Hallongrottor

Hallongrottor är mycket goda små spröda kakor som smälter i munnen, fyllda med hallonsylt. Kakorna är mycket enkla att göra. I mitt recept är det kanel i degen vilket jag tycker blir extra gott.
hallongrottor
Mycket goda småkakor är hallongrottorna som blir riktigt spröda och smälter i munnen.
Timglas Tid: 30 minuter
Portioner 30 st

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Ställ ut små bakformar på en plåt.

    (De små bakformarna ska vara ca 3,5 cm diameter och 2 cm höga.)

    instruktion steg 1 hallongrottor
    Små bakformar på en plåt.
  2. Mät upp smöret och strösocker i en bunke.

    (Låt det stå framme i rumstemperatur tills smöret blivit rumsvarmt, skära gärna smöret i mindre bitar så går det snabbt.)

    Vispa till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar som du kan använda genom hela receptet.

    instruktion steg 2.1 hallongrottor
    Smör och strösocker.
    instruktion steg 2.2 hallongrottor
    Smör och socker ihopvispat.
  3. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och kanel.

    Vispa till en jämn smet.

    instruktion steg 3.1 hallongrottor
    Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, kanel.
    instruktion steg 3.2 hallongrottor
    Ihopvispat.
  4. Tillsätt vetemjölet.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket. Häll istället upp det i litermått eller väg det.)

    Arbeta ihop till en deg, gärna med elvispen (först blir det små smulor men sedan blir smulorna grövre och större mot slutet och då är degen klar och lätt att arbeta med).

    (Om du inte får degen att gå ihop så har du troligtvis tagit för mycket mjöl, se mättips ovan. Du kan i så fall rädda degen genom att ha i mera smör eller lite vatten.)

    instruktion steg 4.1 hallongrottor
    Tillsätt vetemjöl.
    instruktion steg 4.2 hallongrottor
    Arbeta ihop degen. Först blir det små smulor.
    instruktion steg 4.3 hallongrottor
    Grövre smulor och degen är klar.
  5. Rulla till 30 st bollar (av en sats deg) och lägg i bakformarna.

    (Ett tips för att dela degen i 30 lika stora delar är att trycka ihop degen till en degklump och sedan rulla ut den till en avlång rulle och sedan skära i bitar.)

    instruktion steg 5 hallongrottor
    Bollar i bakformarna.
  6. Ta ditt finger (se bild) och tryck på mitten av varje boll så det blir en fördjupning.

    Lägg hallonsylt i fördjupningen.

    instruktion steg 6.1 hallongrottor
    Jag använder denna del av fingret för att trycka ut en jämn och fin grop.
    instruktion steg 6.2 hallongrottor
    Gör en fördjupning.
    instruktion steg 6.3 hallongrottor
    Hallonsylt i fördjupningarna.
  7. Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 12 minuter.

    instruktion steg 7 hallongrottor
    Grädda i ugnen.
  8. Låt svalna under bakduk. Förvara sedan i försluten plastpåse eller plastburk med lock.

    instruktion steg 8.1 hallongrottor
    Färdiggräddade hallongrottor.
    instruktion steg 8.2 hallongrottor
    Servera.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Hallongrottorna går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer till Hallongrottor

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Hanna
hej! kag har gjort dessa kakpr förut och dom blev perfeka precis som alla dina andra recept. denna gången gick något dock snett. kakorna "flöt ut" så att säga o blev mer kladdiga inte samma fasta kaka som sist. vad har gott snett? liknar kladdmuffins nu.
besökare Svar till Magnus penna Skrivet av Susanne
Tack för tipset! Det är ju nästan som ett annat recept: dumlekakor 😊
penna Skrivet av Magnus
Hej!
Ett gammalt härligt recept. Jag brukar byta ut sylten mot en halv dumlekola och sedan lägga en noblessskiva på när jag tar ut kakan. Blir Jätte gott och ser proffsigt ut.
Obs använd gärna en aluminium form istället för papper.
Låt svalna innan du äter. ;-)

Läs alla 87 kommentarer

Se även dessa recept

| Småkakor |