| Efterrätter | Påsk - påskmat och påskgodis |

Citronkladdkaka

Otroligt god citronkladdkaka som dessutom är superenkel att göra! Ett favorit-recept!
citronkladdkaka
Citronkladdkaka serverad med vispad grädde. Syrlig och god!
Timglas Tid: 60 minuter varav 35 minuter i ugnen
Portioner ca 10 bitar

Ingredienser:

Garnering:

Servering:

glutenfritt Glutenfritt - Ta glutenfritt mjöl.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull. När ungefär hälften smält, stäng av spisen och ta bort kastrullen från värmen. Rör om tills allt smör smält.

  2. Smörj en rund form, ca 20 cm i diameter och beströ den med ströbröd eller kokosflingor (har man en bra form kan detta hoppas över för det fastnar ändå inte).

  3. Tvätta citronen med diskmedel och torka den torr.

  4. Riv citronskalet, bara det yttersta skalet ej det vita, på ett rivjärn.

  5. Skär citronen mitt itu och pressa ur saften, använd gärna en citruspress.

  6. Tillsätt det rivna citronskalet och citronsaften till det smälta smöret. Knäck i äggen och tillsätt även strösocker och vaniljsocker.

    Vispa till en jämn smet, gärna med elvisp.

  7. Tillsätt vetemjölet. Vispa till en jämn smet (med handvisp eller elvisp).

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det eller väga det för att undvika att ta för mycket vilket man lätt gör om man gräver med decilitermått i mjölpåsen. För mycket mjöl leder till en torrare kaka.)

  8. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 150°C i ca 30 minuter.

  9. Låt kakan svalna. Ställ den i kylskåp i minst en timme så att den stelnar.

  10. Vid servering: Flytta om du vill över kladdkakan till ett serveringsfat. Pudra över florsocker. Vispa grädden.

    Servera kakan kall med vispad grädde.

Beskrivande bilder

hälften av smöret smält
1.1. Hälften av smöret smält.
smält smör
1.3. Smält smör.
smord och bröad form
2. Smord och bröad form.
tvätta citron
3. Tvätta citron.
rivet citronskal
4. Rivet citronskal.
citronsaften pressas ur
5.1. Citronsaften pressas ur.
pressad citronsaft
5.2. Pressad citronsaft.
smält smör, citronskal, citronsaft, ägg, strösocker och vaniljsocker
6.1. Smält smör, citronskal, citronsaft, ägg, strösocker och vaniljsocker.
smeten vispad
6.2. Smeten vispad.
vetemjöl tillsatt
7.1. Vetemjöl tillsatt.
citronkladdkakesmeten klar
7.2. Citronkladdkakesmeten klar.
citronkladdkakesmeten i formen
8. Citronkladdkakesmeten i formen.
färdiggräddad citronkladdkaka
9. Färdiggräddad citronkladdkaka.
serverad citronkladdkaka med florsocker
10. Serverad citronkladdkaka med florsocker.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Välj äkta vispgrädde.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara kakan i kylskåp där den håller sig bra en vecka. Går även att frysa.

Kommentarer till Citronkladdkaka

Skriv en kommentarer

  penna Skrivet av Lisa  
En fantastiskt god paj som var lätt att göra. Bytte vetemjölet mot glutenfri mjölmix (tog närmare 2 dl).
Använde en stor och väl mogen citron som gav en underbar smak...MUMS!
MVH
Lisa
  penna Skrivet av Ella  
Jätte god kladkaka
  penna Skrivet av Mari  
Hej,
skulle det gå att använda denna som del i tårtbotten? Funderade på att testa nu till midsommar.
:)

Läs alla 111 kommentarer