Citronkladdkaka

Otroligt god citronkladdkaka som dessutom är superenkel att göra! Med ljuvligt god sötsyrlig smak och kladdigt krämig som en kladdkaka ska vara! Ett favorit-recept!
citronkladdkaka
Citronkladdkaka serverad med vispad grädde. Syrlig och god!
Timglas Tid: 60 minuter varav 35 minuter i ugnen
Portioner ca 10 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per bit (120 g): 426 kalorier, 28 g kolhydrater, 33 g fett, 4 g protein, 1 g fibrer

Ingredienser:

Garnering:

Servering:

glutenfritt Glutenfritt - Ta glutenfritt mjöl.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull.

    När ungefär hälften smält, stäng av spisen och ta bort kastrullen från värmen. Rör om tills allt smör smält.

    hälften av smöret smält
    Hälften av smöret smält.
    smält smör
    Smält smör.
  2. Smörj en rund form, ca 20 cm i diameter och beströ den med ströbröd eller kokosflingor.

    (Har man en bra form kan detta hoppas över för det fastnar ändå inte).

    smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  3. Tvätta citronen med diskmedel och torka den torr.

    tvätta citron
    Tvätta citron.
  4. Riv citronskalet, bara det yttersta skalet ej det vita, på ett rivjärn.

    rivet citronskal
    Rivet citronskal.
  5. Skär citronen mitt itu och pressa ur saften, använd gärna en citruspress.

    citronsaften pressas ur
    Citronsaften pressas ur.
    pressad citronsaft
    Pressad citronsaft.
  6. Tillsätt det rivna citronskalet och citronsaften till det smälta smöret.

    Knäck i äggen och tillsätt även strösocker och vaniljsocker.

    Vispa till en jämn smet, gärna med elvisp.

    smält smör, citronskal, citronsaft, ägg, strösocker och vaniljsocker
    Smält smör, citronskal, citronsaft, ägg, strösocker och vaniljsocker.
    smeten vispad
    Smeten vispad.
  7. Tillsätt vetemjölet. Vispa till en jämn smet (med handvisp eller elvisp).

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det eller väga det för att undvika att ta för mycket vilket man lätt gör om man gräver med decilitermått i mjölpåsen. För mycket mjöl leder till en torrare kaka.)

    vetemjöl tillsatt
    Vetemjöl tillsatt.
    citronkladdkakesmeten klar
    Citronkladdkakesmeten klar.
  8. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 150°C i ca 30 minuter.

    citronkladdkakesmeten i formen
    Citronkladdkakesmeten i formen.
  9. Låt kakan svalna. Ställ den i kylskåp i minst en timme så att den stelnar.

    färdiggräddad citronkladdkaka
    Färdiggräddad citronkladdkaka.
  10. Vid servering: Flytta om du vill över kladdkakan till ett serveringsfat. Pudra över florsocker. Vispa grädden.

    Servera kakan kall med vispad grädde.

    serverad citronkladdkaka med florsocker
    Serverad citronkladdkaka med florsocker.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Välj äkta vispgrädde.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara kakan i kylskåp där den håller sig bra en vecka. Går även att frysa.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Påsk - påskmat och påskgodis |

Kommentarer till Citronkladdkaka

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Diana
Hejsan! Jag har autism och tycker det är svårt att följa recept, denna sidan är perfekt för mig som behöver ha bilder till recept. Har under kvällen gjort citronkladdkaka för första gången helt själv. Brukar oftast behöva ha boendestöd/familj när jag bakar eller lagar mat så jag är stolt över mig själv att jag kunde klara av detta helt själv tack vare din underbara sida! :)
/Diana
💬 Svar till Natascha ✏️ Skrivet av Susanne
Varmluft är en inställning. Använd alltid över- och undervärme om inget annat anges i recepten. Du bör alltid kontrollera enligt instruktionerna när kakan är klar. Ugnar kan skilja sig. Formens storlek är också av stor betydelse.
✏️ Skrivet av Natascha
Hej! Är det varmluftsugn? Blir den kladdig med prick 30 min?
💬 Svar till Sandra ✏️ Skrivet av Susanne
För varmt smör. Du ska ta bort kastrullen från värmen när drygt hälften smält så blir inte smöret för varmt. Annars får man känna på det med ett finger och om det är ljummet är det inga problem. Äggvitan koagulerar vid 60°C så där går gränsen.
✏️ Skrivet av Sandra
Jag har gjort denna supergoda kaka några ggr nu men idag skar smeten sig😔 Vad kan det bero på tror du?