
⭐ webmaster
Utrustning:
Smält smöret i en kastrull.
När ungefär hälften smält, stäng av spisen och ta bort kastrullen från värmen. Rör om tills allt smör smält.
Smörj en rund form, ca 20 cm i diameter och beströ den med ströbröd eller kokosflingor.
(Har man en bra form kan detta hoppas över för det fastnar ändå inte).
Tvätta citronen med diskmedel och torka den torr.
Riv citronskalet, bara det yttersta skalet ej det vita, på ett rivjärn.
Skär citronen mitt itu och pressa ur saften, använd gärna en citruspress.
Tillsätt det rivna citronskalet och citronsaften till det smälta smöret.
Knäck i äggen och tillsätt även strösocker och vaniljsocker.
Vispa till en jämn smet, gärna med elvisp.
Tillsätt vetemjölet. Vispa till en jämn smet (med handvisp eller elvisp).
(Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det eller väga det för att undvika att ta för mycket vilket man lätt gör om man gräver med decilitermått i mjölpåsen. För mycket mjöl leder till en torrare kaka.)
Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 150°C i ca 30 minuter.
Låt kakan svalna. Ställ den i kylskåp i minst en timme så att den stelnar.
Vid servering: Flytta om du vill över kladdkakan till ett serveringsfat. Pudra över florsocker. Vispa grädden.
Servera kakan kall med vispad grädde.
Tips för att undvika tillsatser:
Välj äkta vispgrädde.
Hållbarhet och förvaring:
Förvara kakan i kylskåp där den håller sig bra en vecka. Går även att frysa.