Recepten.se – Recept> Småkakor> Hallongrottor

Hallongrottor

Hallongrottor är mycket goda små spröda mördegskakor fyllda med hallonsylt som smälter i munnen. Kakorna är mycket enkla att göra. I mitt recept är det kanel i degen vilket jag tycker blir extra gott. Dessa underbara småkakor brukar snabbt ta slut.
hallongrottor
Mycket goda småkakor är hallongrottorna som blir riktigt spröda och smälter i munnen.
Skriv ut   Mejla
Tid: 30 minuter
Mängd: 30 st

Ingredienser:

Laktosfritt - Välj laktosfritt smör.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 12 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Ställ ut små bakformar på en plåt.

    (De små bakformarna ska vara ca 3,5 cm diameter och 2 cm höga.)

    Hallongrottor steg 1: Små bakformar på en plåt.
    Små bakformar på en plåt.
  2. Mät upp smöret och strösocker i en bunke.

    (Låt det stå framme i rumstemperatur tills smöret blivit rumsvarmt, skära gärna smöret i mindre bitar så går det snabbt.)

    Vispa till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar som du kan använda genom hela receptet.

    Hallongrottor steg 2.1: Smör och strösocker.
    Smör och strösocker.
    Hallongrottor steg 2.2: Smör och socker ihopvispat.
    Smör och socker ihopvispat.
  3. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och kanel.

    Vispa till en jämn smet.

    Hallongrottor steg 3.1: Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, kanel.
    Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, kanel.
    Hallongrottor steg 3.2: Ihopvispat.
    Ihopvispat.
  4. Tillsätt vetemjölet.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket. Häll istället upp det i litermått eller väg det.)

    Arbeta ihop till en deg, gärna med elvispen (först blir det små smulor men sedan blir smulorna grövre och större mot slutet och då är degen klar och lätt att arbeta med).

    (Om du inte får degen att gå ihop så har du troligtvis tagit för mycket mjöl, se mättips ovan. Du kan i så fall rädda degen genom att ha i mera smör eller lite vatten.)

    Hallongrottor steg 4.1: Tillsätt vetemjöl.
    Tillsätt vetemjöl.
    Hallongrottor steg 4.2: Arbeta ihop degen.
    Arbeta ihop degen. Först blir det små smulor.
    Hallongrottor steg 4.3: Grövre smulor och degen är klar.
    Grövre smulor och degen är klar.
  5. Rulla till 30 st bollar (av en sats deg) och lägg i bakformarna.

    (Ett tips för att dela degen i 30 lika stora delar är att trycka ihop degen till en degklump och sedan rulla ut den till en avlång rulle och sedan skära i bitar.)

    Hallongrottor steg 5: Bollar i bakformarna.
    Bollar i bakformarna.
  6. Ta ditt finger (se bild) och tryck på mitten av varje boll så det blir en fördjupning.

    Lägg hallonsylt i fördjupningen.

    Hallongrottor steg 6.1: Använder fingret
    Jag använder denna del av fingret för att trycka ut en jämn och fin grop.
    Hallongrottor steg 6.2: Gör en fördjupning.
    Gör en fördjupning.
    Hallongrottor steg 6.3: Hallonsylt i fördjupningarna.
    Hallonsylt i fördjupningarna.
  7. Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 12 minuter.

    Hallongrottor steg 7: Grädda i ugnen.
    Grädda i ugnen.
  8. Låt svalna under bakduk. Förvara sedan i försluten plastpåse eller plastburk med lock.

    Hallongrottor steg 8.1: Färdiggräddade hallongrottor.
    Färdiggräddade hallongrottor.
    Hallongrottor steg 8.2: Servera.
    Servera.

Kategorier

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per kaka (21 g): 95 kcal, 10 g kolhydrater, 6 g fett, 1 g protein, 0 g fibrer

Variationstips

Byt ut hallonsylten mot annan sylt t.ex. hjortronsylt, blåbärssylt eller jordgubbssylt.

Hållbarhet och förvaring

Hallongrottorna går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

  1   2   nästa sida
Skrivet av Agneta
Mycket bra recept kakorna blev så goda och fina!!
Tack
Svar till Mormor Skrivet av Susanne
Kul att ni tycker om receptet! ❤️
Skrivet av Mormor
De absolut godaste Hallongrottorna🌟👌Jag och barnbarnet bakar dem och njuter av smaken!
Svar till Chris Skrivet av Susanne
Tack så mycket för de vänliga orden! ❤️
Skrivet av Chris
Så bra! Mycket beröm från gästerna!
Svar till Birgitta Skrivet av Susanne
Tack så mycket snälla du! ❤️
Skrivet av Birgitta
Har gjort detta recept förut. Fått mycket beröm må Du tro!
Allt jag har att säga: FANTASTISKA
Birgitta
Svar till Lotta Thambert Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om receptet! 😊
Skrivet av Lotta Thambert
Bakade dessa goda små bakverk idag för första gången. Så goda mums!!!
Svar till Maria Skrivet av Susanne
Jag har tyvärr inget recept på det, än så länge.
Skrivet av Maria
Hej! Hittar inte ditt recept på glutenfria hallongrottor (med rismjöl, majsmjöl och mandelmjöl) det är det absolut godaste receptet... har bakat säkert 20 gånger.. Hittar inte min utskrift .
Skrivet av Nina
Jättegoda, bästa receptet, bakar dem igen och igen!
Skrivet av Saga
Mina favoritkakor. Alla jag bjuder dem på blir glada.
Svar till Eva Skrivet av Susanne
Ja det kan man generellt göra i de flesta recept men det blir inte lika gott.
Skrivet av Eva
Kan man ta margarin istället för smör???
Skrivet av Salma
Så gott.
Skrivet av Inna
We made cookies with my daughter (7 years old). Very tasty!!! Thanks 🌷
Svar till Ingeborg Hatz Skrivet av Susanne
Tack snälla du för de vänliga orden! Ja jag gör andra recept också, alla recept finns här på sajten. Tack igen!
Skrivet av Ingeborg Hatz
Kära Susanne!
Du är verkligen en mycket duktig RECEPT-BESKRIVARE som tänkt ut i minsta detalj hur man lättast och bäst går till väga.
Du gör det kortfattat och konkret.
Det är ovanligt, har nog aldrig stött på någon liknande.
Anna Bergenström är en god skribent.
Gör Du andra recept än kakor?
Beundrarhälsningar från gammal luttrad kvinna som lagat mycket mat.
i.h.
Skrivet av Jeeva Rasiah
Mums gott.
Skrivet av Heike
Mumsig hallongrottor. Jag har bakad med plommonsylt och körsbärssylt. 👍
Skrivet av Gunn Karlberg
Varför krångla till det här utmärkta receptet? Jag hällde alla torra ingredienser i min matberedare med det kylskåpskalla smöret i bitar överst. Satte på maskinen och stannade när det hade blivit stora klumpar. Rullade direkt ut två långa längder som jag skar och rullade. När bollarna låg i formarna var de lagom mjuka.
Svar till Helge Skrivet av Susanne
Låter jättegott! Tack för tipset! 👍
Skrivet av Helge
Jag gjorde dessa med hemkokt rabarbersylt. Underbart gott tillsammans med kanelen i kakan!
Svar till Milagros Skrivet av Susanne
Vad trevligt att du uppskattar det här receptet! Tack detsamma! ❤️
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl