och sirap och rör till en jämn smet.

  5. Platta ut smeten till ett jämnt lager i formen.

  6. Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i ca 10 minuter tills kakan fått gyllene färg.

  7. Låt kakan ligga kvar i formen. Ta fram nougaten.

    Hyvla eller skär med kniv längs kanten på nougaten och lägg sedan nougatbitarna på kakan så att den smälter.

  8. Bred ut nougaten till ett jämnt lager. Gör gärna mönster med en gaffel.

  9. Låt nougaten stelna i kylskåp ca 20 minuter.

    (Låt svalna i rumstemperatur först eftersom det är olämpligt att ställa in varma saker i kylskåp, men har du tillgång till matkällare eller om det är kallt ute så kan du kyla ner kakan direkt.)

  10. Lägg kakan på en skärbräda och markera rutorna med en kniv.

    Använd sedan en vass och bra kniv för att skära ut kakorna. Var försiktigt så att inte kakan spricker.

    Lägg nougatrutorna i en burk med bakplåtspapper mellan lagren. Förvara i kylen eller frysen.

Beskrivande bilder

smält smör
1. Smält smör.
ugnsform med bakplåtspapper
2. Ugnsform med bakplåtspapper.
torra ingredienser uppmätta
3.1. Torra ingredienser uppmätta.
torra ingredienser blandade
3.2. Torra ingredienser blandade.
tillsätt smält smör och sirap
4.1. TIllsätt smält smör och sirap.
havrekakssmeten klar
4.2. Havrekakssmeten klar.
kaksmeten plattas ut
5. Kaksmeten plattas ut.
grädda i ugnen
6.1. Grädda i ugnen.
färdiggräddad havrekaka
6.2. Färdiggräddad havrekaka.
använd osthyvel
7.1. Använd osthyvel eller kniv.
nougaten fördelas
7.2. Nougaten fördelas.
smält nougat breds ut
8.1. Smält nougat breds ut.
mönster görs med en gaffel i nougaten
8.2. Mönster görs med en gaffel i nougaten.
nougaten har stelnat
9. Nougaten har stelnat.
kakan skuren i rutor, nougatrutor
10. Kakan skuren i rutor, nougatrutor.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara nougatrutorna i kylskåp där de håller sig minst 3 veckor. Går även bra att frysa där de håller sig minst 3 månader.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
 svar  Svar till  Mariam    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Jo det är viktigt att man har en stor vass kniv, annars kan det spricka.
   kommentar  Skrivet av  Mariam  
Hej
Jag har en fråga ska man skära kakan i bitar efter att den har stelnat i så fall blir det inte lätt att det spricker
 svar  Svar till  Kim    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Så bra att det gick bra ändå! :) Tack för att du delade med dig!
   kommentar  Skrivet av  Kim  
Jag glömde mjölet i min kaka så jag tycker det funkar kanon utan grädda den ca 1min längre
 svar  Svar till  Ulrika    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Det är mycket möjligt att det kan fungera med potatismjöl i detta recept men vågar inte lova, men mycket talar ju för att det borde vara ganska lätt att byta ut vetemjölet mot något glutenfritt då det är så pass lite vetemjöl i receptet. Men med tanke på hur lite vetemjöl det är i receptet och om du slår ut det per kaka så kan nog de flesta glutenintoleranta äta det även om du använder vetemjöl förutom de som verkligen är superkänsliga mot gluten. (Tänk även på att vanliga havregryn kan innehålla spår av gluten ifall du bjuder superkänsliga personer, i så fall måste du köpa s.k. ren havre.)

Skriv och läs alla 40 kommentarer