Hallongrottor

Hallongrottor är mycket goda små spröda mördegskakor fyllda med hallonsylt som smälter i munnen. Kakorna är mycket enkla att göra. I mitt recept är det kanel i degen vilket jag tycker blir extra gott. Dessa underbara småkakor brukar snabbt ta slut.
hallongrottor
Mycket goda småkakor är hallongrottorna som blir riktigt spröda och smälter i munnen.
Timglas Tid: 30 minuter
Portioner 30 st
Näringsvärde Näringsvärde per kaka: 96 kcal

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Ställ ut små bakformar på en plåt.

    (De små bakformarna ska vara ca 3,5 cm diameter och 2 cm höga.)

    instruktion steg 1 hallongrottor
    Små bakformar på en plåt.
  2. Mät upp smöret och strösocker i en bunke.

    (Låt det stå framme i rumstemperatur tills smöret blivit rumsvarmt, skära gärna smöret i mindre bitar så går det snabbt.)

    Vispa till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar som du kan använda genom hela receptet.

    instruktion steg 2.1 hallongrottor
    Smör och strösocker.
    instruktion steg 2.2 hallongrottor
    Smör och socker ihopvispat.
  3. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och kanel.

    Vispa till en jämn smet.

    instruktion steg 3.1 hallongrottor
    Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, kanel.
    instruktion steg 3.2 hallongrottor
    Ihopvispat.
  4. Tillsätt vetemjölet.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket. Häll istället upp det i litermått eller väg det.)

    Arbeta ihop till en deg, gärna med elvispen (först blir det små smulor men sedan blir smulorna grövre och större mot slutet och då är degen klar och lätt att arbeta med).

    (Om du inte får degen att gå ihop så har du troligtvis tagit för mycket mjöl, se mättips ovan. Du kan i så fall rädda degen genom att ha i mera smör eller lite vatten.)

    instruktion steg 4.1 hallongrottor
    Tillsätt vetemjöl.
    instruktion steg 4.2 hallongrottor
    Arbeta ihop degen. Först blir det små smulor.
    instruktion steg 4.3 hallongrottor
    Grövre smulor och degen är klar.
  5. Rulla till 30 st bollar (av en sats deg) och lägg i bakformarna.

    (Ett tips för att dela degen i 30 lika stora delar är att trycka ihop degen till en degklump och sedan rulla ut den till en avlång rulle och sedan skära i bitar.)

    instruktion steg 5 hallongrottor
    Bollar i bakformarna.
  6. Ta ditt finger (se bild) och tryck på mitten av varje boll så det blir en fördjupning.

    Lägg hallonsylt i fördjupningen.

    instruktion steg 6.1 hallongrottor
    Jag använder denna del av fingret för att trycka ut en jämn och fin grop.
    instruktion steg 6.2 hallongrottor
    Gör en fördjupning.
    instruktion steg 6.3 hallongrottor
    Hallonsylt i fördjupningarna.
  7. Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 12 minuter.

    instruktion steg 7 hallongrottor
    Grädda i ugnen.
  8. Låt svalna under bakduk. Förvara sedan i försluten plastpåse eller plastburk med lock.

    instruktion steg 8.1 hallongrottor
    Färdiggräddade hallongrottor.
    instruktion steg 8.2 hallongrottor
    Servera.

byt ut Variationstips:

Byt ut hallonsylten mot annan sylt t.ex. hjortronsylt, blåbärssylt eller jordgubbssylt.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Hallongrottorna går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Småkakor |

Kommentarer till Hallongrottor

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Milagros
super goda saker du bjuder på! Tack för det! just nu under coronatider blir det inspirationen för att göra vardagen roligt!
God dag, kram och god hälsa!
✏️ Skrivet av Claes
Läckra små kakor som uppskattas av såväl familjen som vänner som tittar förbi på en kopp kaffe. De är därtill superenkla att baka.
Sedan finns det två läger om huruvida det ska vara med eller utan kanel. Jag gillar det, medan hustrun tycker det är bättre utan kanel. Men det är ju en smaksak och att pröva sig fram är ju en del av bakandets glädje.
✏️ Skrivet av Per Andersson
Fantastiskt goda o omtyckta av alla i familjen.
💬 Svar till AB ✏️ Skrivet av Susanne
Då har du tyvärr gjort något fel för så ska det inte bli. Det här är ett väl beprövat recept så jag vågar lova dig att receptet är rätt.
✏️ Skrivet av AB
Horrible recipe! Det blev ju bara små kakor som sjönk ihop och bara smakade lite socker!