| Efterrätter | Påsk - påskmat och påskgodis |

Citronkladdkaka

Otroligt god citronkladdkaka som dessutom är superenkel att göra! Ett favorit-recept!
citronkladdkaka
Citronkladdkaka serverad med vispad grädde. Syrlig och god!
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 60 minuter varav 35 minuter i ugnen
Portioner ca 10 bitar

Ingredienser:

Garnering:

Servering:

glutenfritt Glutenfritt - Ta glutenfritt mjöl.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull. Låt svalna.

  2. Smörj en rund form, ca 20 cm i diameter.

  3. Tvätta citronen med diskmedel och torka den torr.

  4. Riv citronskalet, bara det yttersta skalet ej det vita, på ett rivjärn.

  5. Skär citronen mitt itu och pressa ur saften, använd gärna en citruspress.

  6. Knäck äggen och häll på strösocker i en bunke.

    Vispa ägg och strösocker till en ljusgul fluffig smet med elvisp.

  7. Tillsätt vaniljsocker, rivet citronskal och citronsaft. Blanda till en jämn smet, använd gärna elvispen.

  8. Tillsätt det smälta smöret och vetemjölet. Blanda till en jämn smet, gärna med elvispen på lägsta hastighet.

  9. Häll smeten i den smorda formen. Grädda mitt i ugnen i 150°C i ca 35 minuter.

  10. Låt kakan svalna. Pudra över florsocker. Vispa grädden. Servera kakan ljummen eller kall med vispad grädde.

Beskrivande bilder

smält smör
1. Smält smör.
smörj formen
2. Smörj formen.
tvätta citron
3. Tvätta citron.
rivet citronskal
4. Rivet citronskal.
pressa ur citronsaften
5. Pressa ur citronsaften.
ägg och socker
6.1. Ägg och socker.
ägg och socker vispat
6.2. Ägg och socker vispat.
tillsätt vaniljsocker och citron
7.1. Tillsätt vaniljsocker och citron.
blanda
7.2. Blanda.
tillsätt vetemjöl och smält smör
8.1. Tillsätt vetemjöl och smält smör.
citronkladdkakssmeten klar
8.2. Citronkladdkakssmeten klar.
citronkladdkakssmeten i formen
9. Citronkladdkakssmeten i formen.
färdiggräddad citronkladdkaka
10.1. Färdiggräddad citronkladdkaka.
serverad citronkladdkaka med florsocker
10.2. Serverad citronkladdkaka med florsocker.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Välj äkta vispgrädde.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara kakan i kylskåp där den håller sig bra en vecka. Går även att frysa.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
   kommentar  Skrivet av  Lisa  
En fantastiskt god paj som var lätt att göra. Bytte vetemjölet mot glutenfri mjölmix (tog närmare 2 dl).
Använde en stor och väl mogen citron som gav en underbar smak...MUMS!
MVH
Lisa
   kommentar  Skrivet av  Ella  
Jätte god kladkaka
   kommentar  Skrivet av  Mari  
Hej,
skulle det gå att använda denna som del i tårtbotten? Funderade på att testa nu till midsommar.
:)
 svar  Svar till  Elisabeth Skoglund    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Roligt att höra! Tack för att du skrev!
   kommentar  Skrivet av  Elisabeth Skoglund  
Tack för en jättebra sida med så många goda och bra recept!
Nu är det andra gången jag gör denna goda citronkladdkaka!
Mvh Bettan

Skriv och läs alla 111 kommentarer