Recepten.se – Recept> Kladdkakor> Citronkladdkaka

Citronkladdkaka

Otroligt god citronkladdkaka som dessutom är superenkel att göra! Med ljuvligt god sötsyrlig smak och kladdigt krämig som en kladdkaka ska vara! Ett favorit-recept!
citronkladdkaka
Citronkladdkaka serverad med vispad grädde. Syrlig och god!
Skriv ut   Mejla
Tid: 2 timmar varav 30 minuter i ugnen + minst 1 timme att stelna
Mängd: ca 10 bitar

Ingredienser:

Garnering:

Servering:

Glutenfritt - Ta glutenfritt mjöl.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 150 °C i mitten av ugnen i ca 30 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull.

    När ungefär hälften smält, stäng av spisen och ta bort kastrullen från värmen. Rör om tills allt smör smält.

    hälften av smöret smält
    Hälften av smöret smält.
    smält smör
    Smält smör.
  2. Smörj en rund form, ca 22 cm i diameter och beströ den med ströbröd eller kokosflingor.

    (Har man en bra form kan detta hoppas över för det fastnar ändå inte).

    smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  3. Tvätta citronen med diskmedel och torka den torr.

    tvätta citron
    Tvätta citron.
  4. Riv citronskalet, bara det yttersta skalet ej det vita, på ett rivjärn.

    rivet citronskal
    Rivet citronskal.
  5. Skär citronen mitt itu och pressa ur saften, använd gärna en citruspress.

    citronsaften pressas ur
    Citronsaften pressas ur.
    pressad citronsaft
    Pressad citronsaft.
  6. Tillsätt det rivna citronskalet och citronsaften till det smälta smöret.

    Knäck i äggen och tillsätt även strösocker och vaniljsocker.

    Vispa till en jämn smet, gärna med elvisp.

    smält smör, citronskal, citronsaft, ägg, strösocker och vaniljsocker
    Smält smör, citronskal, citronsaft, ägg, strösocker och vaniljsocker.
    smeten vispad
    Smeten vispad.
  7. Tillsätt vetemjölet. Vispa till en jämn smet (med handvisp eller elvisp).

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det eller väga det för att undvika att ta för mycket vilket man lätt gör om man gräver med decilitermått i mjölpåsen. För mycket mjöl leder till en torrare kaka.)

    vetemjöl tillsatt
    Vetemjöl tillsatt.
    citronkladdkakesmeten klar
    Citronkladdkakesmeten klar.
  8. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 150°C i ca 30 minuter.

    citronkladdkakesmeten i formen
    Citronkladdkakesmeten i formen.
  9. Låt kakan svalna. Ställ den i kylskåp i minst en timme så att den stelnar.

    färdiggräddad citronkladdkaka
    Färdiggräddad citronkladdkaka.
  10. Vid servering: Flytta om du vill över kladdkakan till ett serveringsfat. Pudra över florsocker. Vispa grädden.

    Servera kakan kall med vispad grädde.

    serverad citronkladdkaka med florsocker
    Serverad citronkladdkaka med florsocker.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (119 g): 422 kcal, 27 g kolhydrater, 33 g fett, 4 g protein, 1 g fibrer

Tips för att undvika tillsatser

Välj äkta vispgrädde.

Hållbarhet och förvaring

Förvara kakan i kylskåp där den håller sig bra en vecka. Går även att frysa.

Kommentarer och betyg

  1   2   nästa sida
Svar till Jennie Dahlqvist Skrivet av Susanne
Ja alltså det beror lite på hur man mäter har jag märkt. Innermåttet stämmer inte alltid med det som står på formen när man köper den. Så en form som det står är 24 kan vara 22 när man mäter och det fungerar bra. Jag har gjort den med 24 också. Så jag ska uppdatera receptet till ca 22 cm istället.
Skrivet av Jennie Dahlqvist
Stämmer måttet 20 cm på springformen?
I så fall blir det en rätt liten kaka..?
De flesta springformar är ju större än så.
Jag avstod att baka dem för jag har ingen så liten form och vet att ugnstiden och konsistensen påverkas av storlek på form…
Skrivet av Mille
Fantastiskt gott och enkel att göra, jag har missbrukat den😂😍 men jag gör dubbelt på allt bara söcker tar jag bara 3 dl inte 4 och serverar med bär helst inte grädde bara dem som vill. Tack för receptet 😊
Skrivet av Kerstin Hellerström
Alla dina recept är så fantastiska!
Svar till Ulf Hultén Skrivet av Susanne
Du får givetvis tvätta dina citroner hur du vill. Men diskmedel löser ju upp mer än bara vatten, det är därför jag använder det.
Skrivet av Ulf Hultén
Måste jag ha diskmedel när jag ska tvätta kan jag inte bara ha rent vatten
Svar till Kristoffer Skrivet av Susanne
Diskmedlet sköljs ju av, det blir ju knappast diskmedel i kakan för att man gör rent citronskalet med diskmedel. Med ditt resonemang skulle det ju vara diskmedel kvar på alla tallrikar, bestick, grytor etc också då?
Skrivet av Kristoffer
Citronkladdkaka med diskmedel... mums! 😅
Skrivet av Bonnie
Jättegod och så lätt att göra. Fick massor av beröm för denna som dessert på min senaste middag och är perfekt med färska hallon och vispgrädde till.
Skrivet av Naemi
Den är väldigt god ett stort tips för dom som gillar citron
Skrivet av Hej
yay
Skrivet av Carolina Laurantzon
Den blev såå god 🤩🤩🤩
Svar till Helen C Skrivet av Susanne
Tänk på att tiden i ugnen blir kortare med en större form.
Skrivet av Helen C
Hej, jag har bara en 25 cm form, går det bra att göra det i en sån? eller behöver jag göra om receptet?
Svar till Gunilla Appelgren Skrivet av Susanne
Vad roligt att du tycker om receptet, tack för att du skrev! 😊
Skrivet av Gunilla Appelgren
Supergod! Receptet är så lätt att följa, inget scrollande fram o tillbaka! Prova 👍
Svar till Eveline Skrivet av Susanne
Kul att det blev en succé och att du tycker om den så mycket! Tack för att du skrev!
Skrivet av Eveline
Gjort den här många gånger under åren. Den blev en succé på en kräftskiva en gång men som tur är tror jag att jag bakade 2 eller 3 stycken. Den har varit något jag unnat mig en gång i veckan ibland och andra gången har det gått lite mer tid i mellan. Har aldrig varit med om att den skulle bli torr eller för den delen för rinnig men kanske haft tur. Nu står den i ugnen i mitt nya hem och blir så en del av mitt nya liv i Skåne. Tack för den här kakan som absolut blivit en del jag bär med mig i livet och försöker bjuda på när jag kan.
Svar till Eva Vallin Skrivet av Eva Vallin
Hej igen..
Hänvisar till mitt tidigare inlägg ang. resultatet...
Den blev väldigt lyckad..30 min..inte torr..fastän den blev tunn
Gjorde en florsocker topping ovanpå och ripplade smält mjölkchoklad över alltihopa...
Tog inte rivet skal...bara saften av 1 citron...
En favoritkaka...
Skrivet av Eva Vallin
Hej!
Har precis satt in min form i ugnen...det jag funderar på..smeten blev väldigt lös...såg också kommentaren över att den blev torr...ja det blev ingen nivå i formen direkt..så misstänker att min blir torr också...återkommer med resultatet...
Svar till Emina Skrivet av Susanne
Vad trist. Ja, något är det som inte stämmer för så ska det inte alls bli.
Skrivet av Emina
Denna kladdkakan blev inte alls bra. Den blev för torr och hade den inne bara i tio minuter. Min ugn kanske är för varm.
Skrivet av Britt-Marie Mosson
Jättegod!
Skrivet av Elsa Öman
Åååå så god den blev! Perfekt till både kalas och vardagslyx!
Svar till Angelica Skrivet av Susanne
Jag använder det för att tvätta skalet, för att få bort besprutningsmedel och annat. Men det får man ju bestämma själv hur man vill göra, man kan ju till exempel tvätta med tvål eller bara varmt vatten också.
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl