| Småkakor |

Hallongrottor

Hallongrottor är mycket goda små spröda kakor som smälter i munnen, fyllda med hallonsylt. Kakorna är mycket enkla att göra. I mitt recept är det kanel i degen vilket jag tycker blir extra gott.
hallongrottor
Mycket goda småkakor är hallongrottorna som blir riktigt spröda och smälter i munnen.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 30 minuter
Portioner 30 st

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Ställ ut små bakformar på en plåt. Sätt ugnen på 200°C.

    (De små bakformarna ska vara ca 3,5 cm diameter och 2 cm höga.)

  2. Lägg smöret i en bunke och häll på strösocker. Låt det stå framme i rumstemperatur tills smöret blivit rumsvarmt.

    Vispa till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar som du kan använda genom hela receptet.

  3. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och kanel och vispa till en jämn smet.

  4. Tillsätt vetemjölet. (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket. Häll istället upp det i litermått eller väg det.) 

    Arbeta ihop till en deg, gärna med elvispen (först blir det små smulor men sedan blir smulorna grövre och större mot slutet och då är degen klar och lätt att arbeta med). 

    (Om du inte får degen att gå ihop så har du troligtvis tagit för mycket mjöl, se mättips ovan. Du kan i så fall rädda degen genom att ha i mera smör eller lite vatten.)

  5. Rulla till 30 st bollar (av en sats deg) och lägg i bakformarna.

    (Ett tips för att dela degen i 30 lika stora delar är att trycka ihop degen till en degklump och sedan rulla ut den till en avlång rulle och sedan skära i bitar.)

  6. Ta ditt finger (se bild) och tryck på mitten av varje boll så det blir en fördjupning.

    Lägg hallonsylt i fördjupningen.

  7. Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 12 minuter.

  8. Låt svalna under bakduk. Förvara sedan i försluten plastpåse eller plastburk med lock.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1 hallongrottor
1. Små bakformar på en plåt.
instruktion steg 2.1 hallongrottor
2.1. Smör och strösocker.
instruktion steg 2.2 hallongrottor
2.2. Smör och socker ihopvispat.
instruktion steg 3.1 hallongrottor
3.1. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, kanel.
instruktion steg 3.2 hallongrottor
3.2. Ihopvispat.
instruktion steg 4.1 hallongrottor
4.1. Tillsätt vetemjöl.
instruktion steg 4.2 hallongrottor
4.2. Arbeta ihop degen. Först blir det små smulor.
instruktion steg 4.3 hallongrottor
4.3. Grövre smulor och degen är klar.
instruktion steg 5 hallongrottor
5. Bollar i bakformarna.
instruktion steg 6.1 hallongrottor
6.1. Jag använder denna del av fingret för att trycka ut en jämn och fin grop.
instruktion steg 6.2 hallongrottor
6.2. Gör en fördjupning.
instruktion steg 6.3 hallongrottor
6.3. Hallonsylt i fördjupningarna.
instruktion steg 7 hallongrottor
7. Grädda i ugnen.
instruktion steg 8.1 hallongrottor
8.1. Färdiggräddade hallongrottor.
instruktion steg 8.2 hallongrottor
8.2. Servera.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Hallongrottorna går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.