Nougatrutor

💬 58 kommentarer
Nougatrutor är supergoda havrekakor som blir så där lagom mjuk-seg-knäckiga toppade med ett lent och fint nougattäcke. Receptet är mycket enkelt och kräver endast 15 minuters arbetsinsats.
nougatrutor
Nougatrutor, riktigt goda kakor som dessutom är väldigt enkla att göra.
Timglas Tid: 45 min varav 10 min i ugnen och 20 min i kylskåp
Portioner 24 st
Näringsvärde Näringsvärde per kaka (28 g): 136 kalorier, 15 g kolhydrater, 8 g fett, 2 g protein

Ingredienser:

Garnering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Sätt på ugnen på 200°C.

    Smält smöret. Ta bort kastrullen från värmen när ungefär hälften av smöret smält och låt resten av smöret smälta av värmen runtomkring.

    smält smör
    Smält smör.
  2. Ta fram en ugnsform 20x30 cm (för en sats) och klä den med bakplåtspapper.

    ugnsform med bakplåtspapper
    Ugnsform med bakplåtspapper.
  3. Blanda havregryn, strösocker, vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl i en bunke.

    torra ingredienser uppmätta
    Torra ingredienser uppmätta.
    torra ingredienser blandade
    Torra ingredienser blandade.
  4. Tillsätt det smälta smöret och sirap och rör till en jämn smet.

    tillsätt smält smör och sirap
    Tillsätt smält smör och sirap.
    havrekakssmeten klar
    Havrekakssmeten klar.
  5. Platta ut smeten till ett jämnt lager i formen.

    kaksmeten plattas ut
    Kaksmeten plattas ut.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i ca 10 minuter tills kakan fått gyllene färg.

    grädda i ugnen
    Grädda i ugnen.
    färdiggräddad havrekaka
    Färdiggräddad havrekaka.
  7. Låt kakan ligga kvar i formen. Ta fram nougaten.

    Hyvla eller skär med kniv längs kanten på nougaten och lägg sedan nougatbitarna på kakan så att den smälter.

    använd osthyvel
    Använd osthyvel eller kniv.
    nougaten fördelas
    Nougaten fördelas.
  8. Bred ut nougaten till ett jämnt lager. Gör gärna mönster med en gaffel.

    smält nougat breds ut
    Smält nougat breds ut.
    mönster görs med en gaffel i nougaten
    Mönster görs med en gaffel i nougaten.
  9. Låt nougaten stelna i kylskåp ca 20 minuter.

    (Låt svalna i rumstemperatur först eftersom det är olämpligt att ställa in varma saker i kylskåp, men har du tillgång till matkällare eller om det är kallt ute så kan du kyla ner kakan direkt.)

    nougaten har stelnat
    Nougaten har stelnat.
  10. Lägg kakan på en skärbräda och markera rutorna med en kniv.

    Använd sedan en vass och bra kniv för att skära ut kakorna. Var försiktigt så att inte kakan spricker.

    Lägg nougatrutorna i en burk med bakplåtspapper mellan lagren. Förvara i kylen eller frysen.

    kakan skuren i rutor, nougatrutor
    Kakan skuren i rutor, nougatrutor.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara nougatrutorna i kylskåp där de håller sig minst 3 veckor. Går även bra att frysa där de håller sig minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Småkakor |

Kommentarer och betyg

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Malin
Tack så mycket för ett bra recept
✏️ Skrivet av isabella
mums!
✏️ Skrivet av Ulla Holmgren
Jag vill ha recept på all mat
✏️ Skrivet av Tove
Ett av mina återkommande bakrecept. Älskas av alla man bjuder det på. Enkelt att bara ta glutenfritt mjöl och havregryn också. Blir lika gott :)
✏️ Skrivet av Carin Ängmo
Jättegoda kakor och dessutom enkla att göra! Toppen recept!
Barnbarnet, killen på 13 år: "Mormor , de där kakorna vill jag ha receptet på !"