Citronkladdkaka

Otroligt god citronkladdkaka som dessutom är superenkel att göra! Med ljuvligt god sötsyrlig smak och kladdigt krämig som en kladdkaka ska vara! Ett favorit-recept!
citronkladdkaka
Citronkladdkaka serverad med vispad grädde. Syrlig och god!
Timglas Tid: 60 minuter varav 35 minuter i ugnen
Portioner ca 10 bitar

Ingredienser:

Garnering:

Servering:

glutenfritt Glutenfritt - Ta glutenfritt mjöl.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull.

    När ungefär hälften smält, stäng av spisen och ta bort kastrullen från värmen. Rör om tills allt smör smält.

    hälften av smöret smält
    Hälften av smöret smält.
    smält smör
    Smält smör.
  2. Smörj en rund form, ca 20 cm i diameter och beströ den med ströbröd eller kokosflingor.

    (Har man en bra form kan detta hoppas över för det fastnar ändå inte).

    smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  3. Tvätta citronen med diskmedel och torka den torr.

    tvätta citron
    Tvätta citron.
  4. Riv citronskalet, bara det yttersta skalet ej det vita, på ett rivjärn.

    rivet citronskal
    Rivet citronskal.
  5. Skär citronen mitt itu och pressa ur saften, använd gärna en citruspress.

    citronsaften pressas ur
    Citronsaften pressas ur.
    pressad citronsaft
    Pressad citronsaft.
  6. Tillsätt det rivna citronskalet och citronsaften till det smälta smöret.

    Knäck i äggen och tillsätt även strösocker och vaniljsocker.

    Vispa till en jämn smet, gärna med elvisp.

    smält smör, citronskal, citronsaft, ägg, strösocker och vaniljsocker
    Smält smör, citronskal, citronsaft, ägg, strösocker och vaniljsocker.
    smeten vispad
    Smeten vispad.
  7. Tillsätt vetemjölet. Vispa till en jämn smet (med handvisp eller elvisp).

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det eller väga det för att undvika att ta för mycket vilket man lätt gör om man gräver med decilitermått i mjölpåsen. För mycket mjöl leder till en torrare kaka.)

    vetemjöl tillsatt
    Vetemjöl tillsatt.
    citronkladdkakesmeten klar
    Citronkladdkakesmeten klar.
  8. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 150°C i ca 30 minuter.

    citronkladdkakesmeten i formen
    Citronkladdkakesmeten i formen.
  9. Låt kakan svalna. Ställ den i kylskåp i minst en timme så att den stelnar.

    färdiggräddad citronkladdkaka
    Färdiggräddad citronkladdkaka.
  10. Vid servering: Flytta om du vill över kladdkakan till ett serveringsfat. Pudra över florsocker. Vispa grädden.

    Servera kakan kall med vispad grädde.

    serverad citronkladdkaka med florsocker
    Serverad citronkladdkaka med florsocker.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Välj äkta vispgrädde.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara kakan i kylskåp där den håller sig bra en vecka. Går även att frysa.

Kommentarer till Citronkladdkaka

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Åsa McCarthy
Supergod! Jag minskade sockret till hälften och använde mandelmjöl istället för vetemjöl. Underbart.
penna Skrivet av Lisa
En fantastiskt god paj som var lätt att göra. Bytte vetemjölet mot glutenfri mjölmix (tog närmare 2 dl).
Använde en stor och väl mogen citron som gav en underbar smak...MUMS!
MVH
Lisa
penna Skrivet av Ella
Jätte god kladkaka
penna Skrivet av Mari
Hej,
skulle det gå att använda denna som del i tårtbotten? Funderade på att testa nu till midsommar.
:)
besökare Svar till Elisabeth Skoglund penna Skrivet av Susanne
Roligt att höra! Tack för att du skrev!
penna Skrivet av Elisabeth Skoglund
Tack för en jättebra sida med så många goda och bra recept!
Nu är det andra gången jag gör denna goda citronkladdkaka!
Mvh Bettan
besökare Svar till Anna Smedslett penna Skrivet av Susanne
Men så himla roligt att höra! :) Tack Anna och du får hälsa tillbaka, jag tackar för rekommendationerna och det är väldigt roligt att det jag gör uppskattas och jag kommer definitivt fortsätta! :) Kram!
penna Skrivet av Anna Smedslett
Hej Susanne!
Var på knytis där ett av bidragen var denna kladdkaka. Den var så god att jag bad om receptet. Fick reda på att det var från din site och sen bara fortsatte rekommendationerna om denna fantastiska recepten.se. När jag sa att vi var gamla kollegor bad hon mig att hälsa och tacka för alla fantastiska recept och att fortsätta precis som du gör :)
Nu kör jag igång med baket igen, kram!
/Anna
besökare Svar till Solie penna Skrivet av Susanne
Du kan inte byta ut vetemjöl mot mandelmjöl rakt av i vilket recept som helst. Det är absolut inte samma sak. Så det är med största sannolikhet därför det inte blev bra. Receptet så som det står är väl beprövat så jag vågar lova att det inte är något fel på det. Tråkigt förstås att det misslyckades men tänk som sagt i fortsättningen på att mandelmjöl oftast inte kan ersätta vetemjöl, det behövs ofta något mer eller annan ändring, inte så enkelt med andra ord tyvärr.
penna Skrivet av Solie
Ska det verkligen vara så mycket smält smör? Det var den rinnigaste smet jag sett. Dessutom saften från en citron ! Min kaka blev som en gröt med smält fett som låg ovanpå och flöt. Vad hände? Jag följde receptet utom att jag bytte till mandelmjöl. Men det kan väl inte vara orsaken? Försökte rädda eleländet med att ha i kakao som iallafall gjorde konsistensen bättre men det var bara att kasta för den sura citron saften tog över.
Aldrig mer jag gör den kakan.

Läs alla 112 kommentarer

Se även dessa recept

| Efterrätter | Påsk - påskmat och påskgodis |