Recepten.se – Recept> Småkakor> Nötkakor

Nötkakor

Goda och enkla kakor med nötter, ett recept som är både glutenfritt och laktosfritt!
nötkakor serveras
Goda nötkakor. Ett recept på glutenfria och laktosfria småkakor!
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla
Tid: 35 min varav 2 x 8 min i ugnen
Mängd: 40 st

Ingredienser:

Garnering:

Laktosfritt
Glutenfritt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i 8 minuter med över- och undervärme

Baka nötkakor så här:

  1. I matberedare: Mät upp hasselnötter, strösocker och potatismjöl i en matberedare och kör tills nötterna är fint hackade.

    För hand: Hacka hasselnötterna fint och blanda med strösocker och potatismjöl i en bunke.

    hasselnötter, strösocker, potatismjöl i matberedare
    Hasselnötter, strösocker, potatismjöl i matberedare.
    ihopmixat
    Ihopmixat.
  2. I matberedare: Tillsätt äggen och kör så allt blir blandat (några sekunder tills det är blandat, inte längre tid för då kan man ha sönder äggtrådarna).

    För hand: Tillsätt äggen. Blanda inte längre tid än att smeten är blandad.

    tillsätter ägg
    Tillsätter ägg.
    kaksmeten blandad och klar
    Kaksmeten blandad och klar.
  3. Klicka ut smeten på plåtar med bakplåtspapper.

    Tryck i en nöt i mitten av varje kaka.

    kaksmeten utklickad på plåt
    Kaksmeten utklickad på plåt.
    en nöt nedtryckt i varje nötkaka
    En nöt nedtryckt i varje nötkaka.
  4. Grädda kakorna mitt i ugnen i 200°C i 8 minuter.

    Låt nötkakorna svalna.

    nötkakor gräddas mitt i ugnen
    Nötkakorna gräddas mitt i ugnen.
    färdiggräddade nötkakor
    Färdiggräddade nötkakor.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per kaka (13 g): 59 kcal, 4 g kolhydrater, 4 g fett, 1 g protein, 0 g fibrer

Hållbarhet och förvaring

Kakorna går bra att frysa. Håller sig då ca 6 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Linnéa Elofsson
Mina favoritkakor. Tack för det pedagogiska receptet!
Skrivet av Nadja
Ett tips är att separera äggen och vispa vitorna till ett hårt skum som man sedan vänder ner i smeten. Då flyter inte kakorna ut. 😊
Skrivet av Heike
Hej, tack så mycket för det recept. Det är super enkelt. Jag har hasselnötskärnor mal dig själv. Jag kan rekommendera det. Smakar bättre. Gör inte kakor för stora. De blir väldigt stora i ugnen. Lite smet på plåt.
Skrivet av Lotta Polfeldt
Hej! Kakorna flyter ut väldigt mycket, ser jag på bilderna. Använde du stora ägg? Jag skulle önska litet högre kakor och undrar om det är äggens storlek som gör skillnad.
Skrivet av Bj ekstrand
I stället för en nöt I mitten klica i en klick vinbärsgele, när kakorna är nästan klara den tillbasks I ugnen för någon minut.
Musmums.

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl