Köttfärssås

Mycket god köttfärssås som går snabbt att göra. Smaksätt gärna med vitlök och chili, blir supergott! Köttfärssås är perfekt vardagsmat. Passar även bra till matlåda.
köttfärssås
Köttfärssåsen serverad med spaghetti.
Timglas Tid: 20 minuter
Portioner 3-4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt

Utrustning du behöver:

Tillaga köttfärssåsen så här:

  1. Hacka den gula löken. Hetta upp en stekpanna med smör eller olja.

    instruktion steg 1 köttfärssås
    Stekpanna med smör.
  2. Stek den hackade löken och färsen i stekpannan på medelvärme utan att det blir bränt. Finfördela färsen med en stekspade eller trägaffel. Tillsätt mer smör eller olja om det behövs.

    Strö över salt och peppar.

    instruktion steg 2.1 köttfärssås
    Stek lök och färs.
    instruktion steg 2.2 köttfärssås
    Färdigstekt.
  3. Häll på krossade tomater, tillsätt tomatpuré, basilika och kalvbuljong. Pressa över vitlök (eller finhacka och strö över). Tillsätt bönor om du vill ha det.

    (Om du vill ha chilismak på köttfärssåsen så prova gärna chili explosion, chilipulver eller chilipeppar. Krydda efter behag - rör om och smaka.)

    instruktion steg 3 köttfärssås
    Tillsätt resten av ingredienserna.
  4. Rör om och låt småkoka ca 10 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.

    Koka under tiden ris eller pasta av valfri sort om du vill ha det (uteslut om du följer LCHF) och förbered grönsaker.

    Servera köttfärsen ev. med ris eller pasta och grönsaker.

    instruktion steg 4 köttfärssås
    Färdig köttfärssås.

GI GI Tips:

Välj fullkornsris, fullkornspasta eller hel bulgur.

LCHF LCHF Tips:

Servera köttfärssåsen utan ris eller pasta, med t.ex. kokt broccoli eller blomkål eller andra grönsaker med lågt GI. Bönor, sallad, tomater och gurka går också bra.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Håller sig ca 1 vecka i kylskåp. Går även att frysa.

Kommentarer till Köttfärssås

Kontrollord:  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
penna Skrivet av Bengt
In i ugnen 155˚ 3timmar, så smakar det fint
besökare Svar till göran penna Skrivet av Susanne
Ja det är du inte ensam om! :)
penna Skrivet av göran
jag tycker pasta med köttfärs är gött det smakar bra
besökare Svar till Merja penna Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte att receptet på köttfärssås blev så bra! :)
penna Skrivet av Merja
Brukar röra ihop en köttfärssås utan recept, men tänkte att jag provar hur detta blir, och det var jättegott. Kunde utesluta vispgrädden som jag brukar vilja ha i för det var gott ändå. Hade ett par tomater liggandes sedan midsommarafton som säkert skulle hamnat i soporna men körde dem i matberedaren och använde i såsen istället för burktomat. Blev helt perfekt.
besökare Svar till Lennart Öberg penna Skrivet av Susanne
Hej Lennart! Kul att du tyckte om receptet på köttfärssås. Ja det är gott även till ris så prova gärna det! :)
penna Skrivet av Lennart Öberg
Hej Susanne,
Underbart gott till pasta ! Skall pröva med jasminris också.
Hälsning,
Lennart
besökare Svar till baagarn penna Skrivet av Susanne
Har du färska tomater kan du mixa dem eller skära i små bitar. Man kan även ta bara ketchup och/eller chilisås (men se upp så det inte blir för starkt med chilisåsen). Men vill man ha lite mer utfyllnad kan man ha i lite vad man vill som bönor, svamp, zucchini, morötter bara för att nämna några förslag. Man kan även tillsätta grädde eller crème fraiche. Köttfärssås är ett recept med stora möjligheter att variera sig. Bara att smaka sig fram!
penna Skrivet av baagarn
Hej!! Har inga krossade eller passerade tomater hemma.. Vad kan jag använda istället??
besökare Svar till Hanna penna Skrivet av Susanne
Jo man får använda buljongtärning och fond i LCHF. LCHF står för low carb high fat och betyder alltså lite kolhydrater och mycket fett. Däremot är det många inklusive jag själv som gärna undviker tillsatser också och därför är restriktiva med buljongtärningar, fonder m.m. som inte är "ren" mat utan innehåller tillsatser som t.ex. smakförstärkare. På en hel del recept har jag skrivit om det är fritt från tillsatser eller hur man kan göra för att undvika tillsatser. Likaså finns information om detta på sidan om de flesta ingredienser. Så att man själv kan välja.
Kul att du tycker om mina recept! :)

Läs alla 61 kommentarer

Se även dessa recept

| GI Recept | LCHF | Lunch | Snabbt & Lätt |