Citronkladdkaka

Otroligt god citronkladdkaka som dessutom är superenkel att göra! Med ljuvligt god sötsyrlig smak och kladdigt krämig som en kladdkaka ska vara! Ett favorit-recept!
citronkladdkaka
Citronkladdkaka serverad med vispad grädde. Syrlig och god!
Timglas Tid: 60 minuter varav 35 minuter i ugnen
Portioner ca 10 bitar

Ingredienser:

Garnering:

Servering:

glutenfritt Glutenfritt - Ta glutenfritt mjöl.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull.

    När ungefär hälften smält, stäng av spisen och ta bort kastrullen från värmen. Rör om tills allt smör smält.

    hälften av smöret smält
    Hälften av smöret smält.
    smält smör
    Smält smör.
  2. Smörj en rund form, ca 20 cm i diameter och beströ den med ströbröd eller kokosflingor.

    (Har man en bra form kan detta hoppas över för det fastnar ändå inte).

    smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  3. Tvätta citronen med diskmedel och torka den torr.

    tvätta citron
    Tvätta citron.
  4. Riv citronskalet, bara det yttersta skalet ej det vita, på ett rivjärn.

    rivet citronskal
    Rivet citronskal.
  5. Skär citronen mitt itu och pressa ur saften, använd gärna en citruspress.

    citronsaften pressas ur
    Citronsaften pressas ur.
    pressad citronsaft
    Pressad citronsaft.
  6. Tillsätt det rivna citronskalet och citronsaften till det smälta smöret.

    Knäck i äggen och tillsätt även strösocker och vaniljsocker.

    Vispa till en jämn smet, gärna med elvisp.

    smält smör, citronskal, citronsaft, ägg, strösocker och vaniljsocker
    Smält smör, citronskal, citronsaft, ägg, strösocker och vaniljsocker.
    smeten vispad
    Smeten vispad.
  7. Tillsätt vetemjölet. Vispa till en jämn smet (med handvisp eller elvisp).

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det eller väga det för att undvika att ta för mycket vilket man lätt gör om man gräver med decilitermått i mjölpåsen. För mycket mjöl leder till en torrare kaka.)

    vetemjöl tillsatt
    Vetemjöl tillsatt.
    citronkladdkakesmeten klar
    Citronkladdkakesmeten klar.
  8. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 150°C i ca 30 minuter.

    citronkladdkakesmeten i formen
    Citronkladdkakesmeten i formen.
  9. Låt kakan svalna. Ställ den i kylskåp i minst en timme så att den stelnar.

    färdiggräddad citronkladdkaka
    Färdiggräddad citronkladdkaka.
  10. Vid servering: Flytta om du vill över kladdkakan till ett serveringsfat. Pudra över florsocker. Vispa grädden.

    Servera kakan kall med vispad grädde.

    serverad citronkladdkaka med florsocker
    Serverad citronkladdkaka med florsocker.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Välj äkta vispgrädde.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara kakan i kylskåp där den håller sig bra en vecka. Går även att frysa.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Påsk - påskmat och påskgodis |

Kommentarer till Citronkladdkaka

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Izza
Provade att göra den här till morgonfikat på jobbet, blev en hit :D Har gjort om den med samma resultat: alla älskar det :D Jättebra recept!
✏️ Skrivet av Åsa McCarthy
Supergod! Jag minskade sockret till hälften och använde mandelmjöl istället för vetemjöl. Underbart.
✏️ Skrivet av Lisa
En fantastiskt god paj som var lätt att göra. Bytte vetemjölet mot glutenfri mjölmix (tog närmare 2 dl).
Använde en stor och väl mogen citron som gav en underbar smak...MUMS!
MVH
Lisa
✏️ Skrivet av Ella
Jätte god kladkaka
✏️ Skrivet av Mari
Hej,
skulle det gå att använda denna som del i tårtbotten? Funderade på att testa nu till midsommar.
:)